תחרות האירוויזיון שתתקיים בבאקו, אזרבייג'ן במאי השנה מוציאה את השדים ההומופביים במדינה מהארון: גורמים רשמיים בממשלה וגופים שמרניים שונים מביעים את חששם ממבול המיעוטים שצפויים להציף את רחובות המדינה, בהם ארמנים רבים וכמובן קהל של גייז בתחרות, שכבר מזמן זכתה לכינוי "המונדיאל של ההומואים".

אין תמונה
באקו, אזרבייג'ן ב-1990 (משמאל) וב-2012. מתוך עמוד הפייסבוק של מתנגדי מצעד הגאווה

כסף אינו מטריד את המארגנים. אזרבייג'ן ידועה כמדינה עשירה ומארגני התחרות כבר הודיעו כי בכוונתם להמם את היבשת במופע מרהיב שלא נראה כמותו. יחד עם זאת, הצעתם של גייז למנף את התחרות לטובת זכויות הלהט"בים במדינה, נתקל בהתנגדויות שמעכירות את האווירה ברחובות העיר המתקשטת.

לא מוכנים למצעד גאווה במדינה

לפני מספר חודשים סיפרו הומואים רבים על חששם לחיות את חייהם כהומואים במדינה. גייז בבאקו הבירה ובערים נוספות במדינה ציינו את היחס העוין מטעם גורמים ממשלתיים ומצד החברה.

הרעיון לקיים השנה מצעד גאווה באזרבייג'ן – לראשונה בתולדות המדינה – נתקל בסירוב הגורמים הרשמיים. בין היתר אף עלה עמוד פייסבוק שקורא לאזרחי המדינה להתנגד למצעד תחת הכותרת: "הגידו לא למצעד הגאווה בבאקו".

אין תמונה
מתנגדים למצעד הגאווה במדינה

באופן מפתיע, בין המתנגדים גם פעילים בקהילה הגאה בבאקו, שטוענים שהקהילה הגאה ושאר חלקי האוכלוסייה באזרבייג'ן עדיין לא מוכנים למצעד שכזה. קמראון רזאייב, ראש אחד הארגונים למען הלהט"ב במדינה, מסר בראיון למגזין News.AZ כי הומואים במדינה כמעט ואינם נתקלים באלימות או אפליה כנגדם. "חבל שיש אנשים המנצלים את התחרות כדי להציג אתה חברה שלנו כלא סובלנית".

רוסלאן בלוקין, פעיל נוסף בקהילה הלהטב"ית, הדגיש גם הוא כי החברה במדינה אינה מוכנה עדיין למצעדי גאווה. "יש להט"בים שאינם מסתירים את נטייתם המינית, הם פשוט חיים בחברה, עובדים ומתקשרים מבלי לצעוד ברחובות. הם מאירים את עיניהם של אחרים, המתייחסים אליהם בכבוד ובהבנה".

איך תראה הבמה בבאקו?

בעוד שמצעד גאווה במדינה נראה רחוק, רבים במדינה מצפים כי התחרות תעורר שינוי במדינה. פעילי זכויות אדם מקווים כיה תחרות תעורר מודעות לעוני במדינה ולמצוקות של התושבים. אחרים מצפים כי התחרות תתרום ליחסים בין מדינתם לאויבת הגדולה שלהם, ארמניה, שצפויה להשתתף בתחרות.

ממשלת אזרבייג'ן, שעובדת בנמרצות לקשט את באקו לקראת התחרות, ממשיכה לטעון בתוקף, כי כולם מוזמנים לתחרות – כולל מעריצי התחרות הארמנים וגייז – השאלה היא עד כמה רחוק ילכו במדינה עם אותה קבלת פנים חמה?

>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

>> חמישים הגאים והגאות של 2011

>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה