אמנם זוגות חד מיניים עדיין לא רשאים להתחתן בישראל, אבל הגירושים של זוגות אלו בישראל כבר מוסדרים, ובקרוב מאד גם דיני הירושה. הצעת תיקון חוק הירושה של שרת המשפטים ציפי לבני אושרה אתמול בוועדת השרים לענייני חקיקה והיא קובעת שמדינת ישראל תכיר גם ביורשים שהם זוגות גאים.

ההצעה מבקשת לשנות את נוסח החוק הנוכחי הקובע כי החוק חל על "איש ואישה המנהלים חיי משפחה במשק בית משותף", ולהחליפו עם הנוסח "בני זוג המנהלים חיי משפחה במשק בית משותף".

"חוק הירושה לא אמור להבחין בין אהבה לאהבה - בין זוגיות סטרייטית לזוגיות גאה", אמרה שרת המשפטים ציפי לבני, "אין סיבה שאדם לא יוכל להוריש את נכסיו לבן/בת זוגו שאהב רק בגלל שמדובר בבן-בת זוג מאותו המין. הפסיקה כבר קבעה שאסור להפלות בין בני זוג בענייני ירושה, ואני פועלת שכך יהיה כתוב גם בחוק".

הצעת החוק של לבני היא הרחבה של הצעה לתיקון חוק הירושה משנת 2011, אשר עברה בכנסת הקודמת בקריאה ראשונה. בעקבות דין הרציפות שחל על הצעת החוק הממשלתית, הכנסת הנוכחית תוכל להמשיך בהליכי החקיקה ולהביא את ההצעה לקריאה שניה ושלישית. עם כניסתו לתוקף של התיקון יחולו דיני הירושה גם על זוגות בני אותו מין, לאחר שעד עתה נאלצו זוגות מאותו המין להתסמך על הוכחת "ידוע/ה בציבור" על מנת לזכות בזכויות הלכליות והסוציאליות של בן/בת הזוג המנוח.

אין תמונה
"צעד גדול וחשוב לעבר שוויון"

"תהליך חקיקת חוק הירושה במסגרת הקודקס האזרחי מתנהל כבר שנים בכנסת ישראל", אומרים באגודה למען זכויות להט"ב בישראל. "בגלגול הקודם היה זה שר המשפטים (ותומכיו) שהתעקש שבחוק הירושה יוגדרו בני זוג כאיש ואישה על מנת למנוע ירושה בין בני זוג מאותו המין, זאת על אף הפסיקות והתקנות בתחום. חזרתה של ציפי לבני למשרד המשפטים מביא עימו גם שינוי תפיסתי וצעד נוסף בכיוון הנכון ועיגון בחוק של זכותנו לרשת האחת את השניה והאחד את השני. אנו נעקוב אחרי החלטת הוועדה ומקווים ומקוות שהפעם הוא יעבור ברוב גדול".

"ישראל ב-2014 היא חברה מאוד פתוחה ומזמינת פנים", אמרה לבני בראיון לג'רוזלם פוסט, "אשר מכירה בסוגים שונים של אהבה".

"אני מברך על הצעד החשוב של השרה לבני", אמר אודי לדרגור, יו"ר עמותת אבות גאים, "צעד שנועד להבטיח שהשינוי ביחס החברה לקהילת הלהט"ב לא ימשיך להישען רק על פסיקות בית המשפט על גם על ספר החוקים של מדינת ישראל. ראינו כבר מספר חוקים חשובים, כמו חוק הפונדקאות של השרה גרמן, שעברו את המשוכה של ועדת השרים לענייני חקיקה אך לא הצליחו לעבור את שאר מכשולי החקיקה, אז נמתין באופטימיות זהירה, עד שנראה את החוק עובר בקריאה שניה ושלישית בכנסת. בכל מקרה, הכיוון הוא נכון ויוזמת השרה היא מצוינת".

בעמוד הפייסבוק שיווין זה לכולנו, המלווה את המאבק לשיוייון עבור זוגות חד מיניים נכתב: "צעד גדול וחשוב לעבר שוויון. כולנו תקווה שתיקון החוק יעבור את הכנסת ויאושר סופית! נמשיך לעקוב! שוויון זה לכולנו".

"אני מברכת על הרעיון והיוזמה הברוכה", אומרת עו"ד אירית רוזנבלום, מומחית בדיני המשפחה החדשה וטכנולוגית פיריון, "ומקווה שלא מדובר בעוד ברווז עיתונאי או תרגיל יח"צני. אין לי ספק שכוונותיה של השרה לבני כנות אך הקואליציה הנוכחית, ספק אם תתמוך ברעיון. בתי המשפט זה מספר שנים פוסקים לטובת זכויות בני זוג מאותו מין בין אם המחוקק רשם זאת בחוק ובין אם לא. רק תוצר של פסיקה מאפשר את מימוש הזכויות. החשש הוא שבהעדר חוק תמיד קיימת סכנה שהמחוקק יפגע בהישגים שהגיעה אליהם הפסיקה".

עוד ב-mako גאווה: