>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

סערה סביב הכלות הלסביות בפייסבוק (צילום: אושרת צברי צוות גאיה)
מזל טוב למעיין ושקד. אהבה זה יפה | צילום: אושרת צברי צוות גאיה
עוד פחות מחודש נחגוג ברחבי הארץ את חודש הגאווה, עוד שבוע ויום (17 במאי) נציין את היום הבינלאומי נגד הומופוביה אבל עד שזה יקרה, ולצערנו אולי גם הרבה אחרי, אנו ממשיכים להיתקל שוב ושוב באטימות הומופובית מכוערת: פנים מול פנים, ברחוב וברשתות החברתיות.

האיחולים התחלפו בקללות

הבוקר הועלתה לעמוד הפייסבוק של אולם האירועים "גאיה" תמונה מתוך חתונה גאה שהתקיימה בגן האירועים לפני כחודש בה מצולמות שתי כלות, מעיין ושקד, בשמלות כלה לבנות, מתנשקות. "כששאלו אותנו מאולם האירועים 'גאיה' אם אפשר לצלם אותנו כדי לעלות לאתר הסכמתי בשמחה", מספרת מעיין, אחת הכלות. "אני רוצה שכולם יראו וידעו שהעולם של הלסביות וההומואים זה ממש לא רק לפי מי האישה ומי הגבר, מי החתן ומי הכלה, גם שתי בנות נשיות יכולות להתחתן."

אין תמונה
הומופוביה ברשת

הנשיקה, יש לומר, מעודנת מאוד, אינטימית אפילו, נשיקה פוטוגנית. אבל מרגע פרסומה, התגובות שהחלו כברכות ואיחולים התערבבו מהר מאוד עם מילים פוגעניות, שונאות, שזועקות 'הומופוביה' לשמיים וחזרה. "פתאום, אחרי שהם פרסמו את התמונה אני רואה שהתגובות עולות ועולות. זה התחלק בין תגובות יפות ולא יפות אבל אחר כך כבר נהיה שם מלחמות וריבים. בהתחלה רק עשינו לייקים לתגובות שאהבנו אבל היו כמה תגובות שלא יכלנו להישאר אדישות אליהן, וגם הרבה מהחברים שלנו הצטרפו. הייתה אפילו אחת שהגבתי לה, ואז שמתי לב שהיא מהפחד ואולי הבושה החליפה את הטיים ליין שלה, שהיה בהתחלה תמונה עם הילדים."

לא חשבתן לבקש מ"גאיה" להוריד את התגובות הפוגעניות?
"ממש לא, לאנשים תמיד יש מה להגיד. גם כשמעלים תמונה יפה של בר רפאלי יש שירשמו 'איזו מהממת' ויש שיכתבו שהיא לא עשתה צבא וילכלכו עליה. תמיד יש את האנשים הבורים, הפרימיטיביים שלא מבינים כלום מהחיים שלהם, זה ברור לי. אבל אני לא מסוג האנשים שיסתירו וירצו שלא יראו אותי, אם התחתנתי ועשיתי חתונה כזאת את יכולה להבין שאני כן רוצה שיראו שיש דברים טובים בעולם הזה, גם לסביות מתחתנות, והן גם נשיות, ולא רק מה שאנשים רואים בטלוויזיה."

אין תמונה
שקד עונה לאחד הפוסטים ההומופובים

קשה להישאר אדישים אל מול הפגנת כיעור מחשבתי שכזה, שמציג בצורה כל כך בוטה ומכעיסה את אותם חלקים בחברה שמהרבה סיבות, ביניהם מיעוט תכנים בנושא להט"ב במערכת החינוך והיעדר דימויים ראויים בתקשורת, פשוט בורים בכל הקשור ללהט"ב. הנתון המדאיג הוא, שאם בעבר אותם טוקבקיסטים הסתתרו מאחורי כינוי אנונימי, כיום בתגובותיהם בפייסבוק הם חשופים לחלוטין, ולכל תגובה רעילה יש שם, שם משפחה ותמונת פרופיל עדכנית. אבל זה לא מה שמפריע להם. הם מרגישים מספיק בנוח להזדהות, תוך שהם בעצם מאנישים את פניה המכוערות של ההומופוביה.

נקודת האור בכל הסיפור הזה, זה שיחסית, מספר התגובות ההומופוביות להן זכה הזוג היו מועטות לעומת שפע האיחולים, הפרגונים והברכות, והמקרה זכה לסיקור רחב מאוד ברשת, כשבכולם מגנים את ההומופוביה.

חתונת הלסביות שהסעירה את הרשת (צילום: אושרת צברי צוות גאיה)
מקבלות עידוד מהרשתות החברתיות | צילום: אושרת צברי צוות גאיה
 

"שמחתי לראות שפרסמו את זה גם באתר 'פטרייה' ושזה עולה למודעות הציבור, אולי עכשיו אנשים או לפחות חלק מהם יתחילו לחשוב קצת אחרת ויפתחו את הראש", אומרת מעיין.

"הסביבה הקרובה מפרגנת ותומכת"

מעיין מספרת שהן מקבלות לתיבה הפרטית בפייסבוק אך ורק הודעות חיוביות ומחזקות, הצעות חברויות רבות ואפילו היו כאלה שהתקשרו לאולם האירועים לשלוח ברכות, לברך על הפתיחות ואף להתעניין בהצעות מחיר. יחד עם זאת, גם התגובות ההומופוביות פרצו אל מחוץ לרשת החברתית, כשהיו גם כאלה שהתקשרו ואיימו על האולם שיבקשו מהרבנות להוריד להם את היתר הכשרות, תעודה המתייחסת בכלל למזון, בעקבות אופי החתונות שהם עורכים.

האמת, לא נפגעתן?
"ממש לא. אני יודעת מה הולך במדינה הזו, אילו אנשים לא מפותחים ופריימיטיבים יש בחוץ וממש לא אכפת לי מה חושבים אנשים מהרחוב שאני בכלל לא מכירה. הסביבה שלי שהכי קרובה אליי וחשובה לי זה המשפחה, החברים, העבודה וכולם מאוד מפרגנים ותומכים והתגובות תמיד חיוביות. אנחנו נעשה מה שטוב לנו, וזה הכי חשוב."

שחר כחלון, הבעלים של גן האירועים "גאיה", מסר בתגובה לאירוע כי "אנו ב'גאיה' מקפידים לשמור על כשרות ועל כל הכללים הנהוגים לקיום טכס כהלכתו, יחד עם זאת כל זוג שמעוניין לבוא בברית נישואין ולשמוח – אנו שמחים יחד עמו – החתונה של מעיין ושקד היתה אחת החתונות המרגשות שהתקיימו אצלנו בגן."