>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

דורון מדלי (צילום: אלעד וייסמן)
סוס מנצח. דורון מדלי | צילום: אלעד וייסמן

בחמישי בערב תעלה ג'ולייטה על בימת הקדם אירוויזיון ביחד עם עוד 9 מתמודדים נוספים ו-20 שכבר השתתפו בתחרות הטרום-קדם אירוויזיון המסורבל אבל ראוי להערכה של רשות השידור. היא תתחרה על הזכות לייצג את ישראל בתחרות היוקרתית ולהביא את הדוז-פואה לירושלים. משימה כמעט בלתי אפשרית, בהתבסס על ההצלחות שלנו בעשור האחרון. הכוונה לכשלונות.

אבל נראה שחוץ מהזמרת וארבעת הרקדנים שילוו אותה על הבמה, יש מישהו אחר שהולך להתרגש אפילו קצת יותר. יוצר השיר, דורון מדלי, שעבורו מדובר בלא פחות מחלום שמתגשם. "תרשה לי לא להתבייש לחלוטין ולהגיד בלב שלם: האירוויזיון הוא חלק משמעותי ביותר בחיים שלי", הוא אומר לי בין השקה לחזרה, "מאז שאני ילד שנשאר ער עד מאוחר כדי לראות את התוצאות. אני חושב שאחד הזיכרונות הראשונים שלי הוא של עפרה חזה על הבמה עם 'חי', כשהייתי בן חמש בשנות ה-80' הנוצצות. אני אוהב את המוזיקה הזאת, אני אוהב קיטש, אני אוהב שזה גדול מהחיים, אני אוהב שפות זרות, אני אוהב את הבינלאומיות של התחרות הזאת. אני אוהב אירוויזיון".

מדלי (35) מאמין כי הרבה מאד מהיכולות המקצועיות שלו כבמאי וככותב להיטים קשורות לעובדה שגדל על התחרות הזאת. "לפני כמה שנים, זכיתי לביים שני שירים של ישראל בתחרות, את בועז מעודה ואת הראל סקעת. זו חוויה מקצועית בלתי נשכחת, לעבוד במשדר כל כך מפואר שמשודר למאות מיליוני צופים. ויש לי חלום אחד בחיים- שיר שלי מייצג את ישראל בתחרות. זה נראה לי חיבור מספיק טוב, לא?".

הוא נולד ברמת השרון, ואת ילדותו העביר בין חוגי תיאטרון ומוזיקה. מייד אחרי הצבא המשיך המשך טבעי של החיים בתור במאי, והתגלגל אל מאחורי הקלעים. בין היתר, עבד עם במאי האירועים, ירון מאירי, וצבר ניסיון רב בצילום, עריכה, בימוי, ניהול אומנותי, שיווק, פרסום וכל מה שצריך לדעת כדי לארוז חבילה אחת גדולה ומצליחה. ב-14 השנים האחרונות הוא חי בתל אביב.

"השיר המושלם לייצג את ישראל"

השיר "פנטזיה", שכתב הוא שיר דאנס-פופ עם נגיעות אוריינטליות, כשעל ההפקה המוזיקלית והעיבוד אחראי ג'וני גולדשטיין. זה שיר מהסוג שעבד בשנים האחרונות טוב מאד למדינות השכנות אבל כזה שישראל נמנעה מלשלוח. "אם נסתכל על השכנות שלנו - טורקיה, יוון, ארמניה והבלקן- כולן שולחות שירים כאלה, וזוכות. אני חושב שהגיע הזמן שישראל תראה לכולם שגם אצלנו יודעים לעשות שמח".

ג'ולייטה ודורון מדלי (צילום: אביב חופי)
חוגג עם ג'ולייטה באירוע השקת שירי התחרות באוויטה | צילום: אביב חופי

יודע כל חובב אירוויזיונים טירון, כי חוץ מהמילים והלחן להופעה החיה השפעה מכרעת על הצלחת השיר. אם לשפוט לפי מדלי, הולך להיות שמח מאד על בימת הקדם. "ג'ולייטה תהיה מוקפת בארבעת הרקדנים הכי טובים וחתיכים שיש בארץ". לשאלתנו, עד כמה סקסי הולך להיות הנאמבר, הוא עונה: "עירום גברי זה תחביב אהוב עלי במיוחד, אבל אני מעדיף את הרמיזה על ההפשטה המלאה. להשאיר משהו לדמיון".

ותודה לריהאנה

לדבריו, המוזה לשיר היא "מלכת הלהיטים הבלתי מעורערת", ריהאנה. "לריהאנה היתה שנה לא תיאמן מבחינת רצף להיטים בזה אחר זה. השיר 'פנטזיה' נכתב בקיץ, אחרי שבכל מקום היה אפשר לשמוע את ריהאנה עם WE FOUND LOVE. הטירוף הזה שמרקיד מאות מיליונים בעולם עורר בי את החשק. הלהיטים שלי בארץ מרקידים את כולם, ובא לי אירופה. בהתחלה, בכלל כתבתי את השיר במחשבה להגיש אותו לקדם אירוויזיון של מדינות אחרות, עד שג'ולייטה הרימה את הכפפה. מאד מסקרן אותי איך הקהל הישראלי יגיב, והאם הוא ישלח אותנו לשבדיה".

אם יעבור את הקהל הישראלי, מדלי בטוח שהקהל האירופי יתחבר לפנטזיה שהוא רוקם להם. "הייתי באירוויזיון פעמיים. הקהל רוצה לרקוד, וכל תבלין אתני שאתה מכניס לשיר, מעיף את האירופאים באוויר. זה מה שמושך כל כך במזרח התיכון. אני אצטט את ג'ניפר לופז באומרה: IT’S A NEW GENERATION, OF PARTY PEOPLE. מספיק עם הבלדות. חייבים לעשות שמח. במשך העשור האחרון זכתה בלדה אחת. כל השאר- שמחה וצהלה".

ג'ולייטה והרקדנים (צילום: תומר ושחר צלמים)
בחזרות. ג'ולייטה והרקדנים | צילום: תומר ושחר צלמים

חוץ מדעתו המקצועית והלא משוחדת, מסתמך מדלי על התגובות אותן הוא מקבל מאז הופץ השיר. "רק לפני שבוע נחשף השיר שלנו, ומאז התגובות הן מעולות ומשמחות מאד. היינו באוויטה ביום ראשון עם כל מתמודדי הקדם, והיתה הרגשה מצויינת".

לשאלה מה הסיכוי אל מול השירים האחרים, הוא עונה בלי היסוס: "לא יהיה כאן שום פוליטיקלי קורקט. שמעתי את כל השירים, ודעתי היא ש'פנטזיה' הוא השיר המושלם ביותר להחזיר את ישראל לצמרת האירוויזיון בשבדיה".

איזה שירים מהתחרות אתה אוהב?
"אין סוף לשירים שאני אוהב מהתחרות, אבל אלה השירים שאני שומע כמעט כל יום, המון שנים. מהעולם, את השיר של סלין דיון שניצח ב 88'- מושלם למקלחת, השיר של קרולה השבדית שניצח ב 91' – מושלם להרמות והשיר "רפסודיה" של מיה מרטיני האיטלקיה המהפנטת מ- 92', פשוט שיר יפהייפה".

טקס פרסי אקום, דורון מדלי (צילום: ענבל צח)
על הבמה טקס פרסי אקו"ם | צילום: ענבל צח

אבל לא רק דיוות מחו"ל זוכות ממנו לפרגון. "השיר 'שרה ברחובות' של ריטה הוא השיר היפה ביותר שנכתב בשפה העברית (כן, כן, אני מגזים, אבל אני באמת חושב ככה). והביצוע המקורי שלו, שלא מופיע על שום דיסק, אבל מככב אצלי באייפון, הוא ביצוע מושלם מבחינת עיבוד והפקה. את 'כאן' של אורנה ומשה דץ אני יכול לשמוע בלי סוף, אחד הביצועים המושלמים ביותר ששלחנו אי פעם. התזמורת של קובי אשרת זה מדהים. הלוואי והיו מחזירים את התזמורות לאירויזיון, ו'הורה' של אבי טולדנו זה שיר ענק שעושה שמח".

"הפתיחה של סלין דיון הופכת אותי לאדם אחר"

כחובב אירוויזיונים גאה בעצמי, אני שואל את מדלי לתפיסתו בנוגע להצלחת התחרות בקרב גייז. "האירוויזיון להומואים הוא כמו המונדיאל לסטרייטים, ולמרות שהומואים אוהבים להגיד שהם גם אוהבים כדורגל, אנחנו בעיקר אוהבים כדורגלנים. מדובר בתחרות מותחת, עם הצבעות ותוצאות, עם הרבה צבעים ודגלים והרגשת שייכות לאומית, יש פה מסורת של עשרות שנים של שואו וגלאם, והמון שירים גדולים מהחיים מרוכזים בשלוש דקות שבכל פעם שאתה שומע אותם, אתה מוצף זיכרונות ורצון עז לצאת במחול, או לצרוח את הפזמון. כשאני שומע את הפתיחה של השיר של סלין דיון, אני הופך לאדם אחר בשניה. שלא לדבר על HERO של שרלוט פירלי. הומואים אוהבים להרים. מה יותר מרים מלהיט כמו "אופוריה" של השבדים משנה שעברה".

"לא מקנא בזמר או זמרת חד מיניים"

כמי שלא מבייש את הסטטיסטיקה בעצמו, מדלי יודע על מה הוא מדבר. הוא יצא מהארון בגיל 25 ("מאוחר מדי, ולא בבת אחת"), ולדבריו, זו לא היתה הפתעה לאף אחד. "מאז ומעולם הייתי הומו. מעולם לא היתה לי מערכת יחסים עם בחורה. אני שמח שהעולם התקדם, ושישראל מובילה מאד בהתקדמות שלה, ושצעירים וצעירות בוחרים להיות מה שהם מרגישים מגיל מאד מוקדם. אני חושב שאם אתה מקשיב למה שעובר לך בראש, ורק אתה יודע מה עובר לך בראש, עדיף שתהיה אתה עצמך בהקדם האפשרי. השנים של השקרים והסודות עושים שריטות עמוקות מדי במוח".

הנטייה המינית מעולם לא פגעה בקריירה של מדלי, שהפך בשנים האחרונות לאחד היוצרים הפוריים ביותר בישראל עם שירים רבים שכתב לזמרים וזמרות מהזמר הים תיכוני, בהם שלומי שבת ("אבא"), מאיה בוסקילה ("בלעדיך"), עידן יניב ("שמחה"), אייל גולן ("אם יש גן עדן"), וזו באמת רשימה חלקית. 

כיוצר הומו, אתה מוצא קושי בכתיבת שירים "סטרייטיים"?
"את השירים שכתבתי מגבר לגבר אספתי בדיסק שלי ,שיצא לפני חמש שנים ונקרא 'תהום'. זה היה לי הכי טבעי, ולא חיפשתי להתחבא. אני אוהב את העברית, ואת המשחק בה. יש דברים שנשמעים יותר טוב בלשון זכר לנקבה, יש ההיפך, ויש גם את כל האופציות האחרות. כל שיר נכתב בהתאם לזמר המבצע אותו, ולמה שעובר לי בראש. למשל, מורן מזור, בדיסק הבכורה שלה שיצא בקרוב, שרה שיר שכתבתי 'תאומה בנפש' - שיר חברות בין שתי נשים באופן מובהק. אפשר לקחת אותו לכל כיוון. אצל הראל סקעת, בשיר "המאה ה 21", בפירוש אפשר לשיר את הפזמון בלשון זכר או נקבה, כל אחד יכול לבחור. הראל ואני בחרנו ביחד את לשון הזכר לנקבה, כדי לאפשר ליותר אנשים להתחבר אליו. זה לא פגע בחיבור של הומואים ולסביות אליו".

דורון מדלי וג'ולייטה (צילום: תומר ושחר צלמים)
כבר חברים טובים | צילום: תומר ושחר צלמים

מה אתה חושב על זמרים הומואים וזמרות לסביות בארון בז'אנר הים תיכוני?
"אני לא מקנא בזמר או זמרת חד מיניים, ללא קשר לז'אנר הים תיכוני. העברית לא מאפשרת לנו להתחבא מאחורי המילים, כמו אנגלית למשל. הכל מאד ברור. החלוקה לזכר ונקבה. בחור שר לבחורה. בחורה שרה לבחור. כל שינוי ותעוזה מרעיד את אמות הסיפים. לצערי יציאה מהארון לא מאפשרת בארץ קריירה מוזיקלית תקינה, מבלי שכל פיפס ייחקר תחת זכוכית מגדלת מינית. יהודית רביץ, קורין אלאל ויהודה פוליקר יצאו מהארון בפני הציבור בגיל מאד מאוחר, אחרי שאי אפשר לקחת מהם את ההישגים האדירים והנצחיים שלהם כיוצרים ומוזיקאים. הראל סקעת לעומתם סבל מקטנוניות מזעזעת של התקשורת על כל מילה שהוא שר".

על פי היכרותך את הקהל הים תיכוני, אתה מאמין שהוא יקבל זמר מהקהילה הגאה?
"הקהל הים תיכוני הוא מאד שחור לבן- או שהוא אוהב אותך, או שלא. לדעתי, למרות מה שנוטים לחשוב, דווקא מי שמכיר את הקהל הזה יודע- אם אוהבים אותך, לא אכפת להם מה נטייתך המינית. אבל תוך כדי, אני חוזר ואומר, עניין העברית הוא בעייתי מאד. השירים המזרחיים מבוססים על היחסים בינו ובינה, והשפה בשירים היא לא מורכבת ואין בה רבדים עמוקים. היא ישר לפנים וזה יכול לגרום לבעיה".

לסיום, אני שואל אותו על אחד הנושאים החמים בתקופה האחרונה - מאבקם של הומואים למען שוויון זכויות בכל הקשור לשירותי פונדקאות בישראל. "רבים מהחברים שלי עובדים קשה ומשקיעים את מיטב כספם כדי להביא ילדים לעולם. הסכומים הם לא שפויים. רב החברים שלי בעלי אמצעים, אז אין להם בעיה עם ההוצאה הזאת, אבל זה בפירוש לא הגיוני המכשול הזה. בתור אחד הפעילים המרכזיים של המחאה החברתית בקיץ לפני שנתיים, אני חושב ששוויון, חופש, זכויות אדם - כל המילים המפוצצות האלו, מתכוונות לפרקטיקה הזאת בדיוק. לכל אדם יש זכות להביא ילד לעולם, ולא יתכן שהמדינה תציב בפניו מכשולים. לנטייה מינית אין שום קשר לעניין".

>> למה הומואים אוהבים את האירוויזיון?

>> "המדינה לא תמנע ממני להיות אבא"