התבטאויותיהם של מתמודדי 'הבית היהודי' בנוגע לנישואים חד מיניים עוררו תגובות קשות מכל קצוות הקשת הפוליטית. לאחר ששמענו את קולם של הפוליטיקאים וחברי הכנסת, אנשי התקשורת והפרשנים, וכמובן של אנשי הקהילה שהגיבו בפייסבוק וברחוב, הגיע תורם של ההומואים הדתיים להגיב על הדברים.

ביום חמישי הקרוב תיערך בליין המסיבות הגאה והדתי "גברא" מסיבה בקונספט 'חתונה גאה', על מנת להראות שלמרות הניסיון של מתמודדי הבית היהודי לצייר עולם בו אין מקום לדת ונישואים גאים יחד, הומואים דתיים עדיין נפגשים, מתאהבים וכן, גם מתחתנים.

לקראת המסיבה פנינו לשמוע את דעתם של שלושה זוגות של הומואים דתיים שחיים את הקונפליקט באופן יומיומי וביקשנו לבדוק איתם האם, בניגוד לדעות של 'הבית היהודי', אפשר גם להיות דתי וגם להאמין בנישואים גאים?

ירדן והלל, יחד 4 שנים

"האמת היא שלא צפיתי בסרטון כולו, כי זה סתם מכאיב לשמוע את זה שוב", אומר ירדן, החי עם בן זוגו הלל כבר ארבע שנים, ויחד הם מגדלים שלושה ילדים – שניים מהורות משותפת ועוד אחד של ירדן מנישואים קודמים עם אישה, "אבל אני מבין מאיפה זה בא כי אני בא מהציבור הזה, ואני גם שומע דברים כאלה מהמשפחה שלי מדי פעם".

איך אתם בתור זוג דתי מרגישים כשאתם שומעים את ההתבטאויות של חברי 'הבית היהודי'?

"אני חושב שהם לא מצליחים להבין את המציאות של ההומואים הדתיים ולא מצליחים לתפוס את זה. זה נובע מהרצון לצייר את המציאות בצורה שנוחה לך כדי ששום דבר לא יערער לך את המציאות, ואם יש משהו שלא מסתדר אז מעלימים אותו. זה הכי נוח והחברה הדתית עושה את זה מצוין".

הומואים דתיים לשימוש גאווה בלבד (צילום: תומר ושחר צלמים)
מסיבת 'גברא' להומואים דתיים | צילום: תומר ושחר צלמים

האם לדעתכם עמדות 'הבית היהודי' מייצגות את הציבור הדתי?

"יש פתיחות הולכת וגדלה בציבור הדתי והרבה רבנים שהגישה שלהם יותר נורמלית והגיונית. לא כולם מתירים זוגיות, אבל היחס להומואים הוא יותר פתוח. יש בציבור הדתי מגמות חיוביות בנושא הזה. זה נושא יחסית טרי, ולכן אין עדיין כיוון ברור המסביר איך לשלב את הדת עם דרך החיים והנטייה המינית, אבל אני מאמין שברבות השנים שזה יתברר. לחבר'ה הצעירים של ימינו יש כבר הרבה יותר שלמות עם שני הצדדים האלה שלהם".

אתם מתכננים להתחתן?

"אנחנו תמיד אומרים: למה לתקן דבר מתוקן? יש לנו ילדים ואנחנו משפחה נורמלית לחלוטין, לפחות מבחינתנו. יש גם קשר טוב עם האימהות של הילדים ואנחנו לא זקוקים ל'טייטלים' של החבר'ה מהבית היהודי כדי שנדע שאנחנו משפחה. אנחנו משפחה בין אם הם יכירו בנו ובין אם לא".

איך מגשרים בין להיות הומו ללהיות דתי?

"זה תהליך שעברתי עם עצמי כדי להבין מה אני רוצה ומה הקב"ה רוצה ממני, ומה אני רוצה להיות בעולם. הייתי גם נשוי לאישה אז אי אפשר להגיד שלא ניסיתי, ואתה מבין עם עצמך שזו הדרך הכי נכונה לחיות. זה מה שהקב"ה רוצה ממך ואין מה לעשות דברים בכוח רק כי החברה החליטה שככה אתה צריך לחיות. זה מסע מתמיד של כל אדם בחיים לראות מיהו ומהו ומה טוב בשבילו. זה מבחינתי רצון השם ממני".

מסר אחרון לחברי הבית היהודי?

"תנו לקב"ה לנהל את העולם ותפסיקו להחזיק לו את המושכות".

האם ההתבטאויות ישפיעו על הצבעתכם בבחירות הקרובות?

"נכון לבחירות האלה אין לנו מושג למי להצביע. עדיין צריכים לחשוב על זה".

אביעד ו-י', יחד 12 שנה

אביעד ובן זוגו חיים יחד כבר 12 שנה, ולפני שלוש שנים מיסדו את הקשר בחתונה. "עשינו אירוע בארץ ולפני שלוש שנים התחתנו בניו יורק כדי להפוך את זה לרשמי".

אז אפשר להיות  דתי ולהאמין בנישואים גאים?

"יש קונפליקט אבל לכל אחד יש קונפליקטים ואדם צריך לדעת לשלב. בבית שלי שומרים שבת ועושים ארוחות בשישי, אבל זה לא סותר את זה שאפשר גם לקבל את מה שהקהילה הגאה נותנת לנו. ליהנות משתי התרבויות וממה שיש להן להציע".

ומה דעתכם על חברי הבית היהודי שמתנגדים לנישואים גאים בישראל?

"רוב ההומופוביה מתורצת על ידי דת אבל נובעת משמרנות ולא באמת מעמדה דתית".

הומואים דתיים לשימוש גאווה בלבד (צילום: תומר ושחר צלמים)
ה'גברא' בתחילת דרכו | צילום: תומר ושחר צלמים

אז אתם בעצם לא מסכימים עם עמדתם?

"העמדה המקובלת שאפשר להסכים איתה זה נושא ההפרדה בין נישואים דתיים לשאר סוגי הנישואים, כמו כהן וגרושה או הומואים. אבל ברמה של חוק מדינה הדברים צריכים להיות שווים ויש לאפשר את הזכויות בקונסטלציה אחרת. תפקיד המדינה הוא לאפשר את הדברים ברמה האזרחית, שרמת הזכויות תהיה שווה לכולם באמצעות מסלול אזרחי מקביל ששווה בזכויות ובחובות שלו".

האם ההתבטאויות ישפיעו על הצבעתכם בבחירות הקרובות?

"כשאני חושב לאיזו מפלגה להצביע הנושאים הלהט"בים הם בוודאי חלק מהדברים שאני בוחן, אבל זה לא הדבר היחיד".

שי ואלי, יחד שנתיים וחצי

שי ואלי, זוג כבר שנתיים וחצי, לא כל כך מתרגשים מהדברים שנאמרו בסרטון. "אני מסכים חלקית עם הדברים שנאמרו כי אני בא מבית דתי", אומר שי, "מצד שני אני מבין את הצד של הומואים שרוצים חיי זוגיות. גם אני חיפשתי זוגיות ותמיד מצאתי שנוח לי יותר בחברת בנים מאשר בחברת בנות".

נפגעתם מהדברים?

"לא. אני מכיר את בנט ואני יודע שהוא בן אדם אמיתי, כן ואנושי ומבין את הדברים", אומר שי, "הם מאמינים במשהו מסוים ואני לא חושב שזה יכול להפריע לנו בהתנהלות שלנו בסופו של תהליך".

אבל עובדה שזה כן מפריע, כי זה מונע מזוגות גאים להתחתן.

"אני חושב שהדברים קצת הוצאו מהקשרם", אומר אלי, "יש להם דעה מסוימת שצריך לכבד אותה כמו שמכבדים את הדעה שלנו. אבל הקהילה אוהבת ללבות את האש, ומפני שאני מכיר את שני הצדדים אני חושב שצריך לדעת איך לשלב בין השניים. אני מבין את התרעומת מצד אחד, ומצד שני אני חושב שאנחנו קצת הגזמנו עם התגובות. אני חושב שהמצב שלנו די טוב ומקבלים אותנו ומדינת ישראל מאוד ליברלית בנושא הזה".

אתם מתכננים להתחתן?

"אנחנו נתחתן. נעשה אירוע בארץ ונזמין את הקרובים שלנו, ונעשה את זה בצורה רגועה. אנחנו מאמינים בהתחייבות אחד כלפי השני ולא חושבים שכתובה או נייר מהווה התחייבות. הזוגיות שלנו תוביל לחתונה שרלוונטית למצב הקהילה כרגע, כמו תעודת הזוגיות".

איך מגשרים בין להיות הומו ללהיות דתי?

"בתנ"ך כתוב 'משכב זכר מות יומת', אבל לא כתוב שאסור לנהל חיים כבני זוג באהבה מלאה ושותפות, כך שאפשר לחיות בזוגיות על אף מה שכתוב בתורה, ושכל אחד יעשה מה שראוי בעיניו כל עוד הוא לא פוגע באחר, מזלזל או מבייש. בחדרי חדרים זה עניין של הזוג. אם זה מסתדר עם הדת או לא, אף אחד לא יכתיב. אבל מעבר לזה אנחנו חושבים שזוג הומואים כן יכול לחיות בישראל, יש את כל הפרגון. נכון שיש קיצוניים ובנט הוא אחד מהם, אבל התורה היא לא קיצונית".

ואתם מצליחים לעשות את החיבור?

"יש לי הרבה מאוד שאלות לגבי הדת", אומר שי, "אבל אני עדיין אדם מאמין, שומר כשרות ושבת. יחד עם זה אפשר לפרש את התורה להרבה כיוונים אני חושב שהתורה היא דבר טוב ויפה וצריך גם קצת רוחניות ומסורת באוכלוסייה הגאה, זה משהו שחיים מאוד הצליח להביא במפגשים ובמסיבות של ה'גברא' שהוא מקיים. להתעלם מהדת לחלוטין לא יהיה טוב כי זה יפגע בי כאדם מאמין ובנו כאוכלוסייה גאה, כעם ואומה, ובסופו של תהליך גם כמדינה".

'גברא' בזמיר | החתונה | חמישי 15.1 | אלנבי 34, תל אביב