בבחירות הקודמות, שנראה כאילו התקיימו רק אתמול, התוודענו למספר שיא של תאים גאים במפלגות, שהוקמו על מנת לדאוג שנציגי המפלגה היושבים בכנסת יזכרו תמיד את מחויבותם לבוחריהם הלהט"בים. קיומם של תאים גאים במפלגות הוכיח את עצמו, ולראייה מספרן הרב של הצעות החוק ורפורמות בנושאים להט"בים שהועלו בכנסת האחרונה, על אף שהייתה קצרה במיוחד.

בכנסת הבאה יועלו שוב לדיון נושאים רבים שקידומם החל בכנסת האחרונה אך הופסק בשל פיזורה. התשובה לשאלה האם נושאים אלו, החשובים מאוד לקהילה הגאה, ישובו ויקודמו, תלויה רבות בהרכב הממשלה הבאה.

עם תחילת מערכת בחירות נוספת, בה נשוב ונשמע את המפלגות מחזרות אחרי הקול הגאה, שוחחנו עם ראשי התאים הגאים על מנת לבדוק אילו מההבטחות שהובטחו לנו בבחירות הקודמות קוימו במהלך ימיה הקצרים של הכנסת ה-19, ואילו מהן נשארו על הנייר.

עוד בדקנו עם נציגי התאים האם קיימת נציגות גאה במפלגות ומהן עמדותיהם לגבי הנושאים שיעמדו על סדר יומה של הכנסת הבאה. ובמילים אחרות – כמה כל מפלגה היא באמת ידידה של הקהילה?

מפלגות גאווה
הליכוד

התא הגאה בליכוד היה פעיל במיוחד בבחירות האחרונות, וההשפעה שלו על חברי הכנסת של המפלגה מורגשת במיוחד. שרי הליכוד הפכו פעילים אקטיביים למען הקהילה כמו במקרה של השרה לימור לבנת ש הגישה ערר על החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה שלא לתמוך בהצעת החוק של מרב מיכאלי נגד אפליית טרנסג'נדרים במקום העבודה ודרשה דיון חוזר בממשלה.

מה הייתה התרומה המשמעותית ביותר של המפלגה והתא שלכם לזכויות הקהילה בכנסת האחרונה?

"בכנסת האחרונה, בכל הצבעה בסוגיות להט"ב בוועדת השרים לענייני חקיקה הייתה תמיכה גורפת של נציגי הליכוד, וכך גם בכנסת", מסביר ד"ר אוון כהן, יו"ר גאווה בליכוד, "יחד עם זאת, לטעמנו, עיקר השינויים לטובת הקהילה דווקא לא התחוללו בכנסת, אלא במשרדי הממשלה, ובראשם משרד הפנים (גדעון סער) שהביא לשינויים בהתייחסות לזוגיות להט"בית, ילדים למשפחות להט"ביות וכו' (למשל רישום בתעודות זהות). חשוב לציין כי נקודת המוצא שלנו כלאומים-ליברלים, היא הקטנת מעורבות המדינה בחיי אזרחיה, זאת בניגוד לתפישה הכללית של השמאל הסוציאליסטי שהיא הגדלת המעורבות. בהינתן הבדל גדול זה, אנו מניחים שלמרות שמטרתנו היא אותה מטרה - השגת שוויון לכל אזרחי המדינה, וביניהם הלהט"ב, הדרך שלנו להשגת אותו שוויון שונה מהותית".

האם יש נציגים גאים במפלגה? האם יש נציגים גאים שמתמודדים בפריימריז?

"בפריימריז הקרובים מתמודד עו"ד אמיר אוחנה על משבצת מחוז תל אביב. אגב, שאיפתנו היא להיות לא רלוונטיים, שסוגיית הנטייה המינית תהיה נון-אישיו. אבל כל עוד אין שוויון, העיסוק בנטייה של מועמדים, מן הסתם, רלוונטי ביותר".

האם הייתם שוקלים שריון לנציג הקהילה?

"אנחנו נגד שריון. אדם צריך להיבחר כי הוא אדם איכותי, אדם ראוי, אדם עם תמיכה רחבה. אם האדם גם משתייך לקהילת הלהט"ב, מה טוב. הליכוד מפלגה דמוקרטית, וכזו צריכה להישאר. אופנת המפלגות המשוריינות מכניסה לכנסת רבים ולא טובים, שכל מחויבותם למי שמינה אותם".

כיצד אתם מגיבים לביקורת הנשמעת מפי חברי הקהילה כלפי הח"כ בארון במפלגת העבודה, בעוד מפלגתו נחשבת לאחת מידידות הקהילה הטובות ביותר?

"כל אדם בזרקור הציבורי שנמצא מחוץ לארון תורם תרומה אדירה לקבלה, לאינטגרציה, שלא לומר מקל מאוד על צעירים מתלבטים לקראת היציאה מהארון. אין לנו הערכה לנבחרי ציבור שבוחרים לחיות את חייהם בארון. יחד עם זאת, אין זה ממקומנו להחליט על עיתוי היציאה מהארון של מאן דהוא. אאוטינג, גם אם במרומז וגם אם ישירות, הוא תופעה אלימה ובזויה, ובוודאי שאינה תורמת דבר לאווירה הציבורית כלפי הקהילה".

הכנסת ה-20 – מבט לעתיד

האם המפלגה תומכת בנישואים גאים?

"יש רבים במפלגה (שר הביטחון יעלון, סגן שר החוץ הנגבי, יו"ר ועדת הפנים ח"כ מירי רגב, ועוד) שהביעו במפורש תמיכה בנישואים גאים. למיטב ידיעתי, כל חברי המפלגה תומכים בהסדר כזה או אחר למי שאינם יכולים להינשא ברבנות (ברית זוגיות) ובכלל זה הלהט"ב".

הסרת סנקציות על תרומות דם?

"נושא שאינו צריך להיות נתון להחלטת אנשים שאין להם מושג ברפואה. לא מדובר בנושא פופוליסטי, אלא בנושא כבד ביותר, שראוי שרופאים בשיתוף עם הוועד למלחמה באיידס, למשל, יעסקו בו, ולא ח"כים מחפשי כותרות".

פונדקאות בארץ?

"הליכוד תמך בחוק הפונדקאות בוועדת השרים. יחד עם זאת, החוק של גרמן הוא חוק שאינו מתיישב עם הערכים של הליכוד, ואף לא מקדם פונדקאות (השרה גרמן עצמה הודתה שמטרת החוק היא 'לצמצם את התופעה'). החוק מאוד מקשה על פונדקאות חו"ל, ולמרות שהוא מאפשר שוויון לכולם, מדובר בשוויון רע. אנחנו מאמינים שהמדינה אינה צריכה להתערב בסוגיית הפונדקאות כלל, כמו מדינות רבות בעולם, כמו מדינות רבות בארה"ב, למשל. כל חקיקה בעניין צריכה להתבטל, ואם כבר מחוקקים, אז בוודאי שזה לא צריך להיות חקיקה עמוסת רגולציה ומכשלות, כמיטב המסורת הסוציאליסטית".

ציון: 7

במפלגת הליכוד ישנם חברים רבים התומכים ופועלים למען הקהילה, אך גם כאלו המתבטאים נגדה. כמפלגת שלטון בעלת תא גאה חזק היינו מצפים להצעות חוק רבות יותר ולהתייחסות ישירה של ראש המפלגה בנימין נתניהו לקהילה הלהט"בית, ולא רק באו"ם, מה שלא קרה בכנסת האחרונה. ריצה של מועמד גאה מוצהר בפריימריז של המפלגה מוסיפה למפלגה נקודות זכות.

 

מפלגות גאווה
יש עתיד

התא הגאה של יש עתיד הוקם יחד עם הקמת המפלגה ובראשותו עומדת אישה. בבחירות הקודמות רצה מפלגת יש עתיד עם אג'נדה גאה ברורה, והצלחתה בבחירות הכניסה ידידי אמת רבים של הקהילה לכנסת ה-19.

מה הייתה התרומה המשמעותית ביותר של המפלגה והתא שלכם לזכויות הקהילה בכנסת האחרונה?

"התרומה המשמעותית היא החוקים והשיח הציבורי", מסבירה זהורית שורק, יו"ר התא הגאה של יש עתיד, "מבחינת השינוי החוקתי, ניתן לחלק את הנושאים שטיפלנו בהם לשניים, נושאים שהיו תלויים בהחלטת השר הממונה ונושאים שהיו כפופים להחלטת ממשלה.

במשרד הבריאות שונה נוהל לשינוי ניתוחי המין כך שהוועדה אינה ועדה שיפוטית הבוחנת את המבקשים אלא כיום זוהי ועדה מלווה, כמו כן בוועדה יושבת נציגה של הקהילה הטרנסית, בנוהל הישן היה צריך לחיות שנתיים בזהות המינית עד לקבלת אישור לתהליך - השרה גרמן קיצרה את הזמן לשנה אחת; יצאה אזהרה ממשרד הבריאות לגבי טיפולי המרה; ומשרד החינוך העניק תוספת תקציב לארגוני הקהילה כגון חוש"ן ואיגי

העלינו שורה של חוקים שלצערי עם פיזור הכנסת התהליך בהם נתקע: חוק הפונדקאות שעבר בקריאה ראשונה והיה צריך להגיע לדיון ותיקונים בוועדות, חוק הפרשנות שעבר בוועדת שרים לענייני חקיקה וחוק ברית הזוגיות. חשוב להבין כי ככל שכוחה של יש עתיד יהיה חזק יותר בכנסת הבאה, כך הסיכוי שנצליח להעביר את החוקים שנתקעו יגדל.

לגבי השיח הציבורי - יאיר לפיד דואג כמעט בכל אחד מנאומיו להזכיר את נושא שוויון הזכויות למען הקהילה הגאה. אין דבר חשוב מכך להעלאת הנושא לשיח הציבורי, כששר בכיר בממשלה קובע כי הנושא הלהט"בי נמצא במקום גבוה בסדר העדיפויות של מפלגתו ושל הממשלה והנושא מופיע כאג'נדה לקידום במצע".

נציגות גאה במפלגה

האם יש נציגים גאים במפלגה? האם יש נציגים גאים שמתמודדים בפריימריז?

"ישנם נציגים גאים רבים מספור במפלגה אך כרגע אין מועמד/ת גאה לרשימה בכנסת. בנוסף למטה הגאה הצומח של המפלגה, יו"ר מטה ת"א משתייך לקהילה, יו"ר מטה הנוער ועוד פעילים רבים במפלגה. ביש עתיד בשלב זה אין פריימריז ואין גם מתמודד/ת גאה, אך כל חברי הכנסת של המפלגה הם גם חברים של כבוד בקהילה הגאה, תומכים ומקדמים חקיקה עבורנו.

האם הייתם שוקלים שריון לנציג הקהילה?

"המפלגה חרתה על דגלה את נושא השוויון, למשל ברשימה של יש עתיד יש כ 50% נשים - ללא שריון".

כיצד אתם מגיבים לביקורת הנשמעת מפי חברי הקהילה כלפי הח"כ בארון במפלגת העבודה, בעוד מפלגתו נחשבת לאחת מידידות הקהילה הטובות ביותר?

"הציבור הלהט"בי נקרא גם 'הקהילה הגאה', על שום הבושה שהייתה בעבר וקיימת עדיין בחוגים מסוימים, של להיות הומו, לסבית, בי או טראנס. חבר כנסת ממפלגה שקוראת לעצמה ליברלית (העבודה) ובוחר ביודעין להישאר בארון, ממיט בושה על הקהילה הגאה ומחזיר אותנו שנים אחורה. עם זאת, אנו מתנגדים כמובן לכל סוג של אאוטינג. מחובתנו להביע מחאה בנושא אך לא מעבר לכך".

הכנסת ה-20 – מבט לעתיד

האם המפלגה תומכת בנישואים גאים? הסרת סנקציות על תרומות דם? פונדקאות בארץ?

כן, כן וכן. לגבי נישואין גאים - הצעת החוק שלנו כללה לא רק זוגות גאים אלא נתנה מענה מקיף, בהצעה נכתב: שני בני אדם המבקשים למסד את הזוגיות שלהם. נושא תרומות הדם נבחן מבחינה מקצועית במשרד הבריאות והשרה גרמן עבדה על העניין באופן צמוד עם הוועד למלחמה באיידס. פונדקאות - חוק הפונדקאות קיים משנת 1997 ומאפשר אך ורק לגבר ואישה לעבור את התהליך בארץ, יש עתיד באה לשנות את ההפליה הזו וקידמה שוויון בחוק כך שלא רק סטרייטים יוכלו לעשות את התהליך. ראוי לציין כי ראש הממשלה הצביע בעד החוק ולצערי דווקא חלק מחברי הכנסת של מרצ יצאו מההצבעה. אין ספק כי לולא פיזור הכנסת החוק היה מגיע לוועדות ושם היה עובר תהליך של השלמה.

ציון: 8.5

חברי יש עתיד החלו בשנתיים האחרונות מספר מהלכים שהם לא פחות ממהפכה, הניחו את נושא הפונדקאות וברית הזוגיות על השולחן, ואף טיפלו לעומק בנושאים חשובים במיוחד שהוזנחו כמו הנוהל לשינוי מין. במקרים רבים אף התנגחו בשותפיהם הקואליציונים על מנת להשיג הישגים עבור הקהילה. עם זאת, ראוי לציין את ההתבטאות האומללה של שר החינוך פירון שאמר כי זוגות חד מיניים אינה משפחה. בסופו של דבר, הבטחת הבחירות של יש עתיד לקהילה הגאה מומשה ברובה, כך שיש מקום להאמין שכך יקרה גם בהמשך.

 

מפלגות גאווה
מפלגת העבודה

גם שלי יחימוביץ' וגם ציפי לבני הן ידידות ותיקות של הקהילה הגאה, ובעלות רקורד מכובד של פעילות ציבורית והסברתית למען הקהילה. בכנסת ה-19 מפלגת העבודה הגישה הצעות חוק רבות בנושאי זכויות הקהילה, רבות מהן לא זכו לתמיכה בעיקר בשל שיקולים פוליטיים. בתפקידה כשרת המשפטים ציפי לבני תמכה בהצעות החוק בנושאים להט"בים. נראה כי השינויים שנעשו לקראת בחירות 2015 הכוללים את בחירתו של יצחק (בוז'י) הרצוג ליו"ר מפלגת העבודה ואיחוד הרשימות, לא יפגעו בתמיכה לה זוכה הקהילה הגאה מהמפלגות הנ"ל.

מה הייתה התרומה המשמעותית ביותר של המפלגה והתא שלכם לזכויות הקהילה בכנסת האחרונה?

"מפלגת העבודה מחויבת לקהילה הגאה באופן מובהק, כפי שניתן לראות בהצבעות בכנסת, הצעות חוק, מצע המפלגה ותמיכה מחוץ לבית המחוקקים", אומרת נעה גולני, יו״רית משותפת לחוג הגאה במפלגת העבודה, "בכנסות קודמות הייתה תמיכה ברורה של חברי וחברות כנסת מהמפלגה בנושאים להט"בים, כמו למשל היו"ר הנוכחי בהיותו שר רווחה".

האם יש נציגים גאים במפלגה? האם יש נציגים גאים שמתמודדים בפריימריז?

"לצערי אין היום מתמודד או מתמודדת מהקהילה בפריימריז ואנחנו מתמודדים עם שאלת חבר הכנסת שבארון. אני כן יכולה לומר שחברי וחברות החוג הגאה לא מאמינות באאוטינג בשום צורה, מאחר וזהו מעשה אלים. עם זאת ובאותה הנשימה, אנחנו קוראות לחברי הקהילה ותומכיה בקרב חברי וחברות המפלגה שלא להצביע לחבר כנסת המצוי בארון או למתמודד הפועל או מתבטא נגד הקהילה. אין בושה בהיותנו להט"ב אלא להיפך, ואין סיבה מבחינתנו להסתיר זאת. לעומת זאת, נשמח אם אותם חברים וחברות יצביעו עבור מתמודדים שהוכיחו מחויבות אלינו כקבוצה בחברה". 

האם הייתם שוקלים שריון לנציג הקהילה?

"בכל הנוגע לשריון נציג/ה להט"ב ברשימת המפלגה לכנסת, איני חושבת שישנה סיבה לשריון שכזה. אני לא אצביע לחבר כנסת רק בגלל נטייתו המינית אם הוא לא דוגל ופועל לאור שאר קווי האידיאולוגיה שאני מאמינה בה".

הכנסת ה-20 – מבט לעתיד

האם המפלגה תומכת בנישואים גאים? הסרת סנקציות על תרומות דם? פונדקאות בארץ?

"בכנסת היוצאת ראינו תמיכה מובהקת של הסיעה בקהילה - הצבעות חקיקה, עבודה בוועדות והצעות חוקים כמו ברית הזוגיות שהוצעה על ידי סתיו שפיר, חוק לאיסור אפליית אנשים טרנסג'נדרים וחוק רישום במקום אימוץ של מרב מיכאלי, חוק הכרה בבן או בבת זוג בזוגיות להט"בית במקרה של אובדן של אבישי ברוורמן והצעות החוק העומדות על הפרק בדבר נישואים אזרחיים שווים". 

הציון שלנו: 7

מפלגת העבודה פועלת ללא לאות עבור חברי הקהילה, וחבריה נשארו ידידי אמת של הקהילה, התומכים בנושאים החשובים. ההתמודדות עם סאגת הח"כ בארון מורידה מעט את הציון של המפלגה, אשר לצערנו אינה מצליחה להתגאות בנציגות הגאה בשורותיה.

מפלגות גאווה
מרצ

מרצ נתפסת כידידת אמת של הקהילה הגאה, ופורום גאות של מפלגת מרצ הוא התא הוותיק ביותר בפוליטיקה הישראלית. בכנסת האחרונה התנגדה מרצ לחוק הפונדקאות של שרת הבריאות מתוך דאגה כי החוק יפגע בנשים מוחלשות.

מה הייתה התרומה המשמעותית ביותר של המפלגה והתא שלכם לזכויות הקהילה בכנסת האחרונה?

"קידום זכויות האדם והאזרח בישראל עומד בראש מעייניה של מרצ עוד משחר הקמתה, תוך ראיה ערכית כוללת הרואה את חוסנה ומוסריותה של חברה באופן התייחסותה דווקא לקבוצות המוחלשות", אומר דרור מזרחי, יו"ר פורום גאות במרצ, "גם בכנסת הנוכחית המשיכו חברי וחברות הכנסת של מרצ להילחם עבור שוויון זכויות והגנה על הקהילה הגאה, הן בקידום חקיקה, והן בכלים פרלמנטריים אחרים. ניתן למנות כמה נקודות בולטות בתוך כך: הכשרת כוח המשטרה להגנה על טרנסג'נדריות מפני אלימות וטיפול בייחס מפלה על ידי המשטרה, הצעות חוק לשינוי הדין הפלילי כך שיכלול הסתה על רקע נטייה מינית, הוספה של נטייה מינית או זהות מגדרית לחקיקה נגד אפליה, הצעה לתיקון חוק עבודת נשים (חופשת לידה לבנות זוג מאותו המין), שנועדה להשוות  בין בנות זוג מאותו מין לבני זוג מעורבים, ולאפשר להן לחלק ביניהן את תקופת חופשת הלידה, אפליה של זוגות חד מיניים בבתי הדין הרבניים, פנייה להכשרת הסגל הרפואי בישראל לטיפול בקהילה הגאה, וקיום כנסים רבים בנושאי אפליה בתעסוקה כלפי להט"ב בדגש על אוכלוסיית הטרנסג'נדר, אלימות במערכת החינוך כלפי בני נוער גאים ואלימות כלפי מורים גאים".

האם יש נציגים גאים במפלגה?
"בהחלט. מרצ גאה בחבר הכנסת מטעמה, ניצן הורוביץ, הומו גלוי המכהן זו הפעם השנייה ברציפות בכנסת, ומוביל יוזמות רבות הקשורות לזכויות הקהילה הגאה בישראל. כמו כן, למרצ מספר שיא של חברי מועצות ערים שהינם הומואים ולסביות, וביתר שאת בתל אביב-יפו, בה מתוך שישה מושבים להם זכתה מרצ במועצת העיר, שלושה מהם (50%) מאוישים בידי הומואים ולסביות גלויים ופעילים. יתר על כן, הפורום הגאה במרצ הוא בעל מעמד של ממש במפלגה, ויו״ר הפורום, דרור מזרחי, אף משוריין מתוקף תפקידו בוועידת המפלגה ובהנהלת המפלגה".

האם יש נציגים גאים שמתמודדים בפריימריז?
"כאמור,  ח״כ ניצן הורוביץ צפוי להתמודד פעם נוספת על מקום ברשימה, ולהתברג פעם נוספת בקדמתה". 

האם הייתם שוקלים שריון לנציג הקהילה?
"לשמחתנו אין בכך צורך של ממש. האווירה במרצ היא כזו בה הקהילה הגאה היא יותר משותפה לאקלים המפלגתי, ולהט״ב ממלאים בה תפקידי מפתח לרבות בכנסת, במועצות הערים, במוסדות הבכירים ביותר של המפלגה וכן הלאה".

כיצד אתם מגיבים לביקורת הנשמעת מפי חברי הקהילה כלפי הח"כ בארון במפלגת העבודה, בעוד מפלגתו נחשבת לאחת מידידות הקהילה הטובות ביותר?

"מרצ מובילה את המאבק הציבורי למען הקהילה הגאה כבר עשרות שנים. בזכות האומץ של נבחרי הציבור של מרצ, החל משולמית אלוני ז"ל שהובילה לביטול האיסור הפלילי על משכב זכר, ודרך נבחרי ציבור רבים ברשויות המקומיות ובכנסת, חל שיפור עצום במעמדה הציבורי של הקהילה הגאה. אנחנו, במרצ, מאמינים שרק דרך הבלטה של הצדדים החיוביים בחיים פתוחים מחוץ לארון, ניתן להסביר גם לציבור הכללי וגם לחוששים בתוך הקהילה שאין ממה לפחד ואין במה להתבייש. מרצ גאה בנבחרי הציבור הגאים שלה ומזמינה את הקהילה הגאה לתמוך בנציגים שלה בעמדות השפעה. המאבק עדיין לא הושלם, יש עדיין הומואים ולסביות שחוששים מהחיים מחוץ לארון, זה בעיקר חבל לנו, אבל זו המציאות. אנחנו נמשיך לספק דוגמאות חיוביות ולהוביל את המאבק הגאה ואנחנו יכולים רק לקוות שכל החוששים יראו שאין ממה לפחד".

הכנסת ה-20 – מבט לעתיד

האם המפלגה תומכת בנישואים גאים?
בהחלט. מצע המפלגה הרשמי, המשתקף גם בפעילותם הפרלמנטארית של חברי הכנסת של מרצ מציין במפורש: מרצ תתנגד לכל הצעת חוק שיש בה פגיעה במעמדם של בני זוג מאותו מין ותפעל לקידום הכרה של המדינה בזוגיות של בני אותו המין בכל תחומי החיים והחלת כל הזכויות הנתונות לזוגות הטרוסקסואליים, כינון נישואים אזרחיים בישראל ובכללם נישואים של בני זוג מאותו המין והכרה בזוגיות של בני זוג מאותו המין, הכללת בני זוג מאותו מין בסמכותו של בית המשפט למשפחה והכרה חוקית מלאה בזכותם של לסביות והומואים להקים תא משפחתי, וקידום חקיקה שתאפשר אימוץ ילדים מישראל ומחו"ל, הן על-ידי בני זוג מאותו המין, והן על-ידי יחידים.

הסרת סנקציות על תרומות דם?

מרצ הייתה חלוצת המאבק בנושא זה, באמצעות תנועת הנוער הגאה שהפעילה בעבר, ״הצבעים שלנו״, שהמאבק על תרומות דם של הומואים היה מאבק הדגל שלה למשך תקופה ממושכת. יש לציין כי כבר בשנת 2008 פנתה ח״כ זהבה גלאון לשר הבריאות דאז, ודרשה הסברים על פשר האיסור".

פונדקאות בארץ?

מרצ מחויבת לזכות להורות של זוגות בני אותו מין. את הזכות הזו ניתן לממש בכל מיני דרכים ואחת מהן היא הפונדקאות. מרצ תומכת בהסדר פונדקאות שיאזן בין הרצון המובן וזכותם הבסיסית להורות של זוגות הומואים לבין זכותן של נשים על גופן ושמירה על אוכלוסיות נשים מוחלשות. 

הציון שלנו: 8

מרצ תמיד הייתה ידידת אמת של הקהילה הגאה, והיא ממשיכה לפעול בעבודה מאומצת למען הקהילה, גם בכנסת וגם מחוצה לה. החלטתה של מרצ שלא לתמוך בחוק הפונדקאות עוררה את זעמם של רבים מחברי הקהילה, שציפו לתמיכה אוטומטית מהמפלגה, אך היו גם רבים שהצדיקו את ההחלטה וטענו כי החוק פוגע באוכלוסיות מוחלשות אחרות. למרות הפעילות המבורכת, נקודה נוספת לרעתה של המפלגה, הוא הקושי לפעול מהאופוזיציה בניגוד למפלגות אחרות.

 

לא הבטחנו לכם

בשאר המפלגות שהרכיבו את הכנסת ה-19 לא פועלים תאים גאים, והן גם לא התמקדו במצע הבחירות שלהן על נושאים הקשורים לקהילה הגאה. סביר להניח שגם בבחירות הקרובות הקהילה הגאה לא בהכרח תתפוס מקום בקמפיין של מפלגות אלו. בכל זאת בחרנו לציין שתי מפלגות, שלמרות שאין בהן תאים או נציגים גאים, התנהלותן הקואליציונית עלולה להיות זו שתחבל או תשקם בניסיונות להמשיך את המהפכות שהחלו בכנסת ה-19.

הבית היהודי

בבחירות האחרונות מפלגת הבית היהודי הציגה את עצמה כמפלגה מתקדמת וליברלית, וקרצה גם לציבור הגאה. ח"כ איילת שקד, שהתראיינה פעמים רבות בנושאים גאים, הבהירה כי לסיעת הבית היהודי אין התנגדות עקרונית להענקת זכויות דה-פקטו לקהילה הגאה ולזוגות חד מיניים, אך ההתנגדות העיקרית שלה היא לאזכור של זוגות חד מיניים בחקיקה של ממש, דבר שעלול מבחינתם לסלול את הדרך לנישואים גאים. כך למשל הבית היהודי טרפד את הצעת החוק של עדי קול (יש עתיד) המסדירה הטבות מס לבני זוג מאותו מין. למרות הצהרה זו, שרי הבית היהודי התנגדו גם לחוקים שאינם מתייחסים לנישואים, והערר שהגיש השר אורי אריאל  נגד הצעת חוק הפונדקאות כמעט וקברה חוק זה. ראוי גם לציין את האמירה הנוראית של השר הבכיר אריאל לפיה "הומואים זה דבר לא נורמטיבי", את זו של ניסן סלומינסקי: "אני נגד שזוגות חד מיניים יגורו יחד - אין הם נחשבים למשפחה ואיני רוצה לעודד זאת", זו של אלי בן דהן: " זה מתכון לחיסולו של עם", אמירתו של מרדכי יוגב: "אהיה מוכן לעזור למי שזו נטייתו לקבל את הטיפולים הדרושים כדי להגיע לנישואים כדת משה וישראל" ואמירות נוספות.

ציון: 0

ישראל ביתנו

גם במפלגת ישראל ביתנו לא פועל תא גאה, אך מפני ומדובר במפלגה אזרחית חילונית, היא נחשבת לעיתים כזו שיכולה להטות את הכף בנושאים להט"בים. עיקר הציפייה ממפלגת ישראל ביתנו בבחירות הקודמות היה נושא ברית הזוגיות, נושא רלוונטי במיוחד עבור מצביעי המפלגה, אשר רבים מהם אינם יכולים להינשא בישראל. הניסיונות של חלקים בקהילה הגאה ושל אנשים בתוך המערכת הפוליטית לכרוך את המאבק על ברית הזוגיות של שתי האוכלוסיות יחד, עלה עד כה בתוהו ונראה כי המפלגה לא מעוניינת לקדם את זכויות הקהילה. כך למשל, שרי ישראל ביתנו הצביעו נגד הצעת החוק לאיסור אפלייה. 

ציון: 0