בסוף החודש שעבר חגגו 20 לפרק שהפך לקו פרשת המים בפריים טיים האמריקאי, כשאלן מורגן (מגולמת בידי אלן דג'נרס כמובן) יצאה מהארון, ופרצה את הדרך לייצוג להט"בי בטלוויזיה האמריקאית. למרות חשיבותו של הפרק, הוא לא היה הראשון להציג סוגיות להט"ביות בפריים טיים. אספנו לכם כמה רגעים קווירים בשידורי הטלוויזיה שבישרו אולי ייצוג מכובד יותר, למרות שטופלו במידה גדולה של הסתרה, בושה וחוסר טאקט.

הבר הפינתי (1972)

The Corner Bar הוא סיטקום מרשת ABC ששודר לזמן קצר, וכלל בין היתר את דמותו של פיטר פנמה, מעצב תפאורה ססגוני. ככל הנראה, מדובר בדמות הגאה הראשונה בסדרת טלוויזיה שלקחה חלק בקאסט קבוע ולא הופיעה רק בתפקיד אורח.

בר הקורנר (צילום: ויקיפדיה)
מתוך The Corner Bar | צילום: ויקיפדיה

משפחה אמריקאית (1973)

הרבה לפני שמישהו שמע על תכניות ריאליטי, משפחת לאוד הכניסה לביתה צוות צילום למשך שבעה חודשים. הבן הבכור לאנס לאוד דיבר בפתיחות על היותו הומו, ולא חשש להראות לאמריקה ולעולם כולו שגיי זה מהמם. הוא ניסה מדי פעם את האיפור של אחותו, עזב את הפרברים בקליפורניה לטובת צ'לסי, ואפילו לקח את אמו לצפות במופע דראג.

התכנית הזניקה את הקריירה שלו כסלבריטאי גאה, אושיית אופנה ובעל טור קבוע במגזין הגאה The Advocate. לקראת סוף חייו, כשהוא גוסס ממחלת האיידס, לאנס ביקש לצלם את רגעיו האחרונים כמין מחוות סיום ל"משפחה אמריקאית". הסרט שודר בטלוויזיה אחרי מותו ב-2003.

הכל נשאר במשפחה (1975)

במהלך מסע השנאה והנרגנות הגדול שלו, ארצ'י בנקר נתקל בבוורלי לה-סאל, מלכת הדראג האמיתית הראשונה שהופיעה בסיטקום מצליח בטלוויזיה. לורי שאנון שגילמה את דמותה של בוורלי, נתנה הופעה מוצלחת עד כדי כך שהיא הוזמנה להופיע בפרק נוסף, הפעם כדי להזמין את הזוג באנקר לארוחת ערב.

אך זה לא הספיק, בפרק השלישי והאחרון בהשתתפותה, בוורלי מזמינה את הבאנקרס להופעת הבכורה הגדולה שלה, שם מאחורי הקלעים היא (בלבוש גברי), ומייק (החתן של ארצ'י), מותקפים. מייק מצליח לברוח אבל בוורלי מתה מפצעיה, מה שאחר כך יגרום לאדית' באנקר משבר חמור באמונה, ומכאן שם הפרק "משבר האמונה של אדית'”.

מלון בולטימור (1975)

באותה השנה בה בוורלי נכנסה בסערה לחייו של ארצ'י באנקר, הושקה סדרה קומית ברשת ABC, מבוססת על מחזה באותו השם ומאת אותם מפיקים של "הכל נשאר במשפחה". הסדרה Hot L Baltimore סומנה באזהרת "תוכן למבוגרים", והציגה לקהל הצופים האמריקאים שתי עובדות מין, אחת מהן מהגרת בלתי חוקית, המשתכנות במלון הרעוע של זוג הומוסקסואלים. התכנית בוטלה לאחר עונה ראשונה בת 13 פרקים.

בועות (1977)

הסיטקום האמריקאי המצליח שהציג פרודיה על אופרות סבון הובא גם לישראל, והיה מהראשונים לעסוק בנושאים כמו זוגיות והורות הומוסקסואלית. ג'ודי דאלאס, המגולם בידי בילי קריסטל, הוא למעשה הדמות הגאה הראשונה שזכתה בתפקיד ראשי. במהלך הסדרה הוא שוקל שינוי מין כדי שיוכל להתחתן עם אהובו, לאחר שנפרדו הוא מנסה להתאבד, יש לו סטוץ עם אישה שנגמר, איך לא, בהריון - וכל זה תוך כדי שהוא מנסה להתחתן עם לסבית. קוויר איז היר.

הג'פרסונים (1977)

בסדרת הבת של "הכל נשאר במשפחה" ג'ורג' ג'פרסון מצפה לפגוש את אדי, חבר ותיק מתקופת שירותו הצבאי. במקום זאת הוא מגלה שאדי כעת היא אידי, לאחר שעברה ניתוח לשינוי מין. יהיו שיטענו שהיחס לטרנסג'נדריות בפרק הזה היה גובל בטוב יחסית לאותה תקופה.

שושלת (1984)

באופרת הסבון המסעירה של רשת ABC עמד סטיבן קרינגטון, מי שהזדהה פעם כהומוסקסואל ובמהלך הסדרה מפתח מערכות יחסים עם נשים וגברים. שני שחקנים גילמו אותו, ראשית אל קורלי ואחריו ג'ק קולמן. את הסצנה המלודרמטית בה סטיבן יוצא מהארון בפני בלייק אביו, צופי הסדרה לא ישכחו לעולם.

קפאון מוקדם (1985)

הסרט An Early Frost שהופק לטלוויזיה בידי רשת NBC, נחשב לסרט החשוב הראשון שעסק באיידס, במסך הקטן ובמסך הגדול. בסרט המרגש איידן קווין מגלם תובע מהעיר שיקגו, שחוזר לבית הוריו לספר להם שהוא הומו ונשא HIV. 

שלושים ומשהו (1989)

פרק אחד מסדרת הדרמה המצליחה של ABC "שלושים ומשהו", עורר סערה כה גדולה, עד שכמה מפרסמים חדלו מלפרסם בסדרה והרשת לא חזרה לשדר אותו. באותו הפרק נצפים שני גברים חשופי חזה באותה מיטה, ולמרות שלא הרשו להם אפילו לגעת זה בזה, הקהל האמריקאי השתגע.

פרקליטי אל.איי (1992)

הזוג החד-מיני הראשון שהתנשק אי פעם בטלוויזיה האמריקאית היו סי ג'יי (אמנדה דונוהול) ש"פיתתה" את אבי הסטרייטית. על אף שמפרסמים איימו להפסיק לפרסם, הסדרה המשיכה.

רוזאן (1994)

שלושה מיליון איש צפו לראשונה במריאל המינגווי מנשקת את רוזאן בפרק שכה חששו ממנו, עד שרשת ABC איימה שלא ישודר כלל. בעונה החמישית לעומת זאת, דמות אחרת, ננסי, יוצאת מהארון ובמקרה מגלמת אותה השחקנית סנדרה ברנהרד, לסבית מוצהרת.

העולם האמיתי: ניו-יורק (1992)

תכנית הריאליטי הראשונה של MTV עוקבת אחרי 7 צעירים החולקים יחד בית בניו יורק. אחד מהם הוא נורמן (נורם) קורפי, הומוסקסואל מוצהר שיוצא לדייטים, מרים ואפילו מפלרטט עם אריק ניס, השותף הסקרן לדירה.

מלרוז פלייס (1992)

אפשר לומר שהדמות שגילם דאג סוונט היא מהדמויות ההומואיות החשובות באופרות הסבון הליליות. אולם חיי האהבה של מט היו כה מסתוריים, עד שקשה להגיד שמדובר בייצוג כלשהו. המצלמה היתה נסחפת לצילומי תקריב של אח בוערת בכל פעם שזוג הומואים אפילו חשבו להתנשק, וכך נקשר סקס הומואי לקלוז-אפים של מנורות שולחן.

אלה הם חיי (1994)

דרמת הנעורים המתוקה My So-Called Life זכתה לעונה אחת בלבד, אך סחפה אחריה מועדון מעריצים נאמן, שודרה בשידורים חוזרים במשך שנים רבות ושינתה את פני הטלוויזיה. ווילסון קרוז מגלם את ריקי ואסקז – קוויר, לטינו והומו גאה. עם סגנון בולט ומרשים ריק נוטה להרגיש בנוח בעיקר עם חברותיו הטובות ריאן ואנג'לה.

חברים (1996)

אף רשימה לא תהיה שלמה בלי הסיטקום האולטרה-פופולרי "חברים", שבו גרושתו של רוס, קרול (ג'יין סיביט) לוקחת לאישה את סוזן, וביחד עם רוס הן חולקות הורות משותפת לבנם של רוס וקרול – בן.

אלן (1997)

וכל מילה נוספת מיותרת.

>> "התחלתי לבחון גברים בסרטי פורנו ונבהלתי"

>> את קליפ הגאווה הרשמי של 2017 כבר ראיתם?

>> "הבנתי לראשונה בחיי איך זה להרגיש עירום באמת"

>> מצעד הגאווה בתל אביב עוד לא התחיל וכבר שובר שיא