מחקר שפורסם בשנת 2018 חושף מקרה של אישה טרנסית בניו יורק שהצליחה לייצר נוזל לקטי כחלב-אם לאחר טיפול הורמונלי, בטרם נולד בנה אותו נשאה זוגתה. האישה המדוברת החלה בטיפול הורמונלי כשלושה חודשים לפני שהצליחה להפיק כ-236 מ"ל חלב-אם ביום, למשך שישה שבועות, שלאחריהם היא החליפה את ההנקה בפורמולה, זאת בשל הצורך בכמות גדולה יותר. 

בעוד שהמחקר ההוא אישש מדעית את מה שידעו כבר מזמן הרבה נשים טרנסיות, מחקר חדש אותו ערכה החוקרת איימי ק. וויימר, ופורסם במאי האחרון ב-Journal of Human Lactation, שופך אור על התרכובת התזונתית של חלב האם המופק בגופה של אישה טרנסג'נדרית, ומאשר את מה שנצפה כבר אז: התרכובת התזונתית בריאה לתינוק, וגם "הצמיחה, ההאכלה והרגלי המעיים מתפתחים בצורה נאותה", כך על פי רופא הילדים שליווה את המחקר ב-2018.

המחקר החדש מבוסס גם הוא על מקרה אחד של אישה טרנסית בת 46, אשר רצתה לתמוך בבת זוגה בתקופה שלאחר הלידה באמצעות סיוע בהנקה. בחודשי ההריון ועד הלידה עברה האישה טיפול הורמונלי, זאת בדומה לאישה מהמחקר של 2018, ולאחר הלידה היא גילתה שהיא מסוגלת לשאוב כ-150 מ"ל של חלב-אם ליום, במהלך חמש שאיבות ביום. כשבועיים לאחר הלידה היא החלה להניק פעם או פעמיים ביום, יחד עם בקבוק חלב-אם שנשאב מבעוד מועד והיה זמין במקרה הצורך. 

במחקר החדש של וויימר היא ניתחה את התרכובת התזונתית של חלב האם שהופק, זאת כדי להבין אותה יותר טוב. היא מצרה כי החלב "הציג ערכים של חלבון, שומן, לקטוז, ותוכן קלורי שווה ערך או גבוה מהסטנדרט של חלב אם". האישה הטרנסית שעמדה במוקד המחקר סיפרה על ההשפעה העצומה שהייתה להנקה עליה ועל מערכת היחסים שלה עם התינוק, והמחקר מציין שהיא חשה כי ההנקה "ממלאת אותה בצורה רגשית", אך גם תורמת מבחינה פרגמטית בסיוע לבת הזוג. "אני מרגישה כל כך טוב שהצלחתי לעשות את זה עם התינוקת שלי ולחוות קשר כל כך משמעותי איתה בימיה הראשונים. זה משהו שהרבה אמהות זוכות לו ובהחלט הרגיש מיוחד" אמרה האישה. 

המחקר אמנם מצא שהחלב בריא מבחינה תזונתית, אך מבחינה כמותית הייצור איננו מספק כדי לתחזק הזנת תינוק בריא כך שיגדל "בצורה עצמאית". המחקר מציין שזה קורה, לפחות באופן חלקי, בגלל שתדירות ההנקות המלאות פחותות מהתדירות המומלצת של בין 6-8 הנקות ביום. במקרה של הזוג שנבדק זה לא היה קריטי היות ושני ההורים מניקים, כך שלא נוצר מחסור. במחקרה ציינה וויימר כי באופן יחסי "נפח ייצור קטן של חלב-אם נרשם גם בשני המחקרים הקודמים על מקרי הנקה בנשים טרנסיות".

הנקה (צילום: wong sze yuen, shutterstock)
צילום: wong sze yuen, shutterstock

נשים טרנסיות מעידות על מסע ההנקה שלהן

נדרש מחקר נוסף כדי להבין את המורכבויות של הנקה, או הזנת חזה אצל נשים טרנסיות או א.נשים מגוונים מגדרית. יחד עם זאת, בזמן שכולנו מחכות שעולם המדע ידביק את הפער עם מה שקורה בשטח, יש מספיק עובדות איזוטריות והוכחות שיכולות לסייע להורים על הקשת הטרנסית להבין יותר טוב כיצד הם יכולים להניק את הילדים שלהם.

פעילה בולטת לקידום הנקה אצל הורים על הקשת הטרנסית היא נומינל נעמי, דוקטורנטית ואמא לשלושה שמזדהה בתור א-בינארית, ומרבה להתדיין ברשתות גם מול אנשים פחות סובלניים כלפי להט"ב וטרנס. היא גם מדברת רבות על החוויה שלה בהנקה, ועל אף שהיא עוסקת בפעילות אקטיביסטית נהדרת למען הקהילה הטרנסית, דווקא ההנקה היא הסיבה שנעמי הפכה מטרה לבריונות רשת אלימה או תלונות רבות על התעללות בילדים. 

נעמי, פעילה לקידום הנקה אצל הורים על הקשת הטרנסית (צילום: nominalnaomi, Youtube)
נומינל נעמי, פעילה לקידום הנקה אצל הורים על הקשת הטרנסית | צילום: nominalnaomi, Youtube

נעמי מספרת שהיא והפרטנרית שלה (שלה ילדים מנישואים קודמים) החליטו שנעמי תהיה זו שתניק בשל בעיות בגופה של בת הזוג ולוח זמנים צפוף בעבודה, מה שלא מאפשר תדירות מספקת של הנקות ביום. נעמי פשוט הייתה יותר פנויה. "בתור חוקרת, לי יש לוח זמנים הרבה יותר פנוי", מסבירה נעמי, "כך שלמעשה יכולתי להפיק את כמות החלב המספקת שהתינוק שלנו צריך. זה עבד לנו טוב בסוף, זה משהו שבתור אמא תמיד רציתי לעשות. זה גרם לי להרגיש קרובה לילד שלי בצורה כל כך אימהית. זה טבעי וזה מרגיש כל כך נכון להיות מסוגלת לספק את הצורך של הילד שלי בצורה כזאת".

כשנעמי החליטה לפתוח ולדבר ברשת על חוויית ההנקה שלה היא לא שיערה מעולם כמה בריונות תיאלץ לספוג, וחלק מתגובות הזעם השאירו אותה מפוחדת. "אנשים איימו לתקוף אותי בפומבי, אדם אחד ניסה לחשוף את הפרטים האישיים שלי ברשת והגיש תלונה במחלקת השירותים לרווחת הילד במדינה שאני לא גרה בה", אמרה בכאב. "זה מטורף כמה אנשים ממש ירצו לפגוע בי רק כי אני רוצה לספק את הצורך הבסיסי של התינוק שלי. אם אתן על הקשת הטרנסית, אתן יכולות להיות אמהות, אתן יכולות להקים משפחה ואפילו להניק את הילדים שלכן. הדבר היחיד שעוצר אתכן זה הפחד של אנשים והשנאה שלהם, ואני לא אתן לזה להיכנס ביני לבין לאהוב את המשפחה שלי בצורה הכי טובה שאוכל".

מיקה מיניו פאלואלו (צילום: Twitter)
מיקה מיניו פאלואלו | צילום: Twitter

נעמי היא לא האישה הטרנסית היחידה שסופגת אלימות רשת בשל בחירתה להניק. בחודש יולי האחרון בריטניה געשה סביב אישה טרנסית נוספת בשם מיקה מיניו פאלואלו, לאחר שהתראיינה בחדשות כשהיא מניקה את תינוקה בכתבה בנושא עלויות חשבון המים. חברת הפרלמנט הבריטי מטעם מפלגת הלייבור אף פרסמה בטוויטר פוסט טרנספובי בו היא טוענת שהאישה היא "אינה אם שנאבקת, כי זכרים ביולוגיים אינם יכולים לשאת היריון או ללדת". כמו נעמי, גם על מיניו פאלואלו דיווחו למחלקה לשלום הילד, שפתחה בחקירה שבסיכומה מצאו שלא היה כל איום על התינוק.

@nominal.naomi #transjoy #queerjoy #nominalnaomi #transmother ♬ original sound - nominal.naomi