הגיע רגע השיא של חודש הגאווה, הלוא הוא מצעד הגאווה 2022. הצועדים יחלו את הצעדה בשדרות רוקח בעיר, סמוך לספורטק, וימשיכו עד גבעת המופעים בפארק גני יהושע, שם אין-ספור אמנים מהשורה הראשונה יעלו זה אחר זה ויתנו שואו של פעם בחיים.

מי שמזוהה יותר מכל עם מצעד הגאווה היא הדיווה, דנה אינטרנשיונל, שרגע אחרי שהופיעה על הבמה עם הלהיט הגאווה החדש לצידם של סטטיק ובן אל, סיפרה על הגדילה העצומה שהמצעד חווה משנה לשנה ומהו מסמל עבורה. "אני מרגישה בבית ושאני עושה את זה כל כך הרבה שנים. הקהל הזה רק משתדרג וגם המצעד וכיף לי לחזור. הייתי בטוחה שיום אחד זה יגיע לכזה גודל. יש בכל מדינה כמות יחסית של קהילת להט"ב ואי אפשר להתעלם מזה. זה נמצא וזה קיים - למזלנו שאצלנו זה גלוי".

האם ניתן להחזיר את הגלגל לאחור?
"אני לא חושבת שאפשר להחזיר את הפקק. השד כבר עצום, מלא כוח ובחוץ. די זה נגמר. הדברים האלה נועדו לחזק בני נוער בקשים עם ההורים ולהראות להם שיש הרבה קהל שלא שונה מהם, לתת להם כוח ושיבינו שהם לא לבד". 

רגע אחרי שירד מבמת המצעד, הראל סקעת שיצא מהארון לפני עשור סיפר על החיים לצד בן זוגו חה"כ עידן רול, הרצון להקים משפחה רגילה עוד הרבה לפני שעשה את הצעד והצטרף לקהילה הגאה, ואיך זה מרגיש להוות השראה להרבה אנשים שעדיין מפחדים לצאת אל האור.

"היה לי חשוב מהתחלה להקים משפחה רגילה כי אנחנו רגילים. אני מקווה שאנשים מבים את זה וככה זה צריך להיות", אמר והוסיף. "אני לא מתייחס אל עצמי כסמל וחי חיים נורמליים עם בן הוג שלי. בגלל שאנחנו נורמליים זה מה שהופך את זה למאוד רגיל. אנשים מחפשים השראה ומישהו ללמוד ממנו ואני שמח שיש לי את הזכות".

בהתרגשות עצומה, סיפר ראש עיריית תל אביב שמארחת את המצעד, רון חולדאי, על הדרך הרבה שיש לנו כחברה וכמדינה לעשות עד לשוויון זכויות, והמוטו שמבחינתו מסמל את העיר שכבר הפכה מזמן למזוהה עם קהילת הלהט"ב על כל גווניה. "אני מרגיש שמחה על כך שזה קורה. שואלים אותי בשביל מה צריך את זה? יש עוד כל כך הרבה דרך לעשות כדי שהחברה ומדינת ישראל יכירו בעובדה שכל אדם נולד בצבע שלו והעניין עוד לא הופנם עד הסוף. כאן יש אמירה ברורה: בעיר שלנו אנחנו רוצים שכל אדם יוכל להיות מי שהוא ולא מי שהאחר רוצה".

איש העסקים, המפיק וחבר מועצת עיריית תל אביב המשתייך לקהילה הגאה, סיפר מדוע יום המצעד הוא יום חג עבורו ורוח השינוי והשוויון שנמצאת בשיאה בימים אלה. "אני לא מתייחס לזה כאל קהילה אלא כאל כל סוגי בני האדם. כולנו רוצים שוויון ולהיות שווים", אמר והוסיף. "תל אביב היום היא קודם כל עיר שדוגלת בשוויון וזה לא משנה אם אתה גיי או סטרייט או ממוצא ערבי. החג הזה הוא החג של כולנו. אנחנו בתקופה מאוד חשובה כי יש הרבה חושך. אנחנו כולנו כאן רוצים לחגוג את האור. אנשים חושבים שהמצעד מיותר. אנשים רוצים לשמוח ולהיות הם ויש פה משהו נורא יפה".

רגע אחרי שירדה מהבמה של המצעד בפעם השנייה בקריירה המוזיקלית שלה, הזמרת אגם בוחבוט סיפרה בהתרגשות. "פה יש נטו שחרור של חופש, אהבה וכיף. אנשים באו להפיץ את האהבה שלהם. אני מרגישה שפה אתה יכול להיות מי שבא לך ובדרך לפה אמרתי לעצמי: 'איזה כיף שיש יום כזה בשנה'.

יתרה מכך, הזמרת סיפרה על הפעם הראשונה שבה עלתה על הבמה של המצעד והבינה את המשמעות הגדולה שלו. "הגעתי פעם ראשונה ודי הייתי בהלם ואיך שעליתי לבמה זה השתחרר. הבנתי שהיום הזה זה נטו להרים ולעשות שמח וזה כיף אדיר".

זהבה בן, הזמרת האהובה על הקהילה הגאה, סיפרה על הקשר החם שנוצר עם השנים. "תמיד מזמינים אותי להופעות ואני שמחה לבוא. הם עוטפים אותי. כל הצוות שלי הם גאים וכולם אוהבים אותם. הם אוהבים מאוד את השירים הישנים שלי ומההתחלה שלי הם איתי. אני מכבדת את זה ומחזירה להם חזרה כי מגיע להם".

נופר זוהר, ממארגנות מצעד הגאווה בנתיבות שבוטל בגלל איומים על המארגנים, סיפרה על התגובות שקיבלה מאז ההחלטה שנלקחה בלית ברירה. "בהתחלה די התעקשנו, אבל כשהבנו שזה לא הולך להיות הבחירה הייתה ברורה. היה איום ממשי עם קליע של אקדח שהונח בפתח הדלת אז לא לוקחים סיכון בחיי אדם. ניסינו לבוא ולפתוח את זה יותר ולתת לכל האנשים להבין שיש מקום משותף ושאנחנו פה בשבילם ושאנחנו קיימים ולתת להם את הצעד הראשון".

רוני דואני ששבה לבמות, סיפרה על ההתרגשות להופיע במצעד הצבעוני של השנה. "בשבילי זה סגירת מעגל כי אני מרגישה כל כך מחוברת לכל האנשים כאן וכל כך אוהבת אותם כי הם עוטפים וחמים. חיכיתי להיות על הבמה הזאת".

בנוסף לכך, סיפרה מדוע לקחה צעד אחורה מהבמות. "לא וויתרתי אלא רציתי לעשות משהו אחר אחרי 12 שנה זה הכניס לי את הכושר לחיים והתקרבתי למשפחה".

דלית רצ'סטר נחשבת לדיג'יי מוכרת מאוד בתעשייה, וכמי שגאה להשתייך לקהילה, היא סיפרה על הריבוי בשירי הגאווה שיצאו השנה והתהליך שעברה עם עצמה עד היציאה מהארון. "חגיגה של אהבה ושמחה. כשאני חושבת על המצעד, זה תמיד על החלק האומנותי. רק כשמגיעים ורואים את הכמויות של האנשים והמסרים זה מרגיש אחרת לגמרי. יצאתי מהארון בגיל 23/24 והתמיכה היא מאוד חשובה. מי שיצא מהארון עם עצמו צריך להבין שלכל אחד לוקח זמן לעכל".

השנה ישנה הצפה של שירי גאווה בסגנונות שונים וכדיג'יי מוכרת מהקהילה – זה מרגש את דלית עד מאוד. "גאווה היא כמו אהבה וכל שיהיה יותר זה משובח".

אוולין הגואל ומיכל צפיר, שבנותיהן יצאו מהארון בגיל צעיר, שלחו מסר להורים שילדיהם חוששים לעשות את הצעד. "אני תמיד אומרת שאנחנו בתרבות אחרת. זה לוקח זמן ואף הורה לא יוותר על הבת או הבן שלו", שיתפה אוולין ומיכל הוסיפה. "העובדה שמביאים לחתונה ממבט ראשון זוג גייז זה לא מובן מאליו. שבו עם הילד ותתעניינו, תשאלו שאלות. חלק מהפחד זה שאתה לא יודע ואז אתה מדמיין דברים. אני זאת שנפתחתי בפני הבת שלי וידעתי את זה בגיל צעיר. יש קשיים, אבל לפחות שתהיה תמיכה מהבית".

הזמרת ואלרי חמאתי שהקריירה המוזיקלית שלה נמצאת בנסיקה ומתכוננת למופע חדש שלה - סיפרה על הקשר עם הקהילה הגאה. "זה פשוט מטורף האנרגיות שיש פה והשמחה והאנשים. זה נהיה חג של כולם וזה מהמם. פשוט עובר יום ועוד יום ובזמן הפנוי חושבים איך כל זה קרה. אני מודה על הכל וחושבת קדימה עם רגליים על הקרקע", אמרה והוסיפה. "לעמוד על הבמה ולייצג את מה שאני מייצגת זה לא מובן מאליו. אני גאה לתת פתח של אומץ לאנשים שמרגישים בחושך – רק תהיו בני אדם זה מספיק".

הזמר והשחקן שחר טבוך שיתף בתחושות מהמצעד. "אני מרגיש שהיום אני הומו וזה אשכרה קורה. תכירו בנו סופסוף הגיע הזמן! די לכל האפליות! אני מרגיש שבורא עולם ברא אותנו ככה כי אנחנו נועדנו להיות ככה. ולא חשוב מה הנטייה המינית שלך – העיקר שתהיה בן אדם".

בל אגם, ששמה את הקהילה הטראנסג'נדרית על המפה, סיפרה על ההתרגשות שלה מהמצעד והתייחסה לקשר עם אביה שחודש בתקופה האחרונה. "כשקיבלתי את הטלפון התרגשתי ברמות. אני זוכרת את הילדה הטראנסית שבאה למצעדי הגאווה שמסתכלת על הכוכבים הגדולים והתפללתי שיום אחד תהיה לי ההזדמנות להיות לצידם. אני הכי גאה לא רק בשבילי אלא בשביל אחיותיי הטראנסיות ולהגיד להם שהכל אפשרי, תאהבו את עצמכם ותקבלו את עצמכם", אמרה והוסיפה. "אני חלק מהשינוי ולא רק רואה אותו וממקום של עבודה קשה. כל הזמן היה נראה שהקהילה הטראנסית היא בין הכיסאות וכל הזמן ניסיתי לשים אותה בפרונט. והיום זה קורה".

בהמשך, היא שיתפה בחיוך גדול על הקשר עם אביה שחודש לאחר 20 שנים של נתק ושלחה מסר לכל מי שגם ב-2022 עדיין מסתתר בצללים ומתבייש ללכת עם האמת שלו. "אני אגיד ואספר שאני אחראית לכל מה שקרה עם אבא שלי. אני בן אדם שקיבל כל כך הרבה אנרגיה וכוח מהחיים והחלטתי להיות אמיצה מספיק כדי שאני ואבא שלי ניפגש. יזמתי את המפגש, הסתכלנו אחד על השני, התחבקנו, אמרתי לו שהוא היה חסר וגם שבועות עשינו ביחד. "אם יש כאן נער או נערה שמתביישים בעצמם או פוחדים: אל תתביישו ללכת עם האמת שלכם – ההתחלה קשה אבל בסוף יש זיקוקים". 

מגי אזרזר שמנחה את המצעד, סיפרה על הקשר שלה לקהילה הגאה. "אני בעצמי אישה קהילתית. טוב מאוד שנותנים לזה מקום ולכן אני כאן. אני אישה ובתוכי גם גבר וזה הכי מדויק".

מי שעוד הגיע למצעד אחרי שייצג אותנו באירוויזיון, מיכאל בן דוד, שלמרות שהיה על הגג של אירופה עד לא מזמן - הוא עדיין שומר את רגליו צמוד לקרקע. "נסעתי סינדרלה וחזרתי סינדרלה. מרגש אותי להיות פה ואנחנו חוגגים את עצמנו. יש פה את כולם חוגגים אהבה וקבלה", אמר והתייחס ליחס שחווה כישראלי בזמן ששהה בטורינו. "אני לא בן אדם שמתעסק באנטי כהומו. כישראלים האנטי אלינו קיים והמון לא רצו לראיין אותנו. היה חשוב לי לייצג את המדינה בכבוד ונורא התבאסתי לא לעלות אבל נהננו. אני סופר גאה ועוד יותר מתרגש להופיע פה".

טום באום, התארח גם הוא בפאנל וסיפר על תהליך היציאה מהארון שלו. "עם השנים למדתי שזה לא אחר אלא שווה ומיוחד. אני גדלתי בתל אביב בסביבה תומכת עם הורים מדהימים ובמקומות אחרים זה לא מרגיש ככה. זה תלוי בכלים שאתה מקבל ובחינוך. יש דברים שעדיין קורים במדינה שלנו והרבה מה לעשות. בתור ילד הייתי הולך למצעד וזוכר את דנה מופיעה וזה היה מבחינתי כמו קסם. היום זה אחרת כי בתקשורת יש נציגות של הקהילה בכל התחומים והדיבור יותר פתוח". 

מי שאמונה על יצירת שוויון חברתי היא השרה מירב כהן שהתארחה במצעד ואמרה: "אנחנו נמצאים בתל אביב שזה המקום הכי מעורר השראה ומקור לגאווה עולמית. אנחנו פועלים שבכל מקום בישראל אנשים יוכלו לחיות בנוח ויכבדו אותם, מחוללים מהפכה בשנתיים האחרונות של פתיחת בתים גאים וגם במקומות בהם לא שיתפו פעולה, אנחנו עושים הכל כדי שזה יימשך. כשאני רואה ערים כמו נתיבות זה רק מאותת שצריך לתת יותר משאבים. לא יכול להיות שאדם לא ירגיש מוגן במדינת ישראל.בן אדם שיוצא מהארון בלי סביבה תומכת הוא בסכנת חיים ואנחנו צריכים להיות שם כדי לסייע". 

עם פתיחת השידור, נשיא המדינה בוז'י הרצוג שלח הצהרה עבור הקהילה הגאה. "אני רואה את נציגיה של הקהילה מככבים מעל הבמות, תורמים בכל דרך להפיכתנו למי שאנחנו ובטוח שיש לנו במה להיות גאים. יש עוד עבודה כדי להסיר דעות קדומות ולקדם את שיח הזכויות, וכמובן למגר אפלייה במקומות בהם היא עדיין קיימת. עלינו לזכור ששימוש בכינוי גנאי למישהו אחר הוא לא דבר שאפשר להשלים איתו לא כחברה ולא כמדינה. 

10:00 הפנינג הפתיחה החל בספורטק הממוקם בצפון שדרות רוקח, פינת אבן גבירול. על הבמה עומדים שלמור שטרוזמן, סוזי בום ונדב בורנשטיין, לצד ראשי מפלגות וערים כמו שר החוץ יאיר לפיד, שרת התחבורה מירב מיכאלי והשרה לשוויון חברתי מירב כהן. 

12:00 אחרי ההופעות המרהיבות, ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי הזניק את המצעד שיצעד לאורך שדרות רוקח, כשהשנה לא פחות מעשר משאיות שונות ייקחו חלק במצעד. כמו כן, זאת תהיה השנה הראשונה בה משאית נוער של המרכז הגאה והמחלקה לנוער ולצעירים בשיתוף איגי ובית דרור תקח חלק.

מחכים לראות את מגי אזרזר ובל אגם על הבמה המרהיבה בפארק גני יהושוע לצד אמנים כמו כמו אגם בוחבוט ושחר סיאול, אנה זק, האחיות כרקוקלי, הסטריק ורד אקסס, הראל סקעת, ואלרי חמתי, זהבה בן, יסמין מועלם, לישי, מיכאל בן דוד, נונו, סטטיק ובן אל עם דנה אינטרנשיונל ועוד.

הסדרי תנועה:

משעה 05:30 עד שעה 14:30 - דרך נמיר תיסגר לתנועת כלי רכב בשני הכיוונים, בקטע שבין צומת גלילות לבין שלמה גורן (ההלכה)

משעה 05:30 עד שעה 18:00 - ייסגרו לתנועת כלי רכב צירים אלה:

- שדרות רוקח, מרחוב אבן גבירול עד רחוב שטרית

- רחובות בני אפרים – קק"ל לכיוון שדרות רוקח

- מחלף רוקח משני הכיוונים

- מחלף מרכז הירידים

כביש 20 (נתיבי איילון) – יהיה פתוח לתנועת כלי רכב

סגירת חניונים - החניונים הבאים יאסרו לחנייה החל מיום חמישי 9.6.22 בשעה 08:00 ועד יום שישי 10.6 בשעה 18:00: חניון המימדיון, חניון גני יהושע, חניון אקספו תל אביב, חניון מתחם זהירות בדרכים (גן הבנים), חניון רכבת האוניברסיטה, חניון הספורטק, חניון הגולפיטק, רחוב לוי אשכול פינת שדרות רוקח וחניון מרכז הטניס הפועל תל אביב.

מערך נעים בסופ"ש:

עם כניסת השבת, תתגבר העירייה את שירות נעים בסופ"ש ואף תוסיף קווים ייעודיים מגני יהושע לטובת פיזור הקהל בסיום המצעד והמסיבה, בנוסף למערך ההיסעים הקבוע של נעים בסופ"ש יתווספו 4 קווים זמניים:

A705 – גני יהושע-גבעתיים – הקו יצא מגני יהושע לכיכר רבין (ללא העלאה והורדה בדרך) ומשם ימשיך במסלול ובתחנות קו 705 הקיים.

A707 גני יהושע-וולפסון – הקו יצא מגני יהושע לכיוון יפו במסלול ובתחנות קו 707 הקיים.

B707 גני יהושע – רמת השרון – הקו יצא מגני יהושע לכיוון רמת השרון במסלול ובתחנות קו 707 הקיים.

A708 גני יהושע – וולפסון – הקו יצא מגני יהושע לכיוון דרום במסלול ובתחנות קו 708 הקיים.

שעות יציאת האוטובוסים המיוחדים מגני יהושע:

17:15, 17:30, 17:45, 18:00, 18:15, 18:30, 18:45,19:00

לצפייה במסלולי נעים בסופ"ש הרגילים (יפעלו כסדרם): https://busofash.co.il/

תגבורי תחבורה נוספים:

משרד התחבורה יתגבר את קווי האוטובוסים לטובת הבאים למצעד, וכן יתגבר את השירות עד כניסת השבת לטובת פיזור הקהל. פרטים ממלאים ניתן למצוא באתרי חברות האוטובוסים השונות (דן, אגד, מטרופולין וקווים).

 רכבת ישראל – לטובת אירוע מצעד הגאווה בעיר, תופסקנה העבודות לחשמול המסילות בקו חיפה-תל אביב ותפעלנה רכבות ביום האירוע בקו זה. הקו יפעל בין השעות 15:30-10:30 בשני הכיוונים.

בנוסף, תתוגבר תנועת הרכבות לכל הקווים הסדירים הפועלים ביום האירוע.

לאתר הרכבת: https://www.rail.co.il/