אחרי יותר מחמש שנים של פעילות בצה"ל, שלשום (ג') הוחלט להוציא מרשימת הגופים שמרצים בפני חיילים וחיילות את ארגון חוש"ן, ארגון הלהט"ב היחיד עימו עבד – כך לפי פרסום בגלי צה"ל. לפי ההחלטה, נציגי הארגון שהעבירו עשרות הכשרות בשנה לחיילי ולמפקדי צה"ל, לא יוכלו יותר להעביר הכשרות בפני חיילים אלא רק בפני מפקדים בדרגת סרן ומעלה. גורמים בארגון הביעו זעם על ההחלטה ואמרו כי התקבלה בניגוד לעמדת גורמים באכ"א. "זה פוגע ומייתר בכל הפעילויות שלנו בצבא. חלק גדול מהפעמים הוזמנו באופן אישי על ידי מפקדים שחיילים וחיילות שלהם יצאו מהארון או על ידי אותם חיילים. מפקדים שלא עברו הכשרה מקיפה בנושא כמו מנחי הסדנאות בארגון, לא יידעו לענות לחיילים וחיילות מהקהילה ולא מהקהילה על שאלות בנושא", אומרים בארגון.

בצה"ל החליטו שהכשרות בפני חיילים יעסקו רק בשלושה נושאים: הבחירה בחיים (צריכת אלכוהול, בטיחות בדרכים וכו'), מורשת קרב וזיכרון השואה. בכל נושא אחר, דוגמת חינוך לקבלת השונה והקהילה הגאה, נציגי חוש"ן וארגונים אחרים יצטרכו לקבל אישור מראש.

פעילות חוש"ן (צילום: באדיבות חוש"ן)
הדרכה של ארגון חוש"ן. "בעקבות הפעילות כל החיילים קמו לחבק אותה" | צילום: באדיבות חוש"ן

"אם חיילים ישאלו את המפקד למה עושים מצעד בירושלים, אני מאמין שלא תהיה לו תשובה, בייחוד אם הוא נגד קיום המצעד – וזה גם לא תפקידו. תפקידו להכשיר את החיילים לעבודתם ותפקידנו לחנך אותם להכרת הקהילה הגאה על כל גווניה, כולל ביסקסואלים, א-מיניים וכמובן טרנסג'דרים שסובלים מאפליה קשה בצבא", מוסיף דובר ארגון חוש"ן יאיר ריינר.

ארגון חוש"ן הצליח אינספור פעמים לנפץ דעות קדומות וסטיגמות על הקהילה הגאה. רק בשנה שעברה מפקד לחיילת שיצאה מהארון כטרנסג'נדרית, הזמינו את הארגון. "בסוף הפעילות של חוש"ן שהועברה על ידי טרנסג'נדר וביסקסואל, החיילת סיפרה ליחידה שהיא בתהליך לשינוי מין. בעקבות הפעילות כל החיילים קמו לחבק אותה וחלקם גם התנצל על כל המילים שאמר לה עד עכשיו, שרק אז הבינו כמה הן היו פוגעניות".

"את נראית כמו בן בכוונה?"

אבל במקרים רבים, חיילים מהקהילה הגאה בצה"ל נחשפים להתעללות ולאפליה קשה מצד חבריהם ליחידה וגם המפקדים הזוטרים והבכירים כאחד. ינאי (השם שמור במערכת), חייל טרנסג'נדר שמשרת בבסיס מודיעין גדול במרכז הארץ כבר יותר משנה. "לפני כמה חודשים הלכתי לרופא הצבאי כי מדדו לי דופק גבוה משמעותית. הרופא כאילו לא הצליח להתרכז, והיה חייב לשאול 'את נראית כמו בן בכוונה?'. הוא שאל אם יש לי חבר, שמה הקשר בין זה לבין המצב הבריאותי שלי, ואמרתי לו שהייתה לי בת זוג רק כדי שיירד ממני. אחרי זה הוא גם שלח אותי לבדוק את ההורמונים בגוף ואמר לי שאולי אין מה לעשות איתי, אבל אם יש בעיה אפשר 'לסדר' אותי".

חייל אילוסטרציה (צילום: דובר צה''ל, מערכת את"צ)
"הוא שאל אני רוצה לעבור ניתוח לשינוי איבר המין" | אילוסטרציה | צילום: דובר צה''ל, מערכת את"צ

כשינאי ביקש לקבל מדי בנים, שלחו אותו לפסיכיאטר שנעזר ב"ויקיפדיה" כדי להבין מה זה טרנס. "הוא שאל אותי אם אני נמשך לבנות, אם אני רוצה לעבור ניתוח לשינוי איבר המין, ועוד כל מיני שאלות ממש לא רלוונטיות", הוא נזכר, "הייתי בשוק מהבורות שלו בנושא, ובסוף הבדיקה הפולשנית, הוא אמר לי שאני גבולי אבל הוא רוצה לעזור לי".

ליאור (השם שמור במערכת) החלה לשרת בה"ד החינוך והנוער לפני כשנה. "האמנתי שזה יהיה די פשוט לספר שאני לסבית, מבלי שיעשו מזה עניין. שירתתי לצד בחורות דתיות וכולן קיבלו את זה, חוץ מאחת שאמרה לי שזה כמו גילו עריות. סיפרתי על זה למפקדת שהתעלמה ממני כמה ימים, ונפנפה אותי בתשובה של 'את סתם לוקחת את זה קשה'. לא היה לה שום ידע איך לטפל בנושא".

אילסוטרציה (צילום: חדשות 2)
"האמנתי שזה יהיה די פשוט לספר שאני לסבית, מבלי שיעשו מזה עניין" | אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

תום (השם שמור במערכת) משרת בכנף 25 בחייל האוויר בבסיס בדרום הארץ. "אני בבסיס יותר משמונה חודשים ומעולם לא הועברה שום פעילות על הקהילה לא מטעם חוש"ן ולא מטעם מפקד בבסיס. גם בהדרכות יוהל"מ מדי תקופה לא מדברים על הקהילה הגאה בכלל, ובוודאי לא מתייחסים לטרנסג'נדרים, שלא יודעים שהם יכולים לפנות אליה כדי לקבל מענה או עזרה במידת הצורך. אני מנסה כבר כמה חודשים להזמין מפקד בכיר מחיל האוויר שתדבר על זה עם חיילים אבל ללא הצלחה".

נראה שצה"ל דווקא מתקדם ביחס לקהילה הגאה?
"צה"ל אכן נחשב לצבא מתקדם יחסית וגם החליט לגייס טרנסג'נדרים, ואנו מברכים על כך", מציין ריינר, "אבל עדיין אותם טרנסג'נדרים חשופים להתעללות קשה מצד חיילים ומפקדים ביחידה. גם בהשוואה לכוחות ביטחון אחרים, דוגמת המשטרה, צה"ל עדיין נחשב למקום מצ'ואיסטי שבו המילה 'הומו' נאמרת כגנאי עשרות פעמים ביום".

פעילות חוש"ן (צילום: באדיבות חוש"ן)
"ישנה עוד עבודת חינוך משמעותית שצריך לעשות בכל החילות" | צילום: באדיבות חוש"ן

כיצד תפעלו לשינוי ההחלטה?
"אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, ובמקביל פנינו לחברי כנסת ולשדולה למען הקהילה הגאה. אנחנו מוכרחים לחזור לצה"ל כי כיום לחיילים וחיילות להט"בים אין שום פתרון. חוש"ן מעביר סדנאות בכל רחבי הארץ, במוסדות חינוך וגם בגני ילדים, בהם המודעות רבה יותר. לעומת זאת, כבר שנים שהמקרים הכי קשים אליהם אנחנו נחשפים קורים בצה"ל. ישנה עוד עבודת חינוך משמעותית שצריך לעשות בכל החילות".

>> אנחנו יודעים בן כמה היית בפעם הראשונה שלך

>> "התעוררתי בשירותים של המועדון עם מכנסיים מופשלים"

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "במסגרת עבודת המטה בנושא המכונים הוגדרו שלושה תכנים ממוקדים עבור חיילי החובה, הכוללים את זיכרון השואה, מורשת קרב ובחירה בחיים (מניעת צריכת סמים ואלכוהול). שאר התכנים לחיילי החובה מועברים על ידי המפקדים. ערך כבוד האדם מהווה ערך יסוד בצה"ל, והאחראים להובלתו הינם המפקדים. יחידה אשר רואה צורך בהעברת תכנים אלו, יכולה לפנות לחוש"ן לביצוע פעילות בקרב המפקדים, אשר יוכלו להעביר לחייליהם את התכנים שלמדו במכון. נדגיש כי מתקיים קשר מקצועי שוטף בין הארגון ובין יחידת יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר".