אחרי שבג"ץ ביטל את ההוראות הקבועות בחוק הפונדקאות, כך שיכלול גם זוגות הומואים וגברים יחידנים, מגיעה עכשיו עתירה נוספת המבקשת לשים סוף גם לאפליה בחוק האימוץ, אשר מונעת מזוגות בני אותו מין לאמץ תינוקות בישראל.

את העתירה הגישו הבוקר (ב') עורכי הדין אורלי ארז לחובסקי ואורי נרוב, מהמחלקה המשפטית בתנועה הרפורמית , יחד עם האגודה למען הלהט"ב, עמותת "אבות גאים", הבית הפתוח ושני זוגות להט"ב הממתינים שנים לאימוץ תינוק בישראל. 

סעיף 3 בחוק האימוץ קובע כי רק "איש ואשתו" כשירים לאמץ. המשמעות היא שרק זוגות הטרוסקסואלים יכולים לאמץ תינוקות, בעוד זוגות בני אותו המין יכולים לאמץ רק ילדים גדולים יותר או ילדים עם צרכים מיוחדים, ילדים שזוגות הטרוסקסואלים לא מעוניינים לאמץ. 

זוג גברים עם ילד (צילום: gali estrange, Shutterstock)
צילום: gali estrange, Shutterstock

בשנת 2016 הגישו התנועה הרפורמית ועמותת "אבות גאים" עתירה בעקבותיה בוטלה ההבחנה המפלה בין זוגות הטרוסקסואליים נשואים לבין זוגות הטרוסקסואלים ידועים בציבור, והמדינה התחייבה לתקן את חוק האימוץ עד מחצית 2018. תזכיר החוק פורסם להערות הציבור באיחור של יותר משנה - באוגוסט 2019, ובמסגרתו הוצע לבטל את תנאי הסף הדורש זוגיות של "איש ואשתו יחד", תוך עמידה על כך שכל עוד שמדובר במבקשים שהם בני זוג, יידרש קשר זוגי יציב או ממושך, ללא קשר למינם.

ארבע שנים חלפו מפסק הדין של בית המשפט העליון ושנתיים מאז פרסום תזכיר החוק, אבל המדינה טרם תיקנה את החוק, מה שמוביל כעת את העותרים לפנות שוב לבית המשפט, בבקשה לפרש את חוק האימוץ באותה דרך בה פירש את חוק הפונדקאות - באופן שמבטל את האפליה ועולה בקנה אחד עם עקרונות היסוד של שוויון וכבוד, והזכות להורות. 

"המחשבה כי משרד הרווחה מדרג את חברי קהילת הלהט"ב כבלתי כשירים להיות הורים מבחירה רק בשל היותם חברי הקהילה הגאה - מזעזעת. זוהי אפלייה הומופובית, בוטה, מקוממת וחסרת כל הגיון", אמרה הרבה נועה סתת, מנהלת המרכז הרפורמי לדת ומדינה. "המצב בו ילדים נטושים, שזקוקים לבית חם לגדול בו, מנועים מלהגיע לזוגות שכל חפצם הוא להיות משפחה - הוא אבסורדי. אנו קוראים למשרד הרווחה להתעשת ולתקן את חוק האימוץ במהירות, שכן בדיני נפשות עסקינן".

"העובדה שזוגות להט"ב לא יכולים לאמץ היא אפליה מכוונת וגסה שמוכרחים לתקן אותה, ויפה שעה אחת קודם", מסר רן שלהבי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב. "אחרי בג"ץ הפונדקאות, הגיע הזמן להתקדם בשוויון הורות לקהילה הגאה, גם באימוץ".