בשנים האחרונות נחשפנו לעלייה בכמות מצעדי הגאווה בערים שונות ברחבי הארץ, זאת לצד עשייה וייצוג להט"בי ברשויות המקומיות. רק לפני כחודשיים נרשמה היסטוריה עבור הקהילה, כשאיתן גרינברג נבחר לראשות עיריית רעננה. כיום גינזבורג הוא ההומו המוצהר הראשון שמכהן כראש עיר בישראל. לאחר שערים נוספות כגון ראשון לציון ובאר שבע החלו לקיים מצעדי גאווה בשנתיים האחרונות, השנה גם כפר סבא מצטרפת לרשימה ותקיים ב-1 ביוני את מצעד הגאווה הראשון בעיר.

"זה יהיה מצעד שיחגוג את הגאווה של אזור השרון", מצהירים אלון מאור ודוד באום, מדריכים ב"שרונה", מועדון הנוער של איגי בכפר סבא, "הנוער בעיר הגיע למצב שהוא כבר זועק למצעד, ובא להרים אותו עם המון אנרגיות".

בעקבות האג'נדה לפיה לא צריך "להגר" לתל אביב על מנת לנהל אורח חיים גאה ולצאת מהארון, פעילים להט"בים רבים פועלים כיום למען נראות והסברה בערים השונות. בעוד שבערים נוספות בשרון כגון הרצליה, רעננה והוד השרון טרם נצפו מצעדי גאווה, בני הנוער בכפר סבא החליטו להרים את הכפפה וליזום את המצעד הראשון בעיר. "עד שהקהילה לא מגיעה לגיבוש אי אפשר להרים מצעד כזה", מצהירים השניים, "בעיר יש קהילה שמתאחדת כבר המון שנים, ועכשיו היא הגיעה למצב די מגובש שמאפשר את ארגון המצעד. הסיבה היחידה שהאירוע הזה מתרומם לאוויר עכשיו היא בגלל בני הנוער שיוזמים ופונים למאות חברים במטרה להביא להשתתפות מרבית במצעד".

תום שראל (צילום: ביתי, צילום ביתי)
תום שראל. ממארגני המצעד | צילום: ביתי, צילום ביתי

החניכים מספרים כי אחת הסיבות המרכזיות שהניעה אותם לממש את המצעד באופן סופי הייתה מקרה אלים שהופנה כלפי חניך טרנסג'נדר באיגי, אשר הותקף על ידי נערים כשיצא ממתחם הפעילות גאה. "בוצעה נגדו אלימות מכוונת על רקע טרנסי", מספר תום שראל, נער טרנסג'נדר בן 18 שמכיר את החניך ולוקח חלק בארגון המצעד השנה, "החלטנו שנמאס לנו שדברים כאלה עדיין קורים, שאנשים מרגישים בנוח להיות אלימים כלפינו. החלטנו לקחת את העניינים לידיים ולעשות דבר גדול יותר מאירועי גאווה, כי רוב האנשים שהגיעו אליהם היו אנשים מהקהילה עצמה או שקשורים אליה. מצעד זו הדרך הטובה ביותר לצאת החוצה, להפגין נראות ולקרוא לשוויון זכויות".  

"המצעד הזה הוא אירוע חינוכי"

בנוסף לעשייתם של ארגונים גאים כגון איגי, חוש"ן ותהילה בכפר סבא בשנים האחרונות, נראה כי אין תחליף לסוגיית הנראות אשר הניעה את בני הנוער להתעקש על קיום המצעד בעירם. "בעקבות מקרה האלימות שקרה לא יכולנו להישאר אדישים והרגשנו שחייבים לעשות משהו", מסבירה נגה פישמן בת ה-18, ממארגנות המצעד, על חשיבות האירוע עבור להט"בים בעיר, "רצינו מאוד שיהיה מצעד בכפר סבא כבר כמה שנים, והשנה החלטנו שזה יקרה לא משנה מה. האירועים שקרו עד עכשיו לא קיבלו נראות גאה בעיר, וזה דבר שהכרחי לתחושת הביטחון של בני נוער".

"ההבדל בין מצעד להפנינג או אירוע גאווה, הוא שמצעד חושף אנשים רנדומליים שהולכים ברחוב לקהילה, וזו בעצם המטרה שלנו כבני הנוער גאים", מחזקת מאיה חגי בת ה-17, ממארגנות המצעד, "כמובן שהמטרה היא גם להראות לבני נוער בארון שיש להם עיר שנותנת להם גב, תומכת ומקבלת".

נגה פישמן (צילום: בן ונגר, צילום ביתי)
נגה פישמן. ממארגנות המצעד | צילום: בן ונגר, צילום ביתי

האירוע צפוי להתחיל במדרחוב ירושלים בכפר סבא בשעה 10:00, משם יצאו המשתתפים למצעד מעגלי שייחתם בהפנינג גאווה. על פי נתונים מקבוצת הפייסבוק של מארגני המצעד "גאוה בכפר סבא", נכון להיום 358 אנשים אישרו את הגעתם לאירוע. "אנחנו עובדים על המצעד כבר הרבה זמן", מספר שראל, "אנחנו פונים לארגונים, למשטרה, וכל זה בתמיכת המדריכים והורים לבני נוער גאים". לצד כל אלו העירייה מביעה את תמיכתה המלאה בארגון המצעד. ביום שני האחרון התקיימה ישיבה בעיריית כפר סבא יחד עם הפעילים הגאים, בה הוחלט על מימוש המצעד בפועל.

"העיריה קשובה לצרכים שלנו וספציפית לצרכים של הנוער הגאה", מדגישים מאור ובאום מחווייתם כמדריכים באיגי, "מדובר בעירייה מאוד נגישה שמקבלת את פנינו בסבר פנים יפות ובהמון רצון ושיתוף פעולה, גם בכל מה שקשור לפעילות השוטפת שלנו בעיר וגם באירועי הגאווה בחודש יוני. העירייה נותנת את הרוח הגבית המצופה ממנה".

אילו דלתות יפתחו לדעתם ביום שאחרי המצעד?
"המצעד הזה הוא אירוע חינוכי ולכן אנחנו רוצים ללכת יד ביד עם החינוך בכפר סבא", חותמים באום ומאור, "בתי הספר לא תמיד נותנים לחניכים להיות מי שהם, היינו שמחים אם לאחר המצעד יהיה ברור יותר שאנחנו חלק מגורמי החינוך הבלתי פורמליים. לקהילה בעיר יש צרכים, ואנחנו מקווים שאחרי המצעד תהיה תחושה שהעיר היא מקום עבור בני הנוער להיות מי שהם".

"אני חושבת שאם לפני כמה שנים הייתה התנגדות לשים דגל גאווה בעיר, המצעד שיתקיים השנה יראה על שינוי מטורף עבור הקהילה", גורסת חגי, "אני מקווה שבעקבות המצעד יתאפשרו יותר פעולות גאות בעיר".

מאיה חגי  (צילום: דניאל חגי, צילום ביתי)
מאיה חגי. ממארגנות המצעד | צילום: דניאל חגי, צילום ביתי

המצעד בכפר סבא מצטרף לרשימת מצעדים שיתקיימו השנה בערים שונות מצפון ועד דרום. מצעד הגאווה בתל אביב יחול ב-8.6, ואחריו יתקיים מצעד הגאווה בחיפה ב-22.6. בסוף החודש יתקיים מצעד הגאווה השני במספרו בבאר שבע בתאריך 28.6 ולמחרת יתקיים מצעד גם בראשון לציון ב-29.6. מצעד הגאווה בירושלים יחול כבכל שנה בחודש אוגוסט בתאריך 2.8.

>> "אין כמו יפו בלילות - לא אם אתה הומו"

>> "נכנסנו לשירותים של הקניון, שם הוא אנס אותי"

לצד המצעדים שיוצאים לפועל מדי שנה בתמיכת הרשויות המקומיות, חשוב לציין כי בשנים האחרונות בוצעו ניסיונות לממש מצעדי גאווה בערים נוספות. בשנת 2012 פעילים ברעננה ופתח תקווה ארגנו לראשונה מצעדים ביוזמה פרטית, אך המסורת לא המשיכה לשנים הבאות. לפני שנתיים התקיים לראשונה מצעד הגאווה בחדרה ללא תמיכת העירייה, ובימים אלו פעילים להט"בים בעיר מגייסים כספים לקיום המצעד גם השנה בקמפיין הדסטארט. בעיר לוד לעומת זאת, ניסו פעילים גאים לקיים מצעד בשנה שעברה, אך בעקבות התנגדותו של ראש העיר הושגה פשרה לקיום מעגלי שיח בלוד בחודש הגאווה.