כבר לא בירת הגאווה של ישראל: האגודה למען הלהט"ב פרסמה הבוקר (שלישי) את מדד הגאווה השנתי שלה, הבוחן את יחסן של הרשויות המקומיות ברחבי הארץ כלפי הקהילה הגאה וכיצד הן קידמו את צורכי הקהילה בשנה החולפת. המדד, שהוגש לנשיא המדינה יצחק הרצוג, מציג בפעם הראשונה את תל אביב במקום החמישי, אחרי שהייתה ממוקמת במקום הראשון מאז פורסם לראשונה ב-2020.

את ראש הדירוג כבשה עיריית גבעתיים, שקידמה על פי המדד את צורכי הקהילה הגאה יותר מכל עיר אחרת בישראל. את המקום השני קטפה עיריית רמת גן ולאחריה מופיעות עיריות ראשון לציון (מקום שלישי) וכפר סבא (מקום רביעי). בתחתית הדירוג נמצאת ירושלים, בירת ישראל, ולעומתה רשמה עיריית דימונה את העלייה הגדולה של השנה, שממוקמת כעת במקום ה-30 לאחר שרשמה עלייה של 95% מהציון שקיבלה בשנה שעברה

השנה נרשם מספר שיא של 85 עיריות ורשויות מקומיות שבהן פועלות התארגנויות גאות שאותן מלווה האגודה למען הלהט"ב. המדד בוחן את יחסן של הרשויות בחמש קטגוריות: רווחה, חינוך, תשתיות, נראות ציבורית ותרבות. בין היתר נבדק אם העירייה אישרה רישום זוגיות לזוגות להט"ב עבור קבלת זכויות ושירותים, אם קיים עובד סוציאלי פעיל שאחראי לנושא הלהט"ב ברשות, אם התקיימה הכשרה לצוותי הרווחה ואם העירייה תומכת בפעילויות לציון חודש הגאווה.

הפתעת השנה היא כאמור תל אביב, שכבר אינה נחשבת לעיר הטובה ביותר עבור להט"ב בישראל. על אף הירידה, תל אביב עדיין משקיעה מאמצים רבים לטובת הקהילה: היא מפעילה ומממנת את המרכז הגאה, שמוביל בתמיכתה מאות פעילויות, אירועים, פרויקטים קהילתיים, מקומת התנדבות ושירותים לכל הקשה הגאה. תל אביב אף עתידה לפתוח בקרוב את המרכז הגאה החדש בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. למרות זאת, רק פחות ממחצית מבתי הספר הממלכתיים בעיר קיימו בשנה החולפת סדנאות לחינוך ולסובלנות נגד להט"בופוביה. 

את מקומה של תל אביב תפסה השנה עיריית גבעתיים, שמציגה את היחס הטוב ביותר לקהילה הגאה בישראל. לאורך השנה מפיקה העירייה עשרות אירועים ופרויקטים עבור הקהילה, נוסף על הכשרות מיוחדות לצוותי מחלקות העירייה בנושא להט"ב והקמת מרפאה למשפחה הגאה. גבעתיים הייתה הראשונה שאישרה רישום זוגיות ללהט"ב והיא אף מקפידה להתייחס למאבק בלהט"בופוביה בבתי הספר ברחבי העיר. 

בהפרש של נקודה אחת בלבד נמצאת במקום השני עיריית רמת גן, שחנכה בשנה האחרונה את המרכז הגאה של העיר, שבו נערכים עשרות פעילויות ואירועים למגוון אוכלוסיות הקהילה הגאה, תוך הפגנת נראות להט"בית יוצאת דופן, גם בתגובה ציבורית על פשעי שנאה נגד קהילת הלהט"ב. "תל אביב היא סמל מקומי ועולמי של הקהילה הגאה במשך שנים, אבל בשנים האחרונות אנחנו הופכים את רמת גן לאלטרנטיבה אמיתית", מסר הבוקר ל-mako ישראל זרי, המשנה לראש עיריית רמת גן ומחזיק תיק הלהט"ב. "אני מתרגש לראות את ההכרה הרשמית מצד האגודה ונשיא המדינה לנושא. דווקא בתקופה המורכבת הזו לקהילה, לרשויות המקומיות יש מקום חשוב יותר מתמיד, ובשביל זה אנחנו כאן". 

גאווה 2022, רמת גן
גאווה 2022, רמת גן

עירייה נוספת שגברה בשנה החולפת על תל אביב היא ראשון לציון, עם עשייה נרחבת בתחומי הרווחה, החינוך והתרבות ומענים חדשים עבור חברי הקהילה, ממכינה קדם-צבאית להט"בית ועד קבוצת ספורט גאה. את המקום הרביעי תפסה כפר סבא, שזינקה בתשע נקודות בהשוואה לשנה שעברה, עם פתיחתו של המרכז הגאה החדש בעיר. את המקום השישי קיבלה עיריית קריית אונו, שעלתה בציון ב-18%, יחד עם המועצה האזורית דרום השרון, שלראשונה משתתפת במדד ומובילה בקרב המועצות האזוריות. 

קריית ביאליק, הניצבת במקום השביעי, הפכה לרשות המקומית הצפונית המובילה ביחסה לקהילה הגאה, עם עלייה של 18% בהשוואה לשנה שעברה. במקום השמיני מדורגת עיריית מודיעין–מכבים–רעות, שפתחה לראשונה בית גאה בעיר ומקדמת פעילות משמעותית לנוער וצעירים להט"ב. באזור הדרום עיריית באר שבע מחזיקה את הציון הגבוה ביותר ומדורגת במקום התשיעי (יחד עם קריית טבעון) – עלייה של 20% בציון משנה שעברה. 

עיריית דימונה, שרשמה את השיפור הגדול ביותר, מינתה השנה לראשונה רכז לתחום הלהט"ב בעיר והפעילה מעני רווחה ייעודיים לאוכלוסייה. גם המועצה המקומית מטה, המדורגת במקום ה-13 יחד עם עיריית נתניה, רשמה עלייה של 36% בציון, לאחר שמינתה רכז לתחום הלהט"ב בעיר והפעילה מעני רווחה ייעודיים לאוכלוסייה.

עיריית ירושלים, בירת ישראל וביתם של כמיליון תושבים ותושבות, דורגה פעם נוספת בתחתית הדירוג, לצד 13 רשויות נוספות שבחרו לא לשתף פעולה במענה על המדד הגאה. עיריית ירושלים, כמו יתר הרשויות, נמנעת מלקחת אחריות פומבית על צרכי הקהילה הגאה בעיר ואף נמנעת מלספק תקציבים ושירותים מונגשים לקהילה. במסגרת זו, היא אינה משתתפת במימון חודש הגאווה והסובלנות בעיר והיא מאפשרת לבית הפתוח בירושלים להתמודד על כספי התמיכות רק בזכות פסיקת בית המשפט העליון. באופן שאינו מפתיע, גם לאחר פסיקת בית המשפט העליון העירייה יצרה מנגנונים תקציבים מפלים, סוגיה העומדת לדיון בימים אלו בבית המשפט העליון.

כרמל שאמה הכהן, הנשיא יצחק הרצוג ורעייתו מיכל, ישראל זרי (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
כרמל שאמה הכהן, הנשיא יצחק הרצוג ורעייתו מיכל, ישראל זרי | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

המדד הגאה של האגודה למען הלהט"ב בחן השנה רשויות חדשות ורובן זכו לציונים גבוהים על עשייה משמעותית לטובת הקהילה הגאה. כך לדוגמה עיריית חריש דורגה במקום ה-22 ויקנעם עילית דורגה במקום ה-29. עיריית אפרת דורגה במקום ה-31 ואילו עיריית עכו במקום ה-37. עליות משמעותיות ביחס לקהילת הלהט"ב רשמו השנה גם עיריות נתניה, אשדוד, אור יהודה, חדרה, כרמיאל, אשקלון, טבריה ונהריה. 

"קהילת הלהט"ב על כל גווניה היא מאבני הפינה של הפסיפס הישראלי", אמר נשיא המדינה הרצוג הבוקר. "תרומתה לחברה הישראלית ולמדינת ישראל מוכרת, מוערכת וגם עשתה לה שם וכבוד בכל רחבי העולם. עלינו להמשיך לפעול לכך שכל אזרח ואזרחית בישראל יחושו שזהותם מוגנת ומכובדת, ועל אחת וכמה – ביטחונם האישי והקהילתי. ידענו לאחרונה מספר אירועים שבהם הקהילה הלהט"בית הייתה יעד לתקיפות – אישיות וציבוריות, והדברים האלה מזעזעים את כולנו וצריכים להניע אותנו לפעולה ערכית ומשמעותית, כי חביב אדם שנברא בצלם. בלבו של הדוח החשוב הזה נמצאת ההתקדמות המבורכת והמוערכת שקיימת בישראל בכלל ובשלטון המקומי בפרט בנוגע ליחס לקהילת הלהט"ב. זו לא הפעם הראשונה שהשלטון המקומי מוכיח שהוא ספינת הדגל שמובילה את ההתקדמות והמצפן שמכוון אותנו כעם וכמדינה אל יעד בטוח ומלא תקווה, ואני מברך על כך מעומק הלב".

יו"ר האגודה למען הלהט"ב, הילה פאר, מסרה בתגובה: "הקהילה הגאה נמצאת בכל אזור בישראל, בכל המגזרים, ממגוון הקשת הפוליטית ובכל מקום - לא נוותר על קולנו ועל מקומנו בחברה הישראלית. הימים שבהם נאלצנו להסתיר ולהכחיש את זהותנו חלפו ואסור לאפשר שישובו עוד. דווקא עכשיו - כששיח השנאה נגד להט"ב מקצין ברחובות ומתוך הממשלה, נוודא כי מהפכת השוויון רק תלך ותגדל עד שכל אחד ואחת מאיתנו ירגישו בטוחים להיות מי שהם ולהשמיע את קולם בכל מקום.

"בימים שבהם מבקשים להחליש את השלטון המקומי המדד מראה כמה השלטון המקומי עומד כחומת המגן עבור הקהילה הגאה וכמה חשובים השירותים שהרשויות המקומיות מספקים לכל אזרח ואזרחית. במקומות שבהם הממשלה נמנעת לבצע את תפקידה אל מול אזרחים ואזרחיות שכל רצונם שוויון והכלה, נמצאת הרשות המקומית ובזאת טמון כוחה. זו מהפכה מקומית גאה ואנחנו נמשיך אותה במיוחד בתקופה הקרובה עם אירועי הגאווה ברחבי הארץ שהם המחאה הגדולה ביותר בישראל לשוויון ולסובלנות".