זו כבר עובדה בשטח זמן מה: מחלות מין, בדגש על זיבה, כלמידיה או עגבת, נמצאות בעלייה מתמדת בארץ ובעולם. על כך מתעוררת בעיה נוספת - השכיחות שלהן בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים גבוהה ביחס לשאר האוכלוסייה, אבל דווקא הם סובלים לעיתים קרובות מאפליה והדרה במערכת הבריאות. כדי להפוך את המצב הזה למטריד עוד יותר, פעמים רבות בדיקות הסקר אינן נעשות בצורה טובה ועל פי ההמלצות, ולכן רבים המקרים בהם התוצאות אינן תואמות את המציאות. 

חשוב לזכור שמחלות מין כמו זיבה וקלמידיה אינן תסמיניות לרוב, כך שאם לא נבדקים באופן תכוף ועקבי מתרבות הפעמים בהן לא יודעים על הדבקה פעילה, אך בהחלט ממשיכים להדביק אחרים. לצד העלייה בשיעור מחלות המין, אנחנו גם עדים לעמידות של חיידקים לאנטיביוטיקה, בדגש על זיבה. 

עד לשנים האחרונות היה ברור מה צריך לעשות כדי להימנע ממחלות מין, בין אם מדובר בשימוש בקונדומים, בדיקות תכופות, טיפול מהיר והודעה לפרטנרים. אבל למרבה הצער, בתקופת הקורונה גילינו שאצל מרבית האנשים שינויים התנהגותיים יכולים להחזיק מעמד רק לזמן קצר, ובעוד יש להמשיך להעלות מודעות למחלות מין באמצעות קמפיינים וחינוך לבריאות מינית בקרב מטופלים ומטפלים כאחד, זה פשוט לא מספיק. 

עם המציאות המורכבת הזאת, גדולי הארגונים כמו המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) עוברים בימים אלה תהליכי אימוץ הדרגתיים של שיטות חדשות למניעת מחלות מין. אז אם מצאתם את עצמכם בשנים האחרונות נדבקים במחלות מין לעיתים תכופות יותר, אתם חייבים להכיר את ארבע הדרכים החדשות בהן ניתן להימנע מכך, על היתרונות והחסרונות של כל אחת. 

בדיקות לגילוי מחלות מין (צילום: New Africa, Shutterstock)
בדיקות לגילוי מחלות מין | צילום: New Africa, Shutterstock

דוקסי-פפ: גלולת הבוקר שאחרי 

בשנים האחרונות נערכו מחקרים משמעותיים בטיפול אנטיביוטי העונה לשם דוקסילין לאחר מגע מיני (DOXYPEP). באחד המחקרים הראשונים שנערכו בצרפת ב-2017 בקרב 232 גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, נבדקה ירידה במחלות מין כאשר נוטלים דוקסילין (200 מ"ג) עד 72 שעות אחרי מגע מיני ללא קונדום, בהשוואה לקבוצה אשר אינה נוטלת את הטיפול. 

רוב המטופלים נטלו דוקסילין תוך 24 שעות מרגע המגע המיני, והמחקר הראה כי קיימת ירידה של בהיארעות ההדבקה בכלמידיה (70%) ועגבת (73%). עם זאת, לא נצפתה ירידה משמעותית כשזה מגיע להידבקות בזיבה. 

במחקר דומה שבוצע בסן פרנסיסקו לאחרונה בקרב 501 גברים ונשים טרנסיות, נמצאה ירידה משמעותית בשיעור הכלמידיה (88%) ועגבת (87%), ואף גם ירידה במקרי ההידבקות בזיבה (55%). שיעורים מעט נמוכים יותר, אך עדיין משמעותיים, נמצאו גם באנשים החיים עם HIV. 

לאחרונה יצא המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בהצהרה כי הוא בוחן הכנסה של טיפול זה להמלצותיו, בהתאם לתוצאות מחקרים אלה, וכי האפקטיביות נמצאה רק בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ונשים טרנסיות.  

הסיבה להיסוס של ארגוני הבריאות הוא בין היתר חשש מהחמרה בעמידויות לדוקסילין, אך ככל שהזמן עובר נדמה כי במקרה של דוקסי-פפ, יחס העלות אל מול התועלת דווקא משתלם. בכנס שנערך בחודש שעבר, הוצגו נתונים שקבעו כי לא נגרמה עמידות משמעותיות כתוצאה משימוש בטיפול. כן הייתה עלייה קלה בעמידות לזיבה, אך מכיוון שמראש לא מדובר בתרופת הבחירה לזיבה מדובר בממצא לא משמעותי במיוחד. כן חשוב לזכור כי שימוש תכוף באנטיביוטיקה יכול לגרום לעמידויות גם בחיידקים אחרים שאנו עלולים לשאת, ונזכיר כי גם כיום נעשה שימוש בדוקסילין לטיפול ממושך כמניעה למלריה. 

חיסון לזיבה? כמעט! 

רצף מחקרים מעניין שנערך בשנים האחרונות מראה כי החיסון למנינגוקוק מסוג B (בקסרו) יכול להפחית גם הדבקה של זיבה, זאת לאור הדמיון בין החיידקים הגורמים לשתי המחלות הללו. מחקר שפורסם בכתב העת הנחשב לנסט הציג ירידה של 40%  בהדבקה בקרב גברים ונשים פעילים מינית בגיל 16-23. מחקר אוסטרלי שפורסם בלאנסט הציג ירידה של כ-33% בקרב בני נוער וצעירים, ובחודש יוני האחרון פורסם מחקר נוסף שהראה ירידה של 46% במקרי זיבה בקרב צעירים בקליפורניה. עם תוצאות כאלה, אנחנו בדרך הנכונה לחיסון שיפתור אותנו לחלוטין מזיבה. 

חיידקי זיבה (צילום: Kateryna Kon, Shutterstock)
חיידקי זיבה | צילום: Kateryna Kon, Shutterstock

חיסון לדלקת קרום המוח ודוקסי-פפ

כיום החיסון לדלקת קרום המוח מסוג B נמצא וזמין בארץ, אך אינו בסל הבריאות ומומלץ רשמית עבור מבוגרים מדוכאי חיסון ואלה החיים עם HIV. באותה נשימה, דלקת קרום המוח היא מחלה נדירה ומסכנת חיים בפני עצמה, ועל כן יש לדון כל מקרה לגופו ולהחליט ביחד עם רופאת המשפחה האם יש מקום לבצע את החיסון, זאת בהתאם לסיכון של כל מטופל. 

ואם כבר, אז למה לא ביחד? במחקר שנערך בצרפת והוצג לאחרונה בדקו את הירידה בשכיחות מחלות מין, זאת כאשר מבצעים חיסון לדלקת קרום המוח מסוג B אותו משלבים עם דוקסי-פפ. במחקר השתתפו 502 גברים שחולקו לקבוצות שונות, ואלו שנטלו דוקסילין הציגו ירידה משמעותית בכלמידיה (89%), עגבת (79%) וזיבה (51%). אלו שקיבלו את החיסון המדובר הציגו ירידה של 50% הדבקה בזיבה, אך באלה שקיבלו גם חיסון וגם דוקסילין לא ראו אפקט מצטבר.

שטיפת פה ליסטרין, ברצינות 

מחקר שפורסם ב 2016 בדק האם שטיפת פה עם "ליסטרין" מכיל אלכוהול עשויה למנוע המצאות של זיבה בלוע. זה הרגע לציין כי זיבה בלוע הרבה יותר נפוצה מאשר כלמידיה בלוע, אשר נחשבת לנדירה. 

המחקר אמנם היה קטן אבל הציג תוצאות משמעותיות שהוכיחו כי שטיפות פה עם ליסטרין הצליחו להוריד משמעותית את העומס החיידקי של זיבה, זאת לעומת שטיפות במים סטריליים. המחקר כלל 196 חיוביים לזיבה שהגיעו לטיפול, מתוכם 58 איש היו חיוביים בתרבית גרון. 84% היו חיוביים לאחר שטיפה במים סטריליים, אל מול, שימו לב, 52% לאחר שטיפות ליסטרין. 

עם זאת, מאז פורסם עוד מחקר שלא הציג אפקטיביות בשטיפות אלה ולכן עדיין יש צורך במחקרים נוספים. אבל מצד שני, מדובר בשטיפות פה די שגרתיות, אז כך או כך - אין לכם מה להפסיד. 

ד"ר רועי צוקר, מומחה לרפואת להט"ב (צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב)
ד"ר רועי צוקר, מומחה לרפואת להט"ב | צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב

עד שארבע השיטות שהזכרנו יהפכו לפרקטיקות שזוכות לבקרה מצד הצוותים המטפלים, חשוב לזכור כי שימוש בקונדומים, בדיקות וטיפול בזמן הם עדיין החלק המהותי ביותר בטיפול נגד מחלות מין. שמרו על עצמכם ועל הפרטנרים שלכם.