>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

מארק לנגרידג (צילום: צילום מסך daily mail)
רצה לעשות מעשה טוב. מארק לנדרידג' | צילום: צילום מסך daily mail
על אף ששמו לא הוטבע על תעודות הלידה של שתי הבנות ולא מילא שום תפקיד בגידולן, סוכנות דמי המזונות בבריטניה, מתעקשת כי מארק לנגרידג', הומו בריטי בן 47 שמעולם לא רצה ילדים, חייב לשלם 26 פאונד לשבוע – עד ששתי הבנות יהיו בנות 18, כשותף מלא בהוצאות. לנגרידג' מסר לדיילי מייל הבריטי, כי לא יוכל לעמוד בהוצאות, שעתידות להאמיר עד ל-8,000 פאונד.

"מרגיש מנוצל"

לנדרויג', הנמצא במערכת יחסים עם בן זוגו, שון קיבל מזה 17 שנה, מסר כי מעולם לא רצו ילדים. "כשעלה הרעיון לתרום זרע, חשבנו שזה יהיה מעשה נחמד מצדנו, אבל החודשים האחרונים היו ממש סיוט".

לנדרידג' וקיבל הכירו את זוג הנשים במועדון גייז בסאות'אנד בשנת 1997. מהר מאד הפכו הארבעה לחברים טובים. כשאחת מהנשים סיפרה כי היא נואשת לילדים, שון ומארק הציעו לעזור, כל עוד לא יקשרו כל קשר משפחתי. "לא ביקשתי ששום דבר יהיה מתועד מבחינה חוקית, ובראייה לאחור אולי הייתי צריך לעשות כך", אמר לנדרידג'.

הבנות נולדו בשנת 98' ובשנת 2000. בשנים הראשונות, נפגש הזוג עם הבנות באירועים חברתיים. לנדרידג' מספר, כי הופתע לשמוע את הבנות קוראות לו אבא. "ביקשתי מהאימהות שיסבירו לבנות על האופן בו הגיעו לעולם", אמר והוסיף כי הוא חש מנוצל. "זה היה לחלוטין מעשה מטוב לב, ועכשיו אני נדרש לשלם על הבנות".

עם השנים שני הזוגות התרחקו, ומשנת 2004 לא היה כל קשר בין לנדרידג' ובן זוגו וזוג הנשים והבנות. בהמשך, זוג הנשים נפרד והאם הביולוגית נותרה לגדל את שתי הבנות. במצבה הכלכלי הקשה, החלה לדרוש את הכספים מלנדרידג'. זאת על אף שדווקא זוגתה לשעבר שגידלה יחד עמה את הבנות לאורך שנים, גרה בקרבת מקום ועדיין רואה את הבנות. "היא לא ביקשה עזרה כלכלית מהאקסית שלה, אלא דווקא ממני", אמר לנדרידג'.

מסוכנות דמי המזונות נמסר לדיילי מייל, כי אם לנדרידג' היה תורם זרע במרכז לתרומת זרע מוכר ורשמי, כל המקרה המצער לא היה קורה.

המנעו מ"תרומת זרע" לידידה - אם אינכם רוצים להיות הורים

דנה מגדסי (צילום: תומר ושחר צלמים)
עו"ד דנה מגדסי | צילום: תומר ושחר צלמים
שותפות הורית משמעותה שגבר ואישה חוברים יחדיו רק לצורך מימוש זכות ההורות, מבלי שיש בניהם קשר זוגי", אומרת עו"ד גנה מגדסי, המתמחה בתחום.

"הרעיון נהדר, כל עוד הצדדים מסכימים על כל תנאי גידול הילדים המשותפים. כאשר מתעוררים חילוקי דעות, מבחינה משפטית, עלול להתחיל הליך של התדיינויות בבתי משפט והתנהלות שתעיב על יחסי ההורים והקשר עם הקטין. במקרה המתואר בכתבה, אין המדובר בשותפות הורית אלא בשימוש 'בתורם לא אנונימי', שכן הגבר אינו מעוניין להיות מעורב בגידול הבנות אלא רק 'לסייע' לידידה. סיוע מסוג זה אינו מומלץ מבחינה משפטית, שכן לא ניתן לעגן באופן חוזי מראש, ויתור על זכויות בילד, כאשר האם יודעת מי האב. האם תוכל תמיד לפנות לבית המשפט בבקשה להכיר בו כאבי הילדים, שנולדו כתוצאה 'מתרומה' זו. אם האב יכחיש, בית המשפט יכול להורות על צו סיווג רקמות. סירוב האב להיבדק יאפשר לבית המשפט לפסוק כי הוא אבי הילודים בעל כורחו.

כיצד ניתן למנוע מקרים כאלה?
"על מנת למנוע מקרים אלו, לא מומלץ להיות 'תורם זרע ידוע', באם אין בכוונתכם להפוך להורים.

כיום פועלים בישראל מספר רב של בנקי זרע ובעלות של כמה מאות שקלים ניתן לקבל תרומת זרע, ללא הרפתקאות הורות בעל כורחכם. לכן, אם אינכם מעוניינים להיות הורים, אין כל הגיון "בתרומת זרע" למכרות וחברות, שכן הן תמיד תוכלנה לפנות בהליכים בבתי משפט ולנסות לכפות עליכם הורות שאינכם מעוניינים בה".

>> ילדה בת 9 שרה לשני האבות שלה