קודם כל, מצאו רופא או רופאה איתם תרגישו בנוח 

כדי שרופא משפחה יהיה מסוגל להעניק טיפול טוב הוא צריך לדעת מה הפרקטיקה המינית של המטופל. המידע הזה עוזר לשאול שאלות ייעודיות ולהציע בדיקות ספציפיות שאפילו לא ידעתם שאתם צריכים. נכון, גם בשנת 2022 יש רופאים ורופאות שיתקשו לקבל זאת, וזה בסדר גמור למצוא רופא או רופאת משפחה חדשים איתם תרגישו בנוח לדבר על הכל. 

טיפול מונע ל-HIV ובדיקות למחלות מין

בשפה הרפואית משתמשים במושג "גבר המקיים יחסי מין עם גברים" ובסל הזה נכנסים גם גברים ביקסואלים. בדומה להומואים, האוכלוסייה הביסקסואלית נמצאת בסיכון מוגבר ל-HIV, אך לעיתים היא בעלת מודעות נמוכה יותר לבדיקות תקופתיות למחלות מין, או לקיומו של טיפול מונע HIV (פרפ), שנכנס לסל התרופות בשנת 2019 ומהווה הגנה מצוינת מפני הנגיף. אז אם אתם גברים ביסים - שאלו את רופאת המשפחה שלכם על פרפ ואם הוא עשוי להתאים לכם. 

אצל נשים ביסקסואליות אחוזי ההדבקה נמוכים יותר, אך אם אתן מקיימות יחסי מין עם גברים ביסקסואלים חשוב לדבר על הנושא ולהגן על עצמכן. נדגיש כי מה שמשנה בסיכון להדבקה הוא אינו הנטייה המינית, אל הפרקטיקה המינית, וגם נשים המקיימות לעיתים תכופות יותר יחסי מין אנאלים נמצאות בסיכון מוגבר להדבקה ב-HIV. במקרה כזה, הרגישו בנוח לדבר על רופאת המשפחה. 

כאמור, בקרב ביסקסואלים המודעות לבדיקות תקופתיות למחלות מין נמוכה יותר, ולכן אם אתם מקיימים יחסי מין עם פרטנרים שונים כדאי להיבדק בתדירות גבוהה יותר - אחת לשלושה חודשים. שימוש בקונדום יכול להוריד את הסיכון להידבק בזיהומים כאלה ואחרים ומודעות למין בריא היא המפתח למניעה, אך חשוב לזכור כי עדיין קיימת אפשרות להידבק בזיהום ללא סימפטומים ולהעביר אותו לאחרים. 

עוד חשוב לזכור כי הבדיקות לגילוי מחלות מין חייבות לכלול גם בדיקות מטושים באזור הלוע ופי הטבעת, משום שבדיקת שתן בלבד אינה מספיקה. בקשו מהרופאת המטפלת בדיקות STD בשלושה אתרים - היא כבר תדע בדיוק על מה אתם מדברים. 

אלכוהול וסמים 

מחקרים שונים הציגו כי ביסקסואלים משתמשים בסמים בתדירות גבוהה יותר מכלל האוכלוסיה, וחלק מהם גרסו כי גם יותר משאר החלקים בקהילה הגאה. חלק מהחומרים הנפוצים ביותר הם פופרס, קנאביס, אקסטזי, אמפטמינים ו-GHB. 

חשוב למצוא רופא או רופאה מטפלת איתה תוכלו לדבר בפתיחות על השימוש בסמים ולקבל את הטיפים הנכונים לשימוש מושכל. השיחה תמיד תתחיל בכך שהדרך הטובה ביותר לצרוך סמים היא לא לצרוך אותם בכלל, אך אם החלטתם להשתמש בכל זאת, כדי לדעת מה הדרך הבטוחה ביותר לשימוש באופן יחסי. מדובר במידע שיכול להציל חיים. 

דימוי גוף 

בעולם בו הרשתות החברתיות הן חלק בלתי נפרד מחיי היומיום, בעיות דימוי גוף הופכות נפוצות יותר עם השנים. בקרב ביסקסולים וביסקסואליות קיימת עליה חדה בהפרעות אכילה כמו בולימיה או אנורקסיה. הפרעות אלה מלוות לרוב בפעילות גופנית אינטנסיבית רבה, ובעוד פעילות גופנית טובה לנו מאוד - היא חייבת להיות במינון הנכון. חשוב למצוא רופא מטפל או איש מקצוע מהעולם הפסיכוסוציאלי אותו תוכלו לשתף בתחושות שכם. 

דיכאון או חרדה

גם דיכאון וחרדה משפיעים על ביסקסואלים באחוזים גבוהים יחסית לאוכלוסיה הכללית, והסבירות עלולה להיות גבוהה יותר בקרב להט"ב שלא יצאו מהארון או אינם זוכים לסביבה תומכת. להט"ב רבים לא מספרים לסביבתם או לרופא המטפל על נטייתם, ומתבגרים וצעירים רבים עלולים לפתח מחשבות אובדניות עקב ההסתרה. שירותי בריאות נפש מותאמים לקהילה הגאה עשויים להיות אפקטיביים יותר במניעה, זיהוי מוקדם וטיפול טוב, לכן חשוב וכדאי לשתף את הרופא המטפל בנטייה המינית - זכרו שקיים בין הצדדים חיסיון רפואי. 

וירוס הפפילומה 

רלוונטי לגברים ונשים ביסקסואלים כאחד - וירוס הפפילומה יכול לגרום לסרטן אצל ביסקסואלים משום שהם חשופים יותר למחלה באזורי הלוע, פי הטבעת ובאיבר המין, בעוד אצל ביסקסואליות הוירוס עלול לגרום לסרטן צוואר הרחם. במקרה הזה, מין בטוח באמצעות קונדום יעיל רק באופן חלקי. אמנם קיימים טיפולים ליבלות הנגרמות כתוצאה מפפילומה, אך הן עלולות לחזור והסיכוי להידבק הופך גבוה מאוד. 

עם זאת, בימינו קיים חיסון אפקטיבי ביותר שמומלץ לעשות. כדאי לעשות אותו מוקדם ככל הניתן, אך ישנם מצבים מסוימים בהם ניתן לקבל את החיסון עד גיל 45. שגו לרופא או הרופאה המטפלת ובקשו ממנה לעשות חיסון נגד וירוס הפפילומה. 

עישון

מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה הראו כי גברים ביסקסואלים מעשנים הרבה יותר מהטרוסקסואלים, לעיתים עד 50 אחוז יותר. כידוע, עישון טבק גורם לבעיות בריאותיות רבות כמו מחלות לב וריאות, סרטן, לחץ דם גבוה ועוד, לכו זו הזדמנות טובה לגשת לרופא המטפל ולבקש עזרה מתאימה, כמו סדנאות גמילה מעישון וטיפולים תרופתיים מתאימים שהוכיחו עצמם יעילים.