ראש חודש הגאווה מביא עימו את מדד הגאווה ברשויות המקומיות שמפרסמת האגודה למען הלהט"ב, ובודק בצורה מקיפה את יחסן של ערים ורשויות מקומיות ברחבי הארץ לקהילה הגאה, זאת כדי לקדם מרחב בטוח ללהט"ב בכל מקום בישראל. השנה נמדדו 47 ערים ורשויות מקומיות המקדמות עשייה למען להט"ב על סך עשרות שאלות בחמש קטגוריות: רווחה, חינוך, תשתיות, נראות ציבורית ותרבות. 

כמו בשנים הקודמות, עיריית תל אביב יפו נמצאת בראש הטבלה, אחרי שנמצאה במקומות הראשונים בכל התחומים. העירייה מפעילה ומממנת את המרכז הגאה, שמוביל מאות פעילויות, אירועים, פרויקטים קהילתיים, מקומות התנדבות ושירותים לכל הקשת הגאה. שירותים אלו כוללים מרפאה מומחית ברפואת להט"ב, מרכז תעסוקה לקהילה הטרנסית, מרכז למשפחות גאות ועוד. בנוסף, תחל העירייה בשנה הבאה את פרויקט הבניה של המרכז הגאה החדש בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. 

במקום השני ניצבת עיריית גבעתיים, שהתאימה השנה את טפסי העירייה לזוגות להט"ב ברישום לבתי ספר, גנים, חוגים ועניינים רפואיים. העירייה גם קידמה הכשרות לצוותי העירייה בנושאי להט"ב, יזמה שירות גישור למשפחות גאות, פתחה את גינת הסובלנות, בה הונצח ניר כץ ז"ל שנרצח בירי בבר-נוער וקיימה קמפיין התרמה לבית דרור באמצעות תנועות הנוער.  

אל המקום השלישי הגיעו יחד עיריות ראשון לציון ורמת גן. ראשון לציון נמצאת במקומות הראשונים בתחומי הנראות, התרבות ותחושת הביטחון. בתקופת הקורונה המשיכה העירייה את המענה לקהילה באמצעות אירועי זום, חלוקת ערכות גאווה ופעילות חברתית. בנוסף, העירייה מקדמת מגוון מענים חדשים כגון מכינה קדם צבאית בשיתוף ארגון הנוער הגאה, קבוצת ספורט גאה ועוד.

עיריית רמת גן שנמצאת במקומות הראשונים בתחומי החינוך, התרבות ונראות, השיקה השנה קמפיין למיגור הלהט"בופוביה בחוצות העיר ואף האירה את האגם בפארק הלאומי בצבעי הגאווה. העירייה חילקה דגלי גאווה למרפסות עבור אלפי תושבים ותושבות, תלתה מאות דגלי גאווה ברחבי העיר ודגלים נוספים על כל דגל שהוסר או נתלש. 

במקום הרביעי ממוקמת עיריית חיפה, שעלתה שלוש מקומות בהשוואה לשנה שעברה, וכעת היא מדורגת במקומות הראשונים בתחומי הרווחה והנראות. העירייה מפעילה את בית הקהילות, המרכז הקהילתי הגאה של העיר, המספק שירותי פנאי, תרבות גאה, פיתוח קהילה, מיצוי זכויות, תמיכה וטיפול ותכניות העצמה לציבור הגאה ובני משפחותיהם בעיר. בנוסף, הפעילה העירייה בזמן הקורונה מערך תמיכה ייעודי לחברי הקהילה, כמו גם הוקצו תקציבים ייעודיים לחלוקת מזון עבור חברות וחברי הקהילה בעיר. 

גאווה ברמת גן 2020 (צילום: דוברות עיריית רמת גן,  יח"צ)
גאווה ברמת גן, 2020 | צילום: דוברות עיריית רמת גן, יח"צ

את העשירייה הראשונה בישראל סוגרות עיריות כפר סבא, רמת השרון, הוד השרון, באר שבע, הרצליה, ויהוד מונסון. ראוי לציין כי רק אתמול הכריזה כפר סבא כי החל מהשבוע הקרוב תכיר בזוגות להט"ב נשואים ובזוגות נוספים אשר לא מוכרים במשרד הפנים, ותשווה את זכויותיהן לזוגות הטרוסקסואלים. מכיוון שמדובר בהחלטה חדשה, היא לא נלקחה בחשבון במדד הנוכחי. 

עיריית ירושלים נמצאת במקום הנמוך ביותר לעיר גדולה - מקום 37 בלבד. העירייה לא מקיימת פעילות מטעמה לציבור הגאה בעיר ואינה מנגישה שירותים בסיסיים קיימים לצרכים הקהילתיים. בנוסף, העירייה לא משתתפת כלל במימון חודש הגאווה והסובלנות בעיר, זאת למרות רצח שירה בנקי ז"ל, ואינה מתקצבת את הבית הפתוח בירושלים באופן שוויוני, חרף פסיקת בג"ץ בעניין. בתחתית המדד נמצאות עיריות בית שמש, יבנה ונהריה. 

עצרת הגאווה והסובלנות בירושלים 2020 (צילום: הבית הפתוח ירושלים)
עצרת הגאווה והסובלנות בירושלים, 2020 | צילום: הבית הפתוח ירושלים

על פי הנתונים, 11 ערים ורשויות מקומיות הודיעו כי יאשרו רישום זוגיות לזוגות להט"ב לצורך קבלת זכויות ושירותים מהרשות המקומית. בנוסף, 28 רשויות מקומיות התאימו השנה את הטפסים העירוניים למשפחות גאות, כאשר 20 מתוכן התאימו את הטפסים באופן מלא. ב-21 רשויות קיים עו"ס פעיל, אשר אחראי על נושא הלהט"ב ו-17 רשויות ביצעו הכשרה בנושא להט"ב לצוותי הרווחה. 

ב-31 רשויות מקומיות קיימות קבוצות של ארגון הנוער הגאה במימון מלא של הרשויות. ב-21 רשויות קיים אחראי להט"ב בשירות הפסיכולוגי החינוכי ו-14 רשויות ביצעו הכשרה לצוותים החינוכיים בנוגע לנוער גאה. 

עוד עולה במדד כי 11 רשויות מקומיות מינו מחזיק תיק הקהילה הגאה, כולל תקציב ייעודי. בנוסף, 24 רשויות מקומיות לקחו חלק במימון אירוע הגאווה בעיר ושמונה מתוכן ממנו את האירוע באופן מלא.  

בתוך כך, השנה יתקיימו למעלה מ-50 אירועי גאווה מצפון ועד דרום. חלק נרחב מהאירועים אשר מתקיימים ברשויות המקומיות שנמצאות בתחתית וסירבו לתמוך באירוע הן יוזמה של פעילים מקומיים, בתמיכת האגודה למען הלהט"ב. 

צפו: גאווה בראשון לציון (צילום: עיריית ראשון לציון, חדשות)
מצעד הגאווה בראשון לציון, 2018 | צילום: עיריית ראשון לציון, חדשות

"תל אביב יפו היא המרכז הגאה של המדינה, ומבחינתנו זה בכלל לא מובן מאליו אלא הישג שמגיע בזכות השקעה גדולה, גם תקציבית ועבודה יומיומית עם כל האוכלוסיה הלהט"בית, שמוביל המרכז הגאה שלנו"' אמר איתי פנקס ארד, חבר מועצת עיריית תל אביב יפו ומחזיק תיק הלהט"ב. "בימים הקרובים ייצא לדרך הפרויקט הלהט"בי הגדול בתולדות מדינת ישראל - פינוי, הריסה ובנייה מחדש של המרכז שבגן מאיר, בתקציב של כמעט 30 מיליון ש"ח. וגם חודש גאווה עמוס ונהדר לפנינו - צפו לעדכונים".

"בזמן שממשלת ישראל ממשיכה את האפליה הברורה נגדנו, בשנים האחרונות חלה מהפכה מקומית גאה", ציין מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב רן שלהבי. "נתוני המדד מראים את כוחה הארצי של הקהילה הגאה והמאבק הגאה בכל הארץ. אנחנו רואים ורואות יותר ויותר ראשי ערים, חברי מועצה, פעילים ותושבים המצטרפים למסע שלנו לשוויון וביטחון. בכל הארץ יש התעוררות של עשרות התארגנויות גאות של פעילים ופעילות שאנחנו מלווים ופועלות יום יום ליצירת מרחב בטוח ללהט"ב בכל יישוב, עיר וכפר ברחבי הארץ. המאבק שלנו להיות מי שאנחנו בכל מקום בארץ עוד רחוק מלהסתיים ואנחנו נמשיך להביא את אור הסובלנות והגאווה לכל ישראל".