>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

מצעד הגאווה בתל אביב 2013 (תמונת AVI: מיכאל שבדרון )
"מקווים להתחתן השנה עם בחירי ליבנו". השר יאיר לפיד | תמונת AVI: מיכאל שבדרון
האם הרוחות החדשות והוורודות הנושבות ממשכן הכנסת ישנו את חייהם של אלפי הומואים, לסביות, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים בישראל? אחרי שנים בהן לא עבר חוק המקדם את הנושא הלהט"בי בכנסת ישראל, צצות תקוות חדשות בקרב חברי הקהילה הגאה.

עם פתיחת מושב החורף של הכנסת ה-19 הדגיש שר האוצר יאיר לפיד את מחויבותו לקהילה הגאה, וזכה לתמיכה רבה מצד חברי הקהילה הגאה וארגוניה. דבריו עולים בקנה אחד עם יוזמת החוקים החדשה של שרת המשפטים ציפי לבני, לפיהם זוגות גאים ופסולי חיתון יזכו לשוויון זכויות.

האגודה למען הלהט"ב, בשיתוף עם ארגוני הקהילה חוש"ן, המחנך למניעת להט"בופוביה, ואיגי - ארגון הנוער הגאה, פרסמו מכתב פומבי ובו הם מביעים תמיכתם באמירותיו של שר האוצר.

"ברצוננו לחזק אותך על הבחירה האמיצה"

זוג גברים על עוגה מתנשקים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יותר ויותר מדינות מכירות בנישואים גאים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
במכתב, יו"ר האגודה שי דויטש וראשי הארגונים הלהט"בים מודים לשר האוצר לפיד על כך עמידתו במילתו בנוגע להצעת החוק "ברית הזוגיות" והתחיבויותו להעביר אותה כמקשה אחת וללא פיצולה לשניים. זאת בהמשך לדברי לפיד שבמושב הכנסת הנוכחי ייאבק על כך שתעבור הצעת החוק "ברית הזוגיות" לפיתרון כולל בהכרת המדינה הן בנישואים חד-מיניים והן בנישואים אזרחיים של זוגות שאינם רוצים או מעוניינים להינשא ברבנות הראשית.

"בחרת בגישה הנכונה, והאמיצה יש לומר, שמתעקשת לשמור על עקרון השיוויון בין כלל אזרחי המדינה, ולהניח על שולחן הכנסת הצעת חוק אחת, כוללנית ומקיפה אשר תכלול את הציבור באשר הוא, תהא אשר תהא נטייתו המינית. כל זאת, בניגוד לעמדת כמה מחברי סיעתך, שלדידם קיומם של קולות בקואליציה שאינם מזדהים עם ענייניה של הקהילה הגאה יטרפדו את הצעת החוק והם מוכנים להקריב את הקהילה הגאה לשם כך", כתבו הארגונים הלהט"בים במכתב, שנחתם בתמיכה שאינה משתמעת לשני פנים, "ברצוננו לחזק אותך על הבחירה האמיצה, לא להפנות עורף לקהילה, בהתאם להתחייבותך טרם הבחירות. אנו מקווים שעוד במושב הכנסת הקרוב נזכה להתחתן עם בחיר/ת ליבנו כאזרחים שווי זכויות במדינת ישראל".

באגודה למען הלהט"ב מציינים שעד לפני מספר שנים הייתה ישראל מהמדינות המתקדמות ביותר בכל הנוגע לשוויון להט"בי. עם זאת, בשנים האחרונות יותר ויותר מדינות הכירו בנישואים חד-מיניים והותירו את ישראל להשתרך מאחור בנושא זה ובמספר נושאים נוספים כגון אימוץ ופונדקאות.

לדברי ראש הזרוע הפוליטית של האגודה למען הלהט"ב, עו"ד בן אילן, "קהילת הלהט"ב התאכזבה, ובצדק, מכך שעל אף ריבוי הכוחות האזרחיים בקואליציה, נושא הנישואים האזרחיים לא נסגר במו"מ הקואליציוני. עם זאת, אנו שואבים תקווה מכך שמפלגה מרכזית בממשלה מתחייבת לפעול ולהפעיל את כל כובד משקלה הקואליציוני על מנת להעביר חקיקה שיוויונית זו. אנו מאמינים שלעמדה בלתי מתפשרת זו של לפיד, כיו"ר מפלגת "יש עתיד" יימצאו שותפים בליכוד, בתנועה ובקדימה ובכוונתו להפעיל את הזרוע הפוליטית של האגודה על מנת לסייע ללפיד להעביר את הצעת החוק המטיבה עם כלל אזרחי ישראל".

אווירה חדשה במשכן הכנסת?

התבטאותו של השר לפיד ממשיכה את הקו הפרו-להט"בי שמפגינה סיעתו מאז הוקמה, וביתר שאת בימים האחרונים. בשבוע שעבר פרסם ח"כ בועז טופורובסקי בעמוד הפייסבוק הרשמי שלו תמונה מחתונתה של אחותו עם זוגתה, ובה הביע תמיכתו בנישואים גאים. "אחותי המדהימה התחתנה עם בחירת ליבה ואני מאושר וגאה. שלי ולירון - אני מבטיח לכן שלא אנוח עד שהמדינה תכיר בנישואים שלכן כמו שמכירה בשלי".

אין תמונה
חכ" בועז טופורובסקי מפרגן לאחותו ומביע תמיכה בקהילה

תמונתו של ח"כ טופורובסקי זכתה לאלפי לייקים ומאות תגובות אוהדות ושיתופים. באותו היום פרסמה ח"כ עדי קול תמונה של תעודת נישואיה האזרחיים שהתקיימו בניו יורק לפני 4 שנים. "ה'חתונה' נערכה 30 שניות, וניהלה אותה עובדת עירייה בשם בלנקה מרטינז. לא פגשנו אותה קודם וכנראה גם לא נפגוש לעולם. ואין לנו שום בעיה עם זה. למשפחות שלנו דווקא היתה בעיה. כי הן לא יכלו להיות שם איתנו. ולמה? כי בישראל לא ניתן לקיים טקס נישואים אזרחי, ולכן אנחנו ורבים מחברנו נאלצנו להרחיק מעבר לים כדי להתחתן, ולעשות זאת בנוכחות קומץ חברים בלבד. במושב הקרוב תניח מפלגת יש עתיד על שולחן הכנסת את הצעת חוק ברית הזוגיות שתאפשר למי שאינו יכול, ולאנשים כמונו שאינם רוצים, להתחתן דרך הרבנות, להקשר בהסכם נישואים. הגיע הזמן!".

אין תמונה
התחתנה בחו"ל עם בן זוגה. המשפחה לא יכלה להגיע. ח"כ עדי קול

בנוסף, היום פורסמה יוזמת החוקים החדשה של שרת המשפטים ציפי לבני, לפיהם זוגות גאים, פסולי חיתון ואלה שאינם מעוניינים להתחתן ברבנות, יזכו לשוויון זכויות מלא.

בין ההצעות שיוגשו במושב הכנסת הקרוב הוא חוק חיים משותפים שמטרתו לתת מענה לא רק לפסולי חיתון, אלא גם לאזרחים חילוניים שאינם מעוניינים להינשא ברבנות. לפיו הצעת החוק, יוכלו זוגות להכריז על נישואיהם במשרד הפנים וכך להירשם כ"נתונים בברית הזוגיות". בלשכת השרה מסבירים כי מדובר במסלול חילוני מקביל למסלול הדתי שנועד לאפשר הכרה מלאה של הממסד בברית הזוגיות של זוגות אלה ושוויון זכויות לאותם זוגות מבלי לפגוע במוסד הרבנות.