בשבוע שעבר ניצב משטרת ניו יורק, גיימי אוניל, עשה צעד לפיוס היסטורי בין משטרת NYPD לבין הקהילה הלהט"בית בעיר, והתנצל על התנהלות המשטרה לפני חמישים שנה במהלך מה שנקרא מאז "מהומות סטונוול". בשנות החמישים והשישים בארה"ב היה הנוהג של המשטרה לפשוט על מקומות בילוי והתאספות להט"בים, ולעצור את המבלים בהאשמות שונות ומשונות, תוך שימוש לא מתון במיוחד באלימות.

לצד המעצרים והפשיטות, המשטרה לא הגנה על הקהילה הלהט"בית, ואף חזרה והטרידה אותם בהזדמנויות שונותהקש ששבר את גב הגמל היה הפשיטה על "סטונוול אין", מקום מפגשים בולט לקווירים בעיר. כוחות המשטרה הוברחו מהמקום בידי קהל זועם, שכלל בעיקר טרנסיות, קווירים ולסביות.

האירוע היחיד הוליד שורה של עימותים בין הקהילה למשטרה, חלק אפילו אלימים, ובסופו של דבר הוביל לכינון מצעד הגאווה שהתפשט מהגיי וילגבניו יורק לעולם כולו. היום אנחנו מכירים אותם בתור "מהומות סטונוול", שמהם נולדו אירועי הגאווה ברחבי העולם.

"זה יהיה חסר אחריות מצדי לא לדבר על מאורעות סטונוול, שהתרחשו ביוני 1969, לקראת חודש הגאווהודאי שאינני הולך לעמוד פה ולהעמיד פני מומחה למה שקרה בסטונוול, אבל אני יודע שמה שהתרחש לא היה צריך לקרות", הוא מוסיף, "הפעולות שננקטו בידי משטרת העיר ניו יורק היו טעות, חד וחלק. גם הפעילות וגם החוק היו מפלים ודכאניים, ועל כך אני מתנצל".

אנשי משטרת ניו יורק הכירו, בכמה הזדמנויות במהלך יובל השנים שעברו מאז, במשגה של תגובתם. אולם מעולם לא הוציאו התנצלות רשמית, למרות בקשות חוזרות ונשנות מאיגודים להט"בים.

>> כל התמונות ממצעד הגאווה 2019

>> אירועי הגאווה 2019: כל הכתבות

>> 11 אייקונים להט"בים בוחרים את היצירה הגאה של השנה

אבל ישנם קולות שמפקפקים בכנות ההתנצלות של המשטרה. “צריך לעשות הרבה יותר כדי לתקן את ההיסטוריה של האפליה, והנוהגים הנוכחיים של משטרה העיר ניו יורק", טוענת עו"ד והפעילה טינה לאונגו. ועדיין, ניצב המשטרה עומד על כוונתו: "אני נשבע בפני קהילת הלהט"ב שב-2019 דבר כזה בחיים לא יקרה במשטרת ניו יורק".