>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

גד בק  (צילום: באדיבות מוזיאון השואה בוושינגטון)
גד בק בשנים האחרונות. חי עם בן זוגו בברלין | צילום: באדיבות מוזיאון השואה בוושינגטון
במשך שנים הוא נהג להפיץ ולהנציח את סיפורו, כמי שנרדף בשואה הן על רקע יהדותו והן על רקע נטייתו המינית. שלשום (א') גד בק, ניצול השואה ההומו האחרון, הלך לעולמו בברלין, ימים ספורים לפני יום הולדתו ה-89. בק, המחזיק גם באזרחות ישראלית, הותיר אחריו את בן זוגו ב-32 השנים האחרונות, יוליוס לאופר. טרם הוחלט אם ייקבר בברלין או בירושלים.

מלבד היותו ניצול השואה ההומו האחרון שידוע כי נותר בחיים, סיפורו של גד בק הוא אולי בין המרתקים והצבעוניים ביותר בתולדות יהדות גרמניה: יהודי, לוחם ציוני במחתרת והומו גאה, שלאחר השואה לחם גם למען המדינה שבדרך.

הוריו קיבלו אותו ואת נטיותיו

גד בק בצעירותו (צילום: באדיבות מוזיאון השואה בוושינגטון)
גד בק בצעירותו | צילום: באדיבות מוזיאון השואה בוושינגטון
גד בק, בן 89 במותו, היה בן לאב יהודי מאוסטריה ולאם נוצרייה שהתגיירה. בספרו האוטוביוגרפי "חיים במחתרת: זכרונותיו של הומו יהודי בברלין הנאצית" מספר בק כי בתחילת גיל ההתבגרות סיפר להוריו כי הוא הומו, ולדבריו כלל לא הופתעו לשמוע על נטיותיו המיניות של בנם.

למרבה ההפתעה, הם גם קיבלו אותו כפי שהוא. בק מספר בספרו כי גדל בבית של סובלנות ואהבה.

במהלך השואה פעל בארגון המתחת הציוני "החלוץ" לחילוץ יהודים ממחנות ריכוז, והיה אחראי לגיוס הכסף ומתן שוחד לפקידים נאצים. בתחילת 1945 בגד אחד הצעירים היהודים בבק ובחבריו במחתרת, והסגיר אותם לידי הגסטפו. הם הועברו למחנה מעבר בברלין, שם נשארו עד לשחרור העיר על ידי בנות הברית כמה חודשים לאחר מכן.

אחרי המלחמה פעל גד לארגן קבוצות של ניצולים יהודים, לקראת העפלתם לארץ ישראל. בשנת 1947 הוא עלה בעצמו ארצה, וחי בישראל עד 1979. לאחר מכן חי באוסטריה כמה שנים, שם הכיר את בן זוגו עד היום, יוליוס לאופר. מאוחר יותר חזר לברלין ושימש מנהל מרכז החינוך היהודי למבוגרים עד שפרש לגמלאות. בשנים האחרונות לחייו המשיך להתגורר בעיר.

>> סיפורו של ניצול השואה היהודי ההומו האחרון

>> הומוסקסואליות בגרמניה - מאז ועד היום

>> ערב יום השואה: הקהילה הגאה מתייחדת עם הנספים