יאסו, יוון: אחרי ציפייה ארוכה ולמרות התנגדות עזה מצד הכנסייה האורתודוקסית, אישרו היום (חמישי) חברי הפרלמנט ביוון נישואים גאים יחד עם זכויות אימוץ לזוגות חד-מיניים. בכך הפכה יוון למדינה הנוצרית-אורתודוקסית הראשונה שמאשרת נישואים גאים, המדינה ה-16 באיחוד האירופי, ה-17 באירופה כולה וה-37 בעולם כולו שעושה זאת. 

"הרפורמה הופכת את חייהם של כמה מאזרחינו לטובים יותר, מבלי לשלול דבר מחייהם של אחרים", אמר ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטאקיס בעת שהציג בפני הפרלמנט את הצעת החוק. "אנשים שעד לא מזמן היו שקופים יכולים סוף סוף להפוך לנראים. היום הוא יום של שמחה, כי החל ממחר אנחנו מסירים מחסום נוסף בינינו כדי ליצור גשר של דו-קיום במדינה חופשית עם אזרחים חופשיים". 

בשנת 2015 אישרה יוון איחוד אזרחי לבני זוג מאותו מין, אך לא העניקה להם זכויות שוות בהורות, כך שמאז הורים מאותו מין לא הוכרו כהורים משותפים לילדיהם, אלא רק ההורה הביולוגי. כך קרה מצב שבו ההורה הלא-ביולוגי לא יכול ללוות את ילדו לקבלת טיפול רפואי, ואם ההורה הביולוגי נפטר, המדינה הייתה יכולה להוציא את הילד מחזקתו של ההורה הלא-ביולוגי. כעת, בנוסף להכרה בנישואים גאים, החוק מעניק זכויות שוות לשני ההורים ומכיר בשניהם כאפוטרופוס החוקי של הילד. 

על פי סקרי דעת קהל שנערכו בשבועות האחרונים, החברה היוונית מפוצלת בסוגיות הללו. ברוב הסקרים מחצית מהנשאלים הביעו תמיכה בנישואים חד-מיניים, אך רוב המשיבים הביעו התנגדות לאימוץ ילדים על ידי זוגות גאים. 

יו"ר מפלגת "דמוקרטיה חדשה" וראש הממשלה קיריאקוס מיצוטאקיס, שנכנס לתפקיד בשנת 2019, נשבע לציבור היווני בחודש יולי האחרון, לאחר בחירתו לתפקיד, כי ממשלתו תחוקק חוק המתיר נישואים גאים. "זה חלק מהאסטרטגיה שלנו, החברה היוונית הרבה יותר בוגרת ומוכנה", הוא אמר אז, וקיים. בחודש שעבר אמר ראש הממשלה לשריו כי שוויון בנישואין הוא נושא של שוויון זכויות, והוסיף כי לא צריכים להיות ביוון "אזרחים סוג ב'". 

ראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיצוטאקיס, נואם בעד שוויון בנישואין (צילום: ARIS OIKONOMOU/SOOC/AFP, GettyImages)
ראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיצוטאקיס, נואם בעד שוויון בנישואין | צילום: ARIS OIKONOMOU/SOOC/AFP, GettyImages

חברי וחברות הקהילה הגאה ביוון יכולים לשמוח היום מאוד, אך ראוי לציין כי ישנה עוד דרך לעבור עד לשוויון זכויות מלא, שכן הצעת החוק אינה מעניקה לזוגות חד-מיניים גישה לשירותים רפואיים לצורך הבאת ילדים לעולם או אפשרות להריון בפונדקאות. החוק החדש גם מעניק זכויות הורות שוות לאנשים על הקשת הטרנסית. 

הארכיבישוף ירונימוס, ראש הכנסייה היוונית האורתודוקסית, תקף את הצעת החוק וכינה אותה "ניסיון לכפות מציאות חדשה המקשת להשחית את הלכידות החברתית של המולדת". בתחילת השבוע הפגינו באתונה כ-4,000 אנשים נגד הצעד, רבים מהם הניפו צלבים. "אומרים כי יוון נמצאת בפיגור של 30 שנה משאר העולם, במקרים כאלה אני אומר תודה לאל שכך" אמר דובר הפרלמנט של מפלגת הימין הקיצוני אתמול (רביעי), במהלך דיון בהצעת החוק שנמשך מזה יומיים. 

ארגוני זכויות אדם מברכים על החוק החדש. מריה גאונלי, נשיאת הוועדה הלאומית היוונית לזכויות אדם, אמרה כי הצעד היה אמור לקרות מזמן. וסטלה בליה, מייסדת העמותה הגאה "משפחות הקשת", אשר מעניק תמיכה למשפחות חד-מיניות, אמרה כי החקיקה היא "ניצחון גדול עליו נלחמנו במשך שנים". _OBJ