סמ"ר שיין אורטגה, ראש צוות מסוק בבסיס חיל האוויר האמריקאי בהוואי, הוא הטרנסג'נדר הראשון מחוץ לארון המשרת שירות פעיל בצבא ארה"ב.

סמ"ר אורטגה שירת במשך שלושה סיורי לחימה, שניים לפני שעבר את תהליך השינוי במלואו, ואחד לאחר מכן. למרות השינוי שעבר, ולמרות שבכל מסמכיו הרשמיים, ובכלל זה רישיון הנהיגה שלו והדרכון הצבאי שלו, הוא מופיע כגבר, הוא עדיין רשום כנקבה במערכת הרשמית של הצבא.

לאחרונה פרסם אורטגה הצהרה לכלי התקשורת בה הדגיש את מחויבותו לצבא ארה"ב, למרות העובדה שבאופן תיאורטי נאסר עליו להמשיך לשרת.

"כשאני נלחם בשביל המדינה שלי בארצות זרות, כל מה שאני רוצה זה להיות מסוגל לשרת בגלוי, תוך שמירה על התפקיד שאני אוהב", אמר אורטגה, שמגיע ממשפחה בעלת רקע צבאי.

>> מצעד הגאווה בת"א יוקדש השנה לטרנסג'נדרים

אורטגה פועל למען זכויותיהם של טרנסג'נדרים בצבא ואף שוחח בנושא עם נבחרי ציבור, קבוצות אזרחיות ומומחים בתחום הבריאות.

"אני אמשיך להילחם את המלחמה הזאת עבור 700,000 חיילים טרנסג'נדרים ששירתו לאורך השנים בצבא ארה"ב לפניי, ונאלצו לבחור בין התרומה למולדתם לבין להיות נאמנים למי שהם". על פי הערכות ישנם 15,000 טרנסג'דרים בארון בצבא ארה"ב.

מאז הקיץ שעבר משרת אורטגה בתפקיד מנהלי, זאת לאחר שהערכה פסיכולוגית שעבר מצאה כי הוא אינו סובל מאי-הלימה מגדרית. אך אין זה אומר שאורטגה יורשה להמשיך ולשרת שירות פעיל. מפקדיו של אורטגה ביקשו ממשרד ההגנה להחליט בנושא, החלטה הדורשת מהפנטגון לשנות באופן משמעותי את הכללים בנוגע לשירותם הצבאי של טרנסג'נדרים.

נכון לעכשיו, טרנסג'נדריות עדיין מסווגת ברשויות הצבא האמריקאיות כהפרעה נפשית, למרות השינוי שחל ברפואה הכללית ובהגדרות הפסיכיאטריה. לכן, אנשים טרנסג'נדרים נחשבים כלא כשירים לשירות ונאסר עליהם השירות הצבאי, זאת למרות דוח שפורסם מוקדם יותר השנה שמצא כי לא קיימת סיבה רפואית משכנעת בגינה נאלץ הצבא האמריקאי לאסור על טרנסג'נדרים מלשרת.

בכירי צבא רבים הביעו הסתייגות משינויים במדיניות שיאפשרו לטרנסג'נדרים לשרת, והסבירו כי הם בעיקר מודאגים מסוגיות בנושא המגורים וחדרי אמבטיה, אך גם מהשפעתם על הלכידות היחידתית.

ג'ושוע בלוק, עורך הדין של איגוד חירויות האזרח האמריקאי, המייצג את אורטגה, טוען כי חששות אלה אינם במקום. "סמ"ר אורטגה הוא הוכחה חיה לכך שאנשים טרנסג'נדרים מוכנים ומסוגלים לשרת את המדינה שלהם, וכי לתקנות הצבאיות המתייגות משרתים טרנסג'נדרים באופן אוטומטי כלא כשירים לשירות אין כל בסיס במציאות. חיילים כמו שיין לא צריכים לבחור בין התרומה למולדתם לבין הנאמנות למי שהם".

>> מפגש של אנשי צבא טרנסג'נדרים מ-18 מדינות ברחבי העולם, ובהן ישראל

>> הקצין הטרנסג'נדר הראשון בצה"ל