בראש השנה הקרוב יסעדו כמאתיים וחמישים להט"בים בארוחת החג של האגודה למען הלהט"ב והמרכז הגאה, ביניהם נערים ונערות שנזרקו מהבית, עולים חדשים, אמהות חד הוריות, חברי הקהילה הטרנסית, בני גיל הזה"ב ומשפחות גאות. הארוחה המסורתית מתקיימת בערב ראש השנה ובליל הסדר ב-22 השנים האחרונות, כדי שאף להט"ב לא יישאר לבד בחג. כמדי שנה, בשלושת השבועות האחרונים הפעילה האגודה מוקד התרמה, ובו התנדבו 13 מתנדבים שביצעו קרוב ל-800 שיחות טלפון במשך שלוש שעות מדי ערב.

אפרת טילמה, מראשונת הטרנסג'נדריות מחוץ לארון בישראל, מתנדבת שנים רבות כחברת וועד בעמותת "מעברים" שפועלת למען הקהילה הטרנסית. היא גם המתנדבת הטרנסג'נדרית הראשונה במשטרה ומרצה בפני שוטרים על הקהילה הטרנסית בישראל מתוך כוונה לחזק את הקשר בין המשטרה לקהילה. ההצגה "לזאת יקרה אישה" שמבוססת על סיפור חייה הועלתה כהצגת אורח בתאטרון הבימה והקאמרי, וצפויה להציג בפסטיבל נוה יוסף בסוכות. "כשהתחלתי להיות טרנסג'נדרית בשנות ה-60 הייתי מוכרחת להתנתק מהמשפחה", היא מספרת, "זה לא היה מקובל לספר למשפחה ונשארתי לבד בבית בחגים. לאנשים כמוני לא היה לאן ללכת והייתי בודדה מאוד".

המתרימים לארוחת החג הגאה (צילום: באדיבות המצולמים, צילום ביתי)
"נשארתי לבד בבית בחגים. לאנשים כמוני לא היה לאן ללכת" | צילום: באדיבות המצולמים, צילום ביתי

כיום, היא שמחה שההתנדבות נותנת לה כוח לקום בבוקר: "כל החיים אני בניתי את עצמי לבד ובזכות זה אני מצליחה לעזור לאנשים אחרים. הרבה אנשים שאני מתקשרת אליהם מספרים לי שהם בחיים לא שמעו על הארוחה. אני כמובן מספרת להם את כל הפרטים ומזמינה אותם להגיע. יש גם אנשים ששואלים אם גם סכום קטן יחסית יספיק, והם תורמים רק מה שהם יכולים וזה מרטיט את הלב. אף אחד לא צריך להישאר לבד בערב חג".

במשך 12 השנים האחרונות משה מחלב התנדב כמעט בכל הארגונים הגאים. בזכות ההתנדבות הוא הכיר אנשים חדשים וביניהם גם את בן זוגו הנוכחי. בשלוש השנים האחרונות הוא מנהל את מוקד ההתרמה ודואג שלמתנדבים יהיה כיף במהלך המשמרות. "כשכיף למתנדבים אנחנו מגיעים לסכום הדרוש, ובגלל זה אנחנו משחקים משחקי חברה בתחילת כל משמרת. אנחנו מתקשרים לאנשים שתרמו כסף בעבר, ועדיין זה לא קל לבקש כסף מאנשים זרים. עצוב לדעת שאנשים שתרמו בעבר נקלעו לקשיים כלכליים ולא יכולים לתרום השנה ומגיעים לסעוד בארוחת החג, כי אין להם כסף להכין את הארוחה בעצמם".

בשנתיים וחצי האחרונות מרכז התרומות מתנהל ממשרדי חברת ההייטק Natural Intelligence, שמספקים למתנדבים חלל עבודה. לפני שנתיים היו החברה הראשונה להעניק מענק פונדקאות בסך 50,000 שקלים לעובדיה הגאים שירצו להביא ילדים בפונדקאות.

המתרימים לארוחת החג הגאה (צילום: באדיבות המצולמים, צילום ביתי)
"לעשות טוב לאחרים עושה טוב לך" | צילום: באדיבות המצולמים, צילום ביתי

"זה הפך למשרה מלאה פלוס"

בר טל, אגרונום במקצועו, חי עם בן זוגו בתל אביב, מתנדב באגודה למען הלהט"ב ובמוקד ההתרמה כבר כמעט עשרים שנה. הוא היה חבר בוועדת הביקורת של האגודה ובוועד המנהל של האגודה והקים את מחלקת גיוס המשאבים. "חלק מהאנשים כבר מזהים את הקול שלי בטלפון. כיום יש יותר תורמים וכל אחד תורם פחות כסף, אבל בחישוב כללי אנחנו מצליחים לגייס יותר כסף מבעבר. זה דרוש לנו כי מספר הסועדים בארוחה רק עולה משנה לשנה".

טל הגיע לאגודה בפעם הראשונה כשחיפש דגלי גאווה לחתונה עם בן זוגו בתקופה שלא היה ניתן לקנות באינטרנט. לאחר שיצא לשבתון בשנת 2001, התחיל להתנדב באגודה ובמהרה נשאב להתנדבות יותר ויותר "עד שזה הפך למשרה מלאה פלוס". הוא מספר שלארוחות החג הראשונות הגיעו בערך 15 להט"ב שלא היה להם איפה לחגוג ושם נחשף לראשונה לקבוצות שונות בקהילה. הארוחות הראשונות נערכו ברחוב נחמני בתל אביב ובאולמות אחרים שכוחי אל בימים שלפני הקמת המרכז הגאה. "תהיה בטוח שהאוכל טעים הרבה יותר בארוחות היום", הוא מציין.

במשך 20 שנה טל ובן זוגו ניסו להביא ילדים, תחילה באמצעות ניסיונות אימוץ רבים שכשלו אל מול הבירוקרטיה. "בניסיון האחרון לפני בערך עשר שנים, החלטנו להפסיק לנסות לאמץ ועברנו לפונדקאות. בשנת 2012 נולדה בתי ומאז אני פעיל פחות באגודה, אבל תמיד מקפיד להגיע למוקד ההתרמה".

המתרימים לארוחת החג הגאה (צילום: באדיבות המצולמים, צילום ביתי)
"כשכיף למתנדבים אנחנו מגיעים לסכום הדרוש" | צילום: באדיבות המצולמים, צילום ביתי

תאמינו או לא, מור פלס הוא הסטרייט היחיד במוקד ההתרמה. במשך כמה שנים העביר שיעורים פרטיים בהתנדבות וההחלטה לעזור דווקא לקהילה הגאה מגיעה מתוך האמונה שלקהילה הגאה מגיעות את אותן הזכויות כמו לסטרייטים. "כשגרתי בתל אביב הייתה לי שותפה לסבית וחלק מהחברים שהכרתי היו מהקהילה. אחד מבני הדודים שלי שילם המון על פונדקאות בארצות הברית וזה פשוט לא הגיוני. זה לא אמור להיות ככה, במדינה מתוקנת צריך שיהיה שוויון. זה אולי הגיוני שמי שמגייס תרומות לארוחת ערב גאה הוא להט"ב, למרות שהופתעתי לגלות שהייתי הסטרייט היחיד. זה לא חייב להיות ככה והייתי שמח אם יותר סטרייטים היו מבינים את החשיבות בעזרה לקהילה הגאה ובאיחוד המאבקים".

גיא חצור מנהל את "חבר מביא חבר", אחת מקבוצות הפייסבוק הכי פופולריות להומואים ולביסקסואלים. הוא גילה שמרכז התרומות מחפש מתנדבים בעקבות פוסט שפורסם בקבוצה, שכנע שני חברים שלו להתנדב ומאז הם מתרימים כסף מדי ערב במשך שלושה שבועות. "אני מגיע מתחום המכירות, והאמנתי שאצליח לגייס כספים טובים והכל למטרה טובה. ביקשתי לצאת מוקדם יותר מהעבודה כדי להגיע למוקד ההתרמות בזמן, וקיבלו את בקשתי. לעשות טוב לאחרים עושה טוב לך, ואני מאמין שאמשיך להתנדב במסגרת אחרת גם כשהמוקד ייסגר".

המתרימים לארוחת החג הגאה (צילום: באדיבות המצולמים, צילום ביתי)
חג שמח לכם וכפרה עליכם! | צילום: באדיבות המצולמים, צילום ביתי

גלעד שמיר, בן 39 מנתניה ועובד במכירות, מתנדב באגודה יותר משנה. הוא החל להתנדב ב"חזית הגאה", שהוקמה בעקבות ההפגנות נגד חוק האימוץ. "המטרה העיקרית של החזית היא להגדיל את התאים הגאים במפלגות ולחזק את המעורבות של הקהילה הגאה, כדי להגביר את ההשפעה על חברי הכנסת. אני מרכז את כל אירועי השטח ומקים דוכנים, כמו אלו שהיו במחאה האחרונה. בשנה אחת בלבד התפקדו עוד 400 להט"ב למפלגות השונות, ואני בטוח שזה ישפיע על חברי הכנסת", הוא מספר.

>> "אחרי שבן הזוג שלי מת, לא נרדמתי ארבעה ימים"

>> "כשאשתי הפילה, הבנתי שלא אוכל להמשיך לשקר"

>> במיטה עם מדונה: 16 בני ובנות הזוג של מלכת הפופ

שמיר החל להתנדב בגיוס תרומות בארוחת הפסח באפריל האחרון, ובראש השנה הקרוב יתנדב גם בהפקת ארוחת החג. "כבר שנה שאני ישן פחות כדי להספיק לשלב בין העבודה להתנדבות, אבל זה עושה לי טוב על הנשמה".

מארגני ומארגנות ארוחת החג ישמחו לכל סוג של תרומה – כספית, התנדבותית, משאבים ומזון. לתרומות לחצו כאן

הארוחה תתקיים בערב חג ראש השנה (9.9) בשעה 19:30 במרכז הגאה בתל אביב. ההשתתפות בחינם ויש להירשם מראש. להרשמה לחצו כאן