בירת סרביה בלגרד תארח במהלך חודש ספטמבר את היורו-פרייד, בו יחגגו את זכויות קהילת הלהט"ב ברחבי היבשת. זו הפעם הראשונה שאירוע כזה יערך במדינה בלקן, בדרום-מזרח אירופה אבל לצד השמחה לא חסרים גם קולות קיצוניים. אחד מהם הוא של ניקניר בוגונוביץ', בישוף הכנסייה האורתודוקסית, שאחראית על חלקים מסרביה, רומניה והונגריה, שנשבע "לקלל" את כל מי שישתתף בפסטיבל.

"אני יכולה לעשות הרבה. ואם היה לי נשק הייתי משתמש בו", הוא אמר. עוד הוסיף איש הדת כי משתתפי האירוע "יחללו את העיר בלגרד, העיר הסרבית הקדושה", וציין כי "על כולם לצאת נגד האנשים האלו". נשיא סרביה, אלכסנדר ווּצ'יץ', יצא נגד ההסתה של הבישוף וציין כי הוא כיוון לעבר מטרה נוספת: ראשת הממשלה הלסבית של המדינה, אנה ברנאביץ', שנבחרה ב-2017: "הבישוף ניקנור העליב את עצמו ואת הכנסייה שלנו, הרבה יותר ממה שעשתה ברנאביץ' או כל אחד אחר אי פעם", הוא אמר לרשת הטלוויזיה Prva TV. עם זאת, כשלושה ימים לאחר דבריו של הבישוף, הפגינו עשרות אלפים בקריאות: "עצרו את מצעד הבושה". ההפגנה נעשתה בחסות הכנסייה האורתודוקסית הסרבית.

 

"אני עצוב ומתבייש נורא בגלל האיש הזה", מספר בשיחה עם mako איוון, תושב בלגרד. "עכשיו כלי תקשורת בכל העולם ידווחו על הסיפור הזה, אנשים יחשבו שאנחנו חיים בתקופת האבן. זה קצת מדאיג, בגלל שאיפשהו שם בחוץ יש משוגע אחד שעוד עלול להקשיב למילים שלו ולעשות דברים נוראיים, אבל אני מקווה מאוד שלא נגיע למצב הזה".  

למרות החשש שמתעורר בעקבות דבריו של הבישוף, איוון בטוח כי נשיא סרביה לא ייתן למצב להסלים. "יכול להיות שסרביה עוד לא מוכנה לאירועים בינלאומיים מהסוג הזה", הוא אומר. "בסרביה יש בעיות הרבה יותר גדולות מזה. יש כאן הרבה אנשים עניים ורעבים, ואם הבטן שלך ריקה אתה מסוגל לעשות דברים קיצוניים. אולי עדיף לארגוני הקהילה הגאה בסרביה לפעול בדרכים אחרות ולהשקיע את הכספים והמאמצים שלה בסיוע לקהילה המקומית, כמו עזרה לנשים עם סרטן או עזרה לנזקקים ויתומים. בדרך הזאת תושבי המדינה יוכלו לראות שאנחנו שווים להם ונכס לחברה הסרבית".

סרביה נחשבת מדינה שמרנית, מה שעומד בסתירה לכך שמי שמנהיגה אותה היא חלק מהקהילה הגאה. להט"ב סרביים אומנם מקבלים הגנות מסוימות בחוק, אבל זוגות חד-מיניים עדיין אינם מוכרים, ואינם יכולים להינשא. כמו כן, על פי עמותה לזכויות אדם, כמעט 60 אחוזים מחברי הקהילה דיווחו במהלך 2020 על התעללות פיזית או רגשית. 

"זה מטריד מאוד לראות בישוף מסית לאלימות מזוינת, אבל לא מפתיע", אמר ניק גובצ'יץ' סאס, פעיל להט"בי ל-PinkNews, "התגובה של הכנסייה לקהילה הגאה ב-20 השנים האחרונות הייתה של אלימות מרומזת ומפורשת". העדות הראשונה לכך לדבריו, הייתה ב-2001, אז ימנים קיצוניים החלו להכות ולרגום באבנים אנשים שהשתתפו במצעד הגאווה. ב-2010 התרחשה סצנה דומה כאשר נערך מצעד הגאווה השני בבלגרד, וכמה בריונים זרקו בקבוקי תבערה לעבר הצועדים והצופים – בחסות מנהיגי דת מקומיים. "הכנסייה תמיד הרשתה לעצמה להיות הלב של הקמפיינים האנטי-להט"בים במדינה", ציין סאס.