>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

בחורים קוראים ספר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ספרים, רבותיי, ספרים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
שבוע הספר היה תמיד מהאירועים האהובים עלי בשנה. המוני דוכנים, אלפי ספרים שאני חייב להניח עליהם את היד ובעיקר- הוצאה על חשבון ההורים (כי ספרים זה חשוב). השנה יחגג האירוע בין ה6 ל16 ביוני ברחבי הארץ ולאחר שפרסמנו את רשימת הספרים הגאים הישראלים, הגיע הזמן לנצל את האירוע המבורך ולפזול אל מעבר לים לכיוון היצירה הגאה המשמעותית שממש לא כדאי לפסוח עליה בין הדוכנים.

ספרות גאה: מצעד הספרים שאתם חייבים לקרוא

1. תמונתו של דוראין גריי - אוסקר ווילד

"אכן יפה הוא להפלא. שפתיו אדומות ומשורטטות בקווים מעודנים, עיניו התכולות מפיקות חרות ושלווה ותלתליו זהובים ומסולסלים. היה בו משהו בפניו שאילץ כל אדם לבטוח ולהאמין בו. תום נעורים היה בו וכן טוהר התאווה הסוערת אשר לנעורים".

כך מתאר ווילד את דוריאן גריי בספרו המפורסם מ1891, שנותר מערער ומטלטל עד היום. דיוקנו של דוריאן היפה מצויר בנערותו על ידי ידידו המאוהב בו, אך עם הזמן, שחולף בעוד שתומתו של דוריאן מתלכלכת, רק התמונה מכעירה ומזדקנת ואילו דוריאן נותר צעיר ויפייפה כפי שהיה.

כשיצא, הרומן נחשב לא מוסרי וולגרי ובסופו של דבר שימש את תובעיו של ווילד, הומוסקסואל מוצהר, במשפט נגדו שנגמר במעצר והגליייה עד מותו. ווילד כותב בהקדמה המפורסמת לספר המדהים הזה (אשר תורגם כמה פעמים ועבר כמה אדפטציות למסך): "אין ספרים מוסריים ואין ספרים בלתי מוסריים. ספרים נכתבים בכשרון, או בחוסר כשרון, זה הכל. (...) החודרים מתחת לשטח עושים כן על אחריותם".

אין תמונה
אוסקר ווילד, המחבר של "תמונתו של דוריאן גריי". מופת

2. הכשרון של מר ריפלי - פטרישיה הייסמית'

רובינו מכירים את דמותו של טום ריפלי מהסרט המופתי בעל אותו השם מ-1999 עם מאט דיימון, גווינית' פאלטרו וג'וד לאו. אבל לפני הסרט המוכר, יצאה סדרת חמישה ספרי מתח ופשע הידועה בכינויה 'הריפליאדה', החל מ1955 עד 1991.

בתחילתה, טום ריפלי הוא צעיר חסר כל, מלבד כשרונו- לחקות, לזייף ולהתחזות. בספר זה, הראשון בסדרה, נוסע ריפלי לאיטליה, שם הוא פוגש את דיקי גרינליף, נהנתן מקסים ויפה תואר. בעוד שהסרט מבהיר שריפלי מתאהב בדיקי, הספר לוקח דרך יותר עמוקה לכיוון היחס הדואלי בין הרצון להיות מישהו, לבין הרצון להיות עם מישהו. מה שבטוח הוא שריפלי מקנא בחברתו של דיקי ורוצה אותו לעצמו, עד שהוא חוצה את הגבול, רוצח אותו ונוטל את זהות הגבר שהוא מעריץ.

במהלך אירועי הספר, והספרים הבאים, טום ריפלי מתדרדר לכדי פושע חסר מצפון (שגם עוטה עליו באחד מהם תחפושת דראג), אך הספר הראשון עוד מדגיש את הרגישות המוכרת של התאהבות חסרת גבולות, וההשלכות האפשריות הקיצוניות שלה. קצת כמו ווילד ומאן, גם כאן יש התעסקות רבה עם האובססיה שיכולה לעלות באהבת גבר לגבר, וההשלכות הטראגיות שלה.

3. מוות בונציה- תומאס מן

גוסטאב פון אשנבאך הוא סופר גרמני מפורסם וזקן המחליט לצאת לטייל באיטליה, שם נופלות עיניו על נער יפייפה בשם טאדז'ו ומתחיל סיפור אהבה חד צדדי, מרוחק ואובססיבי ששולח את הסופר בעיקר אל תוך נימי נפשו שלו, ולבסוף (הייתי אומר ספויילר אבל לסיפור קוראים 'מוות בונציה') אל מותו. הספר נכתב על ידי תומאס מאן, פורסם ב1912 ודן לא מעט במה היא אהבת גבר לנער, למה היא מיוחדת ושונה, כמה היא מלבה את היצר וכמה היא נשגבה. כמו אשנבאך, יש הטוענים שגם מאן עצמו הרהר, בצורה מעשית פחות או יותר, בנשגבותם והרסנותם של

ההומוארוטיקה בכלל, ונערים צעירים בפרט. מאן הצהיר שבכלל מדובר באלגוריה על אהבה אסורה בין גבר מזדקן לבין נערה, כשההפיכתה לנער היא למטרות הקצנה דרמטית בלבד. אבל כשקוראים את הסיפור הטראגי הזה, אי אפשר שלא להתאהב בעצמינו באותה דמות מרוחקת וחלומית של תום וטוהר גברי צעיר.

אין תמונה
מוות בוונציה

4. אמה ויגואר - אריקה פישר

אהבת נשים בשואה. ספרים מעודדים מייד לאחר הנוכחי אני מבטיח. "אני חייבת להאמין שאת בחיים ויום אחד, אולי בקרוב, תעמדי בפתח ותגידי, אמה, לא יותר." "אמה ויגואר' הן שמות הקוד של אליזבת ווסט, עקרת בית משועממת ואם לארבעה ילדים בימי מלחמת העולם השנייה, ופליצה שרגנהיים היהודיה התוססת והאקטיביסטית.

אריקה פישר גילתה את סיפור האהבה האמיתי של השתיים בתוך קונטקסט משוגע- ברלין של מלחמת העולם, עיר שיודעת-לא-יודעת, עיר במלחמה, עיר בפחד, עיר על סף הפצצה. פישר ערכה סבך של עדויות ותיעודים של סיפור האהבה המרגש בין שתי הנשים שהגיעו זו לזו במקרה ויצרו לעצמן עולם פנימי ונאיבי בתוך הטירוף ואף הכריזו על עצמן כנשואות עד הסוף הטראגי והבלתי נמנע. הספר עמוס פרטים שמציפים את הקורא מבפנים. לא להחמיץ.

 5. השעות - מייקל קאנינגהם

עוד ספר שאתם בוודאי מכירים מהסרט שנעשה עליו (עם ניקול קידמן בתפקיד חייה, ג'וליאן מור והמלכה הבלתי מעורערת מריל סטריפ). אם אהבתם את הסרט, אין לכם שום סיבה לחשוש מאכזבה. הספר מתאר שלוש קווי עלילה- וירג'ינה וולף הכותבת את הספר 'גברת דלאווי' ביום קטן אך גורלי בפרברי לונדון של שנות העשרים, גברת בראון הקוראת את הספר ביום קטן אך גורלי בפרבר אמריקאי של שנות החמישים וגברת דלאווי, מעין הדהוד של הדמות בתוך הספר, ביום קטן אך גורלי בניו יורק של ימינו. כל אחת מהנשים נוגעת בצורה כזו או אחרת עם משיכה חד מינית אל מול צורות שונות של זוגיות קונוונציונלית יותר ופחות.

מהפנינים הזכורות לטוב- "ג'וליה מעוררת בה פטריוטיזם ארוטי, כאילו הייתה מדינה רחוקה, שבה נולדה מרי וממנה גורשה". אם תאהבו (ותאהבו) אני ממליץ בחום על עוד שני ספרים להט"ביים של קאנינגהם- 'בית בקצה העולם' המתאר משולש בין שני גברים ואישה, אל מול תינוקת אחת ובית (בקצה העולם), ו'עם רדת ערב' החדש שלו, המספר על התאהבותו המפתיעה של גבר בורגני באחיה הצעיר של אישתו.

אם ממש תאהבו (וממש תאהבו) מומלץ בחום לקרוא לא רק את 'גברת דלאווי' של ורג'יניה וולף, אלא גם את 'אורלנדו' שלה- מעין פארודיה שנונה על ביוגרפיות של אצילים המתחילה עם נער צעיר ומלא הון ואון במאה ה18 אשר, עד סוף הסיפור, הוא אישה בת שלושים ושש בלונדון של שנות העשרים. ומה כיף בדרך.

אין תמונה
השעות

6. הר ברוקבק - סיפורי ויאומינג

"בחדר עמדה צחנת זרע ועשן וזיעה וויסקי, ריח של שטיח ישן וחציר חמוץ, עור אוכפים, צואה וסבון זול. אניס שכב בפישוט אברים, מותש ורטוב, נושם עמוק, עדיין קשוי למחצה, וג'ק נושף בעוצמה ענני סיגריה כמו סילוני לווייתנים וג'ק אמר, "אלוהים, זה בטח בגלל כל הזמן שאתה מבלה על הסוסים שזה כל כך טוב. אנחנו מוכרחים לדבר על זה. נשבע באלוהים שלא ידעתי שנתחיל עם זה שוב – כן, ידעתי. גלל זה באתי. זין, כן ידעתי. טסתי כל הדרך, לא יכולתי כבר לחכות".

אין מה להציג את הר ברוקבק, הסרט האפי המרגש, מועמד האוסקר, מבוסס על נובלה קסומה ושוברת לב של פחות מ30 עמודים בספר 'סיפורי וויומינג' של אני פרו (החתומה גם על 'חדשות הספנות', המתעסק גם הוא בצורה מסוימת עם הומוסקסואליות). פשוט תקראו.

7. התיקונים - ג'ונתן פרנזן

מה לא נאמר על הספר הזה שסחף את פרוזת–רבי-המכר בסחרור גדול, והביא בין מעריציו הנלהבים את ברק אובמה ואת אופרה ווינפרי (שבתוכניתה סירב פרנזן להופיע כשבחרה בו כספר החודש). מדובר בסיפור קטן על משפחה קטנה שלא הרבה קורה לה, אבל הולך להפוך לכם את הלב. בחמישה חלקים, המוקדשים כל אחד בצורה מעמיקה לדמות אחרת מבני המשפחה, נחשפת מערכת קשרים עדינה, מצחיקה, קורעת לב ומעוררת הזדהות עד כאב בין הורים מזדקנים, אח גדול ונשוי, אח קטן אקדמאי שעושה בעיות, ואחות אמצעית, דניז, בעלת זהות מינית לא ברורה.

אמנם אי אפשר להגיד ש'התיקונים' הוא ספר להט"בי, אבל דווקא ההקשר המשפחתי ההדוק שבו נמצא הסיפור הלסבי של דניז מאפשר לנו להחשף לתמונה הרחבה יותר של זהות מינית כחלק ממכלול משפחתי. דניז מנסה, חוזרת, בודקת שוב לבסוף מוצאת את עצמה נקלעת למשולש אהבה שלא חלמה עליו. בשפה כיפית וקרובה ומרגשת, פרנזן הולך לעשות לכם המון טוב. וקצת בכי מה רע אתם עושים מסוכר?

8. ארצ'לי - אלזה מורנטה

אלזה מורנטה, הסופרת האיטלקייה שהביאה לעולם את יצירת המופת 'אלה תולדות' מביאה ברומן הרביעי והאחרון שלה את סיפורו של מנואלה האיטלקי בן ה-43, הומוסקסואל שחווה בחייו מערכת יחסים קשה וטעונה עם אמו המנוחה, ארצ'לי הספרדייה. כעת, מנואלה הנמוך, המכוער וקצר הראייה, נוסע אל הכפר האנדלוסי שלה בניסיון למצוא משהו מהאישה שאהבתה חירבה את עולמו. מיניות ואהבה הופכות להיות מרכיב חשוב במסע, אליו הוא יוצא לאחר שגבר צעיר בו הוא מאוהב דוחה אותו שוב ושוב.

מורנטה מתעסקת עם הגילוים הראשונים של הומוסקסואליות המהולה בשנאה עצמית, למשל כאשר הוא מחבר לעצמו פנטזיית-ביעותים בזמן האוננות "הוא היה צעיר מאוד ודומה לי, מהדורה יפה שלי, כי אני לרוע מזלי לא מצאתי חן בעיני עצמי.... לא יכלה להתקיים בין שנינו קרבה אחרת מלבד רצח... לא יכולתי לתבוע ממנו מחוות חיבה, חוץ מאלימות קיצונית". אם אתם מחפשים ספר שיקח את הלב שלכם, שיגע במקומות שאפילו אתם פוחדים לגעת בהם ובעיקר לא יותיר אתכם כפי שהייתם, זה הספר שלכם (וגם 'אלה תולדות', הספר האהוב על עבדכם הנאמן).

אין תמונה
ארצ'לי

9. ארוחת בוקר על פלוטו - פטריק מק'איב

אם יצא לכם לראות את הסרט עם סיליאן מרפי החתיך, לא ראיתם כלום. הטרנגסג'נדר פאטריק 'פוסי' בריידן בורח מהאב השיכור שלו בעיירה שכוחת אל בלונדון של שנות השבעים, עוטה על עצמה שמלה ויוצאת למסע בחיפוש אחר עצמה, ואחר אמא שלה. אלא שלמרות הסרט, הספר, רב מכר אירי, נוטף סקס מכל המינים והצורות בעוד פוסי רודפת אחרי פוליטיקאי, כומר ואפילו אחרי לקוחות ברחובות לונדון.

עד סוף הסיפור, פוסי הופכת לאישה הגונה שדולקת בכל הכוח אחרי האם הנעלמת שהותירה פנטזיה של אהבה. פוסי סוחפת, זוהרת, נוצצת אפילו כזונה הנמלטת מקשיי החיים בימי אלימות המחתרת האירית. זהו ספר מצחיק ואפל, המציג בין השורות תמונה קשה של החיים כטראנסית המחפשת אהבה ובית.

אין תמונה
סטון בוץ' בלוז

10. סטונבוץ' בלוז - לזלי פיינברג

כאן מדובר בלא פחות מספר חובה. לזלי פיינברג- F to M, הוא טרנסג'נדר אקטיביסט המתאר בצורה חדה ומדויקת את הווית החיים של שנות החמישים באמריקה, השנים שלפני סטונוול, של המיעוט בתוך קבוצה מדוכאת גם ככה. זה עולם שבו ברים גאים מבודדים זוכים לפריצות ומהומות משמרניים, אנשי קו-קלאס-קלן ושוטרים הבודקים שכל מין לובש את מגדרו עד הפריט התחתון, שאוסרים, מכים ואונסים.

התהליך של ההפיכה מ'היא' ל'הוא' עובר דרך בוצ'יות אלימות, פאמיות שרק להן מותר להביע רגש, שיעורים מיניים, לילות בכלא, דראג, לסביות שחורות, זונות מאוחדות, ארגונים חברתיים, שינוי כיווני הרוחות באמריקה של שנות השישים ואהבה לאישה, שגם מחזירה אהבה. המסע מילדה קטנה לגבר צעיר, צעד אחר צעד, מפיל בכל רגע עוד חומה של הבנה על העולם ושל מערכת מושגים עמוקה יותר ויותר. אם אתם רוצים להרגיש ולחוות מקרוב את רטיטות הלב בדרך אל המהפכה שבזכותה אנחנו צועדים היום, זה הספר שלכם.

תודה להילה עמית, חברה, סופרת לסבית וסטודנטית לתואר שני במגדר וספרות באונ' תל אביב על העזרה.

>> מה שיר הגאווה שלכם? הצביעו והשפיעו