כוכבת הילדים העל-זמנית וחוצת הדורות ציפי שביט חוטפת בימים האחרונים לא מעט אש ברשתות החברתיות, לאחר שהמליצה מוקדם יותר החודש על ספר הילדים החדש "אני ג'אז", העוסק בילדה טרנסג'נדרית. 

כפי שפרסמנו כאן לראשונה, לכבוד יום הנראות הטרנסג'נדרי הושק הספר, שכתבה ג'סיקה הרת'ל על בסיס סיפורה האמיתי של ג'אז ג'נינגס, דוברת של ילדים וילדות טרנס בכל רחבי העולם. תרגום הספר נולד בעקבות שיתוף פעולה של הוצאת "סלע ספרים", האגודה למען הלהט"ב, פרויקט גילה להעצמה טרנסית וארגון החינוך של הקהילה הגאה חוש"ן, והוא עתיד להיות מופץ למאות גנים ברחבי ישראל. 

למחרת אותה ההשקה, פרסמה האגודה למען הלהט"ב סרטון ברשתות החברתיות בכיכובה של שביט, בו היא מספרת על כך שהקריאה את הספר לדניאל, הנכד שלה. "ספר כל כך מקסים וכל כך מחמם לב על ג'אז, ילדה טרנסית המסבירה לכולם שצריך לאהוב את כולם, לחבק את כולם, וכמה לכולם מגיע הכי טוב בעולם, כי אנחנו שווים - כולנו", אמרה שביט בסרטון. 

מאז פרסום הסרטון, עוד ועוד גולשים יוצאים נגד השחקנית ברשתות החברתיות, וחלקם לא חוסכים במילים. "ציפי שביט הייתה חלק מהילדות שלי, עכשיו היא הסיוט שלי ושל ילדיי", כתב גולש אחד, כשתמונת הפרופיל שלו, במקרה או שלא, היא דגל רוסיה. "מה לא עושים בשביל חופן דולרים". גולשת אחר צייצה: "בשביל כסף היא מכרה את כבודה ואת בריאות וביטחון ילדי ישראל. את כבר לא תוכלי להצחיק אותנו לעולם, חולת נפש". 

אבל למרות זאת, שביט לא מתרגשת מהתגובות ובשיחה עם mako מדגישה כי לא קיבלה כסף על הסרטון. "לא הסתכלתי בטוויטר וזה לא חלק ממני - לא לכעוס ולא להתעצבן", אמרה. "אני לא מבינה למה תגובה צריכה להיות ארסית. עשיתי את זה כי קראתי את הספר והוא היה נורא נחמד בעיניי. גם פגשתי את ספיר ברמן ובר אווסקר בהשקה וחשבתי שזה יכול לעזור. אדם יכול לבחור מה הוא אוהב ולחפש את האושר שלו, לאנשים מגיע אושר באשר הם אנשים ואדם מאושר זה אדם שלם, אז למי זה עושה רע? כל אחד שיחשוב וירצה איך שהוא רוצה והעיקר שנהיה בריאים ומאושרים. זה ספר מתוק, נאיבי, פוקח עיניים ונותן לאדם להבין איפה הוא ומה הוא". 

ספיר ברמן יחד עם אמא רקפת ובת הזוג בר אווסקר (צילום: אדם ערווה,  יח"צ)
ספיר ברמן יחד עם אמא רקפת ובת הזוג בר אווסקר באירוע השקת הספר "אני ג'אז" | צילום: אדם ערווה, יח"צ

מאז הפרסום התעוררה לא מעט ביקורת נגד הספר והפצתו. בין הקולות הבולטים שמעון ריקלין, שתקף את האגודה למען הלהט"ב ואמר "אני לא מבין למה אין חוק במדינת ישראל נגד חבורת המטורפים הזו שרוצה לגעת בילדים שלנו, חבורת הסוטים הזו שרוצה לבוא ולדבר על 'שינויי מין' לילדים בגיל 4-5. מה זה הדבר הזה?". 

גם רוני ססובר, חברת מפלגת ימינה לשעבר ומנכ"לית "פורום הורים למען המסורת", פנתה לטוויטר וצייצה "אפשר להיבהל ולהתאבל על מערכת החינוך שלנו שהולכת ומסתבכת בעולם הפרוגרסיבי המטורלל, ואפשר לקחת את העניינים לידיים ולהחליט כי ספר כזה, בשום מקרה, לא נכנס לגן של הילדים שלכם. אתם לא חשוכים / הומופובים ושאר תארים מעליבים. אני לא כזו וגם אתם לא. אתם דואגים לילדים שלכם. הבחירה בידכם". 

פרויקט גילה להעצמה טרנסית, האגודה למען הלהט"ב וארגון חוש"ן ביקשו להדגיש כי מאז הושק הספר, הוא חולק לאנשי חינוך, עובדים סוציאליים והורים שביקשו לקבל אותו. "הספר מספר באופן פשוט ואמיתי את החוויה של ג'אז כילדה טרנסג'נדרית ובכך מעודד ערכים של קבלת האחר, בהבנה שכולנו מיוחדים בדרכנו ולכולנו מגיע לקבל אהבה. אנחנו מאמינות שהדרך למרחבים בטוחים עבור כולנו מתחילה בחינוך לסובלנות".