>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם? 

הסרט אדם (צילום: כרמל סער הערך המוסף)
מיכל ינאי והבמאי שגב גרשון גרין | צילום: כרמל סער הערך המוסף

אם תחפשו סרט העוסק במצוקתו של נער הומו, בוודאי תוכלו למצוא כמה וכמה סרטים שכאלה באנגלית, בצרפתית, בשבדית או בגרמנית. אבל סרט בעברית המתמקד במה שעובר על בן נוער, כזה שלא חי במרכז הסצנה התל אביבית, עדיין אין בנמצא.

הבמאי שגב גרשון החליט גם הוא שמדובר במצב הדורש תיקון, ובימים אלה הוא עמל על סרטו "אדם", סרט קצר בהפקה עצמאית, שהוא מקווה שיצליח לעורר שינוי תודעתי.

"אני חושב שהקהל הישראלי מוכן לסרט כזה, ואני רוצה בעזרתו לעשות משהו", אומר גרשון. "עדיין לא סיימנו את הצילומים. השאיפה היא להוציא אותו בתחילת 2013 לפסטיבלים גדולים בעולם. אבל יותר חשוב לי למצוא גוף שידור שישדר אותו בארץ, שהקהל הישראלי ייחשף אליו".

כל העוסקים במלאכה בעבודה על הסרט "אדם" עושים זאת בהתנדבות – בהכירם בקושי הרב של הפקה עצמאית ובמטרה החשובה. הראשונה להירתם למטרה החשובה היא לא אחרת מאשר מיכל ינאי. "לאורך הדרך עושים דברים גם בשביל האמנות ולא רק בשביל כסף", אומרת ינאי. "ובאמת במקרה הזה, התסריט כל כך נגע ללבי, שנרתמתי מיד למשימה".

סובל מהתנכלות בבית הספר – ובורח לקניון

הסרט מגולל את סיפורו של אדם, נער בן 17 שמאוהב במלך הכיתה. למרות שהוא עמוק בארון, יום אחד הוא אוזר אומץ וכותב לו מכתב אהבה פרטי בפייסבוק. אותו מלך כיתה מפרסם את המכתב ברבים, וזה הופך את אדם למושא ללעג, הקנטות ובהמשך גם לאיומים ומכות.

הסרט אדם (צילום: כרמל סער הערך המוסף)
הראשונה להתגייס לפרויקט. מיכל ינאי על הסט | צילום: כרמל סער הערך המוסף

אדם מפסיק להגיע לבית הספר, ובמקום זה הולך לקניון, שם הוא מעביר את שעות הלימודים. הוא מתחיל להביט על אנשים, לעקוב אחר תנועותיהם ולבנות לעצמו עולם בטוח יותר, בין השאר באמצעות בובות ברבי.

מיכל ינאי מגלמת את אמו של אדם, אלמנה, שבעלה נפטר חמש שנים קודם לכן. המצב הכלכלי בבית קשה. היא עובדת כאחות, ומשלימה הכנסה בתור מנקה. היחסים בינה לבין אדם לא תקינים, ואין ביניהם תקשורת.

"אולי בגלל הנושא אנשים עדיין נרתעים להשקיע"

גרשון מספר כי את ההשראה לתסריט שאב גם מחוויות אישיות, אבל גם מכתבות שקרא ב-mako גאווה. במהלך שיחתנו אנחנו מעלים, למשל, את מכתבו המרגש של הנער בן ה-14 ואת הראיון שנערך לפני כשלושה שבועות עם תלמיד כיתה ח' הסובל מהתנכלויות בבית ספרו.

"חשוב לי להראות את הצד הקשה של ההתמודדות", הוא אומר. "הגיע הזמן גם להראות את זה לאנשים מוחשית, לא רק בתור כתבה ב-mako גאווה".

הסרט אדם (צילום: כרמל סער הערך המוסף)
מציאות של הומואים וסטרייטים רבים | צילום: כרמל סער הערך המוסף

גרשון כתב את התסריט במקור לתחרות התסריטים של פסטיבל הסרטים הגאה בתל אביב. "הוא הגיע למקום השני, קיבלתי ציון לשבח ובזה זה הסתיים", הוא מספר. "מאז אני כל הזמן בחיפושים אחרי משקיעים פרטיים, קרנות וכאלה. זה קשה מאוד. אולי בגלל הנושא, אנשים עדיין נרתעים".

"לתסריט יש כח לעורר הזדהות, כי זה סיפור מאוד קשה – אבל פשוט"

את מיכל ינאי הכיר גרשון בפייסבוק. "היא ראתה עבודות שלי, קליפים שעשיתי והתיידדנו", הוא מספר. "הייתה בינינו תקשורת טובה, וחיפשנו על מה לעבוד ביחד. היא הראשונה שנכנסה לפרויקט הזה בלב שלם ואמונה שהדבר הזה יכול לעשות משהו גדול. היא מרשימה מכל הבחינות".

ינאי מספרת כי פשוט לא יכלה לסרב לתסריט שכזה. "הוא מרגש מאוד ומיוחד, כתוב בעדינות מקסימה", היא אומרת. "עוד לפני שהיה תקציב, לפני שהיו שחקנים, אמרתי לשגב: 'תרשום, אותי יש לך'".

הסרט אדם (צילום: כרמל סער הערך המוסף)
התרגשה מהתסריט ומייד התגייסה. המפיקה, כרמל מילנר סער | צילום: כרמל סער הערך המוסף

וזה לא שלא חסרה לינאי עבודה – מסדרות הילדים "חדר החלומות" ו"יומני החופש" ועד לקומדיה "בעל למופת" של התיאטרון הקאמרי. "אבל האופן שבו התסריט ריגש אותי, זה ניצח", אומרת ינאי. "גם כשחקנית זה מעניין לי. מה שמאוד מיוחד בסרט זה שיש פה תחושה שזה לא סיפור יוצא דופן, זה יכול להיות אחד מני רבים. וזה הכח שיש לתסריט לעורר הזדהות. שזה כאילו סיפור פשוט. מאוד קשה, אבל סיפור פשוט".

"אולי זה יגרום לסטרייטים להבין"

את התפקיד הראשי של אדם בן ה-17 יגלם ל', שלמרות המראה הנערי שלו, הוא כבר בן 26. ל', בוגר לימודי משחק בסמינר הקיבוצים, השתתף בעבר בסרט "שש פעמים" של יונתן גורפינקל, וכעת זהו תפקידו הראשי הראשון.

"זה מאוד מרגש, כי יש כאן גם שליחות, ואני באמת מקווה שזה יעשה משהו", הוא אומר. "היה חשוב לי לבטא בסרט ובדמות הזאת את זה שלכל אחד יש איזשהו נושא לא פתור, חריגוּת מסוימת שבה אנחנו מוצאים את עצמנו שונים מכל השאר.

_OBJ

"אפשר מאוד בקלות להתחבר למקומות האלה, לאו דווקא אם אתה הומו או סטרייט. מאוד התחברתי לכאב של האדם, של השונה, של האחר".

ל' מוסיף: "אני חושב שבני נוער שיראו את הסרט, יזדהו עם הדמות של אדם. נער ככל הנערים, שפתאום עושים עליו עליהום כזה. אולי זה קצת יגרום לסטרייטים להבין שזה לא משנה מי אתה, אתה עדיין בן אדם, ולא מגיע לשום בן אדם שיתייחסו אליו ככה".

"עידן הפייסבוק, כפי שהוא יכול להיות חיובי – הוא יכול גם להיות הרסני"

מי שהתגייסה לתפקיד המפיקה והמפיקה בפועל של הסרט היא כרמל מילנר סער. "אני מכירה את רועי גרין, בן הזוג של שגב, כבר כמה שנים", היא מספרת. "השתתפתי וסייעתי בקליפ 'רוצי קטנה' של רמי קליינשטיין. כשקראתי בפייסבוק על הסרט בהתהוות אז כמובן שגיליתי עניין והחלטנו לעבוד ביחד כצוות.

"בחרתי להצטרף לסרט לא רק בגלל שזה שגב, ואני מכירה אותו ואני חושבת שהוא מאוד מוכשר, אלא כי גם קראתי את התסריט, מאוד התרגשתי אליו, התחברתי אליו".

_OBJ

ואכן, הנושא של מצוקת נוער להט"בי אינו זר לסער. בעבר היא שימשה מדריכה בקבוצת הרצליה של איגי – ארגון הנוער הגאה וכן מנהלת משאבי אנוש של הארגון. זאת בדיוק בתקופת הפיגוע בברנוער. לאחר מכן שימשה מנהלת פעילות במרכז הגאה.

"דרך העבודה עם הנוער נתקלתי בסיטואציות לא פשוטות שהם חוו, גם בבית הספר וגם עם המשפחה", מספרת סער. "אני חושבת שהסרט מציג לחברה הישראלית תמונה קצת יותר עגומה מזאת שהוא רגיל לראות. שהקהילה זה לא רק מצעדים ומסיבות. זה הרבה מעבר לזה. עידן האינטרנט והפייסבוק, כמו שהוא יכול להיות מאוד חיובי, הוא יכול להיות מאוד הרסני".

סער מבקשת לציין לטובה את ההירתמות של צוות ההפקה, ש-90% ממנו סטרייטים. "אני רוצה גם לפרסם קול קורא לאנשים ובתי עסק בקהילה ומחוצה לה, שרוצים לתרום להצלחת הסרט, לטובת בני הנוער – אם זה שיתופי פעולה, חסויות וכו'. זה נורא קשה לעשות קולנוע עצמאי. כרגע הכל יצא מהכיס של שגב". 

>> הפעם הראשונה שלי עם בחור דתי