>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אין תמונה
במעיל פרווה וכובע תואם. כריסטין יורגנסון
לציון 60 שנים לניתוח הטרנסג'נדרי המוצלח הראשון, שחררה חברת ההפקה הבריטית "בריטיש פאת'" סרטון בו נראית כריסטין יורגנסון עם הגעתה לארה"ב אחרי ניתוח בדנמרק בשנת 1953.

במעיל פרווה, כובע תואם וכשהיא אוחזת בידה סיגריה, מנסה יורגנסון לענות על שאלות העיתונאים הסקרנים. היא עדינה ומנומסת, אך נראית מעט לחוצה: "אין לי תכניות כרגע. אני מודה לכולכם שהגעתם, אבל אני חושבת שזה יותר מדי".

בסרטון בשחור לבן תחת השם   G.I Christine Coming Homeנראים הצלמים והעיתונאים מסתערים על יורגנסון, כשברקע נשמע קולו של המספר המציג את יורגנסון כ"הוא".

"הרופאים הפכו אותו לאישה (הטעות במקור). רק לפני שנתיים שמו היה ג'ורג. היום השם כריסטין".

דובר חברת הסרטים שצילמה את האירוע, פרסם באתר החברה: "לציון 60 שנה לניתוח המין הראשון, אנו מפרסמים את הסרטון הזה. היא הייתה לאחרת הראשונות לעבור ניתוח שכזה. הסיפור היה לסנסציה באמצעי התקשורת השונים. למרות ש הניתוח בוצע לפני 60 שנה, הסרטון מציג יחס מתקדם לעניין".

"רבים התעקשו שאני משוגעת"

היא נולדה ברובע הברונקס בניו יורק בשנת 1927. לפני שהצטרפה לצבא ארה"ב בשנת 1945, למדה צילום בקולג'. באותן שנים שמעה על רופא מדנמרק בשם כריסטיאן המבורגר המתנסה בניתוחים לשינוי מין ועושה ניסויים בהורמונים על חיות, ויצרה עמו קשר. "באותה תקופה רבים התעקשו שאני משוגעת", נזכרה יורגנסון בהמשך חייה, "אבל ד"ר המבורגר לא חשב שיש בכך משהו יוצא דופן".

אין תמונה
הייתה שחקנית וזמרת

הרופא אבחן את יורגנסון מיד כטרנסקסואלית, והתחיל עמה בהליך ארוך של טיפולים בהורמונים. בנוסף, הפציר בה לראשונה לאמץ שם של אישה, ללבוש בגדי אישה ולאמץ זהות נשית.

על אף אי הנוחות מאור הזרקורים שהביעה תחילה, הפכה יורגנסון בהמשך חייה לאחת הפעילות האמיצות למען זכויות טרנסג'נדרים, הרצתה בפני תלמידים באוניברסיטאות ובקולג'ים, והייתה לדמות משפיעה במאבק הטרנסג'נדרי.

במהלך חייה הייתה שחקנית וזמרת, אך חייה האישיים היו פחות מוצלחים. "עדיין לא מצאתי את הגבר הנכון"" נהגה לומר לעיתונאים. היא נפטרה מסרטן בשנת 1989, בגיל 62.

כריסטין יורגנסון בריאיון עם ג'ו פיין בשנת 1966

על אף התיעוד של יורגנסון, רבים מאמינים כי הניסיון לניתוח מסוד זה בוצע כבר בשנות ה-30' בברלין בטרנסג'נדרית הידועה בשם לילי אלבה. יחד עם זאת, הניתוח לא צלח ואלבה מתה זמן קצר לאחר מכן בעקבות סיבוכים. על אף המקרה המצער, רישומיי הרופאים החלוציים שימשו את המדע בהמשך, ותרמו להתפתחות סוג זה של ניתוחים.