>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

איגי - ארגון הנוער הגאה (צילום: שני צדיקריו)
מדריכים וחניכי איגי - ארגון נוער גאה | צילום: שני צדיקריו

אחת הבעיות הגדולות של הנוער הלהט"בי בישראל היא היעדר מענה חברתי מחוץ לגבולות "מדינת תל אביב". בירושלים, חיפה ובאר שבע כבר דאגו לשבור את חומות הגטו התל אביבי, וכעת החליטו בוגרים של איגי עפולה לפתוח את הסלון – מרכז לנוער גאה עפולה. "אנחנו שואפים להשפיע ולהביא לכך שזה יתפתח לעוד מקומות בפריפריה, כדי שלנערות ולנערים יהיה מענה חברתי ליד הבית", אומר אחד היוזמים, עיטם שפר.

כיום הארגון ששוקד יותר מכל על מתן תמיכה ומסגרת חברתית לבני נוער להט"בים ומתלבטים ברחבי הארץ הוא איגי – ארגון הנוער הגאה. בירושלים מפעיל הבית הפתוח את פעילות בנ"ץ – בני נוער וצעירים. באשר למועדוני נוער, מלבד הברנוער בתל אביב, מתקיימת פעילות מוצאי שבנ"ץ בירושלים, פיצ' – קפה לנוער גאה בחיפה ומועדון ברנוער באר שבע, אותו מפעיל סניף האגודה בבירת הנגב.

את הסלון של עפולה הקימה "המגדלור" – קבוצה של 15 צעירים בוגרי איגי עפולה, שהחליטו כי מלבד הפעילות החשובה של איגי, יש צורך במתן מענה חברתי לנוער הגאה והמתלבט בעמק, שרובו הגדול מתקשה מאוד לנסוע לתל אביב.

עיטם שפר (צילום: תומר ושחר צלמים)
"בפריפריה אין מודעות למילה 'גאווה'". עיטם שפר | צילום: תומר ושחר צלמים

"הדברים לא סתם התפתחו ככה", אומר שפר. "איגי עפולה לא הייתה קבוצת תמיכה, היא הייתה והיא עדיין קבוצת העצמה לנוער גאה, מתלבט ובארון, שפיתחה אצלנו מודעות פוליטית ואחריות. בשנה הראשונה לפעילות הוצאנו סרטון נגד הגזענות בקהילה שלנו. בשנה השנייה עברנו תהליך כתיבה יוצרת, ובקרוב יצא ספר בשם 'יוצאים אל האור', המכיל את אותם קטעים שכתבנו".

"אנחנו מרגישים שאין בקהילה שלנו מקום אמיתי לנוער בפריפריה"

שפר, בן 23, יצא מהארון רק לפני שנתיים, לאחר שנים בהם הסתיר את נטייתו מהסביבה בקיבוץ דגניה א' שליד הכנרת, שם גר בזמנו. "גדלתי בלי מודעות לדבר הזה שנקרא גאווה", הוא מסביר. "זאת בעיה שיש בכלל בפריפריה. לנוער אין מודעות לדבר הזה. אחד הצעדים שאנחנו עושים זה לתת מודעות".

שפר מספר כי צוות "המגדלור" התגבש במהלך שלוש שנות פעילות הקבוצה הבוגרת של איגי עפולה. "בסוף השנה השלישית לפעילות שלנו, הבנו שאנחנו רוצות לעשות משהו גדול יותר עם על התהליך שעברנו, משהו שישפיע לעומק על יותר אנשים", הוא אומר.

חברי "המגדלור" החליטו להישאר קבוצה אחת, "למרות שזה משהו קצת קשה בחברה שדואגת להפריד אותנו האחד מהשנייה. החלטנו לחנך כי אנחנו מרגישים שאין בקהילה שלנו מקום אמיתי לנוער, בעיקר לנוער בפריפריה. אין מקום שמעודד אותך לחשוב, ולבקר, לדבר ולצעוק כשצריך".

הסלון פתוח לנערות ונערים בגילאי 18-14 בכל מוצאי שבת בין השעות 23:00-19:00. בכל שבוע מתקיימות בסלון פעילויות שונות, החל מנושאים אקטואליים לקהילה, ימים בינלאומיים, סדנאות אומנות שונות וגם זמן שבו אפשר לשבת לכוס קפה, להכיר, לדבר, לשאול שאלות, ואפילו סתם לשחק טאקי.

לפני כשלושה שבועות החל הסלון את פעילותו, ומאז התקיימו שלוש פעילויות: פעילות פתיחה, ערב פיצות וסדר פסח. מחר (מוצ"ש) יציין המועדון את יום הנראות הטרנסג'נדרי הבינלאומי בסדנת תיאטרון.

"אנחנו מקווים שהמעשה שלנו הוא תחילתה של מגמה של שינוי ביחס למי לוקח אחריות על הקהילה הגאה בחברה שלנו", אומר שפר.

לפרטים נוספים אודות הסלון של עפולה ניתן לבקר בעמוד הפייסבוק של המועדון