ארגון Media Matters האמריקאי, שהוקם ללא מטרות רווח, חקר לעומק את האלגוריתם האחראי על ההמלצות המוצגות בדף "עבורך" (For You) של רשת המדיה החברתית טיקטוק, וגילה כי הוא מציג תוכן אשר מעודד אלימות כלפי הקהילה הגאה, זאת בלי שום פעולה מצד המשתמש. 

על פי האתר הרשמי של טיקטוק, עמוד ההמלצות המדובר "משקף את ההעדפות הייחודיות של המשתמש", כלומר, התוכן המוצג בעמוד זה מבוסס על המידע המוצג בהגדרות החשבון, תכנים בהם המשתמש צפה בעבר, סימן אותם בלייק או שיתף. 

אלא שהדו"ח המפורט של הארגון האמריקאי חושף כי לייק אחד בודד לסרטון אנטי-להט"בי יציף את עמוד ההמלצות בתוכן אלים. הארגון בדק את הנושא, סימן לייק על סרטון אחד כזה וגילה כי רשת המדיה החברתית שלחה אותו למסע אלים במיוחד. "באותו רגע המערכת התחילה להמליץ לנו לראות עוד ועוד סרטונים הומופוביים אלימים", נכתב בדו"ח. "שהמשכנו לעשות לייקים לסרטונים דומים, דף ההמלצות הציג כמעט אך ורק תוכן אנטי להטב"י. התוכן היה נגיש בקלות ללא כל צורך בחיפוש נוסף". 

צעיר ניגב את רגליו בדגל המדינה (צילום: טיקטוק)
צעיר מנגב את רגליו בדגל המדינה | צילום: טיקטוק

זה לא חדש ששמה של הרשת החברתית נקשר בהפצת תכנים אלימים ומסיתים, וגם בישראל מדובר בתופעה מסוכנת. מקרה בולט אחד היה סרטוני טיקטוק שפרסמו נערים ערבים המציגים אלימות קשה כלפי חרדים. הדבר פתח "טרנד" מחריד וגרם בסופו של דבר לבני נוער חרדים להגיב בצורה דומה ולפרסם סרטונים המציגים אלימות כלפי ערבים. כידוע, גם המהומות האלימות שהתחוללו בארץ בחודש האחרון תועדו ופורסמו ברשת החברתית והובילו להסלמה. 

אבל זו לא הייתה הפעם הראשונה. עוד לפני כן היה זה החשוד באונס במלונית הקורונה ירין שרף שפרסם סרטונים מיזוגנים לפני ואחרי החשדות החמורים נגדו. בנוסף, אפשרה הרשת החברתית לתומכיו, ביניהם חזקיהו טננבום, להתבטא נגד נשים וגם להצדיק את מעשיו הקשים של שרף. מנגד, חסמה הרשת החברתית את עמוד המשתמש של אמיר חצרוני, אחרי שפרסם סרטונים בגנותו של החשוד באונס. 

ירין שרף בלייב מהכלא (צילום: החדשות12, מתוך instagram)
ירין שרף בלייב מהכלא | צילום: החדשות12, מתוך instagram

בבדיקה שביצע הארגון האמריקאי התגלה כי הסרטונים שהפיצה הרשת החברתית עודדו אלימות פיזית נגד להט"ב ואף השחתת דגלי גאווה. כך למשל, באחד הסרטונים נראו שתי דמויות מצוירות נלחמות זו בזו בצירוף הטקסט "אני כשאני רואה טרנסג'נדר". אחד המשתמשים הגיב על הסרטון באמירה "תוכן מצוין" ואחר התוודה כי "עשיתי את זה למישהו במציאות". סרטונים אנטי-להט"בים רבים קיבלו אלפי לייקים וצפיות. 

"טיקטוק מחויבת לתמוך ולהעצים קולות להט"בים", אמר דובר מטעם הרשת החברתית ל-Pink News. "אנחנו עובדים על יצירת מרחב בטוח על ידי הסרה של תוכן אנטי להט"בי ומשתמשים שמפיצים תוכן המעודד שנאה בפלטפורמה שלנו". למרות דברים אלו, זו לא הפעם הראשונה בה רשת המדיה החברתית סופגת ביקורת חריפה על הפצת תוכן מסית ואלים, כמו למשל קהילת ה"סופר סטרייטים" שהתחילה בטיקטוק ועדיין קיימת ברשת החברתית. 

קייל רויס (צילום: tiktok)
קייל רויס. פתח בטיקטוק את טרנד ה"סופר סטרייט" | צילום: tiktok

הדו"ח של Media Matters מתפרסם אחרי שהליגה ההומו-לסבית נגד השמצה (GLAAD) בדקה את בטיחותם של להט"ב ברשתות החברתיות וגילתה כי הן אינן בטיחות כלל לחברי וחברות הקהילה. שרה קייט אליס, דוברת הארגון, אמרה בראיון לתוכנית אקסיוס ב-HBO כי "יש השלכות בעולם האמיתי למה שקורה ברשת. יש קשר מובהק בין הצעות חוק טרנספוביות ברמה המדינית, לבין התוכן המוצג ומקודם ברשתות החברתיות. לדעתי, יש גם קו ישיר בין התוכן הזה לבין אובדנות בקהילה".