רופא גאה
עדיין יש חוסר ידע בקרב צוותי רפואה
ביום חמישי ה-29.5.14 ייפתח במרכז הגאה גן מאיר כנס "לדבר בריאות בגאווה", כנס בריאות לקהילה הגאה ביוזמת המרפאה הגאה של שירותי בריאות כללית בשיתוף המרכז הגאה בגן מאיר. הכנס, שיימשך יומיים, יציג תכנים ייעודיים לקבוצות השונות בקהילה אשר יועברו על ידי מיטב המומחים במקצועות הרפואה השונים, כגון: רפואה מונעת, בריאות נשים, בריאות טרנסג'נדרית, הורות, HIV ועוד.

"לפני מספר חודשים החלטנו ליזום כנס בריאות להט"בי", מסבירים יוזמי הכנס ד"ר רות גופן וד"ר גל וגנר-קולסקו, שהם גם מקימי המרפאה הגאה במרכז הגאה גן-מאיר, "המחשבה היתה לרכז ביומיים את טובי המרצים בתחומי בריאות שונים, כדי שחברי הקהילה יוכלו להגיע ולשמוע הרצאות בנושאים שונים. השתדלנו לרכז את הנושאים הרפואיים המרכזיים המעסיקים אותנו כרופאים בקהילה ומעסיקים את המטופלות והמטופלים שלנו, כאשר המטרה היא העברת ידע והעצמה של חברי וחברות הקהילה, והגברת תחושת הביטחון במפגש עם רופא/ה או כל מטפל/ת אחר/ת. ידע הוא כלי חשוב והגברת המודעות לסוגיות בריאות שונות יכולה לשפר את הבריאות של כל אחת ואחד מאיתנו".

למגר את הבורות, ולשפר את היחס

הכנס ייפתח בפאנל "נגישות להט"ב לשירותי בריאות", שיערך ביום חמישי בשעה 18:30 בנוכחות שרת הבריאות, הגב' יעל גרמן, ויעסוק בנגישות הנמוכה של שירותי רפואה לפלחים שונים של קהילת הלהט"ב. בחלקו הראשון של הפאנל יתוארו הפערים בין נגישות שירותי רפואה ללהט"בים בהשוואה לאוכלוסיה הכללית בישראל ויוצגו נתוני סקר הבריאות הגדול שנערך על ידי ד"ר זהר מור וארגון חוש"ן. בחלק שני, יציגו אנשי מקצוע וטיפול שעוסקים כבר כיום במתן שירותי בריאות ורפואה לפלחים שונים בקהילה הלהט"בית, את הבעיות המרכזיות בנגישות שירותי רפואה ללהט"ב.

40 מרצים מובילים יעבירו במשך ימי הטקס כ-30 הרצאות, ביניהם וגנר וגופן; ד"ר איציק לוי - מנהל מרכז האיידס במרכז רפואי שיבא; ד"ר דני אלון, מומחה למחלות זיהומיות במרכז רפואי ע"ש סוראסקי; ד"ר יעל סופר, מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה במרכז רפואי ע"ש סוראסקי; ד"ר דליה אדמון, מומחית גניקולוגיה פוריות ומיילדות המרכז הרפואי שיבא ועוד.

מלבד הרצאות יהיו בכנס פעילויות שונות, כגון סדנאת כתיבה לעיבוד מצוקה והומופוביה מופנמת, סרטים, תחנה לבדיקות שד ותחנה לבדיקת עור, סדנאת פסיכודרמה, בדיקות למחלות מין, סדנאת החייאת תינוקות, ייעוץ כירורג פלסטי, ועוד. באי הכנס ייהנו ממתחם רפואה משלימה ללא תשלום, סדנאות תזונה, יועצים ועוד

גל וגנר ורותי גופן
לשפר את היחס ואת איכות הטיפול. ד"ר רותי גופן וד"ר גל וגנר-קולסקו

איך נבחרו הנושאים בהם יעסוק הכנס?
"השקענו מאמץ רב לגעת בנושאים שונים ומגוונים שיעניינו את כל חברי וחברות קהילת הלהט"ב על פלחיה השונים. השתדלנו לא להתמקד בחלק מסוים בקהילה, אלא להקיף נושאים רבים ומגוונים ככל האפשר: נשים וגברים, טרנסג'נדריות/ים, נוער, להט"בים ועליה, ביסקסואלים/ות ועוד ועוד".

למה לדעתכם יש צורך ברפואה מובדלת לקהילת הלהט"ב?
"יתכן שבעולם אידיאלי, מטופלת טרנסג'נדרית בבאר שבע הייתה יכולה להיכנס לרופאת המשפחה שלה, לבקש לקבל ממנה טיפול הורמונלי ולקבלו ללא שום קושי. אבל לצערנו העולם לא אידיאלי. עדיין יש חוסר ידע בקרב צוותי רפואה, וכן מטופלים ומטפלות מקבלים יחס להט"בופובי ומפלה במפגשים שונים עם צוותי רפואה. לשם כך הקמנו את המרפאה, ולמטרה זו יזמנו את הכנס: כדי למגר את הבורות ולשפר את היחס ואת איכות הטיפול הרפואי אותו מקבלים מטופלים ומטופלות במפגשים עם צוותי רפואה".

כבר רואים פרי בעמלנו

מרפאת גן מאיר קיימת כבר כחמש שנים, והיא המרפאה הראשונה והיחידה שמיועדת לקהילת הלהט"ב בארץ, כשמטרתה לתת שירות לחברות וחברי הקהילה באווירה פתוחה וידידותית.  וגנר-קולסקו וגופן, רופאי משפחה מומחים בתל אביב, הקימו את המרפאה לאחר שבמהלך עבודתם פגשו מטופלים להטבי"ם רבים שחשו שלא קיבלו מענה טוב מספיק במרפאות הרגילות, צוותי רפואה חסר ידע בנושאי רפואה ייחודיים ללהט"ב, וכן מטופלים רבים נתקלו ביחס להט"בופובי וחששו מפני חשיפת נטייתם המינית או זהותם המיגדרית בפני הצוותים המטפלים.

אין תמונה
תוכניית הכנס

"הרצון של שנינו לשפר את שירותי הרפואה שמקבלים חברי וחברות הקהילה הוא שעמד לנגד עיננו כאשר החלטנו לפתוח את המרפאה. מלבד טיפול בפציינטים, אנו משקיעים גם מאמץ רב בשיפור הידע המקצועי של צוותי רפואה בכל הארץ - שנינו מעבירים הרצאות וסדנאות לסטודנטים לרפואה, לרופאים, לאחיות ולמטפלים שונים בקופות החולים. אנחנו מנסים להגביר את ההכרות של צוותים רפואיים עם הקהילה, לשפר את הידע שחסר וכמובן לשפר את היחס שמקבלים מטופלים. לשמחתנו, אחרי חמש שנות פעילות, אנו רואים כבר פרי בעמלנו: למרפאה רשומים מטופלים רבים ומצטרפות.ים אליה עוד מדי חודש. כמו כן, אנו מוכרים בכל הארץ, ויש אלינו כל העת פניות ממרפאות שונות להגיע לתת הרצאות או פניות לייעוץ".

יש לדעתכם מקום למרפאות גאות נוספות?
"כמובן, כיום מגיעים אלינו מטופלים מכל רחבי הארץ, מכיוון שלעיתים חברות.י הקהילה מרגישות.ים שאינם.ן מקבלים מענה מספק במרפאות באיזור המגורים. אנו משקיעים מאמצים בהרצאות הסברה וייעוצים ישירים לרופאים באיזורים שונים בארץ. נשמח אם עוד רופאים ירימו את הכפפה ויפתחו מרפאות נוספות בארץ, אין ספק שיש בהן צורך"

הכנס יתקיים בתאריכים 29-30.5.14 במרכז הגאה בגן מאיר בתל אביב.

* לעוד מידע על רפואה משלימה

עוד ב-mako גאווה: