>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

זוג גברים עם תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כנס פונדקאות ראשון מסוגו בישראל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לכנס הראשון שקיים ארגון "מן הבינג בייביס" (Men Having Babies) בניו יורק הגיעו 50 איש. לכולם היה חלום זהה – להפוך להורים. הם הגיעו לשמוע נציגי חברות לפונדקאות ומרפאה אחת בעידן טרום ה"נורמליים החדשים", ללא דוכנים ובלי מפרסמים, כמעט במחתרת. גולת הכותרת של הכנס הייתה אם פונדקאית אחת, בשר ודם, שסיפרה את סיפורה. לצדה עמד זוג גברים שסיפר כיצד הצליח להביא ילדים בדרך זו.

הרבה עבר מאז. אלטון ג'ון מחבק כבר שני ילדים שנולדו באמצעות אם פונדקאית, ריקי מרטין מגדל תאומים, ובמצעדי הגאווה מחליפות עגלות הילדים את המשאיות המסורתיות. ועדיין, מדובר בהליך לא פשוט כלל, מסורבל ומורכב, הדורש ייעוץ והכוונה.

כנס מקיף בן שלושה ימים

במיוחד בשל כך, יתקיים בישראל לראשונה "כנס הפונדקאות הבינלאומי הראשון" של "מן הבינג בייביז", בשיתוף המרכז הגאה בגן מאיר וערוץ הגאווה של mako. שמונה שנים אחרי שהתקיים לראשונה בתפוח הגדול, ואחרי שכבר הגיע לברצלונה, פריז ולוס אנג'לס – ינחתו נציגי מרפאות וסוכנויות מובילות בעולם לכנס שיעסוק בזוויות המשפטיות, הרפואיות, הלוגיסטיות והכלכליות הלא פשוטות של ההליך.

רון פול דיין (צילום: תומר ושחר צלמים)
מייסד הארגון והעומד בראשו, רן פול-דיין | צילום: תומר ושחר צלמים

"מדובר בכנס שיתפרש לאורך שלושה ימים ויהיה לממוקד ולממצה ביותר שנערך אי פעם בארץ בנושא הפונדקאות", אומר רן פול-דיין, שייסד את הכנס של הארגון ב-2005. "התכנית מבוססת על המודל המצליח של אירועים דומים שהופקו בשנים האחרונות בארה"ב ובאירופה. 14 מרפאות וסוכנויות מרחבי העולם הצטרפו כנותני חסות לכנס, ולרובן יהיה זה הביקור הראשון בישראל. לצדן, ישתתפו או יציגו גם מומחים ונציגי ארגונים מקומיים.

לבאי הכנס מצפה תוכן מעניין ורב, שעשוי לעזור בהתמודדותם עם ההליך. התכנית תתחיל ביום חמישי בערב פתיחה בו תציג שורת מומחים את עיקרי ההיבטים הרפואיים, המשפטים, הלוגיסטיים והכלכליים של תהליך הפונדקאות בכלל, ושל האפשרויות בהודו ובארה"ב בפרט. בנוסף, נציגי הארגונים המשתתפים מהארץ ומחו"ל יציגו גם הם (בעברית ובאנגלית) את השירותים אותם הם מציעים לישראלים. לאור השינויים באפיק ההודי שעלו לכותרות בחודשים האחרונים, צפויות להיות מוצעות אלטרנטיבות אחרות, בהן תאילנד ונפאל.

ביום שישי יתקיים פאנל סיפורים אישיים של הורים, פונדקאיות ותורמות ביציות. בנוסף, יתקיימו סדנאות ופגישות היכרות של 20 דקות עם הסוכנויות השונות בארבעה חדרים במקביל. אחר הצהריים תתקיים במקום יריד ההורות הגאה, בה יציגו נותני השרות מהארץ ומחו"ל לצד ארגונים רלוונטיים נוספים. בערב תתקיים קבלת שבת של המשפחות בנוכחות נציגי המרפאות והסוכנויות.

אין תמונה
הילדים, תומר ואלינור פול דיין

בשבת יתקיימו שלוש סדנאות בהן ידונו יותר לעומק בסוגיות הרפואיות, המשפטיות והפסיכולוגיות של תהליך הפונדקאות. במקביל, 8 מהסוכנויות ומהמרפאות המשתתפות יספקו שירותי התייעצויות אישיות במשרדי המרכז הגאה עם משתתפי הכנס שיחפצו בכך.

"מן הבינג בייביז", שמביא את הכנס לישראל, הוא ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח שמארגן כנסים להורות דרך פונדקאות מסביב לעולם. באתר הארגון מידע רב, הכולל דרוגים וחוות דעת על כ-30 מהסוכנויות והמרפאות שעוסקות בפונדקאות בעולם בנוסף, מנהל הארגון גם קרן לעזרה כספית לזוגות גייז שעושים פונדקאות. כיום חברים בו לעמלה מ-1000 גברים בעולם, מתוכם כ-100 ישראלים.

הארגון החל כסדרת סמינרים לפונדקאות שהחלה בניו יורק וסדנה חודשית לגייז המעוניינים ב'הורות ביולוגית' עם אישה. "התכנית במרכז הגאה בניו-יורק התפתחה עם הזמן והפכה לארגון עצמאי כדי לענות על שלושה צרכים: עריכת סקרי משוב (והרצון לעודד שקיפות בתחום ולמצוא אפיקים פחות יקרים לפונדקאות), הרצון להקים קרן לעזרה כספית, והיענות לבקשות להרחיב את הפעילות מעבר לניו-יורק".

פול-דיין מכיר את הנושא מקרוב. הוא ובעלו גרג הם מזוגות הגברים הראשונים בארה"ב שהורו דרך פונדקאות לא-מסורתית (gestational surrogacy). התאומים שלהם, שהם כיום בני שתים עשרה, נולדו בעזרת פונדקאית אמריקאית וביציות שנתרמו ע"י אחותו של גרג.

אין תמונה
המרכז הגאה בגן מאיר

כפי שהוא מסביר, ניסיונם של אחרים עשוי לתרום רבות לאנשים שבתחילת התהליך, ולשם כך נוצרו סקרי המשוב ולוח הדרוגים באתר, ששואפים להקים את המקבילה לאתר העצות הפופולרי לטיולים TripAdvisor. "השרות נקרא SurrogacyAdvisor, שכן אם אתה יוצא למסע כל-כך מורכב, למה שלא יהיה לך דרך להיעזר בניסיון ובעצות של אלו שעברו את הדרך לפניך, בדיוק כמו שאתה עושה לפני יציאה לטיול?".

מלגה להורים שבדרך

כיום יש בלוח כבר מאות חוות דעה ודרוגים לעשרות סוכנויות ומרפאות מארה"ב, הודו וישראל. הסקרים עזרו לחברי הארגון להתוודע לסוכנויות שהיו קודם פחות ידועות, כולל כאלה שעל פי הדיווחים הליך הפונדקאות איתן עולה 30-40 אלף דולר פחות ממה שקודם נחשב לעלות הממוצעת. מכאן שכבר עצם פרסום הלוח עזר למטרת הארגון להתמודד עם העלויות הגבוהות של תהליך הפונדקאות.

כפי שמציין פול-דיין, אחת המטרות הגדולות של הארגון היא לעזור לאותם הורים להגשים את חלומם להיות הורים. מעבר לסקרים של "מן הבינג בייביז" שעוזרים להורים מיועדים באיתור אלטרנטיבות פחות יקרות, הארגון גם מגייס סכומי כסף משמעותיים למען הקרן לעזרה כספית. "מקור הסכומים הוא בעיקר מהכנסות הכנסים של הארגון ותרומות של ספקי שירותים, ומיעוטם (עד היום) מהורים דרך פונדקאות. "לדוגמא, בכנס שנערך בניו יורק בספטמבר 2012 גויסו יותר מארבעים אלף דולר מדמי השתתפות, וסכום דומה מתרומות ישירות שהוכרזו על ידי ארבע סוכנויות במהלך הכנס. סכומים דומים צפויים להיכנס ב-2013 מכנסים בתל אביב, לוס אנג'לס, שיקגו ושוב בניו-יורק".

אין תמונה
כנס הפונדקאות של "מן הבינג בייביז" שהתקיים בניו יורק לאחרונה

לשם גיוס כספים מהורים, נערך באוקטובר האחרון ערב התרמה עם קומיקאים בניו יורק. בשנה הקרובה הבטיח הזמר ריקי מרטין (שלו ולבן זוגו תאומים באמצעות פונדקאות) להופיע או לארח ערב התרמה לארגון בשנה הקרובה, ויהיה גם ערב כזה בלוס אנג'לס במאי. "בסך הכל, הארגון מתכוון להעניק ב-2013 לפחות 8-12 מלגות של עשר או עשרים אלף דולר כל אחת - מהן לפחות 3-4 להורים מיועדים מישראל".

בחודשיים הקרובים יפורסם התהליך ולוח הזמנים המדויק למועמדות והענקת המלגות. "הקריטריונים עוד לא גובשו סופית, אבל הם יכללו כמובן יכולות כספיות של ההורים המועמדים, נסיבות מיוחדות כמו כאלה שניסו כבר זמן ממושך או נתקלו בקשיים בלתי צפויים ואחרות.

בנוסף, מציין פול-דיין, כי עשרות מהסוכנויות והמרפאות שמשתפות פעולה עם הארגון כבר הביעו נכונות לתת הנחות של 20-25% מעלות שרותיהן להורים שיזכו במלגות, שיהיו שוות ערך ליותר מעשרת אלפים דולר נוספים. התהליך ולוח הזמנים להגשת מועמדות והענקת המלגות יפורסמו באביב 2013.

דמי כניסה הינם 60 שקל ליום ו110 ש"ח עבור כל שלושת הימים. וממולץ ביותר לרכוש כרטיסים מראש באתר המרכז הגאה.

דמי ההשתתפות של נותני החסות לכנס מוקדשות לקרן לעזרה כספית לגייז שעושים פונדקאות, ובעזרת מכספי תרומות נוספות שנאספו במרוכז ע"י הארגון בארה"ב, כארבעים אלף דולר יוענקו עד סוף השנה לארבעה זוגות ויחידים מהארץ.

>> הבעיה אינה ניצול הפונדקאית במזרח, אלא צביעות המערב