העיר הרצליה סוערת ביממה האחרונה בעקבות התבטאות חריגה של המשנה לראש העיר אלעד צדיקוב, בה תקף בחריפות את הצוות החינוכי של אחד מבתי הספר בעיר, בעקבות ההתנהלות שלהם לאחר יציאה מהארון של תלמידת כיתה ב' כטרנסג'נדרית.

ראשית הסיפור במכתב שנשלח מטעם בית הספר להורי התלמידים שלומדים עם התלמידה בכיתה. "כחלק מתהליך ארוך אשר מתקיים בשנה האחרונה עם תלמיד מהכיתה, בשיתוף גורמים מקצועיים, הוא ומשפחתו החליטו לשתף אתכם בשינוי המגדרי אותו הוא עובר", נכתב במכתב. "מחר, הוריו וצוות רחב מבית הספר יגיעו לכיתה ויספרו את סיפורו האישי, באמצעות הקראת סיפור תואם גיל ('אני ג'אז' מאת ג'סיקה הרת'ל), המתאר את סיפורה של ילדה שנולדה כבן, בדומה לתלמיד הכיתה, שמעתה יזוהה כבת". 

בית הספר אף פנה בבקשה להורים שלא לדון עם ילדיהם על הנושא, עד אשר הפרטים יועברו להם בתיווך אנשי מקצוע במפגש המדובר, שהתקיים אתמול (שני, 27.6)  ונערך בשיתוף פעולה מלא עם מפקח בית הספר והשירות הפסיכולוגי החינוכי. למפגש קדם אף מפגש זום בהשתתפות הורי התלמידים, בו ניתנה להם האפשרות להביע דעה ולשאול שאלות בנושא. 

במכתב העביר בית הספר מסר ברור ומכיל לתהליך ההתאמה המגדרית שעוברת התלמידה הטרנסג'נדרית הצעירה, ואף כלל בו הסברים על זהות מגדרית. "בית הספר מקבל כל תלמיד באשר הוא ואנו רואים בתהליך זה הזדמנות ללמידה חברתית ערכית", נכתב. "קבלתם של ילדים אלה כילדים נורמטיביים לכל דבר היא קריטית לדימוי האישי שלהם, לביטחונם ולרווחה שלהם, הן הנפשית והן החברתית". 

המכתב המדובר, אשר מכיל מידע רגיש, דלף והגיע לידיו של חבר מועצת העיר צדיקוב, והוא פנה לטוויטר ותקף את בית הספר, הצוות החינוכי, והדרך בה החליטו לפעול. "מנהלת הבי"ס - קונסרבטיבית. המחנכת - לסבית. הילד בכיתה ב' - עולה מאמריקה במיוחד לבצע טראנסיות בבי"ס. נהלי בי"ס - ממחר מגיע בשמלה ורשאי שימוש בשירותי בנות. ההורים - מודרו. חלקם בהלם. מי בכלל סופר אותם? הילדים -מבולבלים ונבוכים. המישטור הפרוגרסיבי - אלים וכפייתי. ברוכים הגאים לפרוגרסלנד", כתב ברשת החברתית (הטעויות במקור). 

דבריו של צדיקוב עוררו סערה ברשת החברתית והובילו לתגובות רבות, ביניהן גם הפגנת מחאה שעתידה להתקיים הערב (שלישי, 18:00) ברחבת העירייה בהרצליה, תחת הכותרת "לא אשתוק כי עירי שינתה את פניה". מארגני המחאה הזמינו את תושבי ותושבות העיר להגיע ולהפגין תמיכה בבית הספר ובילדה הטרנסג'נדרית, ולקרוא להדחת צדיקוב מכל תפקידיו הציבוריים. 

גם ראש עיריית הרצליה, משה פדלון, התייחס לאירוע, אם כי הוא לא ציין בדבריו את צדיקוב באופן ספציפי. "אתמול הופץ מכתב שנשלח להורי כיתה באחד מבתי הספר בעיר הדן בעניין רגיש ואישי", כתב פדלון. "אין ספק שהנהלת בית הספר, הצוות החינוכי, הייעוץ, הפיקוח והשירות הפסיכולוגי-חינוכי פועלים לטובת הילדים כולם - בגיבוי מלא של המערכת ושלי. כבני אדם, ועל אחת כמה וכמה כנבחרי ציבור, אנו מחויבים להתבטא בשפה מכבדת ולגלות את מלוא הרגישות כלפי הציבור - גם אם דעותיו ומעשיו שונים משלנו. חשוב לזכור שלמילים שלנו יש כוח ולכן עלינו לבחור אותן בשיקול דעת. בסופו של דבר, בקצה המקלדת המשתלחת מדובר בנפשו של אדם, ובמקרה זה בנפשה של ילדה צעירה. בעיר דמוקרטית הדוגלת בשוויון, הכלה וסובלנות, לא יהיה מקום לאמירות פוגעניות ולא נסכים לקבלן. העירייה תמשיך לתמוך ולפעול על פי ערכים של שוויון, הכלה, סובלנות וכבוד כלפי כל אדם באשר הוא". 

"לא אפנה את עיניי מהרוע. לא אוותר על ביתי ואלחם", כתבה חברת מועצת העיר הרצליה, דנה אורן ינאי. "אתמול בערב העיר שלי חטפה אגרוף בבטן, בגלל פוליטיקה של שנאה, הסתה ופילוג, שמישהו אחד הפנה כלפי ילדה בת שבע. הילדה הזו רק רצתה להיות מי שהיא. באומץ רב היא עושה דרך לצד משפחתה, חבריה והקהילה שלה. כולנו תומכים. אדם אחד שלא בוחל באף פרובוקציה זולה, שטנית ואלימה התבריין עליה. את האדם הזה יש לפטר מיד מתפקיד המשנה לראש העיר, להדיחו מהנהלת המרכזים הקהילתיים ולעצור את התקציבים הפוליטיים שהועברו לו ומשמשים אותו לעידוד שנאה בעיר. אם מתעלמים מהשנאה, היא לא תחלוף - היא רק תגבר". 

עופר לוי, סגן ראש עיריית הרצליה (צילום: פרטי)
עופר לוי, סגן ראש עיריית הרצליה | צילום: פרטי

בשיחה עם mako, גינה סגן ראש עיריית הרצליה ומחזיק תיק הגאווה והסובלנות בעיר, עופר לוי, את דבריו של צדיקוב. "באירוע הגאווה והסובלנות בעיר אמרתי בין היתר כי הרצליה היא בית פתוח לכולם, שנוכיח שאפשר גם אחרת, שחברה שיש בה שונות היא טובה שווה ובריאה", אמר. "ההתבטאויות הקשות החשוכות של חבר מועצת העיר צדיקוב הוכיחו לנו כמה חשוב להמשיך ולהילחם על העקרונות האלה. אין מקום במועצת העיר, בטח כנבחר ציבור, לגזענות שכזאת. אני אמשיך, כמחזיק תיק הגאווה והסובלנות, לעמוד על כך שהרצליה תאפשר לכל אדם לחיות בכבוד ולחוש גאווה ולא להתבייש בנוגע לנטיות המיניות או הזהות המגדרית שלו". 

 

מאלעד צדיקוב, המשנה לראש עירית הרצליה, נמסר בתגובה: "האירוע הזה חריג בחומרתו. הרצליה לצערנו מהווה קרקע נוחה לצקת תוכן פרוגרסיבי מעוות לילדי מערכת החינוך.

ילד בן שבע לא יכול לעבור כביש לבד, לעשות קעקוע או לגלוש חופשי באינטרנט – כאן אגף החינוך ומשרד החינוך מקבלים החלטה לעשות Outing לילד , ללא שום תיאום מוקדם עם הוריי בית הספר. 

ההחלטה מתקבלת מעל הראש של מנהלת ביה"ס. היא סירבה לתהליך. במכתבה להוריי ביה"ס מהיום 28/6 כותבת המנהלת : "חשוב לי לציין שאני הבעתי את התנגדותי לפעולות שנעשו", "הנושא הובא לידיעתי רק לפני מס' ימים ללא כל אפשרות לבחון תהליך כזה שאינו מוכר ורגיש", "לא ניתן להתחיל כל פעולה לפני שהוגשה תוכנית ובחינת המקרה באופן מעמיק עם התייחסות להשפעה המרחבית על כלל ההורים והתלמידים בכיתה ובביה"ס, זאת ועוד לפעול בחיפזון מס' ימים לסיום שנת הלימודים", "איני חתומה על אף מסמך בנושא, ולכן לא השתתפתי בפגישות עם הורים או תלמידים כדי לקדם פעולות אלה".

ההורים לא קיבלו הזדמנות להביע התנגדות. לשון המכתב שנשלח ביום א' 26/6 והעמיד אותם פעורי פה: "מחר והוריו וצוות מביה"ס יגיעו לכיתה ויספרו את סיפורו האישי- המפגש יתקיים ביום שני (מחר) 27/6 בשעה 0800", "אנו מבקשים בכל לשון של בקשה לא לדון בנושא עם ילדיכם טרם המפגש המתוכנן

סתימת פיות להורים – מקבלים החלטות מרחיקות לכת ומשמעות על ילדיהם בלי לשאול אותם. אל תדברו על זה בבית עם הילדים!. אתם יודעים יותר טוב מההורה איך ומתי הוא ידבר עם ילדיו? חינוך מגדרי – הוא חינוך ביתי. (שלוחת תופעת מרב מיכאלי שהמליצה להסיר את חזקת הילדים מהוריהם)

אגף החינוך העירוני, ומשרד החינוך – מגיעים עם אפס הכלה – לעמדה שונה. ועוד לזאת ייקרא פלורליזם.

נעשה שימוש מכוער בילד שחווה תופעה נדירה הקרוייה 'דיספוריה מגדרית' (= אי נוחות שאדם מרגיש בגופו) של 0.03% מהאוכלוסייה, כאשר ב- 75% מהאירועים הללו הילדים הללו חוזרים לעצמם. רצים באמוק לקדם אג'נדות והורסים חיים של ילד. 

"אנשי מקצוע" יכולים ללוות את הילד בבית. לא כל נושא הוא נושא ציבורי כאשר הוא יכול לפגוע באחרים.

הקריאו לילדים את הספר 'אני ג'אז' כטכניקת העברת מסר. הילד ג'אז מהספר סובל מאוד. הוא במצוקה נפשית נוראית (ניתן לעקוב אחר דבריו ברשתות) . הצגת ייפוי הדברים זה עיוות המציאות".