השדולה הגאה של הכנסת ה-20 בראשות ח"כ יעל גרמן (יש עתיד), ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני) וח"כ מיכל רוזין (מרצ) התכנסה היום (20.5) לראשונה לפגישת היכרות עם ארגוני הקהילה. מהפגישה יצאה מסקנה ברורה – אם עד היום עסקו בנושאים "חביבים" דוגמת נישואים גאים ופונדקאות, עתה השדולה תתמקד ובשכבות המוחלשות של הקהילה (טרנסג'נדרים להם יוקדשו השנה מצעדי הגאווה, ירידה לזנות בשל מצוקה, תמיכה בחברי הקהילה בפריפריה והמאבק בHIV/איידס).

במהלך הפגישה קיבל כל ארגון כשלוש דקות להציג את עצמו ואת הנושאים הבוערים מבחינתו על סדר היום. הנושא המרכזי שדובר, אם כן, היה בעיקר להביא למרכז הבמה את השכבות המוחלשות ביותר של הקהילה ולחזקן - הן מבחינת פעילות הארגונים השוטפת והן מבחינת פעילותן הפוליטית של חברות הכנסת העומדות בראש השדולה.

מדברי הפתיחה של חברות הכנסת ניכר כי בכוונתן להפעיל שדולה פעילה במיוחד אשר תתכנס לעיתים קרובות. בדברי הפתיחה שלה אמרה חברת הכנסת רוזין: "אני בעיקר רוצה להגיד לכם שמדובר בשלוש חברות כנסת מאוד פעלתניות כך שזו לא תהיה שדולה  שמתכנסת פעם בשנה, ההפך, נראה לי שנצטרך להרגיע את עצמנו ולא להתכנס לעיתים קרובות מידי [...] הנושא הזה חשוב לנו ביותר ואנחנו נלחמנו כדי לקחת אותו על עצמנו". את דברים אלה חיזק גם עודד פריד,מנכ"ל אגודת הלהט"ב, כשפתח את דבריו בתודה ואמר: "אנחנו מכירים שדולות בכנסת ואנחנו יודעים שפעמים רבות הן נשארות ברמת ההצהרה כשורה באתר הכנסת 'שדולה למען...' ובזה זה נגמר, ואני חושב שמגיעה לכן ולעוזרים הפרלמנטרים שלכן תודה".

השדולה הגאה בכנסת (צילום: חן אריאלי)
השדולה הגאה | צילום: חן אריאלי

שלוש חברות הכנסת שנכחו באירוע האזינו לסוגיות שהציפו הארגונים והבטיחו לטפל בנושאים הבוערים על סדר היום. הנושא הראשון שעלה הוא הנוער, ובייחוד בפריפריה. נטע דקל, אשר מתועדת לעשות שנת שירות באיגי (ארגון הנוער הגאה), נשאה דברים והסבירה מדוע בחרה להתנדב לשנת שירות בארגון: "אני הולכת לעשות שנת שירות באיגי בשביל האנשים שנשארים בארון כי הם מפחדים מהתגובה של החברה, כי אני יודעת שיש בני ובנות נוער שעדיין סובלים מבריונות בגלל הנטייה המינית שלהם ובגלל חוסר היחס המשווע של מערכת החינוך לקהילה הגאה". מי שהמשיכה קו זה הייתה יעל דורון, מנהלת בית דרור, שהבהירה כי השנה בעקבות הזכייה במכרז משרד הרווחה, ההכרה הממשלתית וההבנה שיש צורך במקום, הוגדלו מספר המיטות, והבית עבר למקום גדול יותר. היא אף ציינה שהדבר גרן לכך שעתה ניתן להגיע ליותר בני נוער ולאוכלוסיות שעד כה פחות נעזרו בבית דרור.

נציגי הארגונים הטרנסים (פרויקט "מעברים", פרויקט גילה להעצמה טרנסית, דירת המחסה של עמותת 'אותות' לנשים טרנסג'נדריות, ונציגת ארגון 'הופכות את היוצרות' הפועל לרווחתן של העוסקות בזנות) הביעו את ציפיותיהם לפעילות פוליטית לכיוון של שוויון מגדרי ועזרה לשכבות המוחלשות. אבי סופר, העומד בראש ארגון אדם לאדם, טען בדבריו כי הטרנסג'נדרים לעולם יהיו מיעוט ועל כן, הנושא המגדרי צריך להיות בראש סדר העדיפויות של השדולה. חברת הכנסת מיכאלי הגיבה לדברים: "אתם התפרצתם לדלת פתוחה. כיוון שהחלטנו כבר בשלבי ההתארגנות המוקדמים של השדולה לתת את הדגש לנושא הטרנסי ואנחנו נפעל במלוא הכוח לקידומו". את קו זה המשיכו אף הארגונים הדתיים הגאים (חברותא ובת-קול) כאשר הכריזו כי בכוונתם לפתוח קבוצה משותפת לטרנסג'נדרים וטרנסג'דריות הבאים מן הרצף הדתי.

נושא נוסף שעלה על סדר היום היה הלהטבפוביה במערכת הבריאות. חברת הכנסת מיכאלי שיבחה את אגודת הלהט"ב על היוזמה להעלות בהצעה דחופה לסדר היום את הטיפול להטבפוביה במערכת הבריאות, במהלך שהובילה בכנסת ח"כ גרמן שהגישה ערער כדי לקדמו ולהביאו לדיון במליאה. את קו זה חיזקו ד"ר גל וגנר וד"ר רות גפן, העומדים בראש המרכז הרפואי במרכז הגאה בת"א, אשר הדגישו את דחיפות הטיפול בנושא. אדיר ינקו, רכז מניעה והסברה בוועד למלחמה באיידס, הדגיש כי חברת הכנסת יעל גרמן נקטה בגישה אוהדת ומסורה כלפי הקהילה הגאה כשרת הבריאות וכי הוא מקווה שגם מהאופוזיציה היא תמשיך לנקוט בגישה זו: "אני שמח שהנושאים שעלו כאן הם לא הנושאים שמדוברים תמיד, אלא הנושאים היותר מורכבים השייכים ל'חצר האחורית' של הקהילה הגאה. גם היום אחד מכל 10 גברים הומואים הוא חיובי ל-HIV. אנחנו בוועד יודעים היום ועומדים מאחורי האמרה ש'יותר נבדקים, פחות נדבקים', זה מציב אותנו בפני כמה אתגרים, צריך לפעול למען 'נרמול הבדיקה' ואסור להרפות ולהניח לנושא".

מי שבלטו בהיעדרם מסיבות טכניות היו 'גאווה בליכוד'. אמיר אוחנה חבר המפלגה מסר כי: "בעקבות מינויה של מירי רגב, שהייתה בין מקימות השדולה, כשרה בממשלה היא לא הייתה יכלה לקחת חלק בשדולה ובמקומה מונה חבר הכנסת יואב קיש. אך המינוי נקבע לאחר הפגישה, ועל כן לא הייתה ביכולתו של האחרון לקחת חלק במפגש".