דניאלה וגה (צילום: Frazer Harrison, Getty Images)
וגה על השטיח האדום בטקס האוסקר. פורצת דרך | צילום: Frazer Harrison, Getty Images

אפשר לטעות לרגע בתחילת הסרט "אישה פנטסטית" ולחשוב שבירת צ'ילה, סנטיאגו דה צ'ילה, היא מקום ידידותי לטרנסג'נדריות, בה הן יכולות לקבל יחס שוויוני. נראה שעובדת המגדר של מרינה, בגילום השחקנית הטרנסית דניאלה וגה, לא פוגעת בחיים המושלמים שהיא חולקת עם אהובה אורלנדו. בתחילת הסרט מת אורלנדו באופן מפתיע ומרינה נאלצת להתמודד עם הסביבה, שמנסה להפחית מאהבתם ולשפוט אותה על המגדר שלה ועל רצונותיה ה"אמיתיים" כביכול.

הסרט מסמן שינוי היסטורי ביחס לקהילה הלהט"בית בצ'ילה וההכרה שקיבל באוסקר כשזכה בפרס הסרט הזר הטוב ביותר, שימחה בעיקר את הקהילה הטרנסג'נדרית שהסיפור נגע לליבן/ם.

ההופעה של וגה בת ה-28 על במת האוסקר ביום ראשון האחרון, העניקה רוח גבית למאמצי החקיקה לתיקון האפליה הממוסדת נגד הקהילה הטרנסג'נדרית. בימים אלו ממתין החוק לחסות והכרה בזהות מגדרית לאישור סופי. החוק החדש אמור לאפשר שינוי שם ומגדר בתעודות הזהות ללא החלטה מבית המשפט או ניתוח לשינוי מין.

פעילים יחידים וארגונים להט"בים הגבירו את פעילותם לאחרונה כדי לזרז את העברת החוק. לדבריהם, אנשים על הספקטרום הטרנסג'נדרי ימשיכו לעמוד בסכנה לאפליה מקצועית וחברתית אם לא יועבר החוק. למרות שלצ'ילה היסטוריה אזרחית חזקה וכלכלה מתקדמת, תוצאות שלטון פינושט שהסתיים ב-1990 נמשכות עד ימינו – פינושט שהכריז על עצמו כמנהיג במהלך הפיכה צבאית בראשותו, תמך וקיבע בחוק "ערכי משפחה מסורתיים", שעומדים בקנה אחד עם הכנסייה הקתולית הנפוצה בצ'ילה, תוך אפליה כלפי הקהילה הלהט"בית בכללותה.

"בודקים נשים טרנסיות באמצעות מישוש איברי המין שלהן"

השמרנות הקיצונית של פינושט זוכה להמשכיות ומימוש בידי האליטות שהתעשרו לפתע מאז עלייתו לשלטון, גם שלושה עשורים אחרי נפילתו, ועל אף חשיפת הפשעים האכזריים שביצע שלטונו – משפטי סרק, מעצרים, עינויים ורצח של מתנגדיו. בבתי הנבחרים בצ'ילה התקיים מאבק קשה לקידום החוק, למרות שהמאבק נעשה בתמיכה מלאה של נשיאת צ'ילה מישל בצ'לט.

נכון לעכשיו, אנשים בקהילה הטרנסג'נדרית צריכים/ות להופיע בפני שופט כדי לקבל הכרה חוקית בשם ובמגדר שבחרו. התהליך הוא ארוך מתיש ומתסכל, כך טוענת אלסיה אינחוקה, פעילה וכותבת טרנסית ששיתפה מדוע אינה מבקשת את הכרת החוק בשמה החדש. "שינוי השם שלי תלוי לחלוטין בהחלטת השופט, שיכול לאלץ אותי לעבור בדיקות רפואיות משפילות", היא מעידה.

"הם ישלחו גברים טרנסים לגניקולוג או יבדקו נשים טרנסיות באמצעות מישוש איברי המין שלהן", מסבירה אלסיה ומוסיפה, "ואם זה עדיין לא מספיק, ביכולתם לבקש תוצאות בדיקת DNA, ללא סיבה הגיונית. התהליך לוקח זמן רב ובסופו הם עדיין יכולים להגיד לא".

אלסיה איננה יכולה פשוט לגשת למשרד הפנים ולשנות את שמה, משום שבצ'ילה השם הפרטי צריך להלום את המגדר בתעודת הזהות, כלומר, כל עוד במסמכי הממשלה המגדר שלה מופיע כזכר, אלסיה תישאר רשומה כאלחנדרו (שמה הקודם).

>> אנחנו יכולים לדעת עם כמה גברים שכבת

>> כך תלמדו לאהוב ולקבל את הגוף שלכם ב-7 שלבים

דניאלה וגה, אפילו שלקחה תפקיד ראשי בהפקת הסרט זוכה האוסקר "אישה פנטסטית", מייצגת את מדינתה בארה"ב, כשהדרכון איתו נכנסה מציין את המגדר שלה כזכר ומופיע בו שמה הקודם. זכיית הסרט באוסקר, כך מקווים, תמשוך הכרה רחבה בסוגית האפליה הממוסדת כלפי טרנסג'נדריות, ותאפשר לנשים נהדרות כמו וגה לייצג את מדינתן בגאווה ועם דרכון בו כתוב שמן האמיתי.

דניאלה וגה (צילום: Matthias Nareyek, Getty Images)
אני ניצחתי! | צילום: Matthias Nareyek, Getty Images