>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

לייק גאה (צילום: דני זאק)
לייק, ויצאת מהארון | צילום: דני זאק
מדהים כמה כסף ומשאבים מוכנות אוניברסיטאות להשקיע במחקרים שמביאים לתוצאות צפויות. אולם, כעת ניתן לסמן וי גם על מה שכולנו ידענו עד כה: אם אתם להט"בים בארון – שימו לב לאילו פוסטים ועמודים בפייסבוק אתם עושים לייק. מחקר שערכה אוניברסיטת קיימברידג' מגלה כי ב-88% מהמקרים ניתן לגלות את נטייתו המינית של המשתמש רק על פי הלייקים שלו ברשת החברתית.

מלבד הנטייה המינית, המחקר הראה כי ב-95% מהמקרים ניתן לדעת האם המשתמש הוא אפריקני-אמריקני וב-85% מהמקרים ניתן לדעת האם הוא דמוקרטי או רפובליקני.

במחקר השתתפו 58 אלף מתנדבים, שמלבד הלייקים בפייסבוק ומידע דמוגרפי, סיפקו גם תוצאות של מבדק פסיכומטרי אשר עוצב במיוחד להבליט את התכונות באישיות האדם.

לא חייבים לאהוב עמודי גאווה מובהקים – מחזות זמר כבר יסגירו אתכם

על פי המחקר, ניתן לגלות את נטייתו המינית של המשתמש לא רק ממבט על לייקים שעשה על עמודי גאווה מובהקים, דוגמת עמוד הפייסבוק של mako גאווה. למעשה, פחות מחמישה אחוזים מהמשתמשים ההומואים הקליקו לייק על עמודים שכאלה. גם התבססות על סטריאוטיפים קיימים יכולה להסגיר את נטייתו המינית של המשתמש.

כך למשל, לייקים על עמודים כמו המחזמר "מרשעת", חברות קוסמטיקה ואיפור או להקת אבבא יכולים להביא לסבירות גבוהה כי המשתמש הוא הומו. ניתן רק לשער כי לו היה המחקר נערך מחוץ ליבשת אמריקה, גם תחרות הזמר של האירוויזיון הייתה מצטרפת לרשימת הלייקים המסגירים נטייה מינית. אולם, אמריקה היא המקום היחיד בעולם שבה רוב האוכלוסייה כמעט שאינה מכירה כלל את התחרות.

לייקים שמביאים לסבירות לפיה המשתמש הוא סטרייט כוללים עמודים כמו "להיות מבולבל אחרי תנומה ארוכה", להקת וו טאנג קלן או "שאק" – אחד מכינוייו של אגדת הכדורסל שאקיל אוניל.

"איום על החירות ואפילו על חיי אדם"

בעוד תוצאות המחקר יהיו בוודאי כמו צלילים ערבים לאוזניהם של מפרסמים, הדבר בהחלט מהווה דאגה עבור משתמשים בארון שמעוניינים לשמור על פרטיותם

 "אני מעריץ גדול ומשתמש פעיל של טכנולוגיות חדשות ומדהימות, לרבות פייסבוק", אמר מי שהוביל את המחקר, מייקל קוסינסקי. "יש בי הערכה להמלצות אוטומטיות על ספרים ולכך שפייסבוק בוחר בשבילי את הפוסטים הרלוונטיים ביותר בפיד.

"עם זאת, אני יכול לדמיין מצבים שבהם אותו מידע וטכנולוגיה משתמשת לגילוי נטייה מינית או דעות פוליטיות. הדבר מהווה איום על החירות ואפילו על חיי אדם. הדבר הזה בלבד עשוי להרתיע אנשים מלהשתמש בטכנולוגיה הדיגיטלית לצמצם את האמון בין אנשים פרטיים לבין מוסדות".