>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

ערן סיקורל ורועי מור (צילום: תומר ושחר צלמים)
זכותו של בננו להתחיל חייו מנקודת זינוק שווה. רועי מור וערן סיקורל עם בנם | צילום: תומר ושחר צלמים
עוד ניצחון בדרך לשוויון זכויות מלא: הקהילה הגאה בישראל, שרים וח"כים ממפלגות שונות מברכים על אישור ועדת השרים לענייני חקיקה לבטל אפליית זוגות גאים במס הכנסה

הצעת החוק, המבקשת להעניק לזוגות בני אותו מין נקודות זיכוי במס הכנסה בעבור ילדיהם, בדומה לזוגות סטרייטים, עברה אמש (א') בדיון מחודש בעקבות ערר שהגישו שרי יש עתיד, השרה לבנת והשרה לבני, לאחר שבשבוע שעבר נפלה ההצעה בוועדת השרים.

עשרות אלפי שקלים שנמנעו מזוגות הומוסקסואלים

"אני מברכת על אישורה של הצעת החוק, המהווה מסר ברור וחזק כי מדינת ישראל רואה בזוגות בני אותו מין כהורים לכל דבר ועניין, כתא משפחתי לגיטימי", מסרה חברת הכנסת עדי קול (יש עתיד) ל-mako גאווה, שהגישה את הצעת החוק.

כיום, פקודת מס הכנסה לעניין נקודות זיכוי עבור ילדים, קובעת זכאות שונה לגבר ולאישה, ועל כן זוגות הומוסקסואלים הופלו לרעה ונמנעו מהם נקודות הזיכוי הגבוהות להן זכאית אם הילד. מדובר על סכום של עשרות אלפי שקלים המוענקים להורי הילד עד להגיעו לגיל 18, סכום שנמנע עד כה מזוגות הומוסקסואליים. ​

הצעת החוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מתן נקודות זיכוי בגין ילדים לבני זוג מאותו המין) משווה את הזכאות של הורים להט"בים לאלו של הורים הטרוסקסואלים ומאפשר לאחד האבות במשפחה חד מינית לקבל נקודת זיכוי עד גיל 18, בהתאם לנקודות הזיכוי שמגיעות לאשה במשפחה הטרוסקסואלית. 

פורשת מהפוליטיקה: "תודה על האמון" (צילום: ורדי כהנא)
מברכת על אישור הצעת החוק. ח"כ עדי קול | צילום: ורדי כהנא
רועי מור וערן סיקורל, שפנייתם למס הכנסה לפני כשנה היא זו שהובילה להגשת הצעת החוק על ידי ח"כ קול, מרגישים כי מדובר במהפך של ממש. "נכון להיום הפער בנקודות הזיכוי בין משפחות של הומואים למשפחות סטרייטיות מוערך בשישים אלף שקל עד גיל שמונה עשרה. אין מדובר רק בזכויות שלנו או בהכרה במשפחתנו, שכן איננו זקוקים לשום הכרה. אנחנו כאן ולא מתכוונים להיעלם לשום מקום. מבחינתנו, מדובר בראש ובראשונה בזכותו של בננו להתחיל את חייו מנקודת זינוק שווה. לאחר תהליך פונדקאות יקר וקשה שעלותו 100,000$--סכום כלל לא מובן מאליו לשני אבות שכירים", מסר סיקורל ל-mako גאווה.

"לולא נקודות הזיכוי, היינו צריכים לחשוב פעמיים אם באמת שנינו יכולים לצאת לשוק העבודה. משפחתנו משלמת מיסים, זמינה לשירות מילואים כפול ואין שום סיבה שלא נזכה בהטבות השונות המגיעות לכל משפחה אחרת בישראל. ממשלת ישראל עשתה בתבונה שהכירה במציאות המשתנה ובכך שכל ילד בישראל, זכאי לנקודת פתיחה שווה מבחינת המדינה. בלי קשר לזהותם המינית של הוריו".

התגייסות של ח"כים ושרים למען שוויון זכויות

מאבקם הפרטי של מור וסיקורל סחף אחריו שרים ממפלגות שונות, שכבר התגייסו למאבק למען שוויון זכויות לחברי הקהילה הלהט"בית. בנוסף ליוזמת הצעת החוק ח"כ עדי קול ("יש עתיד"), חתומים על ההצעה גם ח"כ מירי רגב ("הליכוד ביתנו"), ח"כ אלעזר שטרן ("התנועה"), ח"כ ניצן הורביץ (מר"צ), וח"כ בועז טופורובסקי ("יש עתיד").

שרי הליכוד, שנעדרו מההצבעה הקודמת, נכחו נוכחות מלאה והצביעו כולם בעד הצעת החוק. מקבוצת "גאווה בליכוד" השדולה למען הלהט"ב בליכוד, נמסר: "תמיכת כל שרי הליכוד בהצעת החוק שנועדה להשוות את נקודות הזיכוי שניתנות להורים להט"בים לאלו שניתנות להורים הטרוסקסואלים מעוגנת בתפיסה הליברלית של תנועת הליכוד ומהווה מקור לגאווה בנבחרינו. אנו רוצים להודות לשרה לימור לבנת על הגשת הערר על החלטת ועדת השרים הקודמת ממנה נעדרו שרי הליכוד עקב השתתפותם בלווית דב לאוטמן ז"ל, ולשר גדעון סער, לשר גלעד ארדן ולשר יובל שטייניץ אשר תמכו בהצעה. כמו כן, תודתנו נתונה לח"כ מירי רגב אשר חתומה על הצעת החוק, אותה יזמה ח"כ עדי קול".

השר לפיד הדגיש את חשיבות ההצעה: "יש חשיבות להעביר את ההצעה הזו כחוק. זה לא קשור לנושא של דת ומדינה, זה קשור לחקיקה של זכויות אדם וראוי שזה יעבור כחוק". שרת הבריאות, יעל גרמן, שהייתה שותפה להגשת הערר אמרה "זהו ניסיון לעשות צדק עם מגזר שהוא מקופח ואסור להמשיך עם האפליה הזו."

"עדי קול היא ידידת אמת של הקהילה"

גם ארגוני הקהילה השונים מיהרו לברך על ההחלטה. מעמותת אבות גאים שהוקמה רק לפני כחודשיים וכבר רושמת ניצחון גדול, נמסר: "עמותת אבות גאים מברכת את ממשלת ישראל על החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה, בנוגע להצעת החוק להשוואת נקודות הזיכוי במס הכנסה של הורים בני אותו המין לכלל ההורים בישראל. זו החלטה צודקת וצעד מתבקש, המיישר קו עם המגמה העולמית של הכרה בשוויון להט"בים בכל תחומי החיים ובהורותינו בפרט. האתגר הבא יהיה על השגת רוב בכנסת להצעת החוק. אנחנו נמשיך לפעול כדי שהחוק יעבור גם בקריאה שלישית".

אודי לדרגור, בן זוגו ובתם (צילום: ניר אריאלי)
אודי לדרגור, יו"ר עמותת אבות גאים עם בן זוגו ובתם | צילום: ניר אריאלי

עמותת אבות גאים ברכה גם את ח"כ עדי קול, יוזמת הצעת החוק, בפוסט מיוחד בפייסבוק: "עמותת אבות גאים מודה לחברת הכנסת עדי קול, שיזמה ודחפה את הצעת החוק להשוואת נקודות הזיכוי במס להורים בני אותו המין. הוכחת שאת ידידת אמת של הקהילה ועל כך תודתנו הכנה. יחד, נהפוך את ישראל למדינה שוויונית וצודקת יותר"

האגודה למען הלהט"ב הצטרפה אף היא לברכות. לדברי דובר האגודה למען הלהט"ב וחבר הוועד המנהל, גיל קול: "אנו מברכים את ועדת השרים לענייני חקיקה על תמיכתה ברוב גדול בהצעת החוק שנועדה להשוות את נקודות הזיכוי שניתנות להורים להט"בים לאלו שניתנות להורים הטרוסקסואלים. רבים בקהילה הם הורים לילדים שעד כה הופלו לרעה, ואנו מקווים שתמיכת הרוב המוחלט של שרי הקואליציה בוועדת השרים תוביל לחקיקת התיקון לחוק בכנסת בהקדם ולצמצום האפליה בין משפחות להט"ביות וילדיהן ומשפחות הטרוסקסואליות וילדיהן."

האם אישורה של הצעת החוק בועדת השרים מרמזת על העתיד לבוא? בקרוב תדון וועדת השרים בהצעות החוק בנושא הנישואים החד מיניים בישראל: הצעת "ברית הזוגיות" של מפלגת יש עתיד, והצעת "חיים משותפים" של שרת המשפטים לבני. ההצעות מבקשות לאפשר טקסים אזרחיים לחד מיניים ופסולי חיתון, שיעניקו למתחתנים זכויות שוות.