שרת הבריאות היוצאת יעל גרמן הגיעה אמש לביקור בסלון של ציונה באוויטה, על מנת לשמוע את חברי הקהילה וגם להשמיע. בין השאר נשאלה גרמן על נושאים רבים הנוגעים לקהילה הגאה כגון חוק הפונדקאות, ברית הזוגיות, חוק הפרשנות, וכן על נושאים כלליים יותר כמו תחבורה ציבורית בשבת והרפורמה בשירותי הבריאות.

"עשינו דברים רבים", פתחה גרמן ואמרה, "הבעיה היא שאת רוב הפעילות שלנו אנשים לא מכירים". גרמן ציינה את הישגיה כשרת הבריאות הכוללים את שינוי הנוהל לביצוע ניתוחים לשינוי מין, העברת חוק הפונדקאות בקריאה ראשונה, ההתבטאות בנושא טיפולי ההמרה והוועדה לבדיקת תרומות הדם.

גרמן התייחסה לשינוי הנהלים לתרומות דם שאושר רק אתמול בארה"ב על ידי ה-FDA ואמרה כי היא אינה תולה תקוות גדולות בוועדה שהוקמה בישראל, למרות שיושבים בה אנשים מקצועיים ורציניים, גם אם הוועדה תשווה את ההגבלות לאלו הקיימות במדינות מתקדמות בחו"ל.
"ביני לבינכם, איזה בן אדם בריא וצעיר לא מקיים יחסי מין שנה? יש פה מישהו כזה?", שאלה גרמן את הקהל, "גם האופציה הזו, שהיא האופציה הכי מתקדמת בעולם, היא שקר. אני לא חושבת שהוועדה הזו תביא לנו בשורה גדולה, גם אם היא תציע בסוף להוריד את הזמן לשנה". היא הבהירה כי לדעתה השאלון צריך לשאול שאלה אחת פשוטה - 'האם את/ה מקיימים יחסי מין בטוחים?'. זאת השאלה.

חוק הפונדקאות – רגע מכונן

"אחד הרגעים המרגשים ביותר עבורי, ואני חושבת אחד הרגעים המכוננים היה כשממשלת ישראל הצביעה בעד פונדקאות", אמרה גרמן. כשנשאלה על המגבלות הקשות שמציב החוק החדש על פונדקאות חו"ל, גרמן הסבירה כי הטיפול בפונדקאות חו"ל נכפה על ידי משרד הפנים, שדרש התייחסות לנושא בחוק החדש, אך הבהירה כי תתמוך בדרכים חלופיות להבטחת שוויון בנגישות לפונדקאות לגברים ללא פיקוח מסורבל ומיותר על הליכי פונדקאות בחו"ל.

גרמן התייחסה גם לביקורת על הגבלת מספר הליכי הפונדקאות שכל זוג יכול לקיים, ואמרה שזו נועדה על מנת להבטיח הזדמנות לכמה שיותר הורים מיועדים לעבור את ההליך. "אנחנו יודעים שיש מחסור בפונדקאיות, ואני מאוד מקווה שבעקבות החוק שנותן לגיטימציה לפונדקאיות יגדל מספר הפונדקאיות בארץ. אך כל עוד אין, אי אפשר שלא להגביל את מספר הילדים. יש לנו פוטנציאל של עשרות אלפים של זוגות שרוצים ילדים ומצד שני רק כמה אלפי פונדקאיות".

יעל גרמן במפגש עם הקהילה הגאה באוויטה (צילום: אלעד אסולין)
גרמן באוויטה | צילום: אלעד אסולין

חברי הקהילה הטרנסג'נדרית שנכחו בקהל החמיאו לגרמן על שינוי הנוהל לביצוע שינוי מין. גרמן הסבירה כי זהו אחד השינויים הקרובים לליבה ודיברה על ההקלות שהעבירה בזמן כהונתה בנוהל, הכוללות את קיצור זמן ההמתנה והורדת גיל המינימום לניתוח, שילוב של נציגה מהקהילה טרנסג'נדרית בוועדה וכן הבאת מנתחת מארה"ב על מנת לבצע את הניתוחים בישראל. גרמן הסבירה כי מפני שיש מחסור במנתחים, קבע משרד הבריאות כי קופות החולים יממנו את הניתוחי ה- FTM לאלו הנאלצים לעבור את הניתוח בחו"ל.

גרמן התייחסה גם לטיפולי ההמרה וסיפרה כי שמעה על הנושא מנציגי ארגון הו"ד (הומואים דתיים) "פניתי לארגון הפסיכולוגים והוצאנו יחד התראה שמבהירה כי טיפולי ההמרה מסכנים את נפשו של האדם, ואני רואה גם בזה את אחד ההישגים הגדולים שלנו".

שוויון הוא שוויון הוא שוויון

כשנשאלה גרמן מדוע מפלגתה לא תמכה בברית הזוגיות של ח"כ סתיו שפיר, השיבה גרמן כי ההצעה הזו דיברה על ברית זוגיות רק לקהילה הגאה, והיא אישית מאמינה שזו טעות. "אנחנו מתייחסים לקהילה הגאה בצורה שווה. להערכתי, לטובת הקהילה וגם לטובת מדינת ישראל, צריך ללכת ביחד לחוק שכולל את כולם. אני רוצה שתהיה ברית זוגיות לכלל הציבור, כולל הקהילה הגאה, ושלא יהיה חוק שמתייחס רק לקהילה הגאה. שכל אחד יוכל להתחתן עם מי שהוא רוצה בסגנון שהוא רוצה. זוגות הטרוסקסואלים וזוגות גאים, יהודים ובני דתות אחרות, כל אחד וסגנונו. כל אחד שרוצה לבוא בברית הזוגיות זכותו לעשות זאת לא רק בשיטה האורתודוקסית".

עוד נשאלה גרמן לאן נעלם חוק הפרשנות. "זהו אחד החוקים המהפכניים ביותר", היא ענתה, "לדעתי הוא משלים את מגילת העצמאות שמדברת על מניעת אפליה אך לא מתייחסת לנטייה מינית וזהות מגדר. הצלחנו להעביר אותו בוועדת השרים ובקריאה טרומית, אבל לא הספקנו להעביר אותו בקריאה ראשונה. כשאנחנו נחזור אנחנו נמשיך איתו ולא נוותר עליו. זו מגילת זכויות האדם הישראלית – שאין להפלות לא על רקע מין, צבע, לאום, נטייה מינית או זהות מינית".

לסיכום הבהירה גרמן כי מה שבוער בעצמותיה הוא העברת חוק שוויון, המשלים את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. "חוק היסוד הוא חוק נהדר, אך בגלל אילוצים פוליטיים הושמטה ממנו המילה שוויון. אם המילה שוויון הייתה מופיעה בחוק ייתכן והיום לא היינו צריכים להילחם על ברית הזוגיות הוא הפונדקאות. ישראל זקוקה לחוק שוויון לכל אדם באשר הוא אדם.