דגל הגאווה ודגל ישראל (צילום: אור רייס)
שנה טובה | צילום: אור רייס
תשרי (ספטמבר-אוקטובר): השב"ס מתנקם באסיר ההומו

>> ריינבול תל אביב חושפת שיניים: לראשונה בישראל קמה לה קבוצת כדורגל גאה, השואפת להתברג למעלה בכדורגל המקצועני בארץ. "אין ספק שכניסה של האידאולוגיה הגאה אל מגרשי הכדורגל, שהם חלק מההוויה הישראלית, תתרום רבות לאווירת השוויון בחברה הישראלית", אמר מיקי שרון, אחד הכדורגלנים הדומיננטים בקבוצה. ריינבול ייצגו את ישראל במשחקי הגאווה באנטוורפן, שהתקיימו לפני כשלושה שבועות.

ריינבול (צילום: איתי קרייס מדינת הכדורגל)
יוצאת מגוב האריות. קבוצת ריינבול | צילום: איתי קרייס מדינת הכדורגל

>> עדן טפירו וליאת רוזנבלום, זוג לסביות שנסע לחופשה במלון לאונרדו רויאל ריזורט של רשת מלונות פתאל, השתזפו על שפת הבריכה והתנשקו. לטענתן, מנהלת קשרי האורחים של המלון, אלבינה מילשטיין, ניגשה אליהן וגערה בהן: "לא נעים לאורחי המלון לראות זוג לסביות מתנשקות, אז אני מבקשת להפסיק את זה". במלון טוענים בתגובה: "מעולם לא נאמר משפט כזה לאורחינו".

עדן וליאת זוג לסביות (צילום: תומר ושחר צלמים)
טוענות לאפלייה על ידי בית המלון.עדן וליאת | צילום: תומר ושחר צלמים

>> האסיר ההומו זוהר חנקישייב עותר לבית המשפט בדרישה שיאפשרו לו להתייחד עם בן זוגו, בעזרתו של עו"ד משה שוחטמן, היועץ המשפטי של האגודה למען הלהט"ב. העתירה עולה לו בנקמנות מכוערת מצד שירות בתי הסוהר: בן הזוג קרא לעזרה לאחר שחנקישייב סיפר לו על התעללות חמורה מצד הסוהרים. לאחר שבעה חודשים שוחרר חנקישייב בהחלטה תקדימית של ועדת השחרורים, שבפעם הראשונה נתנה משקל בהחלטתה להתעללות שעבר אסיר בכלא.

זוהר חנקישייב (צילום: תומר ושחר צלמים)
עותר לבג"צ בטענה לאפלייה בבית הכלא | צילום: תומר ושחר צלמים

חשון (אוקטובר-נובמבר): שי פירון מותקף, הישג לחוג הגאה בעבודה

יום מרגש. שר החינוך פירון (צילום: ורדי כהנא)
מבין יותר ויותר שהומוסקסואליות אינה דבר נשלט. הרב שי פירון | צילום: ורדי כהנא
>> ערב הבחירות הותקף הרב שי פירון, כאשר צוטטו דברים שכתב לפני כעשור, לפיהם ההלכה היהודית רואה בהומוסקסואליות "פגם מוסרי נשלט ובר תיקון". בראיון ל-mako גאווה אמר פירון: "לקחו את הבנאדם הכי אוהד את הקהילה, והשתמשו בו כדי להתנגח ביאיר לפיד". באשר לדברים שכתב, אמר פירון: "אני יותר ויותר מבין שההומוסקסואליות היא לא משהו נשלט. מותר לי להגיד שגם אני התבגרתי בעשר שנים ולמדתי משהו בחיי".

>> ואם בבחירות עסקינן, הרי שהחוג הגאה במפלגת העבודה רושם הישג חסר תקדים: 25 מחברי החוג, רובם תומכיה של ראשת המפלגה, שלי יחימוביץ', נבחרו לצירים בוועידת המפלגה. "ההישג יאפשר לחוג הגאה להמשיך להשפיע לטובת קהילת הלהט"ב במפלגה שרק לפני פחות מעשור הייתה שטופת הומופוביה".

כסלו (נובמבר-דצמבר): הרקטות לא הפחידו את הבליינים

>> כאשר מבצע עמוד ענן בעיצומו, משמשים אתרי אינטרנט ישראליים מטרה להאקרים פרו-פלסטינים. האקרים המזוהים עם ארגון אל-קאעידה בוחרים באתר של המרכז הקהילתי שבגן מאיר בתל אביב כאחת המטרות. "השקענו באתר הזה המון", אמר מנהל המרכז הגאה, יובל אגרט. "דווקא במקום שבו ניתן שירות לכל הגילאים ולכל המגזרים בחרו לפגוע. אף פעם לא פגענו באיש ולא ניסינו לפגוע. להיפך, אנחנו תמיד נכונים להושיט יד לאחרים – מכל לאום, מוצא או זהות. חבל שזה המקום שבו בחרו לפגוע". האתר אגב, חזר בסופו של דבר לפעול במתכונת רגילה.

אתר המרכז הגאה הופל (צילום: צילום מסך האתר של המרכז הגאה)
אתר המרכז הגאה הופל | צילום: צילום מסך האתר של המרכז הגאה

>> למרות שתושבי תל אביב וירושלים אינם מורגלים לשגרת רקטות ואזעקות כמו תושבי הדרום, אולם לא נראה שהסצנה הגאה הושפעה יותר מדי. ביום שלאחר האזעקה הראשונה בגוש דן, עוד החליטו באריסה לבטל את המסיבה עם הפרויקט של רביבו, אך למחרת כבר חזרו הבליינים אל המועדונים. גם האזעקה בירושלים והרקטה בגוש עציון לא השפיעה על הבליינים הגאים של ירושלים. "חייבים להמשיך לחיות ולא להיכנע לפחד", אומר טל קלאי, המגלם את דמותה של מלכת הדראג טלולה בונט. "אין לנו כוונה לשתק את הפעילות שלנו".

>> איגי – ארגון הנוער הגאה, מפרסם נתונים קשים: אחד מכל עשרה תלמידים להט"בים עבר התעללות בבתי הספר, 50% עברו הטרדה. זאת שלושה חודשים לאחר שהפסיכולוגית ד"ר חנה בר-יוסף מפרסמת מחקר לפיו חמישית מבני הנוער הלהט"בים בישראל ניסו להתאבד. בעקבות הנתונים קשים קורא ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) להכניס למערכת החינוך בישראל תכנית נגד ביריונות. למרבה הצער, תכנית שכזאת טרם הוכנסה, ויותר מדי תלמידים ממשיכים ליפול קורבן להומופוביה וטרנספוביה, הן מצד תלמידים והן מצד מורים ויועצים חינוכיים.

חשד: הותקף ע"י 9 בני נוער (צילום: רויטרס)
מתפרסמים נתונים קשים על מצב הנוער הלהט"בי בישראל | צילום: רויטרס

טבת (דצמבר-ינואר): פאנל הבחירות הגדול של קהילת הלהט"ב

>> בארגון הו"ד – הומואים דתיים יצאו ל"מלחמת גרילה" נגד התופעה המפוקפקת של "טיפולי המרה", ובעזרת משרד הפרסום גיתם BBDO יצאו בקמפיין הסברה ברחוב החרדי. במסגרת הקמפיין נתלו שלטים על חפצים ברחוב, כאשר כל שלט מבקש לשנות את מהות החפץ עליו הוא נתלה. לדוגמה: על עץ נתלה שלט המכריז כי הוא "פרח", ואז הסבר: "נכון, אני לא פרח, אני עץ. לא בחרתי להיות עץ, ושום טיפול המרה לא יהפוך אותי לפרח. בבקשה קבלו אותנו כמו שאנחנו".

>> ואם בשלטים עסקינן, בהרצליה יש מי שמבקשים להשחית מסרים הקוראים לשוויון זכויות: על "גדר האמנות" שברחוב הרב קוק, אחד הרחובות הראשיים בעיר, נתלו עבודות הפרויקט השנתי של תלמידי מגמת האמנות בתיכון היובל. העבודות, העבודות, בסימן קריאה לשוויון בנישואים, לא שרדו אפילו 24, לאחר שנחתכו בסכין ונתלשו. "חשבתי בהתחלה שזה בגלל הרוחות והגשם, אבל בסופו של דבר הבנתי שמדובר בוונדליזם", אמר רן שם טוב, אחד היוזמים של הפרויקט וחניך באיגי. "זה אמנם מבאס, אבל זה רק מדרבן אותי ליותר עבודה במלחמה של הקהילה שלנו בהומופוביה ולמען שוויון".

שלטי גאווה הרצליה (צילום: רותם לביא)
משחיתים שלטי גאווה בהרצליה | צילום: רותם לביא

>> בגימיק בחירות חביב של מפלגת מרצ, "חיתן" ח"כ ניצן הורוביץ שלושה זוגות גאים אל מול הרבנות בתל אביב. על החגיגה של מרצ העיבו האשמות נגד מספר 5 ברשימה, עיסאווי פריג', לפיהן כאשר היה יו"ר מ.ס. כפר קאסם, פיטר את המאמן ערן דורון בגלל, כביכול בגלל שהוא הומו. פריג' הכחיש את הטענות ואמר: "אני מאמין במכלול שמרצ מייצגת: שמאל עקבי ונחוש בכל תחומי החיים, ובהם גם בתחום החתירה לשוויון למען קהילת הלהט״ב".

חתונת מחאה של מרצ (צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג)
חתונת מחאה של מרצ | צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג

>> אחרי עימות התאים הגאים שארגון mako גאווה, הפאנל שהנחה יגאל רביד בבית הפתוח בירושלים וכנסים נוספים, התכנסו מועמדי המפלגות לכנסת בבית התנועה הקיבוצים בתל אביב לפאנל המרכזי של קהילת הלהט"ב לבחירות 2013. בפאנל, שהארגנה האגודה למען הלהט"ב, השתתפו שרה לימור לבנת (הליכוד), ח"כ יצחק הרצוג (העבודה), ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), ח"כ דב חנין (חד"ש), יעל גרמן (יש עתיד), מירב כהן (התנועה) וירון לרמן (עלה ירוק). נעדרו כרגיל: המפלגות הדתיות והערביות (ולא, חד"ש לא נחשבת מפלגה ערבית).

אין תמונה
פאנל האגודה לקראת הבחירות

שבט (ינואר-פברואר): נינו עוזבת את הכנסת, פייגלין עושה סולחה

>> ביוזמתו של יניב ויצמן, יו"ר איגי – ארגון הנוער הגאה, החליטה עיריית תל אביב-יפו להקים מתנ"ס לנוער גאה. ויצמן, המשמש גם יועצו של ראש העירייה, רון חולדאי, לענייני הקהילה הגאה, הסביר: "במהלך הפעילות השוטפת של המרכז הגאה, ובעקבות נוכחות רבה של בני נוער במקום, זיהינו שישנו צורך בבית נפרד שייתן מענה ממוקד יותר לבני נוער גאים".

>> האם הכלכלה הוורודה באמת תצליח לתפוס במדינה קטנה כמו ישראל? כך או כך, רשת הסופרמרקטים ויקטורי הופכת לחברה הראשונה שמצטרפת לקמפיין חודש הכלכלה הוורודה, ומציעה לכל מי שיחזיק כרטיס ורוד בארנק הנחות על שלל מוצרים. "רשת ויקטורי שמחה לקחת חלק בפעילות חודש הכלכלה הוורודה ולתרום את חלקה", מסרה שרית ביאלה, מנהלת השיווק ברשת. "כרשת ארצית בעלת שני סניפים מרכזיים בתל אביב, אנו רואים בקהילה הגאה כוח כלכלי דומיננטי בעיר ושמחים לחבק אותה.

לקוסט (צילום: מליסה סקוט)
לקוסט | צילום: מליסה סקוט

>> אחרי שנתיים אינטנסיביות, בהן הקימה יחד עם ניצן הורוביץ את השדולה נגד ההומופוביה, נפרדה ח"כ נינו אבסדזה ממשכן הכנסת בירושלים. אבסדזה, אחת מבנות הברית הגדולות של הקהילה, הבטיחה כי היא נפרדת מהכנסת, אך לא מהקהילה. "אני עדיין מתכוונת לפעול במישור הציבורי החינוכי בכל הכח כדי שארגוני הקהילה, וחוש"ן בראשם, ייכנסו אל מערכת החינוך וכדי שכמה שפחות בני נוער יחושו מצוקה ויגיעו למצב שבו הם שוקלים להתאבד, חלילה וחס".

קבוצת מילק (צילום: אסנת יהודה)
חודש הכלכלה הוורודה. חברי קבוצת מילק | צילום: אסנת יהודה

>> ומי שנכנס לכנסת כסמל לדאגה בקרב קהילת הלהט"ב, משה פייגלין (הליכוד), ביקר בבית האגודה למען הלהט"ב למפגש סולחה עם הקהילה הגאה. מי שפרסם ב-2009 טור במקור ראשון תחת הכותרת: "אני הומופוב גאה", הודה כי השתנה. ואיך לא, על השינוי אחראי נער גאה, בנו של חבר קרוב. "ישבתי איתו כמה שעות, והבנתי דברים שלא הבנתי קודם לכן", הודה פייגלין. "המפגש עם הנער הצעיר הזה יותר מכל אחד אחר הצליח להסביר לי כמה דברים".

אדר (פברואר-מרץ): כנס הפונדקאות הבינלאומי הראשון מתקיים בת"א

>> כשנתיים לאחר אסון הכרמל מגיע מאבקה המתיש של רחלי אלגבסי אל סיומו: בית משפט השלום בראשון לציון מורה למשרד הביטחון להכיר בילדה ג'ולי כבתה של הסוהרת הלסבית פאבי בוהדנה שנספתה באסון הכרמל ולזכותה בתגמולים המגיעים לה. "אתה פתאום מאמין בטחנות הצדק", אומרת אלגבסי ל-mako גאווה. "יש תחושה של סיפוק מהמסר של בית המשפט לילדים שלי, שהבית שלהם הוא בית נכון. אין ספק שיש סיפוק גדול, אבל פאבי חסרה לי, חסרה לי מאוד".

גם אבסדזה עוזבת את קדימה (צילום: חדשות 2)
נפרדת מהכנסת. ידידת הקהילה נינו אבסדזה | צילום: חדשות 2

>> זוג נוסף בישראל מסיים מאבק משפטי להכרה במשפחתו הגאה: ארז ואורן (שמות בדויים), זוג שהתחתן בקנדה וחי יחד כבר 17 שנה והביא לעולם ילדה בהליך פונדקאות. במשרד הפנים נאמר להם כי יוכלו לרשום את הילדה רק לאחר שיתברר מי האב הביולוגי בבדיקת רקמות. השניים עתרו לבג"ץ בדרישה לקבל את תעודת הלידה האמריקנית, שם רשומים שניהם כהורי הילדה, ככתבה וכלשונה. פשרה שמושגת בבג"ץ קובעת: משרד הפנים ייתן צו הורות מיידי למי מהשניים שאינו האב הביולוגי. "היינו מעדיפים פסק דין עקרוני, אבל אנחנו לא יכולים להילחם את המלחמות של כולם".

>> ועם בפונדקאות עסקינן, במרכז הגאה שבגן מאיר בתל אביב מתקיים כנס הפונדקאות הבינלאומי הראשון. אל הכנס מגיעים עשרות גברים הומואים שמעוניינם להתחיל בתכנון המשפחה, שומעים על האלטרנטיבות החדשות, מכירים את נציגי הסוכנויות מקרוב ומקבלים פרספקטיבה מקיפה על אופן ההליך הקשה והמתיש. ראש העיר, רון חולדאי, מצהיר כי הוא תומך בנישואים גאים ובהכרה בהורים בני אותו מין.

רחל אלגבסרי ופאבי (צילום: תומר ושחר צלמים)
מאבקה של רחלי אלגבסי מגיע לסיומו | צילום: תומר ושחר צלמים

>> הורים לתלמידי חטיבת הביניים בר לב בכפר סבא נזעקים: לטענתם, בבית הספר ביקשו מהילדים להתחפש להומואים וללסביות. "תגידו, מה זה צריך להיות?", שאלה תמר עילם גינדין, אמא לנער בכיתה ז'. "בית הספר חושב שזאת נאורות. WTF??????". אמא אחרת כתבה: "פשוט מזעזע! איך אפשר להתחפש להומו או ללסבית? אולי אני אתחפש לסטרייטית?". אמא נוספת כתבה: "ככה נראה בית ספר שמכשיר הומופוביה". מנהל החטיבה, אסף נפתלי, מסר בתגובה: "לא היה ולא נברא, עשו פיל מעכבר. ההנחיה הייתה שמתחפשים לקשת בענן, ואחד הילדים פלט: 'ממש כמו הומואים'".

>> שלוש שנים וחצי לאחר פיגוע הירי בברנוער, מונחת על שולחן הכנסת הצעת החוק למתן סיוע מיוחד לנפגעי הפיגוע. שיזמה וניסחה האגודה למען הלהט"ב. על ההצעה שמגישה ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) חתומים חברי כנסת מכל הקשת הפוליטית. בשל המאפיינים הייחודיים של הפיגוע בברנוער, נוסחה ההצעה ברוח חוק התגמולים לנפגעי אסון ורסאי, שחוקק בשנת 2002. מנגנון הפיצוי שנקבע בחוק ורסאי הטיל על שר הרווחה את הטיפול בסיוע לנפגעים תוך הקמת ועדה מומחים שתגבש את אמות המידה לפיצוי.

ניסן (מרץ-אפריל): מפגש מרגש בבית הפתוח עם כדורסלני הפועל ירושלים

>> יום לפני השבעת ממשלת ישראל ה-33, מבהיר סגן שר הדתות הנכנס, הרב אלי בן-דהן, כי ישראל לא תהיה המדינה ה-12 שתכיר בנישואים בין בני אותו מין. זאת שלושה חודשים לאחר שהסית ואמר: "נישואים גאים הם מתכון לחיסולו של העם היהודי". בלשכתו של שר האוצר המיועד ויו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, נמנעים מלהגיב ישירות לדבריו של בן דהן או להשמיע התחייבות חד-משמעית, כמו התניית חברותה בממשלה בתמורה לנישואים אזרחיים. בעקבות פניית mako גאווה, מסתפקים בתגובה לקונית: "יש עתיד מחוייבת למצעה, גם בנושאים שהוצגו לעיל".

כנס הפונדקאות הראשון בתל אביב (צילום: ערבה גל)
כנס הפונדקאות הראשון בתל אביב | צילום: ערבה גל

>> לרגל יום הנראות הטרנסג'נדרית, תולים פעילי הקהילה הטרנסג'נדרית שלט גדול על הגשר שליד קניון עזריאלי בתל אביב, ובו כתוב: "טרנסג'נדריות נגד אלימות מגדרית". לילך בן-דוד, פעילה בפרויקט גילה גולדשטיין להעצמה כלכלית של טרנסג'נדרים: "טרנסג'נדרים, ובייחוד טרנסג'נדריות, מוצגות בעיתונות ובתקשורת באופן נלעג, כבדיחה, כקוריוז או בהקשר לאלימות שהן סובלות ממנה. ביום הנראות, אנו מבקשות ליצור אלטרנטיבה לדימויים השליליים כלפינו, ולהראות שאנשים טרנסג'נדרים ראויים לכבוד, כמו כל אדם אחר".

>> מפגש מרגש נערך בבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות בין חברי הקהילה הגאה לבין הכדורסלנים וגורמים רשמייים בקבוצת הפועל ירושלים. "פגשנו אנשים מדהימים, וזה לא נעצר במפגש", אמר ל-mako גאווה מנהל קשרי קהילה ואוהדים בהפועל ירושלים, טל בן-עזרא. "אנחנו נמשיך לקדם את הסבלנות ולמגר את ההומופוביה במגרשים". אליס מרקו, פעילה ותיקה בקהילת הלהט"ב הירושלמית, אמרה כי התרשמה עמוקות מארגון האוהדים. " "הם סיפרו לנו שהם נפגשים עם ארגוני אוהדים מקבילים להם בעולם שפועלים נגד הומופוביה".

אין תמונה
יוצא בפומבי נגד נישואים גאים. הרב אלי בן דהן

אייר (אפריל-מאי): חודש רווי הומופוביה וטרנספוביה בישראל

>> רבים בקהילה מעדיפים לא לעשות עניין מכל התבטאות הומופובית, קל וחומר כאשר מדובר במקום העבודה. לא כך מאור הוימן, סטודנט במכללת ספיר ופעיל דומיננטי בסניף האגודה למען הלהט"ב בבאר שבע. במהלך משמרת בבית הקפה הבאר שבעי בו הוא ממלצר מוצא הוימן דרך מקורית למחות בפני קבוצה של לקוחות על התבטאויותיהן ההומופוביות, אותן השמיעו בקול: על החשבון עליו כתוב שם המלצר, "מאור ה." הוא הוימן את המילה: "הומו", כך שעל החשבון היה כתוב: "שם מלצר: מאור ההומו". הנשים הביטו במבוכה ואמרו: "אנחנו ממש מתנצלות".

שחקני הפועל ירושלים בבית הפתוח בירושלים (צילום: בארי בן אשר)
שחקני הפועל ירושלים בבית הפתוח בירושלים | צילום: בארי בן אשר

>> בפעם הראשונה בתולדותיו מקיים צה"ל דיון בנושא שירות טרנסג'נדרים בצבא. בשנים האחרונות התגייסו לצה"ל מספר חיילים טרנסג'נדרים, וחלק מהמפקדים נתקלו בקשיים בטיפול בהם. במסגרת הדיון, שמתקיים בראשות יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, תת-אלוף רחל טבת ויזל, עולות סוגיות רבות בהן נתקלו מפקדי הצבא בהתמודדות עם חיילים אלה. אל הדיון מגיעים נציגים ממספר גופים בצבא, בעיקר מאכ"א.

>> לרגל "חג החתונות", הלוא הוא ל"ג בעומר, מקיים mako גאווה סקר מיוחד, באמצעות מכון המחקר פאנלס, ממנו עולה כי 55% מהישראלים תומכים בנישואים בין בני אותו מין, אל מול 38.4% מתנגדים. באופן לא מפתיע, שיעור החילונים התומך בשוויון בנישואים עומד על 76%, בעוד בקרב הדתיים והחרדים התמיכה עומדת על תשעה אחוז בלבד. במקביל, מפרסמת עמותת חופש דת ושוויון נתונים לפיהם ישראל מדורגת במקום הנמוך ביותר במדד חופש הנישואים, יחד עם אירן, אפגניסטן וערב הסעודית.

מאור הוימן (צילום: תומר ושחר צלמים)
מאור הוימן מוחה נגד בית "קפה וחשבונית "הומופובית שקיבל | צילום: תומר ושחר צלמים

>> אך מה קורה כאשר זוג מאותו מין נתקל בגולשים המתיזים ארס דרך המקלדת? גן האירועים גאיה שליד נס ציונה העלה לעמוד הפייסבוק תמונה מחתונתן של מעיין ושקד. התגובות ההומופוביות לא אחרו לבוא: "מפחיד שנותנים במה לדברים כאלה", נכתב באחת התגובות. "בני האדם והתרבות לימדה אותנו גבר ואישה יחדיו. מה שאתם עושות זה לא פחות גרוע מהפדופיל או מהאנס (השגיאות בעברית במקור, ד.ז)". התגובות המכוערות אינן נותרות ללא מענה: "חבורת עלובים פרימיטיבים, זו אהבה – והן הכי יפות בעולם". מעיין מספרת כי לא נפגעה: "אני יודעת מה הולך במדינה".

>> ובהומופוביה נתקלים גם צביקה וכפירי, זוג הומואים מחיפה: שכן חדש חובש כיפה דופק על דלתם ודורש מהם בבוטות לשמור שבת. לאחר שהם משיבים לו בשלילה ומסלקים אותו מפתח ביתם, מחכה להם בתיבת הדואר מכתב רווי שנאה והומופוביה ובו דרישה "לשמור על צניעות", על מנת שילדיהם לא יידעו על "בחירתם" לחיות באורח חיים הנוגד את יסודות הדת. "אני מזועזע, מעולם לא נתקלתי בדבר כזה", אומר כפירי ל-mako גאווה. "פעם ראשונה שאני נתקל בסוג כזה ארסי של הומופוביה. אני מכיר הרבה דתיים שמכבדים אותי, למרות דעותינו השונות, חלקם מיודדים איתי. חשוב לי מאוד גם שלא להכליל כאן נגד דתיים".

נישואים גאים - סקר
סקר mako: 55% בעד נישואים גאים

>> ומהומופוביה לטענות על טרנספוביה: כמעט שלוש שנים מאז שהיא משמשת חונכת מצטיינת בפרויקט הדגל של מט"ח (המרכז לטכנולוגיה חינוכית) ומעבירה שיעורי תגבור במתמטיקה דרך הרשת, מזומנת מרינה, אישה טרנסג'נדרית, לשימוע לפני הפסקת עבודתה. במהלך השימוע שנערך לה, היא מנסה להסביר שעבודה מתמשכת מול בני נוער כוללת גם שיחות חולין, ושהיא מסרבת להסתיר את זהותה. מט"ח בתגובה דוחים את הטענות לטרנספוביה: "היא שוחחה עם תלמידים שחנכה בנושאים שבהם אין לה שום הכשרה, תוך חריגה בוטה ממסגרת התפקיד".

סיון (מאי-יוני): ההומופוביה צפה לאחר מעצר החשודים בפיגוע בברנוער

>> מפורסמי ישראל מגיעים בזה אחר זה אל בית האגודה ברחוב נחמני בתל אביב, כדי לקחת בקמפיין NOH8, קמפיין "לא לשנאה" הבינלאומי. תחת ניצוחו של צלם האופנה האמריקני עטור השבחים אדם בוסקה ובן זוגו ג'ף פרשלי, סותמים לעצמם המפורסמים את הפה בסרט הדבקה אפור וצועקים את מחאתם בשתיקה אל מול המצלמה. בין המשתתפים: לימור לבנת, מירי רגב, תמר זנדברג, ניצן הורוביץ, אסתי גינזבורג, טיטי אייאנו, ג'ניה דודוצקין, גל אוחובסקי, ציונה פטריוט, קיי לונג ועוד רבים וטובים.

סערה סביב הכלות הלסביות בפייסבוק (צילום: אושרת צברי צוות גאיה)
מעיין ושקד מעוררות סערה בפייסבוק עם תמונה מחתונתן | צילום: אושרת צברי צוות גאיה

>> סערה בבית האח הגדול: שבוע לאחר שהשמיע התבטאויות גזעניות כלפי טהוניה רובל, מי שתהיה הזוכה הגדולה של העונה החמישית, משמיע רוני מיילי התבטאויות הומופוביות קשות לעברה של לבנה זוהרים גוגמן. לאח הגדול לא נותרה ברירה, אלא להדיח את מיילי. מיילי התנצל לאחר שצפה בעצמו על המסך: "הגזמתי ואמרתי דברים חמורים". זמן קצר לאחר מכן מגיעה קבוצה של נשים שהציגו עצמן כלסביות אל ביתו של מיילי בבני ברק והשחיתו את רכבו. בקהילה הגאה מגנים את המעשה, וחברותיה של גוגמן מבהירות: "היא הייתה מתנגדת לתקיפה". זמן קצר לאחר מכן מגיע מיילי לפגישת סולחה עם אביה של גוגמן.

אין תמונה
צביקה וכפירי והמכתב ההומופובי מהשכנים

>> יו"ר מועצת הנוער הגאה, סנטי בנימין האוס, נבחר להיות הנואם היחיד שאינו פוליטיקאי אשר יפתח את מצעד הגאווה בתל אביב. "זה שיש כאן מועצת נוער שפועלת למען הדברים הללו הופכת את המאבק להרבה יותר מוחשי", אומר בנימין, טרנסג'נדר גאה מאשדוד. "זה מגיע מהמקום האישי שלנו, מהחוויות שלנו. אנחנו מדברים בשמנו ופועלים בשמנו. אנחנו לוקחים את גורלנו בידינו, לא אחרים פועלים למעננו. זה הכי אותנטי ואמיתי שיש". שלושה שבועות לאחר מכן הזניק בנימין את מצעד הגאווה והסובלנות הראשון בעירו, אשדוד.

>> המועמד לניהול הערוץ הראשון, משה נסטלבאום, מגיש לבית הדין של עובדי המדינה בקשה לבטל את התובענה שהגישה נגדו, בו היא מאשימה אותו בהטרדתו המינית של יגאל רביד על רקע נטייתו המינית. בראיון ל-mako גאווה אומר רביד: "אל תאמינו לשקרים של נסטלבאום. "קיבלתי החלטה לצאת למאבק, לשרת גאים וגאות רבים, שכמוני לא היו מוכנים לקבל התנהגות כזאת". עורך דינו של נסטלבאום, ד"ר יוסי כהן: "מדובר בניצול ציני ומכוער של רביד הנוגע לנטיותיו המיניות לשם קידום ענייניו הפרטיים".

>> מתיחת פנים שוויונים באיגי – ארגון הנוער הגאה: בצעד יוצא דופן ולאחר תהליך מיון ממושך ורציני, ממנה הנהלת איגי גבר ואישה למנכ"לים משותפים של הארגון. המנכ"ל הטרי רן לבל והמנכ"לית הטרייה מנדי מיכאלי היו בשנים האחרונות פעילים מרכזיים בארגון. "הבחירה במנדי ורן נובעת מתוך רצון לעודד ולחזק את המנהיגוּת הצעירה שצומחת בארגון", אומרים בצוות שמיין את המועמדים לתפקיד. "אנו רואים בבחירה בפעילים מרכזיים הבעת אמון בדרך בה פועל הארגון בשנה האחרונה ובדרך אליה הוא צועד. אנו מאמינים שארגון הנוער יהווה דוגמא ומודל לקהילה כולה באופן הניהול המשותף של מנדי ורן".

אין תמונה
מפורסמי ישראל וחברי הקהילה מתגייסים לקמפיין NOH8

>> אחרי כמה שנים של הפסקה חוזרים ארגוני זכויות הלהט"ב למסורת של הענקת אות יקיר הקהילה, אותו קוטפת השנה החלוצה והלוחמת הבלתי מעורערת לזכויות הקהילה הטרנסג'נדרית, נורה גרינברג. "זה כבוד גדול, לא רק לי אישית", אומרת גרינברג ל-mako גאווה. "אני רואה את זה ככבוד לציבור הטרנסג'נדרי כולו. אבל המאבקים לא מסתיימים. אני שקועה עד הצוואר במאבקים נגד העוולות הגדולות נגד הציבור הטרנסג'נדרי, בעיקר במה שנוגע למשרד הפנים ולמשרד הבריאות. צריך לזכור שמדינת ישראל היא במקום לא טוב, בהשוואה לעולם המערבי, בכל מה שקשור לזכויות טרנסג'נדרים".

גאווה ודעה קדומה (צילום: Smart S, ארץ נהדרת feed)
רוני מיילי מודח מבית האח הגדול בעקבות דבריו ההומופובים | צילום: Smart S, ארץ נהדרת feed

>> ארבע שנים לאחר פיגוע הירי בברנוער טוענת המשטרה כי פיענחה את הפרשה: חגי פליסיאן נעצר בחשד לביצוע הרצח, ושני אנשים נוספים נעצרים בחשד למעורבות. המשטרה וכלי התקשורת, תוך חוסר הבנה מוחלט בהגדרת המונח "פשע שנאה", ממהרים לצאת בהכרזות לפיהן מדובר ב"נקמה אישית"– למגינת לבה של הקהילה ושל כותב שורות אלו, התוהה כיצד תיתכן נקמה "אישית" בציבור שלם של נערות ונערים, שנורים רק מפני שהם להט"בים). הפענוח מציף הומופוביה שדעכה בשנים שלאחר הפיגוע, בעיקר לאחר שנחשף כי מנהל הברנוער לשעבר, שאול גנון, מעורב גם הוא בפרשה לאחר שקיים יחסים עם קטין שטרם מלאו לו 16 שנה. בגזענות כמו בגזענות, מיד כל הומו מסומן כפדופיל בפוטנציה, בעיקר לאחר שהוענק לגנון התואר ההזוי "בכיר בקהילה". באגודה למען הלהט"ב מוקיעים את גנון ויוצאים נגד הסכם עד התביעה שחתמה עמו המדינה, המעניק לו חסינות מפני העמדה לדין.

אין תמונה
רן לבל ומנדי מיכאלי. מנכ"לות משותפת לאיגי

>> ובצל התחושות הקשות שמציף פענוח הפיגוע בברנוער, פשע השנאה החמור שידעה הקהילה, רושם מצעד הגאווה התל אביבי שיא חדש של 100 אלף צועדים. רבבות ישראלים ותיירים השתתפו במצעד. את טקס הפתיחה בגן מאיר הנחו גל אוחובסקי ואורנה בנאי, ואת הופעת הנעילה המרכזית בחוף גורדון מנחה דוגמנית העל בר רפאלי. ולמי שלא צפו: ארי קוקה מציג תיעוד מצולם של המצעד הגדול בתולדות ישראל.

נורה גרינברג (צילום: תומר ושחר צלמים)
זוכה בתואר יקירת הקהילה. נורה גרינברג | צילום: תומר ושחר צלמים

תמוז (יוני-יולי): כ-1,100 צועדים במצעד הגאווה והסובלנות הראשון באשדוד

>> בפעם השנייה בתוך חודש מתמודד סניף האגודה למען הלהט"ב בבאר שבע עם מקרה של אלימות על רקע הומופובי. גבר המתגורר בבניין בו שוכן הסניף נעצר לאחר פעילות הנשים בסניף, לאחר שעל פי החשד קילל ואיים על אירינה קאופמן סקלר, פעילה בארגון תהל"ה – תמיכה להורי להט"בים. המשטרה הגישה מיד לאחר המעצר כתב אישום נגד החשוד. "הוא אמר: 'צריך להרוג את כל ההומואים' ועוד קללות שזה מזעזע בכלל לצטט", אומרת סקלר ל-mako גאווה. "אמרתי לו ברוסית: 'תסתום את הפה שלך או שאני מזמינה לך משטרה'. הוא אמר לי: 'את יכולה להזמין את מי שבא לך – אני ארצח אותך באופן אישי'".

ישתחרר בקרוב? חגי פליסיאן (צילום: חדשות 2)
חגי פליסיאן נעצר. פרשת הברנוער מגיעה לסיומה | צילום: חדשות 2

>> בפעם הראשונה בתולדות ישראל יזם וארגן הנוער הגאה מצעד גאווה: במצעד הגאווה והסובלנות הראשון באשדוד משתתפים כ-1,100 צועדים – הישג חסר תקדים למצעד גאווה ראשון בפריפריה. בטקס הפתיחה של המצעד נואמים חברי הכנסת ניצן הורוביץ (מרצ), סתיו שפיר (העבודה), ד"ר רונן הופמן (יש עתיד) ונציגים של ארגוני הקהילה. את המצעד מזניק יו"ר מועצת הנוער הגאה, סנטי בנימין האוס, טרנסג'נדר גאה מאשדוד. המצעד יצא מפארק הסיטי והסתיים בחוף הקשתות, לאורך מסלול מלא בדגלי גאווה המתאפיין בנראות ציבורית גבוהה, כאשר את הצועדים מובילה משאית ועליה די.ג'יי ומלכות הדראג הבאר שבעיות סליו לה-דיוויין וטרי קוק-טייל. במסלול המצעד הפגינו עשרות בודדות של כהניסטים וימנים-קיצונים (שהוצגו בתקשורת כחרדים – למרות שלא היה ביניהם ולו חרדי אחד). המצעד הסתיים במסיבה בחוף הקשתות, בחסות הפאב החברתי "זה" עם די.ג'יי דניאל מריומה והזמרת קים.

מצעד הגאווה בתל אביב 2013 (צילום: מיכאל שבדרון )
שיא משתתפים במצעד הגאווה בתל אביב. למעלה מ-100 אלף איש | צילום: מיכאל שבדרון

>> שבוע לאחר מכן גודשים את מרכז הצעירים של באר שבע כ-2,000 בני אדם, לאירוע הגאווה השנתי של בירת הנגב. באירוע הופיעו אמנים רבים מהרסים, בהם מאיה סימנטוב, דנה לפידות ולהקת צנזורה, ועל ההנחיה מנצחות מלכת הנגב סלין לה-דיוויין והגברת הראשונה של הדראג האידאולוגי, גלינה פור דה-ברה. למחרת מתקיים בחדרה מצעד הגאווה והסובלנות השני, בו הצליחו להעלות את הרף ומכמה עשרות בודדות של צועדים בשנה שעברה, כ-300 צועדים במצעד של 2013. המצעד ננעל במופע מרשים בהשתתפות הזמרת הברזילאית אליזט, קורין אלאל האחת והיחידה והמנחה האולטימטיבית ציונה פטריוט.

אין תמונה
אירינה קאופמן סקלר, מתנדבת בעמותת תהל"ה מותקפת בבאר שבע

>> ופריחת הגאווה בפריפריה אינה פוסחת גם על הקהילה הגאה: למועצת העיר קרית ביאליק רצה דנה נחמני, הטרנסג'נדרית הראשונה שמתמודדת לתפקיד מסוג זה. נחמני, בת 33, מתמודדת מטעם רשימת "צעירים למען קרית ביאליק" בראשות שני אוצ'קובסקי. במקביל, למועצת העיר חיפה מתמודדים שני צעירים הומואים מחוץ לארון: שון שאול, בן 22, ברשימה משותפת של "צעירי חיפה" ו"יש עתיד" וכן אסף זגריזק, בן 23, המתמודד מטעם הירוקים. ברמת גן מחליט יו"ר גאווה בליכוד, ד"ר אוון כהן, להתמודד למועצת העיר רמת גן, גם הוא מטעם רשימת הירוקים, בראשותו של ד"ר אבי ליליאן.

מצעד הגאווה הראשון באשדוד 2013 (צילום: בן סיילס)
מצעד הגאווה הראשון באשדוד 2013. הצלחה גדולה | צילום: בן סיילס

אב (יולי-אוגוסט): מאושר החוק לאיסור אפליית להט"בים בבתי הספר

>> מאות משתתפים מגיעים אל מצעד הגאווה והסובלנות הרביעי בראשון לציון. אל המצעד, שיצא מרחבת מרכז בן-גוריון והסתיים בגן המושבה, הגיעו חברי הכנסת דב חנין (חד"ש), בועז טופורובסקי (יש עתיד) וסתיו שפיר (העבודה), וכמו כן נאמו בו המשנה לראש העיר, רז קינסטליך ונציגים מארגוני הקהילה. באירוע הסיום בגן המושבה התקיימה מסיבה עם די.ג'ייז ועם הופעות של תלמידי בית הספר לדראג.

מצעד הגאווה בחדרה 4 (צילום: אסף שטילמן)
למעלה מ-2,000 בני אדם מבלים במצעד בבאר שבע | צילום: אסף שטילמן

>> ואת עונת המצעדים נועלת בירתנו הנצחית, ירושלים. כ-4,000 משתתפים מצעד הגאווה והסובלנות בירושלים לשנת 2013 צועדים מגן העצמאות אל עצרת מחאה בגן הוורדים מול משכן הכנסת. קיום המצעד מול משכן הכנסת מקבל השנה משמעות מיוחדת, שכן הנושא המרכזי של המצעד השנה הוא: "רוצים שינוי", ובו דרישה לשינוי חקיקתי למען זכויות להט"ב. כמה ימים לפני כן מפרסמים אלמונים כרוזים נגד המצעד, ובקהילת הלהט"ב הירושלמית טוענים כי מדובר בזיוף של פשקווילים מטעם גורמים המבקשים להכפיש את הציבור החרדי וללבות את השנאה כלפיו. "העאלק פשקוויל הזה מנסה להתחזות לחרדי, אבל הוא בבירור לא", כותבת מנכ"לית הבית הפתוח, סידי, בעמוד הפייסבוק שלה. "חברות, אל תיפלו בפח – החרדים הם לא אויב".

אין תמונה
דנה נחמני. הטרנסג'נדרית הראשונה שרצה לתפקיד במועצה

>> במקביל, בגן מאיר מתקיימת בגן מאיר בתל אביב עצרת הזיכרון השנתית לפיגוע בברנוער, כחודשיים לאחר מעצר החשודים בפרשה. במקביל, בבית האגודה ברחוב נחמני מתקיימת פעילות מיוחדת של הברנוער, כדי לאפשר נערות ונערים שאינם רוצים להיחשף לכלי התקשורת, להתייחד עם זכרם של הקורבנות ולשתף את חבריהם בתחושותיהם. "הברנוער הוא מקום נפלא ולא יפסיק להיות שם בשביל הנוער הגאה", אומר שרון רם, המשמש מנהל הברנוער בהתנדבות מלאה.

>> שרת הבריאות, יעל גרמן, מפילה בוועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת החוק של ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) לאיסור על אפליית טרנסג'נדרים במקום העבודה. הסיבה: איש מפלגתה, ח"כ עפר שלח (יש עתיד) מגיש למחרת הצעת חוק מקיפה לעיגון כולל בחוק של איסור אפליה על רקע נטייה מינית או זהות מגדרית. שלח, אגב, חתום גם על הצעת החוק של מיכאלי. מיכאלי נאשימה את גרמן בשיקולים לא ענייניים ופעילי החוג הגאה במפלגת העבודה מאשימים את גרמן כי היא פועלת נגד הקהילה הגאה. יועצת התקשורת של גרמן, פנינה שלו, אומרת בתגובה: "גריפת הכותרות על גבה של השרה והצגתה כמישהי שפועלת נגד הקהילה הן מעשה שלא ייעשה ותרגיל פוליטי לא ראוי". בינתיים, שרת התרבות, לימור לבנת, מגישה ערר בוועדת השרים בדרישה לאשר בכל זאת גם את החוק של מיכאלי.

מצעד הגאווה בראשון לציון 2013 (צילום: יאנה יגורוב)
מאות משתתפים במצעד הגאווה בראשון. הכרזה לקראת המצעד | צילום: יאנה יגורוב

>> ובינתיים בכנסת עובר החוק הראשון למען זכויות להט"ב: ברוב של 44 תומכים אל מול מתנגדת (אורית סטרוק מהבית היהודי) אחת מאשרת הכנסת את הצעתו של ח"כ דב חנין (חד"ש) לאיסור על אפליית תלמידים על רקע נטייה מינית או זהות מגדרית. מפתיע במיוחד ח"כ יצחק וקנין (ש"ס), שהופך לחבר הכנסת הראשון ממפלגה חרדית שתומך בהצעת חוק למען הקהילה הגאה.

>> המאבק נגד ההגמוניה הגברית בקהילת הלהט"ב נושא פרי: בבחירות לוועד המנהל של האגודה למען הלהט"ב נבחרות שלוש נשים מתוך ארבעת המקומות שהועמדו לבחירה – ללא כל שיריון. מלבד מיכל שר, ענת סלומון וחן אריאלי נבחר לוועד גם אלון מדר. לכל הנבחרות והנבחרים רזומה מרשים וענף של פעילות למען זכויות להט"ב ולמען מטרות חברתיות נוספות. מלבד החברות החדשות והחבר החדש שהצטרפו לוועד, נבחרו לתקופת כהונה נוספת היו"ר שי דויטש והפעיל שרון יגרמן. בכך נחלק הוועד ל-50% גברים ו-50% נשים.

>> מרכז ניר כץ מפרסם את דוח הלהט"בופוביה לשנת 2013, ממנו עולה כי כ-50% ממקרי התקיפה המדווחים אירעו בגוש דן. עוד על פי הדוח: 79% מהמותקפים הם גברים. "גם בשנת 2013 הומוסקסואליות גברית נתפסת כטאבו חברתי גדול יותר מאשר הומוסקסואליות נשית", אומר ל-mako גאווה גיל פישהוף, רכז "יש עם מי לדבר" – קו הקשב של האגודה למען הלהט"ב. "הלסביוּת מעצימה כביכול את הנשיות הקיימת ממילא, בעוד ההומוסקסואליות מאיימת על הגבריות של החברה ההטרו-נורמטיבית".

אלול (אוגוסט-ספטמבר): יום שחור לקהילה – בג"ץ מאשר אפליית לסביות

>> כ-500 בני אדם הגיעו להפגנה הגדולה מול שגרירות רוסיה בתל אביב, בשיאה התקיים מפגן הנשיקות הגאות, כמו בהפגנות מקבילות ברחבי העולם – התרסה אל מול החוק ההומופובי הפדרלי ברוסיה, האוסר, בין השאר, להתנשק עם בן אותו מין. המפגינים קראו קריאות בעברית וברוסית נגד ההומופוביה ברוסיה ונגד הנשיא ולדימיר פוטין וכן הניפו שלטים ודגלי גאווה. באופן מפתיע, כאשר ההפגנה התלהטה והמפגינים המתנשקים החלו לחסום את רחוב הירקון בתל אביב, המשטרה לא השתמשה בזכותה החוקית לפזר את ההפגנה – אלא דווקא סייעו להמשך המחאה והציבו מחסומים משטרתיים על הכביש.

מצעד הגאווה בירושלים 2013 (צילום: דידי קובו)
כ-4,000 משתתפים במצעד הגאווה והסובלנות בירושלים | צילום: דידי קובו

>> הישראלים עושים היסטוריה: בפעם הראשונה מאז ביטל בית המשפט העליון של ארצות הברית את ה-DOMA – הפקודה להגנת הנישואים אשר מיסדה אפליה כלפי זוגות בני אותו מין, מקבלים שני זוגות גאים ויזה זוגיות. השגרירות האמריקנית הראשונה להעניק ויזה לזוגות נשואים בני אותו מין היא השגרירות בתל אביב, והזוכים המאושרים הם אלכס פולייקוב וסרגיי שפשלביץ' וכן אלעד בן-יוסף ועידן פרומין. "חשבתי שאני אקבל בשלב ראשון ויזת תייר", מספר אלכס ל-mako גאווה על ההפתעה המשמחת. "אנחנו מקווים שזה ישרת את המטרות של הקהילה בישראל".

>> למרות לחציהם של גורמים אנטי-ישראליים בבריטניה להניא אותה, להקת הרוק הבריטית סקאנק אנאנסי מגיעה ארצה לשתי הופעות. יום קודם לכן נפגשת הלהקה עם פעילות ופעילים בבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות. סולנית הלהקה, סקין, היא ביסקסואלית גאה, והיא נשואה לכריסטינה ויילי, בתו של המליארדר הטקסני סם ויילי. במסגרת הביקור סיירו חברי הלהקה במרכז הקהילתי שמפעיל הבית הפתוח.

>> למרות התחושה שישראל היא מדינה נאורה וגיי-פרנדלי, ההומופוביה ממשיכה לטפוח על פרצופה של הקהילה: גבר בן 39 שהגיע לבדיקה שגרתית במרפאת "בטרם - רשת מרכזים לרפואה דחופה" בירושלים בעקבות בעיה רפואית קלה - ושוחרר לאחר זמן קצר. אלא שכאשר הביט על טופס השחרור מהמקום הזדעזע לגלות כי לצד פירוט הפנייה למקום, הופיעה נטייתו המינית: "הומוסקסואל", מודגשת עם שני קווים. כעת הוא דורש פיצוי כספי בסך 100 אלף שקל. במרפאה, לפי שעה, הסתפקו בהתנצלות.

"נדרש שינוי קיצוני" (צילום: חדשות 2)
מתקבלת מתקבלתה צעת החוק של ח"כ דב חנין לאסור אפליית תלמידים על רקע נטייתם או זהותם | צילום: חדשות 2

>> יותר משבעים שנה לאחר השואה, תוקם בישראל אנדרטה לזכרם של רבבות ההומואים, הלסביות והטרנסג'נדרים שנרדפו, עונו ונרצחו על ידי הנאצים ועוזריהם. האנדרטה, שתוקם בעלות של כ-150 אלף שקל, תוצב בגן מאיר בתל אביב, ובדומה לאנדרטאות דומות ברחבי העולם, גם היא תתבסס על המשולש הוורוד – הטלאי אותו נאלצו ההומואים לענוד על דש הבגד בזמן השואה. "אני חושב שיש סמליות חשובה בכך שזה מוקם דווקא בעיר תל אביב, שהיא אחת הערים הכי גיי-פרנדלי בעולם המערבי", אומר חבר מועצת העיר עו"ד ערן לב (מרצ), שיזם את הקמת האנדרטה בתמיכתו של ראש העיר, רון חולדאי.

>> יום שחור לקהילת הלהט"ב בישראל: בית המשפט העליון דחה את עתירתן לבג"ץ של ליאת משה ודנה גליסקו לבצע הליך פונדקאות על ידי שאיבת ביצית. בדעת הרוב היו נשיא בית הדין אשר גרוניס, המשנה לנשיא מרים נאור והשופטים אליקים רובינשטיין וסלים ג'ובראן. בדעת המיעוט היו עדנה ארבל, אסתר חיות וחנן מלצר. בית המשפט טרם פרס את נימוקיו, וציין כי הם יימסרו במועד אחר. "מדובר באסון, פסק דין כל כך לא צודק ולא מוסרי", אמר פרקליטן של בנות הזוג, עו"ד יהודה רסלר.

הפגנת נשיקות מול שגרירות רוסיה (צילום: שרון יגרמן מהאגודה למען הלהט"ב)
כ-500 משתתפים בהפגנת הנשיקות מול שגרירות רוסיה | צילום: שרון יגרמן מהאגודה למען הלהט"ב

>> וכדי לסיים את סיכום השנה ולקבל את החג בכל זאת בנימה אופטימית, אנו מזמינים אתכם לצפות שוב בהצעת הנישואים הגאה, בה הפתיע השחקן מרטין בר את בן זוגו, ג'ורג' אבני, כתב mako גאווה, אשר נמנה על כותבי ההצגה בה השתתף מרטין: