ניצחון על ה-HIV, פעם 2 בהיסטוריה (צילום: רויטרס, חדשות)
ניצחון על ה-HIV, פעם 2 בהיסטוריה | צילום: רויטרס, חדשות

הישג דרמטי במלחמה במחלת האיידס: רופאים בלונדון טוענים שהצליחו, בפעם השנייה בהיסטוריה, להעלים את נגיף ה-HIV הגורם למחלת האיידס מגופו של נשא. במטופל הושתלו תאי גזע בעלי הרכב גנטי ייחודי הנלחם בנגיף, שהצליחו להכחידו. זהותו של האיש שעבר את ההליך נותרה חסויה והוא זכה לכינוי "המטופל מלונדון".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

השתלת תאי הגזע בוצעה במטופל לפני כשלוש שנים ולפני כשנה וחצי הוא הפסיק ליטול את "קוקטייל" התרופות שמדכא את הנגיף ומונע את התפתחות מחלת האיידס. בדיקות קפדניות שנערכו לו הראו כי בזכות ההליך שעבר גופו התנקה מנגיף ה-HIV. זאת, למרות שברוב מוחלט של המקרים שבהם חולים מפסיקים ליטול את קוקטייל התרופות, הנגיף מתחזק בגופם בתוך מספר שבועות.

"נכון לעכשיו אין זכר לנגיף", אמר פרופסור רווינדרה גופטה, הביולוג המומחה שהיה אחראי לטיפול המיוחד. עם זאת, גופטה הסתייג וטען כי למרות שהסימנים חיוביים, עוד מוקדם לדעת אם המטופל אכן נרפא באופן מוחלט.

"המטופל מברלין", בריא 12 שנה (צילום: סקיי ניוז‎, חדשות)
"המטופל מברלין", בריא 12 שנה | צילום: סקיי ניוז‎, חדשות

מוטציית הגנים הייחודית שהושתלה במטופל מלונדון באמצעות תרומת מח עצם קיימת אצל אחוז אחד בלבד מקבוצת אוכלוסייה מסוימת שמוצאה בצפון אירופה. אנשים אלה ירשו את הגנים הנדירים משני הוריהם והם מחוסנים כמעט לחלוטין מפני נגיף ה-HIV.

בשנת 2004 המטופל מלונדון אובחן כנשא HIV, אך החל לקחת את התרופות רק תשע שנים לאחר מכן. כעבור כמה שנים חלה גם בסרטן, ולכן הסכים לקבל השתלה של תאי גזע כדי לנסות ולהירפא ממנו. אז, רופאיו העלו את הסברה כי אם יימצא התורם המתאים, המטופל יוכל להירפא גם ממחלת הסרטן וגם מנגיף ה-HIV.

חשוב לציין כי הרופאים מצאו את התורם בעל הרכב הגנים הנדרש למרות שהסיכוי לכך הוגדר כ"בלתי סביר", והקושי למצוא את המוטציה הנדירה הוא הסיבה שהטיפול אינו נפוץ יותר. בנוסף, השתלת תאי גזע נחשבת להליך רפואי אינטנסיבי, שלטובתו יש לעבור קודם הקרנות או טיפול כימותרפי במטרה לפגוע במערכת החיסונית הקיימת ולפנות מקום לתאים החדשים. הסבירות לכישלון בהליך זה היא גבוהה.

התקדים היחיד למקרה הנוכחי הוא זה של ת'ימוטי ריי בראון האמריקני, שטופל בברלין לפני 12 שנה והנגיף נעלם מגופו. הרופא שטיפל ב"מטופל מברלין", שתריסר שנים לאחר מכן עדיין בריא, אמר על ההצלחת הנוספת כי מדובר ב"חדשות נהדרות" והוסיף כי מדובר בצעד חשוב בדרך למצוא תרופה לנגיף.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו