"כשקראו לי שוב לתחנת המשטרה כדי לקחת עוד פרטים ולאסוף את הבדיקות מבית החולים, אמרתי שאני לא רוצה להמשיך בחקירה. שלא פירשתי נכון את מה שקרה שם ושזה בעצם לא היה אונס", מספר עידו שחווה אונס מבן זוגו לשעבר, ובשל לחצים שהופעלו עליו מצד משפחתו של החשוד החליט לבטל את התלונה, "השוטרים והעובדת הסוציאלית היו מאוד רגישים, אבל אני יכול להגיד שהיום אין לי אמון במערכת המשפט או השיטור הישראלים. כשאמרתי לעובדת הסוציאלית שאני לא רוצה להמשיך, שפירשתי את המצב אחרת כבר אחרי שהתלוננתי היא אמרה 'אוקיי סבבה, אם הצלחתי לפתור את זה, אז הכל בסדר'. אולי הם לא רצו להתעסק עם זה כמו שאני לא רציתי באותה תקופה, אף אחד לא ניסה לגרום לי להמשיך עם המקרה".

טשטוש בין עובדות לפרשנויות עלול להוביל להחלטות שגויות לא רק בקרב אנשים פרטיים, והופך לסוגיה משמעותית כשמדובר בהחלטות של ארגונים שונים ובמערכת המשפט בפרט. תוכנה בשם טיפולוג המשמשת כיום גם מטפלים הפועלים מול הקהילה הלהט"בית, באה לעשות סדר בדברים באמצעות הפרדה טכנית בין עובדות לניתוחים ופרשנויות של המטפלים. התוכנה מאפשרת למטפלים בתחומים שונים להעביר תיעוד רלוונטי של פרטי המקרה לגורמים משפטיים. "כשאת כותבת סיכום לעצמך, מאוד קשה להחזיק שתי מחברות או שני קבצים" מסבירה דפנה גרינר, מנהלת הקליניקה הגאה על יתרונות התוכנה, "טיפולוג מחולק לרישום טיפול ולרישום אישי, שבו אני יכולה לכתוב רשמים על המטופל כמו תחושות, פרשנויות אישיות, ועוד דברים שאסור שייצאו".

יאיר אילן, יוזם הממשק (צילום: יחסי ציבור,  יח"צ)
יאיר אילן. יוזם "טיפולוג" | צילום: יחסי ציבור, יח"צ

"יש אצלנו הפרדה מאוד ברורה לגבי הליבה של התיעוד לבין הרשומות האישיות של המטפל", מחדד יאיר אילן, יוזם התוכנה, "המטפל לא אמור להיות טכנולוג, יש עליו רגולציה שלא חלה על מקצועות אחרים, הוא גם צריך לנהל עסק וגם לתעד. טיפולוג נותן פתרון אחד למטפל כי הוא עוזר ברגולציה, בניהול ועונה על הצורך המקצועי לשלוף את ההיסטוריה של הטיפול בלחיצת כפתור". 

טיפולוג הינה תוכנת ענן אינטרנטית המכיל כיום מאות אלפי רשומות טיפוליות, אליהן ניתן להתחבר עם סיסמא ושם משתמש מכל מקום ומכל מכשיר. כל מי שצפה בסדרה "להעיר את הדוב", ודאי נתקף חשש מההשלכות שעלולות להיגרם כתוצאה מליקויים כיום באבטחת מידע. למי שטרם צפה, הדמות הראשית בסדרה יוצאת למסע חיפוש אחר גורם אנונימי, ששולח לה סיכומי טיפול אישיים שלה מחדר הפסיכולוג.

דפנה גרינר, מנהלת הקליניקה הגאה (צילום: יחסי ציבור,  יחסי ציבור )
דפנה גרינר. מנהלת הקליניקה הגאה | צילום: יחסי ציבור, יחסי ציבור

"על נושא האבטחה אנחנו שמים דגש משמעותי, אם זה השרתים שלנו שיושבים במקום מאובטח ואם זה התוכנות שמותקנות", מדגיש אילן, שהוציא לאור את טיפולוג לפני כשלוש שנים לאחר שפותח יחד עם פליקס ומרט גרצמן וד"ר רוני רדו. התוכנה היא למעשה מערכת CRM מורחבת המשמשת לתיעוד ומעקב של מטפלים ומנהלים. "כמובן שיש הרשאות ומידור, כל מטפל מתעד אך ורק את המטופלים שהוא מורשה אליהם, וברגע שהוא שומר את הנתונים המנהל הוא היחיד שיכול לצפות בהם בנוסף אליו. מצד אחד זו מערכת מורחבת, ומצד שני היא מאוד נישתית עבור טיפולים פסיכולוגים או סוציאליים, רפואה וייעוץ".

"בבית משפט היו אומרים שהוא לא באמת נפגע"

חשיבותה של התוכנה עבור הקהילה הלהט"בית ניכרת ביכולתו ליצור התנהלות נכונה ואובייקטיבית מול מערכת המשפט. גרינר מסבירה על חשיבותו של סדר וחלוקה נכונה בין סוגי התיעוד כשמדובר ברישום של מקרי אונס ופגיעות מיניות בקהילה הגאה. "למשל הגיע אליי מטופל שיצא למסיבה ובאופן מודע לקח סמים, ובאופן פחות מודע נכנס לאינטראקציה מינית עם מישהו. אותו בחור עבר פגיעה מינית בדייט בגיל 15, ומאז עברו 10 שנים. הוא מספר בטיפול שהוא מצא את עצמו לפנות בוקר, מתעורר בשירותים של מועדון עם מכנסיים מופשלים, זוכר פרטים במעורפל, אפילו לא זוכר את הבחור שהיה איתו".

"בתיק אני מתארת את פרטי הסיפור, ולעצמי אני יכולה לכתוב מהתרשמות אישית כמטפלת, שאני חושבת שבאיזשהו אופן הוא שחזר בצורה לא מודעת משהו מהחוויה הראשונית של האונס כשהיה צעיר, במפגש הראשון שלו עם גבר הומו. אם הדבר הזה היה מגיע לבית משפט היו אומרים שהוא לא באמת נפגע, או שיש כאן תרגומים בגלל מה שקרה לו בעבר, והיו משתמשים בזה לרעתו", מדגישה גרינר, "לכן היכולת להפריד בין המחשבות של המטפל לבין העובדות הוא קריטי לתהליכים משפטיים".

טיפולוג משמש כיום כ-3,000 לקוחות, ביניהם מטפלים פרטיים לצד מוסדות ועמותות עליהם חלה רגולציה במגזר הציבורי והפרטי. הכוונה למטפלים בבריאות הנפש, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים, שמתוקף עבודתם זקוקים למאגר מידע על מנת לרכז תיעוד ומידע אודות המטופלים. "עד שהמערכת נכנסה השתמשו בדף ועט, חלק מהמטפלים השתמשו בתיקיות במחשב אבל לא היה משהו מסודר", משחזרת גרינר, "הגעתי לטיפולוג בעקבות המלצה ומאוד התלהבתי, הרגשתי שזה נכון בתוך קליניקה גדולה יחסית ורציתי גם שלי כמנהלת יהיה פיקוח על מה שקורה, ושאם נצטרך לשלוף מידע נוכל לעשות זאת בקלות".

עוד היא מציינת כי "אם תיק מסוים מגיע לבית המשפט ואני נדרשת להביא לא רק סיכום טיפול, אלא את התיק עצמו, טיפולוג מאפשר לי לעשות הדפסה רק של פרטי המקרה וכל התרשומת האישית נשארת חסויה".

ישנן תוכנות נוספות המבצעות הפרדה בין סוגי תיעודים, מה ייחודי לטיפולוג?
"אנחנו תוכנת הענן היחידה האינטרנטית והגדולה בארץ שעומדת בתקנות של הרשות להגנת הפרטיות ושיש לה הפרדה בין תיעוד אישי למשפטי", מסביר אילן, "אנחנו עומדים בתקן כמחזיק במידע על פי התקנות הללו. זהו תקן המתייחס לניהול אבטחת מידע בארגון ולאופן שבו יש להגן על מידע רפואי לא רק מבחינה טכנית, אלא גם מבחינת הרשאות, כלומר למי מותר להיות נגיש".

>> חשיפה: אלימות מדאיגה בקרב זוגות נשים בישראל

>> "המאמן לא פנה אליי בלשון זכר, אפילו לא פעם אחת"

עוד מוסיף אילן על חשיבותו המרכזית של טיפולוג עבור מטפלים רבים כ"מחזיק במידע". "אנשים חושבים שאם הם כותבים תיעוד בגוגל דרייב זה בסדר, אבל זה לא נכון", הוא מסביר, "התקנות דורשות לא להוציא מידע מחוץ לישראל והשרתים של גוגל אינם נמצאים בארץ. אנחנו עומדים בתקנות אבטחת המידע שלפסיכולוג, לארגון הפרטי או למוסד מאוד קשה לעמוד בהם בשל מורכבות טכנית. כל פסיכולוג צריך מישהו שיחזיק במידע, ומבחינה משפטית אנחנו המחזיק במידע האידיאלי. על פי החוק, כל בעל מאגר כיום צריך לרשום את המאגר ברשות להגנת הפרטיות, ואנחנו האידיאלים מכיוון שאנחנו עומדים בתקנות החוק".