>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אין תמונה
מה שהיה הוא שיהיה. הרב אלי בן דהן
מחר תושבע ממשלת ישראל השלישית, אך האם תביא עמה בשורות חדשות לציבור הלהט"בי? אם לשפוט על סמך התבטאויותיו של הרב אלי בן דהן, שצפוי להתמנות לסגן שר הדתות במעמד שר, נראה כי עתידם של אלפי זוגות הומואים ולסביות יוותר כשהיה.

"לא נהיה המדינה ה-12"

בראיון לתכניתו של רזי ברקאי "מה בוער" בגלי צה"ל, הבהיר הבוקר בן דהן שוב את התנגדותו הנחרצת לנישואים אחרים מלבד נישואים המוכרים על ידי הרבנות הראשית. כשנשאל על דעתו בנושא נישואים רפורמים וקונסרבטיביים, ענה כי "התנועה הרפורמית עשתה רבות בחו"ל, אבל בישראל אין לה אחיזה. הציבור בישראל לא מעריך את התנועה הזו". בהמשך, הבהיר כי חלומם של עשרות אלפי הומואים ולסביות להתחתן במדינת ישראל, כנראה לא יתגשם בשנים הקרובות. "יש 11 מדינות בעולם שמכירות בנישואים חד מיניים. נדמה לי שאנחנו לא נהיה המדינה ה-12".

>> לראיון המלא של הרב אלי בן דהן אצל רזי ברקאי

"הפוליטיקה היא אותה פוליטיקה" 

בלשכתו של שר האוצר המיועד ויו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, נמנעו מלהגיב ישירות לדבריו של בן דהן או להשמיע התחייבות חד-משמעית, כמו התניית חברותה בממשלה בתמורה לנישואים אזרחיים. בעקבות פניית mako גאווה, הסתפקו בתגובה לקונית: "יש עתיד מחוייבת למצעה, גם בנושאים שהוצגו לעיל".

יו"ר הפורום הגאה במרצ, דרור מזרחי, מסר בתגובה: "המציאות לא איחרה לטפוח על פניו של כל מי שחשבו שברית בנט-לפיד תביא בשורה של פוליטיקה חדשה. הפוליטיקה היא אותה פוליטיקה, והשמרנות היא אותה שמרנות. הכיפה הסרוגה של הבית היהודי החליפה את הכיפה השחורה של ש"ס, אבל בפועל גם הממשלה הזו לא תביא בשורה לציבור גדול של זוגות בני אותו מין, שהמדינה מפלה ומדירה מהזכות לקיים חיי משפחה בלי התערבות של גורמים רבניים".

דרור מזרחי (צילום: ענת גלם)
"הפוליטיקה היא אותה פוליטיקה". דרור מזרחי | צילום: ענת גלם

הרב רון יוסף שהקים את ארגון הו"ד - הומואים דתיים חושב שהשאלה שהופנתה לח"כ הרב בן דהן אינה השאלה הנכונה. ל-mako גאווה מסר: "ההלכה אוסרת על נישואין וקידושין חד מיניים ולכן לא יכול הרב בן דהן לתת תשובה אחרת. השאלה הנכונה אותה צריך לשאול היא האם יש מקום להעביר חוק שנקרא 'הסכם ברית זוגיות חד מינית' כפי שהוצע בכנסת החולפת ע"י מפלגת העבודה. הרי מחד, קהילת הלהט"ב מצדה רוצה את מלוא הזכויות הכלכליות- חברתיות מבחינה אזרחית, בדומה ל'ידועים בציבור' (בהם מכירה המדינה) ומאידך, הממסד הרבני והציבור האורתודוקסי אינם רוצים ויכולים לתת לגיטימציה דתית/הלכתית לנישואים חד מיניים".

עוד הוסיף הרב יוסף, כי החוק המוצע אינו צפוי לשנות את הסטטוס קוו הדתי בישראל, לא יפגע בדיני המעמד האישי, לא יצור סטטוס משפחתי חדש ולא יחול על בני זוג שהדין האישי מסדיר את מעמדם. "החוק לא יפגע בסמכותם של בתי הדין הדתיים לדון בענייני אישות שבסמכותם. החוק לא יחול על בני זוג בני מין שונה (זכר ונקבה), שמעמדם מוסדר באמצעות מערכת הדינים האורתודוקסית והאזרחית הקיימת, והוא אינו יוצר חשש לכפל נישואין או לממזרות. בנסיבות העניין, מן הראוי שהנהגת הציבור הדתי ורבניו וקהילת הלהט"ב ישקלו את עמדתם בהתאם לחוק המוצע ועל מנת להגיע לעמק השווה".

רון יוסף (צילום: דרור - עורך אתר הו"ד)
יש להתמבקד בהעברת חוק "ברית הזוגיות". הרב רון יוסף | צילום: דרור - עורך אתר הו"ד

אין זו הפעם הראשונה שמתבטא בן דהן נגד נישואים גאים. לפני מספר חודשים אמר כי "נישואים גאים הם מתכון לחיסולו של העם היהודי". אם זה לא מאיים מספיק על אלפי הומואים ולסביות בישראל, הוסיף מקום 4 ברשימת הבית היהודי, והדגיש כי בכוונתו לעסוק בכנסת הקרובה בסוגיות של דת ומדינה, קידום ערכי המשפחה וסוגיות חברתיות.

בעקבות דבריו, התבטאו רבים במערכת הפוליטית והביעו מורת רוחם. ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) אמר כי בנט מנסה לקרוץ לחילונים ולציבור החופשי, אך הוא ימין קיצוני שיסכן את חופש הפרט וחירויות האזרח. "דבריו של בן דהן מעידים על בורות וניתוק מהמציאות. רבבות זוגות מאותו מין מקימים תאים משפחתיים חמים ואוהבים. מרצ תגביר את המאבק לשוויון זכויות מלא לקהילה הגאה מול הבנטים, הבן-דהנים, וכל שאר מפיצי הניכור והאפליה."

במטרה להעלות לסדר היום את מאבקם של אלפי הומואים ולסביות, התקיימה לפני מספר חודשים "חתונת מחאה" מול בניין הרבנות הראשית בתל אביב. "התאספנו כאן, ישראליות וישראלים, אנשים חופשיים, מול המוסד שמסמל יותר מכל את האפליה, ההשפלה, וההדרה – הרבנות ובית הדין הרבני", אמר ח"כ הורוביץ ממרצ שיזם את האירו. "לעשרות הפעילים שהגיעו כדי למחות. "זוגות של נשים, של גברים, של גברים ונשים, שמאסו באפליה הממוסדת הזו. שמי ניצן הורוביץ, חבר כנסת ממרצ, ואני שמח ונרגש להיות פה אתכם".