>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

יעל גרמן (צילום: ורדי כהנא)
מחוללת מהפכות? שרת הבריאות יעל גרמן | צילום: ורדי כהנא

בחודש דצמבר האחרון הכריזה שרת הבריאות יעל גרמן על רפורמה בחוק הפונדקאות בישראל. "אנחנו נכנסים היום למהפכה", הכריזה אז גרמן, "לא גדולה, אבל כזאת שתשנה בצורה דרמטית את חייהם של אותם אנשים שלא יכלו לממש את הזכות השמורה לכל אדם להיות אם או אב, להחזיק בזרועותיהם תינוק וליהנות מגידולו".

אלא שכמעט חודשיים לאחר מכן, כאשר התבררו האותיות הקטנות של החוק החדש, יש כאלה שמטילים בו ספק ומתרעמים על השינויים הצפויים בתהליך. בסוף השבוע האחרון פורסם תזכיר החוק, ובו תקנה חדשה לפיה מי שמעוניין בהליכי פונדקאות בחו"ל חייב קודם כל לפנות לחברת תיווך מורשית מטעם המדינה ולמרפאות שיאושרו גם הם על ידי המדינה. אותה חברת תיווך תספק חוות דעת באשר לתקינות התהליך לפי הרשויות המשפטיות של המדינה בה יתבצע התהליך, ולוודא שלהורים אכן זכויות חוקיות על הילד ושאפשר להוציא אותו מחוץ לגבולות המדינה. כמו כן, לאחר ביצוע התהליך תידרש גם בדיקה גנטית שמוכיחה קשר של הילד להורה ישראלי.

התזכיר אף קובע שהסכום המקסימלי שישולם לאם פונדקאית בגבולות המדינה לא יעלה על 160 אלף שקלים, ואינו קובע מגבלה עבור השירותים שיספקו המרפאות וחברות התיווך עבור הליך דומה שמתבצע בחו"ל.

נקודה נוספת שמצויינת בתזכיר היא עונש מאסר בפועל של שנה עבור כל מי שלא מבצע את התהליך דרך חברת תיווך מוסמכת מטעם המדינה - מכה כואבת לכל העצמאים אשר מעדיפים לבצע את התהליך בעצמם ולחסוך עלויות תיווך גבוהות במיוחד.

מגבלה נוספת שצפויה להיכנס לתוקף קשורה לקליטת הילד בישראל, והיא קובעת שלא תותר כניסה לילד שנולד כתוצאה מהסכם לנשיאת עוברים מחוץ לישראל אלא אם כן התבצע במסגרת החוק החדש.

החוק מתייחס גם לגילאי ההורים הביולוגיים ולגילאי הפונדקאיות: אחד מבני הזוג שמתחילים בתהליך חייב להיות מתחת לגיל 54, ולהם עד ילד אחד בלבד (יחידים שפונים להליך חייבים להיות ללא ילדים ביולוגיים כלל). פונדקאיות בישראל חייבות להיות בין גילאי 22-38. אישה יכולה לשמש כפונדקאית עד שלוש פעמים, או לחילופין שתי לידות מוצלחות, והיא חייבת להיות כשירה מבחינת רפואית ופסיכולוגית לפי חוות דעת של מומחים.

אין תמונה
עד גיל 54, ורק אם יש עד ילד אחד בלבד

טוב או רע ליהודים?

יובל אגרט, מנכ"ל המרכז הגאה, מברך על התיקונים, בעיקר בכל הנוגע לחברות התיווך: "כאשר אנשים פועלים באופן עצמאי, בעיקר במדינות המזרח הרחוק, מה שנראה בהתחלה זול, מסתבך אחר כך ומצריך לא מעט פעמים כסף אפור והסכמים לא רשומים ולא חתומים. הסוכנויות שאנחנו מכירים, אשר רובן גם יהיו בכנס הפונדקאות והפריון, מופעלות על ידי אנשים מהקהילה ובקהילה שערבה אחת לשנייה, משפחות מדברות אחת עם השנייה ומתקיים פיקוח ופידבק בעניין השירות והאמינות של הסוכנויות. אנחנו ממליצים לעבוד דרך סוכנויות ואני חושב שככל שננגיש יותר סוכנויות, נוכל להוריד את עלות התהליך כמו בכל תחום אחר המופרט לאנשי מקצוע. מדובר בתהליך רגשי, כספי ומשפטי מאוד מורכב, מניסיוני האישי והמקצועי מומלץ ללכת לאנשי מקצוע, שמוכיחים את האמינות שלהם בכל פרויקט מחדש, האנשים האלה לא עוסקים בפס ייצור אלא בעבודה אישית עם כל אחד מהלקוחות, לא מדובר בפס ייצור של תינוקות אלא בליווי אישי של כל משפחה כעולם ומלואו".

לעומתו מכנה אילן שיינפלד, אב לתאומים שנולדו בפונדקאות בהודו, את החוק כ"חרפה" בעמוד הפייסבוק שלו: "הצעת התיקון לחוק הפונדקאות הולכת לחסל את האופציה לאנשים כמוני להביא ילדים לעולם באמצעות פונדקאות, או להפכנו לעבריינים שדינם מאסר שנה אחת. במקום שבו המדינה מנסה ליצור שוויון היא בעצם יוצרת את היפוכו". 

"מספר דלתות הולכות להסגר לכם בתוך תקופה קצרה", כותב בעמוד הפייסבוק שלו רונן קפלן אפנר, יחצ"ן אירועים ואב גאה בעצמו. "ישאירו לכם פונדקאות בישראל (ולכו תמצאו פונדקאית ישראלית בישראל, אם היא לא תעבור למשפחה אחרת שתסכים לתת לה כסף שחור מתחת לשולחן) או שתהיו מחויבים לפונדקאות בארה"ב דרך סוכנות (והמחירים בארה"ב יהיו יותר יקרים מאשר המחירים כרגע, עניין של היצע וביקוש). אחדים מכם ינסו לצפצף על החוק שיקבע ויש מצב שישבו שנה בכלא, עם עילה למדינה לקחת מכם את הילדים לצמיתות. משרד הבריאות ויעל גרמן ניסחו חוק שהם מאוד מאוד גאים בו. התקשורת ליטפה והחמיאה לה והיא יוצאת הכי מחוקקת מתקדמת ומעודכנת וידידת הקהילה וכ"ו תארים מתארים שונים - אבל לכם לא יהיו ילדים וסליחה אם אני דרמטי, כזה אני. [...] המצב כרגע - ההורים המיועדים מאוד רגועים ושלווים - לכאורה מקבלים בברכה את עדכוני החקיקה של השרה גרמן, אולם במבחן התוצאה - צמצום מוחלט של תופעת האבות הגאים בשנים הקרובות ומעט חבר'ה שיוכלו לעשות הליך בארה"ב. הכוח בידיים שלכם, אבות שבדרך! אנחנו הוותיקים נוכל לתמוך ולעזור - אבל אתם צריכים להשמיע את קולכם ויפה שעה אחת קודם!

רובי ודותן פונדקאות תאילנד (צילום: תומר ושחר צלמים)
"לא מדובר בפס ייצור של תינוקות" | צילום: תומר ושחר צלמים

מחר: דיון במרכז הגאה

בתוך כך יתקיים מחר בשעה 20:30 דיון מיוחד על החוק במרכז העירוני הגאה בגן מאיר בתל אביב, לקראת כנס הפונדקאות שייערך בשבוע הבא בין ה-13 ל-15 לפברואר. "הכנס הבינלאומי לפונדקאות ופריון" יארח מומחים מהארץ והעולם, יקיים שיח פוליטי עם שרת המשפטים ציפי לבני וראש עיריית תל אביב רון חולדאי, יביא סיפורים אישיים, מצגות והרצאות לזוגות ויחידים, להט"בים והטרוסקסואלים. בכנס ישתתפו כ-16 מרפאות וסוכנויות פונדקאות מהארץ והעולם, וכן יוצגו לראשונה תחת קורת גג אחת כל האופציות הידועות לפונדקאות בישראל ובחו״ל, בהן המדינות: תאילנד, הודו, נפאל, מקסיקו, אוקראינה, קנדה וארה״ב. המשתתפים בכנס יזכו לקבל מידע מסוכנויות הפנדקאות והמרפאות המציגות בכנס בין היתר סדנאות היכרות קבוצתיות שמטרותיהן יצירת קשר עם הזוגות ומתן התייעצויות פרטניות. 

ההכנסות מנותני החסות לכנס יוקדשו לקרן שמטרתה עזרה כספית לזוגות בתהליכי פונדקאות. יותר מעשרים זוגות ויחידים מהארץ כבר אושרו במסגרת הקרן לקבלת עזרה הכוללת מענקים, שירותים בחינם והנחות מעשרות סוכנויות ומרפאות.

לפרטים נוספים ורכישת כרטיסים

רישום פונדקאות בחו"ל: דעו את זכויותיכם

פונדקאות להומואים בישראל: "הדרך עוד ארוכה"