ריקוד על עמוד (Pole Dance) הוא כבר מזמן אינו נחלתן הבלעדית של חשפניות גמישות במועדונים מפוקפקים. התחום הפך לספורט לכל דבר, עם הופעות ותחרויות ואפילו אליפות עולם, וייתכן שאף יהפוך לענף אולימפי כבר באולימפיאדה הקרובה. שיעורי הריקוד על עמוד כוללים תרגילים לשיפור כוח, גמישות, חיזוק פלג גוף עליון וחיטוב הגוף.

ניב גרדוס, רקדן בעצמו ומאמן, הגיע אל התחום במקרה. "הגעתי לריקוד על עמוד לאחר שכמה חשפניות פנו אליי וביקשו שאאמן אותן באימוני גמישות", מספר ניב. "ראיתי אותן קצת והתלהבתי מזה, ומפה לשם זה התגלגל, עד שזה הפך עבורי לחלום".

ניב ממשיך להתמקצע כל העת בתחום, כשהמטרה הבאה שלו היא השתתפות בתחרויות הרשמיות. הוא קנה עמוד הביתה ועובד כל הזמן על לימוד תרגילים חדשים לקראת התחרות שתיערך בסוף השנה.

איך היה המעבר ממשקולות לעמוד?

"לפני זה באתי מחדר כושר, שזה באמת עולם אחר, ותמיד חיפשתי את השילוב הזה. יש פה גם את הקטע של הפרפורמנס שמדבר להרבה אנשים. אבל אפשר גם לקחת את זה ולהפוך את זה ממש לאימון כושר. אפשר לתלות עליו TRX, לעשות עליו מתח, אין לזה גבול".

ניב גרדוס, ריקוד על עמוד
"אתה מרגיש את הכאב על העמוד". ניב

זה יותר כיף מחדר כושר?

"בלי ספק. חדר כושר זה לעבוד כמו מכונה, על העמוד יש סוג של סיכון. אתה מרגיש את הכאב על העמוד כשאתה מבצע כל מיני תרגילים וכשאתה לומד תרגיל חדש זו ההרגשה הכי מדהימה בעולם. היופי בעמוד זה שהוא משלב גם את הגמישות, גם את הכוח וגם המון קואורדינציה, טכניקה וקצב, יש זה באמת הכל".

זה משהו שכל אחד יכול לעשות או שצריך איזה שהוא בסיס?

"כל אחד יכול לעשות. השיעורים מחולקים לרמות כך שיש שיעורי מתחילים שבו מלמדים את הבסיס כמו בכל שיעור ריקוד, ולאט לאט אתה צובר את הכוח ואת הביטחון ואז אתה מצליח ללמוד תרגילים יותר מסובכים".

זה משהו שאפשר ללמוד לבד? כמו להתאמן לבד?

"אני מכיר כמה שעשו את זה לבד, אבל הטכניקה שלהם פחות טובה. אני תמיד רציתי לרקוד אז די למדתי לבד ופיתחתי את הגמישות שלי בעצמי. הייתי יושב שעות ומתמתח בכל מיני תרגילים הזויים, ומפה הגיע הקטע שרציתי גם לאמן אחרים".

לשאלה כיצד קרה שסוג ריקוד שנחשב מאוד נשי ומיני סוחף אחריו גברים, לניב יש הסבר משלו: "ריקוד על עמוד של הגברים בכלל לא מגיע מעולם ה-pole dancing של החשפניות, אלא מעולם ה-street workout, שהחל ברוסיה וכיום נפוץ בכל העולם, בו גברים מתאמנים על אלמנטים שונים הניצבים ברחובות העיר כמו עמודי תאורה, ספסלים, מעקות וכדומה, ויוצרים מעין מכון כושר מאולתר בחוץ. מדובר בתרגילים שונים לגמרי מאלו אשר מבצעות בנות על העמוד. בעוד בנות עושות תרגילים יותר נשיים, גברים עושים יותר אקרובטיקה, עמידות ידיים ועוד".

ניגוד בין הגבריות של הגוף לבין העדינות של התנועות

כמו כל ריקוד חושני ואקזוטי, גם ריקוד על עמוד כובש את הקהילה הגאה. מולי דואק, רקדן חובב, חושב שמדובר בסוג של אתגר: " גייז אוהבים את התחום כי יש בו את הניגוד בין הגבריות של הגוף לבין העדינות והסקסיות של התנועות. מה גם, שזה נתפס כדבר נשי, וגייז פשוט חייבים להראות שגם הם יכולים - כגון עקבים, סטריפ דאנס, טוורקינג ועוד".

הדבר הראשון שעלה לי בראש כשצפיתי בסרטון של מולי דואק היה אאוצ'. הדבר השני היה למה הוא עושה את זה לעצמו, והדבר השלישי היה למה אני לא יכול לעשות את זה?

מהצד זה נראה קשה בטירוף. זה באמת מרגיש ככה?

"אתה אפילו לא יודע כמה זה קשה עד שאתה מנסה, ואז אתה מבין. יש תקופה של כמה שבועות של כאבי שרירים וכמה סימנים כחולים, אבל ברגע שזה עובר, הגוף שלך מתרגל ומתחזק. כמובן שכמו כל תחום - הכל עניין של רצינות והתמדה".

מולי דואק, ריקוד על עמוד
"ספורט, כיף, ריגוש ובעיקר שואו". מולי

איך הגעת לתחום?

"הגעתי לריקוד על עמוד ממש במקרה. הייתי בסטודיו בו לקחתי שיעורי היפ הופ וראיתי שיעור אחר על עמודים. המחשבה הראשונה שהייתה לי על זה היא שזה סליזי וזול, אבל כשראיתי נשים וגברים בשיעור שרוקדים את זה כאמנות, ידעתי שאני חייב לנסות. ניסיתי והתאהבתי".

אתה עושה את זה בשביל הספורט? הכיף? הריגוש? השואו?

"אפשר להגיד שאני עושה את זה בשביל הכל ביחד כי זה ערבוב של הכל - ספורט, כיף, ריגוש ובעיקר שואו".

איך זה מרגיש ביחס לסוגי הספורט האחרים שאתה עושה?

"קשה להשוות את זה לסוגי ספורט אחרים, כי כמה שתעבוד קשה בחדר כושר אתה עדיין תגלה בגוף שרירים שלא עבדו מספיק בעבר בשביל להרים את גופך בצורה כזאת. זו אקרובטיקה לכל דבר. צריך לעבוד קשה בשיעורים בשביל כוח ובעיקר גמישות".

האם לדעתך אפשר ללמוד לבד?

"אם משיגים עמוד בחדר עם מספיק מקום, אפשר בהחלט ללמוד לבד - יש הרבה מדריכים אינטרנטיים, אבל היות וזה תחום פיזי הרבה יותר יעיל ללמוד ממישהו (או מומלץ מכמה אנשים שונים)".

עד כמה מפריעה לך הסטיגמה שזה ריקוד של חשפניות?

"הסטיגמה ממש לא מפריעה לי, להיפך - היא מאתגרת אותי כדי להראות שזה לא סתם ריקוד של חשפניות אלא סוג מאוד סקסי של ריקוד אבל הוא יכול להיות גם מאוד גברי וגם מאוד אומנותי - זה תלוי ברקדן עצמו כמובן".

מולי דואק, ריקוד על עמוד
"הסטיגמה לא מפריעה לי, להיפך". מולי

* ניב גרדוס הוא מדריך שיעורי מתיחות core  ו-TRX במידטאון דאנס סנטר ת"א של מור מטולה ומיטל פאר ובסטודיו פאנקי גודס בראשון לציון של נטע לי לוי.