טל עוז (31), מורה לאמנות ומחנכת כיתה ח' המלמדת בבית ספר "תפן" בכפר ורדים, הייתה משתתפת פעילה בקבוצת וואטסאפ של מורות לאמנות, בה חברות יותר מ-250 נשות חינוך מרחבי הארץ. למרות זאת, בימים האחרונים היא סולקה ממנה בבושת פנים, רק משום שהציגה לראווה את המשפחה הגאה שלה. 

הסיפור התחיל לאחר שאחת מחברות הקבוצה ביקשה משאר המשתתפות מערכי לימוד העוסקים ביום המשפחה, הכוללים גם ציורים של משפחות גאות. אחת החברות המליצה על ספרם של יהודה אטלס ויעל משאלי, "כל אחד והמשפחה שלו", וזמן קצר לאחר מכן כתב לפתע גבר חרדי, שלא ברור כיצד הגיע לקבוצה, כי "אין דבר כזה משפחה להט"בית". 

שעות רבות חלפו, אך אף אחת מחברות הקבוצה לא הגיבה להודעה שמוחקת אלפי משפחות להט"ביות שחיות בגאווה במדינת ישראל, כמו זו של טל עוז. "כשקראתי את ההודעה נהייתה לי תחושת כבדה כזאת", סיפרה טל בשיחה עם mako. "קראתי עוד פעם את ההודעות שהיו לפני ואחרי כדי להבין שאני לא מוציאה את ההודעה מהקשר. זה ביאס אותי שפשוט המשיכו עם שאלות על מערכי לימוד. פשוט עברו הלאה. איך מישהו מרגיש בנוח לכתוב משפט כזה שמבטל אחרים? בהתחלה נבהלתי בתור אמא. חשבתי איזה פחד זה שהבן שלי יכיר יום אחד מורה כזאת וזאת העמדה שהוא ישמע ממנה. אני בכלל לא מבינה איך גבר חרדי הסתנן לקבוצה של מורות ולמה מנהלת הקבוצה לא מגיבה על כך". 

כשטל נתקלה בהודעה המדוברת, שגם פגעה בה אישית, היא החליטה להגיב. "סליחה?", היא כתבה ומיד זכתה לתגובות שמיהרו לצנן את הלהבות. "וואו, בואו נעצור פה מיד ממש, לא רלוונטי לכאן שום דיון מסוג כזה או דומה לזה", כתבה מנהלת הקבוצה, מבלי להתייחס למשפט הפוגעני אליו הגיבה. מגיבה אחרת ניסתה לתרץ כי המשפט נאמר בהתייחס לספר, אבל הדבר לא סיפק את טל, שהחליטה להציג בפני הקבוצה את המשפחה הגאה שלה. "אני והמשפחה הלהט"בית שלי פה בשביל להישאר, ושום דעה חשוכה לא תשנה את זה. יום מלא אור לכולן ואל תשכחו אותנו בשיעורים שלכן ביום המשפחה".

"אני למודת ניסיון ונתקלתי בעשרות דיאלוגים כאלה", סיפרה טל על ההחלטה לפרסם את תמונת משפחתה בפורום הרחב. "אני יודעת שאין טעם לפתוח את הנושא בשאלה, ולכעוס או לבוא בהתרסה גם לא יעזור, אז בחרתי בגישה אחרת - של אהבה. קל להגיד דברים על אנשים שאת לא מכירה, אז בהתחלה, כשחשבתי שמדובר במורה אישה, רציתי שהיא תראה משפחה אמיתית מהקבוצה, חברה, מורה, קולגה, ולא איזו דמות שאין לה שום קשר אליה, שזה יאפשר לה לראות שיש כאן בני אדם. אני חושבת שיש מקום בקבוצה שעוסקת בחינוך ילדים, לזכור שיש משפחות להט"ב שיש להתייחס אליהן". 

למרות זאת, נדמה שמנהלת הקבוצה לא התחברה למחאה הקטנה של טל, כי זמן קצר אחרי ששלחה את תמונת משפחתה היא הוסרה מהקבוצה בטענה שהיא עושה פרופגנדה, כך לפי הודעה קולית ששלחה המנהלת לטל. לעומתה, הגבר החרדי שכתב את ההודעה הפוגענית, עדיין חבר בקבוצה. כשפנינו למנהלת הקבוצה כדי לברר את העניין היא סירבה להגיב.

טל ומיכל עוז (צילום: פרטי)
משפחת עוז | צילום: פרטי

טל הפגועה פנתה למנהלת ואף ניסתה ליצור קשר עם אותו גבר חרדי, אך עד כה לא זכתה לתשובות. "לא תכננתי לסיים בזה. התכוונתי להזמין אותו לשיחה, שנשב ונדבר בזום ונכיר את המשפחות אחד של השנייה", סיפרה טל. "כתבתי לו הודעה בפרטי, אבל הוא לא הגיב לי".

הבוקר, במהלך דיון בפייסבוק, חשף את עצמו הגבר כזה שכתב את ההודעה: "כתבתי את זה כי אין דבר כזה משפחה להט"בית. משפחה זה בעל אישה וילדים, ואתם לא תהפכו את זה לנורמה, כי המקום שהפכו את זה לנורמה זה סדום ועמורה. מי שחי כך שיחיה איך שהוא רוצה, אבל שלא יהפוך משהו לא נכון לנורמה". למרות המילים הקשות, הגיבה לו טל כי ההזמנה שלה עדיין בתוקף. 

אבל הסיפור לא הסתיים בטון הצורם הזה. אחרי שטל סולקה מהקבוצה בבושת פנים, הרוחות בקבוצה סערו ומספר מורות החלו לגבות אותה ולקרוא להחזיר אותה. לאחר שסורבו, נפתחה קבוצה חדשה, מכילה הרבה יותר, ומורות רבות, ביניהן גם נשים דתיות, נוצריות ומוסלמיות, החליטו לעזוב את הקבוצה הישנה ולהצטרף לקבוצה החדשה. 

"היא נקראת 'מורות לאמנות מכילות' והקימה אותה מורה דתיה", שיתפה טל. "הפעולה הזאת מאוד ריגשה אותי. בגלל השיתופים יש בקבוצה קרוב ל-200 חברות ויש בה שיח קצת יותר ער, לא רק שיתוף במערכי לימוד. יש מקום להתייעץ ולפרגן. בתור ילדה שעברה חרם כל האירוע פגש אותי במקום הזה והיה בזה משהו מאוד מעצים. מבכי על מה שקרה זה הפך לבכי של אושר עם הרבה אור".

מנהלת הקבוצה ממנה טל הוסרה סירבה להגיב.