בחודש הבא ייערך פיילוט לקורס ראשון מסוגו בישראל להקניית כלים בסיסיים לחברי הקהילה הגאה שמבלים במסיבות וצורכים סמים. במסגרת הקורס שנקרא Party Keepers, יועברו לבליינים הכשרות לגבי מצבים שונים שעלולים לקרות להם, לחבריהם או לבליינים אחרים תחת השפעת סמים. ד"ר רועי צוקר מהיחידה למחלות זיהומיות בבית החולים איכילוב ורופא במרכז הגאה, יזם את הקורס שייערך בשיתוף פעולה עם מגן דוד אדום. "נתקלתי בתחושת חוסר אונים של מטופלים ש'נפלו' בזמן מסיבה או אפטר רווי סקס. רבים מהמטופלים שלי אמרו לי שהם היו רוצים לדעת איך לעזור לחברים שלהם בעת מצוקה, וזה בדיוק ייעודו של הקורס", הוא מספר.

לדבריו, "הקורס מציג תפיסה שקיימת בקרב דור חדש של רופאים שמבינים כי על אף שאין עוררין שצריכת סמים מסוכנת, הם לא יגידו בהכרח למטופלים שלהם שהם מוכרחים להפסיק כי זה מסוכן. הם מבינים שהאמירה 'זה מסוכן לך' לא תשנה שום דבר בהתנהגות שלהם, ומנסים יחד עם המטופלים למזער נזקים ככל האפשר".

Party Keepers (צילום: יחסי ציבור)
"בהצלת חיים כל דקה היא קריטית" | צילום: יחסי ציבור

ד"ר צוקר הוא אחד מאותם רופאים צעירים שבשנים האחרונות עודד את שיח על תופעת השימוש בסמים והחל לבדוק דרכים לטפל בבעיה הכאובה. "בשנים האחרונות קיימנו במרכז הגאה פאנלים שונים סביב בריאות גאה בחודש הגאווה. בשנה שעברה האירועים האלו התרחבו לכדי הכשרה לצוותים רפואיים בבית החולים איכילוב. הרופאים למדו, בין היתר, את הסלנג של השמות השונים לסמים בקהילה. כבר בשנה שעברה ניכר שיפור משמעותי שבא לידי ביטוי שמספר הלהט"בים הנפגעים מסמים, שהגיעו לחדר המיון בחגיגות הגאווה, היה זניח מאוד, בייחוד ביחס לשנת 2017".

הקורס ייערך ב-18.10 במשך ארבע שעות במרכז הגאה למספר מצומצם של משתתפים על בסיס כל הקודם זוכה. בקורס יועברו תכנים קיימים של מד"א שהותאמו ללהט"ב בדגשים שונים: "אחד הדגשים הוא דווקא הימנעות לרוב מפעולות שהינן בסיסיות במסגרת הכשרות מד"א אחרות, דוגמת עיסויי חזה, מתוך הבנה שבמסיבות קשה לאנשים לא מיומנים לזהות הימצאות של דופק. דגש נוסף יינתן לגבי זיהוי הצורך בעזרה רפואית בכירה יותר לרבות הזעקה של כוחות רפואיים".

אלו המצבים השונים בהם אתם עלולים להיתקל ויכולים לסייע:

  • התקפי חרדה הנפוצים סביב שימוש בסמי מסיבות "מעוררים"
  • היפוגליקמיה (סוכר נמוך) הנפוץ בשימוש בחומרים כמו GHB/GBL.
  • הקאות ושאיפת הקאות סביב שימוש בחומרים כמו GHB ו-KETAMIN.
  • פסיכוזות/הזיות והתנהגות אלימה בקלאב.
  • פרכוסים והפרעות נוירולוגית אחרות לדוגמא סביב שתיית יתר של מים ושימוש ב MDMA.
  • חום יתר של הגוף ("היפרתרמיה") סביב שימוש בסמים ובילוי במקומות סגורים וחמים.
  • ירידה במצב ההכרה – בעיקר סביב שימוש בסמים מדכאי מערכת עצבים (G,K)
  • מצבי טראומה – נפילות ופציעות.
ד"ר רועי צוקר
ד"ר צוקר. "הרופאים למדו את הסלנג של השמות השונים לסמים בקהילה" | צילום:

זכי הלר דובר מד"א מסר כי "בהצלת חיים כל דקה היא קריטית. ישנן פעולות בסיסיות ופשוטות שכל אדם יכול לבצע ובכך לסייע ולהשפיע על המשך הטיפול הרפואי ותוצאותיו, מגן דוד אדום כארגון ההצלה הלאומי של ישראל רואה חשיבות עליונה שלכל אחת ואחד יהיה לפחות ידע בסיסי בעזרה ראשונה. אנחנו שמחים לשתף פעולה בפרויקט החשוב הזה שמטרתו, בסופו של דבר, להציל חיים".

בקורס יינתן דגש גם לאחד הסמים שהפכו נפוצים יותר בקרב הומואים בתקופה האחרונה ונחשב לאחד הסמים המסוכנים והממכרים ביותר - הקריסטל מת' (טינה). לאחרונה יותר ויותר להט"ב משתמשים בסם, גם לאור תפיסת עשרות ליטרים של סם פופולרי אחר "ג'י" בידי המשטרה.

"שם הקמפיינים התחילו מאוחר מדי ואסור שזה יקרה בתל אביב"

בניסיון אמיץ ראשון לעסוק בתופעה שהולכת ומתרחבת ובהשלכותיה החמורות, ייערך ערב מיוחד בשם "סמים על השולחן". הערב יוקדש לשיח על שימוש בסמים בכלל בקרב הקהילה בדגש על קריסטל מת', וייפתח בהרצאה של פרופ' דימיטרי דסקלקיס, רופא בכיר ופעיל זכויות להט"ב שמגיע היישר מניו יורק. דסקלקיס יציג את הקמפיין שנעשה בעיר לצמצום נזקי השימוש בסם בניסיון להתאימו לתל אביב. לאחר הרצאתו, ייערך פאנל בהנחיית צוקר ובהשתתפות יונתן אגסי, עובדת סוציאלית של הועד למלחמה באיידס ואחד מבעלי הליינים המובילים בעיר.

סמים על השולחן (צילום: יחסי ציבור)
"השליחות שלי היא להסביר לכל הקהילה בישראל שקריסטל מת' מחוץ לתחום" | צילום: יחסי ציבור

"אני שמח שבעלי הליינים מסכימים איתי ונגד שימוש בקריסטל מת', שידוע כסם שנוגד את חיי הלילה", מוסיף ד"ר צוקר, "זה סם שמיועד לצ'יל ולמסיבות ביתיות, ובעקבות השימוש בו נסגרו עשרות מועדונים ברחבי העולם".

הערב ייערך באווירה קלילה ויתקיים במועדון הדופלקס, ובסיומו ייערך מינגלינג בשילוב קוקטיילים. "אני מקווה שהערב יקדם שיח סביב בעיה שלא זוכה לדיון רציני. קריסטל מת' הוא אחד הסמים הממכרים ביותר, ולצערי בארץ אין מערכת תמיכה אמיתית למתמכרים. התמכרות לסם הזה קשה ומסוכנת יותר מהתמכרות לסמים אחרים. ערים כמו לונדון, מדריד ואחרות נכשלו בהסברה לקהילה על הסכנות בסם הזה, כי שם הקמפיינים התחילו מאוחר מדי ואסור שזה יקרה בתל אביב. אני מאמין שהשליחות שלי היא להסביר לכל הקהילה בישראל שקריסטל מת' מחוץ לתחום".

אתה חושב שהשימוש בסם עשוי לרדת בזמן הקרוב?
"אני מקבל תגובות חיוביות מאוד למהלך גם מצד חברים בקהילה וגם מצד קולגות בארץ ובעולם. כמובן שההכשרה והערב הם רק שלבים ראשונים בקמפיין מסודר שצריך לבנות בשיתוף עיריית תל אביב ומשרד הבריאות. אני מודע לכך שקמפיין מוצלח מאוד לא יעלים את הבעיה לגמרי, אבל לפחות יתחילו לטפל בה. השיח שנוצר בזמן האחרון ושיתרחב בקרוב יעזור להומואים להבין את ההשלכות החמורות של השימוש בסם. בעולם אידאלי, הכשרות שונות יעניקו להומואים תחושת אחריות אישית והדדית על השימוש שלהם בסמים השונים במסיבות ומחוץ למסיבות".

לפרטים נוספים והרשמה לאירוע "סמים על השולחן" לחצו כאן