דני פרידלנדר, הפסיכולוג המומחה של "חתונה ממבט ראשון", התארח אתמול (שלישי) בשידור חי באינסטגרם של חניכי "איגי", ארגון הנוער הגאה. בשיחה עם אופיר ושירה, חניכות הארגון ורון המדריך שלהן – פרידלנדר דיבר על הבחירה ללהק זוג גברים לתוכנית ועל השיח הציבורי שנוצר סביב העניין.

"זה שבוע מרגש בו הראנו זוג גאה בטלוויזיה", סיפר פרידלנדר. "כשאני הייתי צעיר יותר, הייתה מין הנחה כזאת שאתה לא רואה להט"בים בעמדות של כוח וסמכות. מקסימום רואה אותם דיילים. הרופאים, הפסיכולוגים, חברי הכנסת, מפקדים בצבא, שופטים בבתי המשפט - זה החלק החברתי שהיה שמור לסטרייטים. מה שקורה בשנים האחרונות, זה שיותר ויותר להט"בים מצליחים, עושים קריירות, תופסים עמדות ציבוריות חשובות. אני דוגמא לעוד מישהו שפעם לא היו מדמיינים שגם יהיה פסיכולוג גאה וגם יהיה בטלוויזיה ויוביל תוכנית. אני חושב שאנחנו מתחילים לראות את ההנחה הזאת של ההטרוסקסואליות השולטת קצת יורדת".

 

איך מצאתם את מתן וייס וגיא דלאל, הזוג הגאה הראשון בתוכנית. מה גרם לכם לחשוב שהם מתאימים?
"ניסינו כבר שנתיים ללהק להט"בים ולא כל כך הצלחנו. 'קשת' הבינה שצריך לעשות מהלך מיוחד לגייז ושיהיו תחקירנים רק לזה. כשיצאנו השנה בעונה הזאת, ידענו דבר אחד חשוב - אנחנו לא הולכים לחפש גייז או לסביות שמתאימים לטלוויזיה, שנראים טוב או שהם ייצוגיים. היה לנו חשוב שיהיה זוג להט"בי שיש לו סיכוי לעשות זוגיות".

"אנחנו רוצים לעשות זוגיות, להראות שזוגיות היא זוגיות. זה לא משנה אם זה להט"בים או זה סטרייטים. לכן הלכנו לחפש זוג אנשים, שאנחנו חושבים כל צוות המומחים, שהם מאוד מתאימים. זה לא אומר שלא יהיו קשיים, זה לא אומר שלא יהיו אזורים מורכבים. כבר מהפרק הראשון אנחנו רואים שלמתן יש את הקשיים שלו ולגיא את הקשיים שלו. אנחנו המומחים חושבים שיש להם משהו לתת אחד לשני, ברמה העמוקה והפסיכולוגית, לפתור זוגיות".

View this post on Instagram

A post shared by IGY | איגי (@igy.org.il)


יש מורכבות בליהוק זוג להט"בי?
"ליהוק של להט"בים הוא בהרבה מובנים דומה לליהוק של סטרייטים. אנשים שיכולים להסתכל פנימה, אנשים שיכולים לעבור מסע פסיכולוגי ולעשות זוגיות בתנאים מאוד קשים. מי שרוצה להיות ב'חתונמי' צריך להיות מאוד אמיץ. אתה צריך לפתוח את הקרביים שלך. יותר פשוט להתפשט מהבגדים מאשר להתפשט בנפש. בתוכנית הם חושפים את עצמם לגמרי, הם נמצאים ברגעים לא פשוטים. הם חווים לפעמים דחייה, לא רוצים אותם. צריך הרבה מאוד אומץ".

"זוגיות היא זוגיות. זאת אווירה מאוד חשובה שקשורה בשוויון ובזה שמגיע לנו אותן זכויות. מגיע לנו יחס ואותה הסתכלות, מגיע לכולנו שתהיה לנו הזכות לאהבה ומגיע לנו להתחתן. אבל אני חושב שאנחנו יודעים כולנו שללהט"בים יש התמודדות קצת אחרות מסטרייטים. אנחנו סוחבים קשיים שאין אותם לאנשים אחרים, היינו בארון".

"הדור שלכם בילה שם מעט זמן, אבל בדור שלי אנשים היו בארון הרבה שנים. אתה סוחב צלקת, הארון משאיר איזה סימן על כולנו. גם כשיצאנו מהארון יש אזורים בנפש שלנו שנשארים קצת בסוד, שאנחנו לא יכולים לספר אותם לאף אחד. אז לכו תעשו זוגיות אחרי שהייתם בארון, זה לא פשוט. אתה לא יכול לשתף עד הסוף, אתה תמיד שומר סודות לעצמך. אני אומר את זה למטופלים שלי, הארון הוא צלקת והיא הולכת איתנו לכל החיים. לזוג גברים או לזוג נשים יש עניינים אחרים, המערך של הזוגיות הזאת הוא קצת אחרת. גברים בנויים אחרת מנשים, כשהם בונים זוגיות, הם מתמודדים עם עניינים קצת אחרים".

אילו תגובות קיבלת אחרי הפרק?
"אנחנו צריכים לעזור לאנשים להיות בקבלה. לא לכעוס עליהם כשהם לא מקבלים אותנו, אלא לנסות להיכנס להם ללב. מה שאני חושב זה שגיא ומתן פשוט יכנסו ללב. איך אנשים מתקרבים אלינו? מלראות אותנו, מלחיות לידנו. זוגיות של גייז היא זוגיות, אנשים יפסיקו לחשוב שהם הומואים. פשוט יחשבו שהם גיא ומתן".

"ככה לדעתי עושים שינוי. שינוי עושים בעדינות ובכבוד לקשיים של הצד השני. אנחנו צריכים להבין שאנשים שקשה להם איתנו, לפעמים באים עם אמונות דתיות מאוד חזקות שקשה לוותר עליהם. אמונה דתית זה כוח מאוד חזק. בסוף, שינוי עושים דרך התקרבות לצד השני. מקבלים אותנו לא על זה שאנחנו גייז ולסביות, מקבלים אותנו שאנחנו בני אדם".

כחבר הקהילה הגאה, איך הרגיש לך לצפות בחתונה של גיא ומתן?
"
כשראיתי את הפרק בשבת עם אלון, בן הזוג שלי, מאוד התרגשנו. איזה כיף זה שאפשר להדליק טלוויזיה ולראות מישהו שהוא כמוך. איזה כיף זה להדליק טלוויזיה וסוף סוף לראות ייצוג של מי שהוא אתה. זה רגע מרגש וחזק".

דני פרידלנדר (צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון – בקרוב חתונה", קשת12)
זוגיות היא זוגיו. פרידלנדר | צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון – בקרוב חתונה", קשת12

"היו המון ביקורות, מאז מוצאי שבת, לכולם יש מה להגיד. אנחנו צריכים לפרגן על המהלך הזה, זאת לא חוכמה לשבת לבקר את גיא ומתן או אותנו המומחים שבחרנו אותם ולהגיד - למה הבאתם גבוהים? למה הבאתם חתיכים? למה הבאתם רופא? למה הבאתם רואה חשבון? אנחנו עכשיו רוצים לתת רוח גבית חזקה לגמרי לגיא ומתן שעשו משהו אמיץ לגמרי".

"זאת אף פעם לא תהיה הפנטזיה המדויקת שלנו - הם יהיו תל אביבים מדי, הם יהיו גבוהים מדי, הם יהיו חתיכים מדי – אף אחד לא יראה בדיוק את הייצוג של עצמו על המסך. זה הסיפור ב'חתונמי' שאנחנו לא מקבלים את הפנטזיה שלנו. גיא ומתן לא יהיו הפנטזיה של כל הלהט"בים שצופים בהם, הם לא יכולים להחזיק את הדגל של כל הלהט"בים בעולם, הם עוד זוג. אין להט"ב אופייני. יש אותי, יש אותך ויש אתכם. אנחנו אחרים. גיא ומתן לא באו לנפנף בדגלים הם לא באו לעשות שינוי פוליטי, הם באו לחפש אהבה".

מה המסר שלך לחניכים ב"איגי"?
"
אני רוצה להגיד לכם ממעמקי ליבי שזה נהיה קל. זה נהיה יותר קל ככל שמתבגרים. זה נהיה יותר קל שעוזבים את הבית של ההורים. כשמצליחים למצוא זוגיות, כשמוצאים מקצוע. החיים הולכים ונהיים יותר קלים, גם אם קשה לכם היום, תדעו, בהמשך הדרך זה נהיה אפשרי. זה אפשרי למצוא אהבה. התברכתם בתקופה מדהימה, יש לכם את 'איגי'. זה עושה המון תקווה, בעיניי".