בשנה שעברה, ביקש התא הגאה של אוניברסיטת בר אילן לערוך אירוע ציבורי לציון חודש הגאווה. הם נתקלו בהתנגדות מצד המוסד, שהציע להם אירוע חלופי, בהשתתפות פסיכולוגים ורבנים ש"יעזרו" לחוגגים. האירועים זכו לסיקור עיתונאי נרחב, כולל גינוי של ח"כ ציפי לבני (מחנה ציוני), שאמרה שהיותה בוגרת המוסד מעוררת בה בושה.

חמושים בלקחי 2015, יצאו חברי התא הגאה של האוניברסיטה לסיבוב נוסף, והפעם, כך נראה, דרכם תהיה קלה יותר. מחר (22.03) יערך בבר אילן פאנל ראשון מסוגו – אקדמי וחברתי – ובו יידונו סוגיות שקשורות לשילוב התרבותי שעדיין קשה ללא מעט אנשים לעכל: דת וגאווה. "אנחנו נמצאים בתפר בין שני עולמות, בין הדתי לחילוני, ליברלי ושמרני", אומר עידן עזריה, יו"ר התא הגאה של בר אילן. "והמטרה של הפאנל היא לבוא ולייצר שיח".

בין מי למי?
"להט"ב ודת, השילוב בין השניים. בתוך הקהילה הלהט"בית בכללי, וגם בציבור הדתי זה קיים, אבל לא מקבל את היחס המתאים"

זה מגיע על רקע האירועים של השנה שעברה?
"לא נשקר - יש השפעה למאבק התקשורתי שנאלצנו לנהל בשנה שעבר, ואנחנו רוצים שהשיח ישתנה, אבל אנחנו לא רוצים לעשות פרובוקציות"

זה מיועד רק לסטודנטים בבר אילן שצריכים להתמודד עם הכפילות הזאת?

"זה לא "רק", "או או". זה הביטוי של האנשים באוניברסיטה, וגם בשכונה ליד, גם הקהילה הלהט"בית בתל אביב מוזמנת לבוא. מכל כיוון יכולים לתקוף אותנו, אז כנראה שאנחנו עושים משהו טוב. אנחנו מציעים אלטרנטיבה שיכולה להתאים להרבה אנשים"

התא הגאה בר אילן (צילום: איתי שרמר)
בתוך הקהילה הגאה, להט"בים דתיים הם פריפריה - התא הגאה בבר אילן | צילום: איתי שרמר

אתם מנסים לתקוף בעיות פרקטיות של סטודנטים?
"האקדמיה יכולה לעשות כמה צעדים קדימה. גם בחינוך, בבתי משפט. בכל תחום יש עוד מקום לזכויות להט"ביות. התפקיד של הקהילה הגאה בשיח הזה הוא ללמוד על עצמה – אנחנו צריכים לפתח את עצמנו כדי שנגיע לעוד מקומות. יש הבדל בין פריפריה הפיזית לפריפריה חברתית, גם בתוך הקהילה הגאה. הלהט"בים הדתיים נמצאים בפריפריה הזאת".

ומבחינת תזמון, אתם לא מרגישים שזה קצת מפספס את המומנטום של אירועי הגאווה בקיץ?
"האירוע הזה הוא מעין הקדמה לתיקון של החוויה מאירועי הגאווה של השנה שעברה. האפקט התקשורתי מהשנה שעברה היה מהמם, ואנחנו רוצים לשמור אותו אולי לאירועי הגאווה השנה.

"גם זה שהפאנל קורה הוא לא מובן מאליו. הפאנל הזה הוא הניסיון לשנות דברים גם לעתיד. זה יראה כמה דריסת הרגל שלנו בבר אילן מוחשית, זה יהפוך אותנו ליותר מובנים מאליהם בבר אילן".

כמה נציגים דתיים יש לכם בתוך התא הגאה?

"כמעט 40% מהפעילים בתא. לצערי, הרבה אנשים נמצאים עדיין בתהליך של יציאה מהארון.
[היציאה מהארון] קשה לאנשים שגדלים בתוך חברה שיש בה כזו התנגדות. אני, כחילוני, היה לי קשה, אז איך אדם שגדל בחברה דתית יעשה את זה?"

איך אתם פותרים את זה?
"המפגשים הם אנונימיים. לא כל אדם חשוף לחברים בתא. אנחנו מכבדים את התהליך. בן אדם לא נמצא בארון לנצח, אלא בתהליך מתקדם"

כך נשמע העימות בין המרצה לסטודנט (צילום: אוניברסיטת בר אילן)
תיקון לחוויה של השנה שעברה - בר אילן | צילום: אוניברסיטת בר אילן

עבור איתי שיקמן, דובר האחווה הסטודנטיאלית הגאה וחבר התא בבר אילן, הפאנל הוא בלי ספק נקודת מוצא עבור פעילות עתידית. "40-50% מהסטודנטים בבר אילן הם מרקע ציוני דתי, והציונות הדתית לא פתוחה מספיק לנושא הלהט"בי", אומר שיקמן. "אנשים דתיים לא יודעים מה זה".

מה אתם מצפים מבר אילן, כמוסד?
"שיכיל את המיעוטים שבו. אין בבר אילן לימודים להט"בים כמעט בכלל, גם בלימודי מגדר לא מתעסקים בזה. בשנה שעברה, עם כל הבלגן שהיה, יצא מכתב של ראש המחלקה לפסיכולוגיה כנגד ההתנהלות של ההנהלה עם הניסיון לערוך אירוע גאווה. גם במחלקה לפסיכולוגיה הם אנשים דתיים, אבל יותר פתוחים בנושא"

אם כך, יש לכם תומכים בתוך הממסד. אז למה לערוך את הפאנל?
"הנראות של התא היא הדבר הכי חשוב לנו, כדי להנגיש אותנו לאנשים שצריכים את העזרה שלנו. מה יעזור שאנחנו קבוצה סודית בפייסבוק? ששמים אותנו בכיתה בקצה המסדרון כדי שאנשים לא יראו? אנחנו גם זה, אבל אנחנו יותר מזה".

איך אתם עונים למי ששואל אתכם למה לא ללמוד במקום אחר?
"אני אספר לך סיפור: בתחילת השנה נערך אירוע מפגש של כל התאים באוניברסיטה ובהם גם התא הגאה. במהלך האירוע, ניגש אלינו עובד תחזוקה של האוניברסיטה ואמר "אני לא נגדכם, אבל למה אתם חייבים לנופף בזה?". זה אדם עם סממנים של אדם דתי, שרואים עליו  -כיפה, ציציות והכל. יכולתי לענות לו את אותו הדבר, אבל אני לא אמרתי את זה כי אני מבין את הרצון להסתובב עם הסממנים.

"אני ירושלמי. רציתי לעבור למרכז והתלבטתי בין אוניברסיטת תל אביב ובר אילן. התואר שרציתי ללמוד היה זמין בשני המוסדות, וחלק מהסיבה שבחרתי בבר אילן זה הצביון הדתי שלה. אני בא מבית מסורתי, ואין לי בעיה עם מסורת, אבל רציתי לפתח את זה.

"האנשים האלה שאני לומד איתם הופכים להיות עוזרים פרלמנטרים, פוליטיקאים במועצות מקומיות ומגיעים אפילו לכנסת. את אבא שלהם אני לא אשכנע, אבל ההיכרות שלי איתם, אני מקווה, תקבע ותשנה משהו מבחינת הזכויות של הקהילה הלהט"בית מצד הציונות הדתית בישראל גם בעוד עשר-עשרים שנה".

יסכה סמית
את ההורים לא נשכנע, אבל אולי את הילדים כן. הרבה יסכה סמית'

התא הגאה בבר אילן הוא חלק מהאחווה הסטודנטיאלית הגאה. הפאנל יערך באודיטוריום המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר אילן (בניין 902):

16:00 | שיח אקדמי: הקשיים הרגישויות והקונפליקטים בדיסוננס הלהט"בי-דתי

פרופסור טוביה פרי וד"ר אבינועם דר - פסיכולוגים קליניים, המחלקה לפסיכולוגיה, אוניברסיטת בר אילן

17:00 | שיח חברתי: המאבק בטיפולי המרה, הסיפורים האישיים והחיים בצל המורכבות

שרת הבריאות לשעבר וראשת השדולה הגאה בכנסת, ח"כ יעל גרמן

נתנאל אזולאי (mako)

הרבָּה יסכה סמית'

דניאל יונס - יו"ר חברותא (ארגון הומואים דתיים)

איה כנען-חג'בי -  בת-קול (ארגון לסביות דתיות)

פרטים מלאים בדף האירוע בפייסבוק