מצעד הגאווה ה-17 של תל אביב-יפו ייצא לדרך ביום ו', 12 ליוני 2015, תחת הסלוגן "Tel Aviv loves all genders", ויעמוד בסימן תמיכה בזכויותיהם של טרנסג'נדרים והכרה בתרומתם לקהילת הלהט"ב ולעיר תל אביב-יפו. במצעד צפויים להשתתף כ-120 אלף בני אדם, ביניהם כ-25 אלף תיירים גאים שיגיעו לעיר לרגל חגיגות הגאווה.

בישראל חיים כיום אלפי טרנסג'נדרים שניצבו לא אחת עם יתר חברי הקהילה הלהט"בית הן במאבקיה המשפטיים והציבוריים והן ברגעי הזוהר והתהילה שלה. עם זאת, הדרך העומדת בפני הקהילה הטרנסג'נדרית, החלק הפגיע ביותר בקהילת הלהט"ב, עודנה ארוכה: טרנסג'נדרים סובלים מאפליה בשוק העבודה, בדיור ובלימודים, משיעור גבוה של אלימות פיזית ומילולית ומיחס פוגעני ולא מכבד בחיי היומיום.

מצעד הגאווה 2014 (צילום: יוסי ממיה)
מצעד הגאווה בתל אביב, 2014 | צילום: יוסי ממיה

בעיריית ת"א-יפו מסבירים כי הצבת קהילת הטרנסג'נדרים בחזית אירועי הגאווה 2015 נועדה לקדם את הנראות של קהילה זו, להביע תמיכה בהישגיה ולחזק את ידי חבריה בהמשך מאבקיהם להכרה ולשוויון זכויות. עם זאת, המצעד ואירועי הגאווה ממשיכים לשקף את הרבגוניות של קהילת הלהט"ב, ויכללו מתחם לילדים ומשפחות ופעילויות נוספות שיפורסמו בהמשך.

הקהילה הטרנסג'נדרית הגיעה להישגים משמעותיים באחרונה, בהם צמיחתם של שני ארגונים חדשים מתוך קהילת הטרנסג'נדרים ולמענה ("מעברים" ו"פרויקט גילה להעצמה טרנסית"), עריכת שינויים בנוהל להליך שינוי המין בהובלת יעל גרמן באופן שמגלה רגישות רבה יותר לטרנסג'נדרים ולצרכיהם, הסכמות שמיטיבות עם חיילים טרנסג'נדרים בצבא והכרתו של הקצין הטרנסג'נדר הראשון, ועוד.

גם ב-mako גאווה שמחנו השנה לתרום לנראות הזאת, אם באמצעות פרויקטים מצולמים וסיפוריהם האישיים של 7 טרנסג'נדרים ואם באמצעות הקדשת טור אישי ללינור בר-גיל, פתיחת קבוצה לנוער טרנסג'דרי,הבאת סיפורה של יסכה סמית, טורים אורחים ועוד.

היוזמה להקדשת המצעד לקהילה הטרנסגנדרית עלתה לראשונה כיוזמה משותפת של אלישע אלכנסדר, מנכ"ל ארגון "מעברים", וגאיה פולת, כתבת mako גאווה, שהפיצו עצומה בנושא שזכתה לתמיכה רחבה. ההחלטה העקרונית על הנושא התקבלה בהצבעה שנערכה במרכז הגאה לפני מספר שבועות.

עיריית תל אביב-יפו, כבכל שנה, משקיעה יותר מ-2 מיליון שקל בקהילה הגאה – בתמיכה בארגוני הקהילה, בתקצוב המרכז הגאה, שבו פועל ארגון "מעברים" למען טרנסג'נדרים ובעידוד תיירות גאה. בין היתר, עיריית תל אביב-יפו מסייעת במימון של דירות מעבר לטרנסג'נדרים ושל פרויקט לעידוד ההשתלבות של נוער וצעירים טרנסג'נדרים בשוק העבודה.

יניב ויצמן, חבר מועצת העיר ומחזיק תיק הקהילה הגאה מסר כי "מצעד הגאווה של תל אביב מהווה כבר שנים רבות את האירוע המרכזי של קהילת הלהט"ב. גם השנה יצעד המצעד התל אביבי תחת מסר חשוב: חיזוק הנראות של הקהילה הטרנסג'נדרית. חובה עלינו כקהילה וכציבור לחזק ולחבק את החוליות החלשות ביותר בשרשרת, ואנחנו גאים לעשות זאת השנה". 

אלישע אלכסנדר, מנכ"ל ארגון "מעברים" ומנהל תחום טרנס במרכז הגאה, אמר כי "הקדשת מצעד הגאווה לקהילה הטרנסג'נדרית מסמלת פריצת דרך משמעותית עבור הקהילה כיום. טרנסג'נדריות וטרנסג'נדרים עמדו בעבר וממשיכים לעמוד בחוד החנית של המאבק הגאה ושל מאבק לחופש מגדרי שאינו רק שלנו אלא של החברה כולה – החופש להיות עצמנו".