רן לייבל, מנהל מכללת "מרשה", שהוקמה ע"י עמותת איגי, זוכר מתי נולד הרעיון להקים מכללה שתיתן מענה בלעדי לצעירים וצעירות להט"בים שמעוניינים ללמוד ולהתפתח מקצועית. "שמנו לב שברגע שהצעירים והצעירות של הקהילה יוצאים ממסגרות פורמליות כמו מערכת החינוך, הצבא או השירות הלאומי, חלק מהם נותרים ללא מענה ותעסוקה. חלקם אינם מתקבלים לעבודה ומתקשים להתכלכל ולהתפרנס בכבוד. ללא גב ותמיכה מהמשפחה ומהסביבה הקרובה הם עלולים להגיע למצבים של דיכאון וחרדה ולהידרדר לזנות וחיים ברחוב. גם מי שכן הצליחו לגייס כסף ולהירשם למוסד לימודים חוו הרבה פעמים הטרדות על רקע זהות מגדרית, פנייה בלשון הלא נכונה וחשש להיות מחוץ לארון באותם מרחבים פומביים".

לדברי לייבל, מי שחווים בעיקר את הקושי הם צעירים וצעירות על הקשת הטרנסית ומי שמגיעים מחברות שמרניות כמו החברה הערבית או החרדית. לדוגמה, צעיר ערבי שיוצא או מוצא מהארון, או אישה טרנסית מהקהילה החרדית שהמשפחה ניתקה קשר איתם והם לא יכולים לעבוד ולחיות בעיר שלהם.

"החלום שלנו היה להקים מרחב מוגן שיאפשר לאותם.ן צעירים וצעירות להתרכז בלימודים בלי חסם כלכלי ובלי שיתקלו בביטויים להט"בפוביים. שירגישו מוערכים ובעלי משמעות בעבודה ושיהיה להם למה לקום בבוקר מדי יום".

רן לייבל, מנהל מכללת "מרשה" (צילום: יח"צ אדידס)
רן לייבל, מנהל מכללת "מרשה" | צילום: יח"צ אדידס

כל צוות המורים והצוות המקצועי מגיע מקהילת הלהט"ב

ייחודה של מכללת מרשה הוא שהיא מעניקה מענה הוליסטי לאותם.ן צעירים וצעירות. מעבר להכשרה מקצועית, הסטודנטים.ות מקבלים מיומנויות חיים ותמיכה של אנשי מקצוע, ובנוסף, סיוע וליווי בהשתלבות בעבודה ומציאת פרנסה. "כל צוות המורים והצוות המקצועי מגיע מהקהילה וזה כבר מייצר חוויה אחרת", אומר לייבל. "מבחינתנו הנושא הכלכלי לא יהווה חסם עבור אף סטודנט, הם נדרשים לשלם דמי רצינות, אבל אם הם לא יכולים – גם לזה אנחנו מוצאים פתרון"

המכללה נמצאת כיום בעיצומו של המחזור השני ללימודים עם 60 סטודנטים שלומדים באווירה אינטימית בלב תל אביב. מסלולי הלימוד מציעים הכשרות במגוון תחומי ידע כמו שיווק דיגיטלי, עריכת וידאו, מקצועות היופי – איפור, שיער, לק ג'ל, ניהול משרד ועוד. המכללה עתידה לפתוח בעתיד גם הכשרה בתחומי הקולינריה והקונדיטוריה.   

"החלטנו להתמקד בהכשרות שמחוברות למציאות ולהעניק לסטודנטים.ות כלים פרקטיים שישמשו אותם.ן גם ברגעים בהם יחליטו לשנות מקצוע או להרחיב את ההשכלה שלהם לכל תחום שירצו. זו חווית לימודים נגישה לאדם שמתחיל את דרכו בעולם העבודה".

קורס מדריכי חדר כושר בתמיכת אדידס: "בלעדיהם זה לא היה קורה"

הלימודים מתנהלים במשך יומיים מלאים בשבוע. עבור חלק מהסטודנטים.יות שמתמודדים עם קשיים משמעותיים, מדובר בפעילות היחידה עבורה הם יוצאים מהבית. קרוב ל-60% מבוגרי.ות המכללה מגדירים את עצמם על הקשת הטרנסית, יותר מ-55% מהם מוכרים על ידי מוסדות הרווחה וכמעט 70% אינם בקשר עם המשפחות שלהם.

אחת מההכשרות הבולטות והמבוקשות של מכללת מרשה היא קורס מאמני.ות חדר כושר. הקורס הייחודי הינו תוצר ראשון של שותפות בין מכללת מרשה לאדידס ישראל.

לדברי לייבל, כמי שמתאמן בחדר כושר, העדרם של מתאמנים ומאמנים בעלי זהויות א-בינאריות וטרנסיות בולט בשטח. "אנחנו יודעים שחלק מהצעירים.ות פוחדים ללכת למרחבים האלה ולא בטוחים לאלו מלתחות להיכנס. מי שרוצה ללמוד במכללה 'רגילה' לאימון כושר צריך להוכיח שהתאמן בחדר כושר במשך שנה ולהתעמק בתחומים מדעיים כמו ביולוגיה. אנחנו לא מטילים מגבלות כאלה. ברגע שנראה 3-4 מאמני חדר כושר מהקשת הטרנסית נראה גם יותר מתאמנים עם מנעד רחב של זהויות באותם מרחבים. 

על פי לייבל, למרות שזו לא הייתה מטרת הקורס, העיסוק בספורט הצליח אף לייצר לסטודנטים.ות דימויים חדשים וחיוביים סביב כושר, דימוי גוף, קבלה עצמית ואידיאל היופי.

כיצד התמיכה של אדידס כמותג בינלאומי השפיעה עליכם?

"בשורה התחתונה, בלי אדידס הקורס לא היה קורה. מהפגישה הראשונה עם הצוות של המותג הם הבהירו שהם איתנו בזה. הסטודנטים מקבלים תחושה של ערך מעצם הידיעה שחברה בינלאומית חושבת שהמטרה חשובה ומשקיעה בה משאבים. גם עבורנו במכללה יש משמעות גדולה לכך שגוף גדול מבין את הערך של הפעולה שאנחנו עושים. הם מייצרים לנו מוטיבציה להתמסר ולהצליח בתוכנית.

"לא היינו מצליחים להתקיים בלי הסיוע של אדידס במימון הפעילות ובאספקת ציוד. מדובר בקורס יקר מאוד. אבל זה גם בא לידי ביטוי בפעילויות שוטפות כמו סטודנטים.ות שלנו שהשתתפו במרתון תל אביב בתמיכת אדידס. הם גם עיצבו לנו כיתת לימודים עם משפטי מוטיבציה והעניקו מארז עם תיק, ביגוד ונעלי ספורט של המותג לכל סטודנט בתחילת השנה. לסטודנטים שלנו היה אור בעיניים וזה מרגש לראות איך אדידס מקפידה ללוות את הסטודנטים לאורך התהליך ".

אחד מהסטודנטים שמשתתף במחזור הלימודים הראשון של קורס מדריכי חדר כושר במכללת מרשה הוא ג'רי לי אונור. גבר טרנסג'נדר הפועל גם כמדריך באיגי.

מכללת מרשה, קורס ראשון למדריכי כושר להט"ב (צילום: יח"צ אדידס)
מכללת מרשה, קורס ראשון למדריכי כושר להט"ב | צילום: יח"צ אדידס

איך שמעת על מכללת מרשה וקורס מאמני חדר כושר?

"יש לי סטודיו לאימונים אישיים ושמעתי מרכז מחוז שפלה באיגי, נועם אלקריב, שבדיוק נפתח קורס למאמני חדר כושר בשיתוף אדידס ישראל. מאוד אהבתי את הרעיון של מכללה להט"בית כולה והרגשתי שיש מקום שיבין את הצרכים האישיים שלי כטרנסמן והחלטתי ללכת על זה".

מה היה מצבך התעסוקתי לפני קורס מאמני חדר כושר והאם חווית קשיים בתחום התעסוקה?

"נדדתי בין עבודות תוך כדי הקמת סטודיו לאימונים אישיים. המכשול הגדול שהיה הוא אני. המון זמן הנפש שלי לא קיבלה את עצם העובדה שאני טרנסג’נדר וכל התהליך היה ממש מסע מלחמתי ביני לבין עצמי. זה גרם לי להסתגר בתוך עצמי ולהיות מוגבל למקומות שנוח לי בהם ושבהם ידעתי שהסובבים מקבלים אותי כמו שאני".

מה החיבור שלך לנושא ספורט?

"מאז שאני מכיר את עצמי זה מה שאני אוהב ויודע לעשות הכי טוב! אם זה חוגים בגיל צעיר ובהמשך פווארליפטינג (הרמת משקל כבד). האימון נכנס לי לוורידים ובנה לי את האישיות, המשמעת, הביטחון, החוסן הנפשי והיכולת להתמודד עם מצבים מורכבים".

מה הקורס העניק לך?

"במוסדות אחרים לא הצלחתי לעמוד בקצב ומהר מאוד נחבאתי אל הכלים. בנוסף, יש את ההתמודדות הלא פשוטה עם המגדר שלי. כל הלחץ הזה גרם לי להרים ידיים ולפרוש מכל מקום אחר שלמדתי בו. כאן במרשה אני מקבל מענה לכל מה שאני צריך. אני חב תודה ענקית לכל אחד ואחת מהסגל והאנשים שעוזרים למקום המופלא הזה להתקיים ולהיות בית חם. עוד תודה היא לאדידס,  שנותנת בוסט מטורף למכללה ומאפשרת לקורס הזה להתקיים באיכות שלו. זה מרגש מאוד בעיניי."

תומר כהן, סמנכ"ל שיווק אדידס ישראל: " החיבור עם מרשה היה מאוד טבעי עבורינו והוא מרגש במיוחד.  

אנחנו מאמינים באדידס שבאמצעות  הספורט יש לנו את הכוח לשנות חיים, והפרויקט הנכחי עם מרשה הוא ביטוי מקסים לכך ולשותפות המתמשכת שלנו עם הקהילה.

המסר החשוב הוא שהספורט הוא סביבה בטוחה לכולם ושדלתות הספורט פתוחות לכל.